klub přátel (mini)monitorů

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
Odpovědět
Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: klub přátel (mini)monitorů

Příspěvek od Dark side of the moon »

to mcm:
Ony ty Vigo v přímém poli budou vypadat asi takto.
Reálně tedy hrají více méně rovně do cca. 80 Hz, s pomocí bassreflexu dosáhnou k 45 - 50 Hz.
Jasně, vhodným umístěním v menší místnosti, menší poslechovou vzdáleností a rozumnou korekcí se tomu dá pomoct a do těch 50 Hz to bude hrát dobře (frekvenční průběh, zkreslení) a pro poslech to bude zcela O.K., pokud tam tedy nechceš honit nízké basy.
Snažit se eliminovat ten strmý pokles pod 50 Hz pomocí korekcí/DRC je kontra produktivní, zvukově to žádný přínos nebude (zkreslení) a hrozí i nebezpečí poškození repro, možná i zesilovače.
Pokud by ti šlo reprodukci nízkých basů, pak by pod 50 - 80 Hz už mělo hrát něco jiného, než ty Viga.
Přílohy
Elfton Vigo.jpg

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pavel_LXmini »

Fidji99, myslím, že nebudeš hifista :D . Máš jasně definovaný cíl vlastností sestavy a reprodukce zvuku, který vychází z věrné reprodukce a má jednoznačný fyzikální základ. Nemožnost hrát si se zahořováním, přívodními kabely, pojistkami a podložkami tě ze skupiny hifistů vylučuje.
Nechci hodnotit ty věty z článku – nemám chuť ani čas ho číst – ale vyšší frekvence mají opravdu při konstantní amplitudě vyšší energii než basy. To, že basy dají zesilovači více „zabrat,“ souvisí s přeměnou energie, s větším zastoupením nízkých tónů a jejich amplitudou ve zvuku, který reprodukujeme. V tomto vlákně se dost paušalizuje podle osobních preferencí. Hodně záleží na konstrukci celé sestavy, na místnosti a na hudbě, kterou daný jedinec preferuje. Je spousta skladeb, kde neschopnost sestavy hrát nízké tóny nevadí a monitory mohou přinést euforii věrné reprodukce. Ale zrovna včera hrálo Twenty One Pilots, Stressed Out – měl jsem pocit, že když se převalím z křesla, tak se v těch basech mohu válet. Je to úžasný požitek.

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

Dark side of the moon píše:
04 lis 2024 10:49
to mcm:
Snažit se eliminovat ten strmý pokles pod 50 Hz pomocí korekcí/DRC je kontra produktivní, zvukově to žádný přínos nebude (zkreslení) a hrozí i nebezpečí poškození repro, možná i zesilovače.
a jak se tvoje teorie o zkreslení vypořádá s grafem zkreslení co jsem sem dal?

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Těžko říct z uvedeného měření. Jaká byla hlasitost? Tou ekvalizací to třeba dotáhneš, ale musíš hrát potichu jako myška. Ta křivka noise floor je podezřele blízko křivce měření. Ale těžko soudit. Musíš uvést vice podrobností. Co uvedl třeba Fidji, je mnohem průhlednější – je tam více parametrů měření. Mimochodem Fidji, snová charakteristika. Respekt.

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

Pavle, hlasitost mám že je to slyšet ve vedlejším pokoji přes zeď - zaregistroval jsi že ten graf ve kterém je křivka noise floor je měření zkreslení - tj. osa není SPL - Sound Pressure Level/Úroveň zvukového tlaku tak jako to sem posílá Fidji?

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Zaregistroval. Nebylo mě jasné, jak to interpretovat. Pokud jsou měření provedena při rozumné hlasitosti, potom nechápu, ale gratuluji. Pěkné. Jakou má tvůj basák aktivní plochu? Jen pro zajímavost, pokut to nedohledáš, nech to být.

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

je to měřený při 75dB, to je hlasitost která mě stačí na normální poslech a zároveň to bez zkreslení zahraje od nějakých 30Hz - popis beden je https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... lfton-vigo

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Jak jsem psal, vhodným umístěním v menší místnosti, menší poslechovou vzdáleností a rozumnou korekcí se tomu dá pomoct a do těch 50 Hz to bude hrát dobře (frekvenční průběh, zkreslení) a pro poslech to bude zcela O.K., jsou to velmi slušné bedny, frekvenční charakteristiku mají dobrou, odpovídá to jejich velikosti.
Ale mezi 50 Hz a 30 Hz je už pokles okolo 18 dB, pokud se to budeš pomocí korekcí snažit srovnat do roviny, tak to prostě není správně. Viz. můj předchozí příspěvek. Středobas hrající na (za) hranicí svých možnosti nejen že nezahraje ty nejnižší frekvence dobře, ale negativně se to projeví až do středního pásma. To je prostě vždycky slyšet.
Srovnat pomocí korekcí/DRC charakteristiku někam k 50 - 80 Hz, pak už tomu nechat přirozený průběh - pokles. Ostatně většina DRC systémů to v automatickém módu takto navrhne, což je dobrý výchozí bod a pak to chce už jen mírně doladit a korigovat.
Mimochodem poslechová hlasitost 75 dB je celkem nízká, tam bych nějaké nízké basy asi vůbec neřešil.

Pavel_LXmini
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

75 dB není mnoho, ale nelze to paušalizovat. Ten graf naznačuje, že pro 75 dB by to fungovat mohlo. Pokud to někomu vyhovuje, nemám – a ani nemohu mít – nic proti. Záleží také na velikosti místnosti a na tom, co je schopná ještě „pojmout“. Myslím, že mohou přinést radost i v tomto nastavení. Také poslouchám stále potišeji. Jsou ale chvíle, kdy mám náladu to „osolit“, a potom jsou basy kořením blaha. Plochu pak ničím nenahradíš. Můj názor na bass-reflex radši psát nebudu.
Pro určité omezení to asi mcm funguje dobře. Je ale vidět, jak jsou podmínky měření důležité pro správnou interpretaci.
@mcm Odkaz na hifivoice je jako kudla do žeber. Popis člověka, který zmiňuje nepatrný, ale slyšitelný vliv betonových podpěr pod kabely, nemůže být relevantní pro normálně uvažujícího jedince.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

mcm píše:
05 lis 2024 23:33
je to měřený při 75dB, to je hlasitost která mě stačí na normální poslech a zároveň to bez zkreslení zahraje od nějakých 30Hz - popis beden je https://www.hifi-voice.com/testy-a-rece ... lfton-vigo
75dB je malo, nie preto, ze pocuvas hlasno, ale kvoli tomu ze chces vediet ako sa to sprava v dynamickych spickach. Aspon teda ja som zvyknuty si veci prepisknut na 85dB a 95dB, nech viem, ci sa tam nezacina prejavovat kompresia a ci to nie je "urvane"

Kaiibrujem na -20dB urovni preampu co je 85dB ruzovy sum jedneho repor, bezne pocuvam na -35 - 30dB, zalezi od zanru.

Hlavne to je dolezite ked pouzivas DRC, potrebujes vediet ako sa ti zasprava ked tam prismahnes napr 6dB korekciu, to totiz nemusi skoncit dobre. Osobne napriklad nic nepridavam v spodnej casti rozsahu - jedine oseknem prvy mod [ale to je na inu debatu]

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

Fidji každý je svého štěstí strojvůdcem - pro mě je 75 dB akorád. V literatuře se uvádí že nad 60dB je při delším působení nezdravé a nad 90dB trvale poškozuje sluch takže poslouchej jak uznáš za vhodné ale nevnucuj mě to já mám svoje uši rád a šetřím si je.

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

Pavel_LXmini píše:
06 lis 2024 11:10
75 dB není mnoho, ale nelze to paušalizovat. Ten graf naznačuje, že pro 75 dB by to fungovat mohlo. Pokud to někomu vyhovuje, nemám – a ani nemohu mít – nic proti. Záleží také na velikosti místnosti a na tom, co je schopná ještě „pojmout“. Myslím, že mohou přinést radost i v tomto nastavení. Také poslouchám stále potišeji. Jsou ale chvíle, kdy mám náladu to „osolit“, a potom jsou basy kořením blaha. Plochu pak ničím nenahradíš. Můj názor na bass-reflex radši psát nebudu.
Pro určité omezení to asi mcm funguje dobře. Je ale vidět, jak jsou podmínky měření důležité pro správnou interpretaci.
@mcm Odkaz na hifivoice je jako kudla do žeber. Popis člověka, který zmiňuje nepatrný, ale slyšitelný vliv betonových podpěr pod kabely, nemůže být relevantní pro normálně uvažujícího jedince.
no už jsem to psal Fidjimu - uvádí se že nad 60dB je při delším působení nezdravé a nad 90dB trvale poškozuje sluch a navíc tech 75dB je slyšet i přes zeď. Stačilo že jsem kupoval speciální zvukotěsné dveře. Místnost mám malou necelých 20m² a Hifivoice jsem poslal protože tam jsou technické parametry beden co mám - jinde jsem je už nenašel, samotná firma Elfton má na stránkách už jen parametry pro MKII.

skypi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skypi »

To: mcm
To Tvoje měření zkreslení vypadá teda "nějak divně" . Proč, nebudu radši zjišťovat :-) Faktem ale bude, že nějakou větší dynamickou špičku budeš mít notně zkreslenou, ty bedny Ti zkreslujou "nadstandardně" už i při těch 75dB (jestli je to tedy pravda - těch 75) .

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

to mcm:
Ty jsi vůbec nepochopil, co Fidji psal.

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

spíš jsi to nepochopil ty - já hraju na 75dB, Fidji píše že u něj to je až 85dB - 95dB - je to jeho věc, já to dělat nebudu - mám rád svoje uši.

Odpovědět