Proac Studio 125

Diskuse k reprosestavám všech velikostí, tvarů, druhů, typů i váhy.
noaid
Kontaktovat uživatele:

Proac Studio 125

Příspěvek od noaid »

V rámci různých zkoušení mám doma zrovna půjčeny Proac Studio 125. Srovnávám s mými starými Mission 752. A nevím, co si mám myslet. Nesmějte se mi. Neslyšel jsem toho ještě tolik jako mnozí jiní a už vůbec ne u mne doma.

Můj dojem je takový, že Proac mi zní tak nějak uhlazeně, bohužel až snad nezřetelně. Na basech to jde dost hluboko, až někdy příliš, ale to se dá řešit umístěním a případným ucpáním jednoho ze dvou basreflexů. Co mi dělá starosti jsou výšky. Jsou takove fajnové stříbrné, ale je jich nějak málo. Je to tam, je to neunavujícím způsobem slyšet, ale jakoby se tím, že je to slabší, ztratila taková ta vzdušnost a detail, atmosféra. Jakoby i lokalizace byla trošku méně přesná, nebo přesná je, ale jakoby méně výrazná. Prostě to, za co je zodpovědný výškáč. Všude se v recenzích píše, že právě středy a výšky jsou doménou těchto repro, až na jednu dvě recenze, kde popisuje dotyčný podobný pocit jako já.
Možná jsem moc uvykl těm Mišnům, které hrají zřetelněji, dynamičtěji, ale nejdou tak hluboko, výšek je možná až hodně. Je tam víc atmosféry a takového toho chvění. Ale je fakt, že zabarvením se mi mnohem více líbí výškáč z Proac. Jen kdyby jej bylo trošku víc slyšet.
A já teď nevím, co s tím. Vím že je to na mne, ale já si nejsem jist, jestli není chyba u mne, že jsem "zkažen" ostřejšími bednami. Jestli to není jen otázka zvyku, že prostě nejsem ještě zvyklý na lepší.
V tom se mi líbí koncept WLM, kde se dá výškáč regulovat, je to zajímavý nápad.
Místností to nebude, slyšel jsem to ve dvou hodně různých, efekt stejný, u mne doma to hraje obecně lépe.

Dynamika a drajv mi taky připadají slabší. Výborné na jazz, ale dynamičtější věci jsou někdy dost měkké. Poslouchá se to příjemně večer, když člověk nemá srovnání. A určitě to neunavuje tak jako ty Mišny. Ale je to něco za něco...
Můj pocit je, že by to chtělo něco mezi tím. Nerad bych přehazoval bedny podle žánru, mám dost velký rozsah působnosti ;) . A kde bych to vše dal?
Ale cena je jakž takž. Původně jsem chtěl upgradovat repro později, ale láká mě to.
Jsem z toho zmaten.

Kdo jste je slyšel nebo je máte, máte podobný pocit, nebo myslíte, že jen prostě nemám dostatek zkušeností abych to ocenil? Nebo by jste doporučili nějaký tip, který by byl někde mezi? Nebo nějaký nápad, na co se při zkoušení zaměřit? Na rozhodnutí mám ještě víkend.

Jede to na CA DACMagic, integr. CA 840A, interconnect přenáší výšky dobře nezkresleně a příjemně, repro BiWi z kabelu 6mm.

vadik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Proac Studio 125

Příspěvek od vadik »

Zkus jiny zdroj signalu, treba objevis neco, co u Proac postradas...

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

V tom to nebude, protože u těch mišnů to slyším, možná zase až moc. Takže zdroj v tom zas tak podle mne nebude, i když vždy může být lepší. A pouštím do toho i nahrávky 24bit/96kHz.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Rozdíly mezi zesilovači jsou, ale mnohem menší než mezi bednami.

vadik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vadik »

noaid píše:V tom to nebude, protože u těch mišnů to slyším, možná zase až moc. Takže zdroj v tom zas tak podle mne nebude, i když vždy může být lepší. A pouštím do toho i nahrávky 24bit/96kHz.
Mission Ti zahrajou ostre i s gramofonem :)
To samozrejme prehanim.
DACmagic znam a vim jak rozdilne muzou hrat bedny i s mnohem mekcim charakterem zvuku po vymene zdroje signalu. Zkus to, mozna budes prekvapen. Zesilovac vubec neres!

vadik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vadik »

Jednoduse receno, chces-li vedet jak hraji ProAc, nemej DACmagic jako zdoj signalu. Zesilovac mas vhodny. Zbytek (kabel apod.) taky neres, jsou to pouze nuance.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Já s tím taky počítám, s lepším DAC v budoucnosti, to je mi jasné, že zde je velký prostor. A na to bych chtěl být připraven. Do té doby mu ještě upravím napájení.

Ale taková ta vzdušnost lehkost, větší slyšitelnost toho chvění dozvuku ve studiu, to u mišnů taky je (a tudíž to jde i z DACMagicu,zas tak hrozný fakt není) a u proac jakoby zastřeno, v mnohem menší míře, možná je to právě přirozenější, zpěv je mnohem pěknější, žádné ostré sykavky, ale ta "atmosféra" nějak odešla...činely a pod. jakoby trošku odešly za roh. Rock i Floydi jsou takoví zakulacení. Je to jakoby sladce lahodící uchu, ale nemá už to říz a dynamiku.

vadik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vadik »

noaid píše:Já s tím taky počítám, s lepším DAC v budoucnosti, to je mi jasné, že zde je velký prostor. A na to bych chtěl být připraven. Do té doby mu ještě upravím napájení.

Ale taková ta vzdušnost lehkost, větší slyšitelnost toho chvění dozvuku ve studiu, to u mišnů taky je (a tudíž to jde i z DACMagicu,zas tak hrozný fakt není) a u proac jakoby zastřeno, v mnohem menší míře, možná je to právě přirozenější, zpěv je mnohem pěknější, žádné ostré sykavky, ale ta "atmosféra" nějak odešla...činely a pod. jakoby trošku odešly za roh. Rock i Floydi jsou takoví zakulacení. Je to jakoby sladce lahodící uchu, ale nemá už to říz a dynamiku.
Netvrdim, ze je DACmagic spatny sam o sobe ale nemusi byt vhodny v kombinaci s ProAc. Tvoje pocity dobre znam. Kdyz jsem testoval DACmagic, tak mi znel nejvic "pod dekou" ze vsech ostatnich pristroju.
Nez se rozhodnes zda si nove bedny poridis nebo nikoliv, pujc si nekde nejaky jiny (i charakterem zvuku), pokud mozno hodne dobry, zdroj signalu. Bude se Ti lepe rozhodovat, ver mi ;)

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

vadik píše:Netvrdim, ze je DACmagic spatny sam o sobe ale nemusi byt vhodny v kombinaci s ProAc. Tvoje pocity dobre znam. Kdyz jsem testoval DACmagic, tak mi znel nejvic "pod dekou" ze vsech ostatnich pristroju.
Když jsme tedy u toho, tak jaké jsou lepší varianty DAC? Co bys k Proac doporučil?

Půjčit si něco jiného teď bohužel nemám kde. Možná ty bedny koupím a pak uvidím. Zas taková pálka to není.

A co si myslí ostatní?

vadik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vadik »

Nic konkretneho Ti nedoporucim. Byl to navrh zkusit jiny zdroj. ProAc jsem nikdy nevlastnil. DACMagic jsem slysel. Porovnaval jsem. Napadlo me Ti doporucit k ProAc jiny zdroj. Mozna by to bylo reseni. Mozna ne... Vyzkousej, uvidis sam.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

noid

pokud je bereš z toho "2hnd", tak za ty peníze je to kup vynikající.
zvukově je to směr SF/xavian.
uměl bych si je představit k nějakému "ostřejšímu železu".
za inzerovaných 22t chybu neuděláš.
pokud nejsi metalista/rocker!

agavel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od agavel »

Taky si můžeš myslet, že to slyšíš dobře. Že holt model 752 nebyl ani ve verzi před freedom tak špatný. Že bedny k Cyrusům nemusí být sračky. Dneska jsem prodal 752 freedom, tak možná plácám blbosti, ale nebyl s nima tak špatný život. A ProAC jsem neslyšel a tebou zmiňovaný jev mi připomíná Myryad. Po srovnání s Vincentem a dalšími tam taky byla taková uhlazenost a pohoda. Když se člověk analyticky zaposlouchal, všechny detaily tam vlastně byly, ale hlavní charakter byl klídek. Jestli ti toto nesedí, tak třeba ProAc nemusí být tvou volbou.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

lachim píše:pokud nejsi metalista/rocker!
No já jsem vlastně vše, to je ten problém. Ale minimálně na nějakou dobu si je asi nechám. Je to sekáč, ale ne na inzerát, za v podstatě stejnou cenu i s novými "nožičkami" ;)
agavel píše:model 752 nebyl ani ve verzi před freedom tak špatný
Taky si to myslím, na rock, elektroniku apod. asi vhodnější.
Uvažoval jsem o Vincentu, ale nakonec mne odradila nemožnost korekcí. A k CA přitáhla zase slušná sekáčová cena. A když s těmi Proac u některého rocku vypnu direct a přidám výšky, tak je to lepší a už se to dá. Ale N.Young - Mirror Ball pořád nemá v sobě tu temnotu co s Mišny.

Při různých výměnách a přepojováních jsem přeahazoval bedny a teď jsem skončil s umístěním, kdy jsem si všiml, že poprvé v životě doma necítím žádné extrémní dunění, hučení apod. A se zcela odkrytými basreflexy. Silné basy jsou pouze velmi těsně u zadní zdi. Ani v rozích to není nijak strašné.
Měřil jsem frekvenční charakteristiku v místě poslechu. Je nejvyrovnanější ze všech dosavadních měření ve všech místnostech. S jediným trochu větším hrbem kolem 250-300Hz.
Čím to?
Místnost klasická paneláková asi 3.4x5.6 m, repro na delší straně, čelní strana 113 cm od čelní stěny, vlevo 120 cm od okna, bedny od sebe 175 cm, poslech 145 cm od spojnice beden, 85 cm od zadní zdi.
Takže 1/3 šířky místnosti od čelní zdi, přibližně 1/5 délky od boční zdi. Náhoda? Žeby na těch třetinách a pětinách něco přece jen bylo?

Vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vit »

Napadá mě levná a rychlá pomoc:
1. bypass výškáčového kondíku ve výhybce, např. ruským pio nebo teflonem 0,1 (a méně) uF (15 USD/pár teflon, totéž je za 8 ks PIO)
2. bypass téhož Vishay MKP 1837 0,1uF (doporučováno snad i proti choleře) (1 EURO kus + pošta)
3. výměna současného kondíku za něco lepšího, resp. upgrade celé výhybky. (těžko odhadovat cenu...)

Osobně mám ProAc Response One SC, po upgrade výhybky veliká spokojenost, hlavní zlepšení bylo zejména ve výškách, prostor a pěknější středy.

Rozhodně je ProAc Studio 125 dobrá bedna!

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

NOAIDE,poslouchej uchem,né břuchem :)
Pokud se Ti zvuk nezdá Tobě samotnému,nehledej pomoc u nikoho jiného,VYKAŠLI se na to a přehrabuj vidlama dál,beden je mraky,každé hrají jinak,až příjdou OŘECHOVKY,poznáš to hnedle sám...

Odpovědět