patria do tejto kategórie aj výrobky od Stax?ona totiž drvivá väčšina tých supersluchátok svojim až "sureálnym" zvukovým ladením naopak poslucháča iba prvoplánovo ohuruje (extrémne detaily, priestor, dynamika, basy, výšky ...)
FOTO vašej sluchátkovej zostavy
-
progsociety
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: FOTO vašej sluchátkovej zostavy
Jednotlivé modely Staxů (i elektrostatických sluchátek jiných značek) se dost liší, mají různé slabiny a přednosti, každý se zvukovému ideálu blíží jinak, podobně jako dynamická (či jiná) sluchátka, byť obecně mají jinak distribuované přednosti a slabiny než ostatní sluchátkový svět. Staxy mají obvykle slušné detaily a dost nemilosrdně ukáží slabiny sestavy před sebou, fungují jako takový zvukový mikroskop. Někdo by klidně řekl, že ty detaily mohou být surreálné (v závislosti na modelu), jiný si je užívá a neměnil by. Někdy až extrémní polarizace názorů ke Staxům patří a těžko říct, jestli odráží víc stav sluchového ústrojí či preference jednotlivých uživatelů, různé sestavy majitelů, či vypovídá něco o Staxech samotných, ale dobrá elektrostatická sluchátka ve vhodně vyladěné sestavě ukáží mnoho dobrého. Vhodná sestava je u nich nezbytnou podmínkou jako u všeho ostatního.
... páni všetko najlepšie, a hlavne sluchátkové, Vám želám do Nového roku !
Nakonec jsem vybral AKG K712 pro. Částečně podle recenzí a částečně poslechem. Nebyl jsem v žádné prodejně, tak že srovnání mám pouze se sluchátky u jednoho "kolegy" (ve dřevě Hifiman a Beyerdynamic s takovou kovovou síťkou). Zvukově dle mého marginální rozdíly, nebo spíš nesedl jsem si na zadek ani z jedněch. Na šišce mi skvěle seděly AKG a cenou to prostě vyhrály.
Ve srovnání v poslechu z repro nebo sluchátek je to po cca 2. měsících tak nějak nerozhodně. Z hlediska prostoru a podání basové složky jsou lepší repro, ve sluchátkách zase občas zaslechnu detail, kterého si u repro nevšimnu. Ne že by sluchátka nebasovala, právě naopak, a né že by repro ten detail nezahrálo, jenom ho prostě tak dobře nezaznamenám. Překvapen jsem byl z některých stereo efektů které používají hudebníci. To co repro zahrají tak nějak "nenásilně" ve sluchátkách je kolikrát pěkná "až nepříjemná" motanice kolem hlavy. Je mi jasné že tohle rozhodně srovnávat nelze, každé má prostě své možnosti.
Sluchátka mají jednu obrovskou výhodu, nemusím sedět v poslechovém místě a můžu si pěkně na záda lehnout na gaučík. Nevýhodou (gaučíku) je, že občas a hlavně ve večerních hodinách tím neslyším konec CD(LP)
. Ještě zvažuji ke sluchátkům přikoupit Pro-Ject Pre Box S2 Digital. Mohl bych propojit s CD optikou, hrát z něj do sluchátek a přes jeho DA zkusit výstup do zesilovače a repro.
Díky sluchátkům jsem si konečně pořádně mohl zopakovat jeden pokus, který s repro jde u mě obtížně (nemám zesík s d.o.). Mimo jiné hraji i ze dvou různých CD přehrávačů (viz. vybavení). Jeden "asi hodnotím" jako ostřejší, detailnější a druhý jako jemnější, víc do prostoru a šířky. Za pomocí monitoru magnetofonu jsem si srovnal úroveň (db)výstupu obou CD (rozdíl byl 1db). Vzal jsem 2xdvě stejné CD placky, srovnal si je na play ve stejný okamžik a pak střídavě (přepínáním na zesilovači) poslouchal (zesilovač v Source Direct). Tedy ze sluchátek lezl stejně silný signál, stejná muzika a skoro úplně stejný čas té muziky (co zvládnou dvě ruce na tlačítku II ). V nulové úrovni rozdílu výstupu, jsem po chvíli poslechu přestal mít pocit, že jeden stroj je ostřejší a druhý prostornější, panovala nejistota. Po té co sem na jednom a střídavě druhém ubral -1db získával jsem pocit že vždy ten silnější zdroj hraje lépe, ale pořád tam byla částečná nejistota. Při -2db už "jednoznačně" stroj co měl silnější signál hrál víc detailů, měl lepší prostor, lepší bas a zcela jistě bych ho upřednostnil před tím druhým. A jaký je závěr ? Teoreticky žádný, potvrdil jsem si jen co už všichni víme a taky to, jak jsou mé uši (hmota mezi nima :-O) ovlivnitelné úplně jiným parametrem než je "kvalita" výstupů v mém případě z CD přehrávačů. Pokus hodlám ještě určitě jednou zopakovat. Je mi taky jasné, že jsou to pouze mé uši
a že jsou tady i jedinci, kteří by v tomto testu došli k úplně jiným výsledkům (třeba jednoznačně identifikovali stroje bez ohledu na +-db), ... a neberu jim to, jenom si o tom myslím své
.
Ve srovnání v poslechu z repro nebo sluchátek je to po cca 2. měsících tak nějak nerozhodně. Z hlediska prostoru a podání basové složky jsou lepší repro, ve sluchátkách zase občas zaslechnu detail, kterého si u repro nevšimnu. Ne že by sluchátka nebasovala, právě naopak, a né že by repro ten detail nezahrálo, jenom ho prostě tak dobře nezaznamenám. Překvapen jsem byl z některých stereo efektů které používají hudebníci. To co repro zahrají tak nějak "nenásilně" ve sluchátkách je kolikrát pěkná "až nepříjemná" motanice kolem hlavy. Je mi jasné že tohle rozhodně srovnávat nelze, každé má prostě své možnosti.
Sluchátka mají jednu obrovskou výhodu, nemusím sedět v poslechovém místě a můžu si pěkně na záda lehnout na gaučík. Nevýhodou (gaučíku) je, že občas a hlavně ve večerních hodinách tím neslyším konec CD(LP)
Díky sluchátkům jsem si konečně pořádně mohl zopakovat jeden pokus, který s repro jde u mě obtížně (nemám zesík s d.o.). Mimo jiné hraji i ze dvou různých CD přehrávačů (viz. vybavení). Jeden "asi hodnotím" jako ostřejší, detailnější a druhý jako jemnější, víc do prostoru a šířky. Za pomocí monitoru magnetofonu jsem si srovnal úroveň (db)výstupu obou CD (rozdíl byl 1db). Vzal jsem 2xdvě stejné CD placky, srovnal si je na play ve stejný okamžik a pak střídavě (přepínáním na zesilovači) poslouchal (zesilovač v Source Direct). Tedy ze sluchátek lezl stejně silný signál, stejná muzika a skoro úplně stejný čas té muziky (co zvládnou dvě ruce na tlačítku II ). V nulové úrovni rozdílu výstupu, jsem po chvíli poslechu přestal mít pocit, že jeden stroj je ostřejší a druhý prostornější, panovala nejistota. Po té co sem na jednom a střídavě druhém ubral -1db získával jsem pocit že vždy ten silnější zdroj hraje lépe, ale pořád tam byla částečná nejistota. Při -2db už "jednoznačně" stroj co měl silnější signál hrál víc detailů, měl lepší prostor, lepší bas a zcela jistě bych ho upřednostnil před tím druhým. A jaký je závěr ? Teoreticky žádný, potvrdil jsem si jen co už všichni víme a taky to, jak jsou mé uši (hmota mezi nima :-O) ovlivnitelné úplně jiným parametrem než je "kvalita" výstupů v mém případě z CD přehrávačů. Pokus hodlám ještě určitě jednou zopakovat. Je mi taky jasné, že jsou to pouze mé uši
- Přílohy
-
-
progsociety
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Dovolím si položiť otázku. Otvorené modely Beyer DT990, Fostex T20rp, Audio Technica ATH-AD700X, Sennheiser HD650, atď. Aj tie majú menej basov než uzavreté modely?
progsociety: Sorry, to jsem nenapsal přesně. To byl můj dojem z dávného poslechu otevřených/uzavřených sluchátek podobné konstrukce a současně cenovky, jen omezený vzorek. Samozřejmě záleží na dalších věcech, s cenovkou jsem si obecně naběhl... Z těch, která uvádíš, jsem slyšel jen HD650 a to už je strašně dávno. Můj dojem ze všech zcela uzavřených vždy byl bas, který duněl snad až příliš, ale samozřejmě jsem jich neslyšel tolik, abych to mohl zobecnit. V mém poslouchaném vzorku to tak nicméně bylo.
Obecně asi ano, uzavřená konstrukce tomu napomáhá, ale i tak bude záležet na porovnání konkrétních modelů. Měl jsem uzavřené Shure 940, které se prý považují za spíše méně basové, přesto mě u nich přišel bas výraznější než např. U Focal Elegia, kde byla ale lepší jeho textura. Aktuálně mám "nebasové" HD 600 a rozdíl je jasný.
-
progsociety
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Takéto zapojenie elektrostatov štyrmi káblikmi do repro terminálov je dosť starodávne, ale mne to celkom vyhovuje. Kombo zosilnovac + sluchadla má na sebe značku Micro Seiki (konkrétne MX-1 zo 70. rokov), no vyrobené bolo firmou Stax.
Hezký! Ty krabičky s reproterminály se pořád používají i vyrábějí. Co konkrétně používáš? Sám mám doma pořád Stax SRD-7/mkII (Pro) v záloze, byť pro elektrostaty používám už jen dedikované zesíky, ale třeba Mjolnir Audio vyrábí vylepšené verze těchto krabiček i dnes:
https://mjolnir-audio.com/products/ (poslední dva produkty úplně dole)
Jinak nabírám sílu nějaké elektrostaty prodat, mám jich doma příliš a začínám investovat mimo audio. Tak kdyby náhodou někdo toužil po Stax L700 či Stax 009, případně 007 mkII, napište a prodej vážně zvážím.
Jinak nabírám sílu nějaké elektrostaty prodat, mám jich doma příliš a začínám investovat mimo audio. Tak kdyby náhodou někdo toužil po Stax L700 či Stax 009, případně 007 mkII, napište a prodej vážně zvážím.
-
progsociety
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
O tom som nevedel. No už som čítal aj názory, že tento system "cez kabliky" bol z technologického hladiska fail a preto sa uz nepouziva. Takže si ma celkom potešilTy krabičky s reproterminály se pořád používají i vyrábějí... třeba Mjolnir Audio vyrábí vylepšené verze těchto krabiček i dnes:
Energiser ma značku Micro Seiki MP-1, sluchadla nesu označenie MS-2 a dokopy sa toto kombo vola MX-1. Podla udajov z Googlu ich však vyrobil Stax (spolu s ďalšou - vyššou - zostavou MX-5) a na oplátku im Micro Seiki vyrobili gramofonove ramena. Udialo sa v 70. rokochCo konkrétně používáš?
Je to napojene na integrovany amp Sony TA-F730ES, rovnako ako dalsich 9 Sony produktov (viď podpis).
Tuším sme si v rámci tohto vlákna písali ohľadom Stax modelov, že sa prejavom líšia. Tieto Micro Seiki sú entry level, ale mal som ich moznost AB testom porovnavat s nejakym Stax vintage modelom (tuším išlo o SR-40 + SRD-4, existuje taká kombinácia?) a na mojej 730-tke som tam velky rozdiel nepostrehol. Na lepšom integrovanom / koncovom ampe by hrali Staxy zrejme lepšie, aspon si myslim. Tieto Seiki hraju celkom transparentne, priestorovo, otvorene, vzdušne a artikulovaného, dobre vykresleného basu je tak akurát. Keď som používal dynamické modely, väčšinou duneli a tomu sa chcem aj v budúcnosti vyhnúť - no možno som len nemal šťastnú ruku na magneto-dynamikyJinak nabírám sílu nějaké elektrostaty prodat, mám jich doma příliš a začínám investovat mimo audio. Tak kdyby náhodou někdo toužil po Stax L700 či Stax 009, případně 007 mkII, napište a prodej vážně zvážím.
Konečne som premiestnil "primárne" sluchátkové vybavenie z pôvodného servírovacieho stolíka z IKEA do solídnejšieho 19" profi racku:
Digi-transporty: Tascam CD-200SB, xDuoo X10T II, Aune X5s
DAC/Headampy: Fostex HP-A8, Chord Hugo
Head-Ampy: Samson QH-4, Mackie HM-800, Shiit Magni Heresy
DAC/Headampy: Fostex HP-A8, Chord Hugo
Head-Ampy: Samson QH-4, Mackie HM-800, Shiit Magni Heresy
Bacil 2: pěkné 
- BabetakCZE
- Kontaktovat uživatele:
@BabetakCZE: a postačujú v tej tvojej zostave tie RCA káble? Na základe foto predpokladám, že to sú štandardné Audioquesty Golden Gate ... v mojej zostave (hlavne v kombinácii Hugom Mk1) mám pocit, že investícia aj do výraznejšie lepšiej kabeláže (napr. XLO) je "celkom počuteľná" 
- BabetakCZE
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, jo, je to Golden Gate.
Tak kdyžtak hoď odkazy na nějaké RCA, co se ti osvědčily. Pavel1756 na Avmanii mi doporučoval Audiiquest Mackenzie, ale to mi už přijde jako celkem dost peněz za kabel.
To je ten rozdíl opravdu tak slyšitelný oproti Golden Gate?
Tak kdyžtak hoď odkazy na nějaké RCA, co se ti osvědčily. Pavel1756 na Avmanii mi doporučoval Audiiquest Mackenzie, ale to mi už přijde jako celkem dost peněz za kabel.
To je ten rozdíl opravdu tak slyšitelný oproti Golden Gate?