prostor ze sluchátek = haluz

Sluchátka, sluchátkové zesilovače
pulenej
Kontaktovat uživatele:

Re: prostor ze sluchátek = haluz

Příspěvek od pulenej »

jak je vidno z předchozích komentářů tak autoři jaksi nepochopili že jsem si chtěl obecně popovídat na téma umělý prostor v sluchátkách a ne řešit kdo co s čím porovnával a co kdo poslouhá doma
to je informace pro ostatní který to neslyšeli úplně k ničemu
ale jak jsem čekal ani jeden smysluplný argument proč sluchátka můžou mít dobrý ..realistický prostor odpovídající vnímání zvuku v otevřeném prostoru ..asi tuším proč ;)
preference je něco úplně jinýho než ten základ který většina z nás co není úplně hluchá slyší z 99% stejný
Naposledy upravil(a) pulenej dne 21 lis 2016 19:17, celkem upraveno 1 x.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

LUK píše:To že repro "zcela zmizí", ale není dáno jen kvalitou nahrávky.
Jistě že ne, proto to ani nikde nepíšu... ;-).
LUK píše:Mě při poslechu sluchátka na hlavě taky "zcela zmizí" ..., ani nemám pocit že bych měl zpěváka uprostřed hlavy.
A kde :-)? V případě, že zpěv není záměrně panován mimo rozteč repro nebo vzdálený, ale je přirozeně v centru, jako např. zde.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

pulenej píše:ale jak jsem čekal ani jeden smysluplný argument proč sluchátka můžou mít dobrý ..realistický prostor odpovídající vnímání zvuku v otevřeném prostoru ..asi tuším proč ;)
A tušíš správně :-). Nelze to z podstaty věci.

LUK

Příspěvek od LUK »

pulenej píše:jak je vidno z předchozích komentářů tak autoři jaksi nepochopili že jsem si chtěl obecně popovídat na téma umělý prostor v sluchátkách a ne řešit kdo co s čím porovnával a co kdo poslouhá doma
to je informace pro ostatní který to neslyšeli úplně k ničemu
ale jak jsem čekal ani jeden smysluplný argument proč sluchátka můžou mít dobrý ..realistický prostor odpovídající vnímání zvuku v otevřeném prostoru ..asi tuším proč ;)
preference je něco úplně jinýho než ten základ který většina z nás co není úplně hnuchá slyší z 99% stejný
Ale vždyť jo, chtěl jsi slyšet názor ostatních na danné téma, jenže prostě svět není černobílý a není to tak, že 1% z nás je hluchých a těch zbývajících 99% slyší naprosto stejně. Takhle to prostě nefunguje, stačí jen rozdíly v nejmenších detailech, každý jsme jiný a stejně tak nemáme všichni stejné názory. A proto se spousta diskuzí na nejrůznějších fórech zvrhne tak, jako tady :D
Pár argumentů tu zaznělo, jenže ty je obecně odmítáš jako naprostý nesmysly z jiný galaxie a výmysly sjetech jedinců a pak si stěžuješ, že si s tebou nikdo nechce o tématu povídat, řek bych že dál tady o tom debatovat nemá smysl. Tož asi tak.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

I se sluchátky se mi stává bezne, ze zpevak stoji a zpiva prede mnou. Neslysim ho v hlave, ale pekne zepredu, z konkretniho mista vcetne dozvuku v prostoru atd. Podobne jako na bednach. I kdyz je to jiné *thumbs up*.
Taky musim souhlasit s Bacilem, ze si hlava asi postupne zvyka na sluchatka, jakoby se uci - je to cesta. Kdyz jsem před dvěma lety začínal se sluch poslechem, prostor jsem neslysel ani na lepsich sluchátkách. Ted strcim Koss porta Pro do telefonu a prostor slysim i tam. Takže souhlasím i s názorem, že vnímaní protoru je otázkou i tréninku a zvyku. Nezapomínejme, že hifisti mají vytrénovanější sluch než běžní lidi. 8-) 8-)

Pulenej, mohl by být problém s vintage TDA1541a? Hádám, že ho máš oblíbený? Byť je zvukově vynikající, tak se mi zdálo, že proti PCM1704 ztrácel právě v prostoru. Konkrétně byl bez hloubky. (tolik moje pozorování, když jsem u Tebe zkoušel DAC960 se svými naposlouchanými sluchátky - Fostex THX00, ATH R70X/ které mám brutálně naposlouchané a vím přesně, co mi z nich doma leze..)

pulenej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pulenej »

samo že každý zdroj signálu je jiný , pro sluchátka platí to samý co pro bedny a záleží na krmení zesákem
ale ten prostor je tam prostě danný z principu .. s tím nic nenaděláš

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

pulenej píše:... ten prostor je tam prostě danný z principu .. s tím nic nenaděláš
:lol:
... ja by som sa tak dogmaticky nejakými "princípmi" (ktorým navyše evidentne veľmi nerozumieš) moc neoháňal ... aj 3D-TV je "principiálne OK" (veď je evidentné, že klasická TV je vhodná iba pre jednookých kyklopov) a napriek tomu je to dnes už v podstate komerčný prepadák a drvivá väčšina dvojokých divákov ju má úplne na háku
... aj AKG prestal vyrábať „principiálne správny“ systém Hearo 999, ktorý bol mimochodom vyvinutý na základe veľmi zaujímavého kozmického výskumu "Audimir"
http://www.austromir.at/english/experim ... dimir.html
http://www.head-fi.org/t/632287/akg-went-into-space

pulenej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pulenej »

jestli mě chceš vyprovokovat abych začal plácat takový nesmyslu jako ty tak to sorry , na to já nehraju ;)

davidhighend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidhighend »

Myslím, ze bacil2 a kychtax to popsali velice věcně. Moc sluchátek jsem neměl, ale jednu dobu zhruba 3 roky jsem se sluchátkum docela věnoval. Od HD800, Stax SR 404LE přes SR 007 MkII pak nějaké ty spunty. Zpočátku jsem měl pocit, ze mi muzika hraje přímo v hlavě, tak jsem vyzkoušel par crossfeedů, než jsem si na sluchstkovy přednes natolik zvyknul, ze mi to přestalo vadit a mozek si pomalu prostorový vjem začal utvářet sám bez použití nějakých dodelatek formou preslechů mezi kanály. Osobně mám sluchstkovy poslech moc rad, jediné co mi vadilo, ze je člověk prišpendleny na jedno místo. U beden mám větší svobodu a hudbu častěji poslouchám i jako kulisu při čtení nebo vaření. :)

knopi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od knopi »

Taky napíšu názor z pozice "nadšence" ne někoho kdo tomu rozumí *2thumbsup*.
Já začínal na sluchátkách a vrchol co jsem měl doma byly Audeze LCDX (ty jsem měl teda půjčené asi měsíc doma) a ještě se mi líbily na výstavách HE560, oboje sluchátka bych označil jako takový pěkný ještě sweet spot. Když to vemu obecně tak u sluchátek typu HD800 mi vadilo nafouknutí prostoru jako by ten prostor nikde nekončil, u HE1000 tam ten pocit taky trošičku je. A u sluchátek typu LCDX a obecně Audeze je zase slyšet prostor vymyšlený, ale! Pro mé preference potřeby mi nevadil a celkově mi to znělo přirozeně jako by to se zbytkem spektra zapadalo což je pro mě u sluchátek důležitější takže u Audeze za mě příjemné, co mi vadilo být přišpendlený u židle jak píše David. Jo taky jsem slyšel K1000 a např. elektrostaty HE60 i O2mk1 po náštěvách, ale už je to nějaký pátek nepamatuju si to. Jinak Hřebík má v podstatě to jedno z nej co se dá ve světě sluchátek-sestav sehnat a souhlasím s ním, že se různé neduhy dají zbytkem sestavy celkem slušně doladit.

Když vemu srovnání prostoru s reprobedny. Sluchátka jsem dlouho doma neměl už teda. Tak dnes preferuju jednoznačně reprobedny a to nejen kvůli prostoru. Proč? I když sluchátka pocitově mají víc detailu textury tak ve výsledku i ve špatné poslechovce repro poskytne více informací, vzdušné, brutální dynamiku působí to jako motor nástroj, která sluchátkům schází a podle mě hraje zásadně roli, že to nezní tak věrně reálně. Další věc u sluchátek když nesedne skladba tak to je slyšet, ale u repro ta realita realný/ější pocit tam stále je.

Suma sumárum omezený názor rád bych třeba slyšel planary Abyss který prý ze sluchátek mají supr dynamiku nebo Stax 009. Sluchátka už taky beru okrajově i kvůli nesmyslným cenám. Možná časem se poštěstí tyhle dva kousky slyšet na nějaké náštěvě.

Odpovědět