Neumann MA1 to taky měří v 7 bodech, jejich umístění závisí na rozměrech toho rovnostranného trojúhelníku. Problém s malým poslechovým místem je dán spíše směrovostí monitorů. Ale pro 2 to stačí, když se přitulí...Dark side of the moon píše: ↑29 bře 2023 10:43To platí zejména pro poslech v blízkém poli, jinak většina kalibrací umožňuje vícebodové měření, takže lze definovat oblast v místnosti, kde se poslouchá a kalibrace tam odstraní největší problémy, samozřejmě s preferencí jednoho hlavního poslechového místa.
Vím, už jsem jednou narazil. Většině to totiž ekvalizuje vlastní repro, tak jim to nepřijde. Svým způsobem jim to závidím.Dark side of the moon píše: ↑29 bře 2023 10:43Jinak velmi trefný poslech ohledně starších nahrávek a jejich mixů, to ovšem u některých zdejších členů narazíš, ...
Už jsem to tu psal (i jiní), že na moderních rovně hrajících sestavách je pro poslech starších nahrávek ekvalizace tak trochu nutností. Jsou i výjimky, samozřejmě.
Za podmínek, že vše funguje normálně. Bohužel ten sw je někdy nespolehlivý, to pak může být problém, vedl jsem na tohle téma diskuse i s lidmi od Neumanna.
Jen bych chtěl zdůraznit, že pro kalibraci MA1 je nutná i zvukovka s fantomovým napájením s ASIO drivery, delší mikrofonní XLR kabely 3 a více metrů, a vhodný stojan na mikrofon s dlouhým ramenem aby dosáhl nad sedačku. Nebo skládací fotostativ. V profi oblasti to má automaticky každý, tak se to nezdůrazňuje, v hifi ne, tak je to třeba říci. Obé se dá pořídit dohromady tak za 5 tisíc nebo půjčit.