Na druhou stranu je praktické mít doma vedle beden i dobrý sluch. řetězec a podle nalady a situace stridat.

(stejně to tak většinou máme všichni, minimálně co znám..

Prostorovost nahrávky je do ní stejně ve většině případů dodaná uměle. Nástroje i hlasy zpěváků se nahrávají jednotlivě, takže o nějakým realistickým prostoru nemůže být moc řeč a třeba u vážné hudby máš počet muzikantů o trošičku vyšší než dva, takže reproduktory, který jsou právě jen dva a mnohem blíž u sebe než orchestr, ti vlastně prostor toho orchestru taky vytvářejí uměle. A nikdy ho nevytvoří tak, jak by to znělo na koncertě. Je věc názoru kazdýho z nás jestli prostor vykreslí líp sluchátka nebo bedny, ale porovnávat to mezi sebou jde dost těžko.pulenej píše:...můj amatérský názor je že prostor ze sluchátek zmatlaný do koule v hlavě je úplně mimo z důvodu popření
stereo poslechu, prostorové lokalizace a vůbec toho jak se nahrávka dělá a míchá...
...ale prostor je totálně zkurvený a mimo a nebaví mě to poslouchat je to jako virtuální realita a pivo v prášku .. takový nějak nepřirozený
lechos píše:sluchátka traktoristům, sportovním střelcům a obsluze bucharu či lisu ve fabrice, pro poslech hudby naprosto nevhodné...
Nesouhlasím. Žádný bedny co jsem zatím slyšel, mě neoslovily natolik, abych je chtěl vyměnit za svoje sluchátka. Ani nemám doma žádný super repro, používám je jen okrajově na filmy a na hudbu maximálně jako podkres. Je to prostě věc preferencí a názoru. Každýmu "chutná" něco jinýho, někomu vepřový, jinýmu hovězí, obojí je maso a obojí je to k jídlu. Ale kategoricky prohlásit, že jen to, co chutná mě, je právě to nejlepší a kdo má opačnej názor, tak tomu nerozumí, je přinejmenším úsměvný.PítrsPraha píše:...Pokud se nekdo spolu s prozitkem z hudby snazi dosahnout pokud mozno co nejvetsi realisticnosti, tedy priblizeni se realne hudbe (high fidelity), jsou bedny daleko vepredu.
Reálný hudbě myslíš jako živýmu koncertu? To doma nenapodobíš ani sebelepšíma reprákama, nebo sluchátkama. Navíc pochybuju, že by záznam živejch koncertů byl právě to jediný co doma hifisti poslouchaj a považujou za nejlepší zvukovou kvalitu. Nebo máš "reálnou hudbou" na mysli původní studiovou nahrávku? A jak ta která kapela chtěla aby to reálně znělo a jak jim to znělo ve studiu, když si řekli jo, tohle je ono? To nikdo neví a na každej stereo sestavě a v každým obýváku, nebo poslechovce, bude každá nahrávka znít stejně trochu jinak. Takže vlastě High Fidelity je vysoká věrnost vůči čemu? Hi-Fi podle mě není hon za "vysokou věrností", ale jednoduše hon za zvukem, kterej se líbí tomu konkrétnímu jedinci. Po světě dva stejní lidé nechodí, takže platí "tisíc lidí, tisíc chutí". Já myslím, že má každej poslouchat prostě to, co se mu líbí. A jestli si to můžeš finančně dovolit, tak si to kup, ať už jsou to reproduktory, nebo sluchátka a neptej se ostatních jestli je to dobře, nebo špatně, na to si stejně budeš muset odpovědět sám, udělat si svůj názor.PítrsPraha píše:...dosahnout pokud mozno co nejvetsi realisticnosti, tedy priblizeni se realne hudbe (high fidelity)
Nebudeš tomu věřit, ale u většiny zesilovačů existuje něco, čemu se říká "regulace hlasitosti"lechos píše:...leda tak za účelem přivodit si hluchotu trvalého rázu v lepším případě vleklý zánět zvukovodu, auris media apod.
Áááááá, ozval se odborníklechos píše:sluchátka traktoristům, sportovním střelcům a obsluze bucharu či lisu ve fabrice, pro poslech hudby naprosto nevhodné leda tak za účelem přivodit si hluchotu trvalého rázu v lepším případě vleklý zánět zvukovodu, auris media apod.
Živý koncert lze poslouchat i na Geniusech za 300,-lachim píše:... Se skvelou sestavou lze i doma poslouchatnzivy koncert. Skoda, zes takovou sestavu jeste neslysel
Vždyť to říkám, každý si najde to svoje. Mě se víc líbí sluchátka, tobě repro, tak to prostě je. Já nebudu nikoho přesvědčovat, že sluchátka jsou lepší, jsou lepší pro mě, ostatní ať si udělají svůj názor. A pokud mě v budoucnu něco přesvědčí abych svůj názor změnil, tak si prostě koupím repro a bude. Zatím můžu jen říct, že až do téhle chvíle mě nic nepřesvědčilo a s největší pravděpodobností se to ani nestane.lachim píše:... Ja zase jeste neslysel sluchatka, ktera bych chtel vymenit za Stereo vysokeho hifi.
Samozřejmě že je to něco jiného, to už tu padlo několikrát, sluchátka a repro jde jen těžko srovnávat. Já volím sluchátka.lachim píše:Ac sennheiser 800s na kvalitnim sluchatkaci jsou tez zazitkem. Ale velka bedna na skvelem zeleze je uplne neco jjineho.
Není to věc názoru, ale faktického stavu věcí. V reálném světě člověk otočený čelem ke zdroji zvuku (třeba hrající kytarista) nikdy zvuk neslyší "uvnitř hlavy". To myslím tou mnohem lepší schopností beden zprostředkovat realističnost.LUK píše:Je věc názoru kazdýho z nás jestli prostor vykreslí líp sluchátka nebo bedny, ale porovnávat to mezi sebou jde dost těžko.
Nerozumím návaznosti tvé věty o nepřesvědnčení výměny sluchátek za bedny na můj příspěvek týkající se něčeho úplně jiného (schopnost beden zprostředkovat reálnější zvuk než sluchátka. Tam není s čím souhlasit či nesouhlasit. Je to zase o tom prvotním východisku, o kterém píšu výše. Dokonalý řetězec je pro mne takový, kdy bych nerozeznal, jestli v poslechovce někdo zpívá naživo nebo jestli poslouchám nahrávku. To je pro mne osobně dokonalý hifi. A to je něco, co sluchátka tím, že hrajou "do hlavy", nikdy nesvedou. Bedny sice taky ne, ale jsou k tomu mnohem blíž právě schopností lépe podat reálnou prostorovost.LUK píše:Nesouhlasím. Žádný bedny co jsem zatím slyšel, mě neoslovily natolik, abych je chtěl vyměnit za svoje sluchátka.PítrsPraha píše:...Pokud se nekdo spolu s prozitkem z hudby snazi dosahnout pokud mozno co nejvetsi realisticnosti, tedy priblizeni se realne hudbe (high fidelity), jsou bedny daleko vepredu.
S tím naprosto souhlasímLUK píše:Každýmu "chutná" něco jinýho, někomu vepřový, jinýmu hovězí, obojí je maso a obojí je to k jídlu. Ale kategoricky prohlásit, že jen to, co chutná mě, je právě to nejlepší a kdo má opačnej názor, tak tomu nerozumí, je přinejmenším úsměvný.![]()
Nemyslím přímo koncert, tam přece jen máš kapelu před sebou ale lidi kolem sebe. To se stereem nenapodobíš. Myslím spíš živou neamplifikovanou hudbu typu sólo zpěvák, menší počet akustických nástrojů, apod. Takových nahrávek jsou tisíce a jsou i labely zaměřující se na nedestruktivní nahrávání s respektováním přirozené prostorovosti, dozvuků, přeslechů nástrojů atd.LUK píše:Reálný hudbě myslíš jako živýmu koncertu? To doma nenapodobíš ani sebelepšíma reprákama, nebo sluchátkama.PítrsPraha píše:...dosahnout pokud mozno co nejvetsi realisticnosti, tedy priblizeni se realne hudbe (high fidelity)
Souhlasím, to platí stejně pro sluchátka i bedny a je to debata na trochu jiné téma.LUK píše:A jak ta která kapela chtěla aby to reálně znělo a jak jim to znělo ve studiu, když si řekli jo, tohle je ono? To nikdo neví a na každej stereo sestavě a v každým obýváku, nebo poslechovce, bude každá nahrávka znít stejně trochu jinak.
V mém pojetí, z mého východiska, je high fidelity vztaženo k reálným zvukům reálných nástrojů v reálném prostředí. Mám rád, když si zavřu oči a hudebníci jsou rozprostřeni po mojí poslechovce tak, jako by byli, pokud by u mne hráli osobně. Tenhle dojem mi sluchátka nikdy nedají. Hudebníci se mi se sluchátky vznášejí uvnitř hlavy, v lepším případě někde kolem hlavy. Tak to v reálném světě nikdy nelze slyšet.LUK píše:Takže vlastě High Fidelity je vysoká věrnost vůči čemu? Hi-Fi podle mě není hon za "vysokou věrností", ale jednoduše hon za zvukem, kterej se líbí tomu konkrétnímu jedinci. Po světě dva stejní lidé nechodí, takže platí "tisíc lidí, tisíc chutí". Já myslím, že má každej poslouchat prostě to, co se mu líbí.
To je obrovský omyl. Akustika hraje při sluchátkovém poslechu stejně zásadní roli, jako při poslechu přes bedny. Jen v trochu jiné podobě. Je třeba si uvědomit, že mezi měničem a bubínkem je při poslechu přes sluchátka taky prostor, navíc tvarově velmi divoký (mušle sluchátka, ušní boltec, zvukovod). Zvuk je v tomhle malém prostoru "uvězněn" a dochází díky tomu k obrovskému frekvenčnímu zkreslení. Jsou k dohledání grafy frekvenční odezvy při posunu sluchátek na hlavě o pár cm.LUK píše:Co se týče akustiky, tak to je jasný plus pro sluchátka, nemusíš jí vůbec řešit.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host