V reálném světě člověk otočený čelem ke zdroji zvuku (třeba hrající kytarista) nikdy zvuk neslyší "uvnitř hlavy", ani tento zvuk nepřichází od jednoho kytaristy ze dvou míst současně (pokud tedy nebudeme brát ohled na odrazy zvuku od stěn atd., ale čistě cestu zvuku od zdroje k posluchači), tak jako je tomu v případě reproduktorů i sluchátek, když říkáš, že reálnou hudbou myslíš neamplifikovanou hudbu.PítrsPraha píše:V reálném světě člověk otočený čelem ke zdroji zvuku (třeba hrající kytarista) nikdy zvuk neslyší "uvnitř hlavy". To myslím tou mnohem lepší schopností beden zprostředkovat realističnost.
Tak si to přečti ještě jednou. Zaprvé to byla i reakce na to, co napsal lechos a za druhé, je tam s čím nesouhlasit. Říkáš, že bedny zprostředkovávají "reálnější zvuk", než sluchátka a to je to, s čím nesouhlasím. Ano podávají prostor jinak a netvrdím že hůř, ale zvuk není jen prostor. A proto tvrdím, že jsem ještě neslyšel bedny, které bych chtěl vyměnit za svoje sluchátka. Pokud to ale vztahuješ jen k podání prostoru a říkáš, že:PítrsPraha píše:lechos píše:sluchátka traktoristům, sportovním střelcům a obsluze bucharu či lisu ve fabrice, pro poslech hudby naprosto nevhodné...PítrsPraha píše:...Pokud se nekdo spolu s prozitkem z hudby snazi dosahnout pokud mozno co nejvetsi realisticnosti, tedy priblizeni se realne hudbe (high fidelity), jsou bedny daleko vepredu.Nerozumím návaznosti tvé věty o nepřesvědnčení výměny sluchátek za bedny na můj příspěvek týkající se něčeho úplně jiného (schopnost beden zprostředkovat reálnější zvuk než sluchátka. Tam není s čím souhlasit či nesouhlasit. Je to zase o tom prvotním východisku, o kterém píšu výše. Dokonalý řetězec je pro mne takový, kdy bych nerozeznal, jestli v poslechovce někdo zpívá naživo nebo jestli poslouchám nahrávku. To je pro mne osobně dokonalý hifi. A to je něco, co sluchátka tím, že hrajou "do hlavy", nikdy nesvedou. Bedny sice taky ne, ale jsou k tomu mnohem blíž právě schopností lépe podat reálnou prostorovost.LUK píše:Nesouhlasím. Žádný bedny co jsem zatím slyšel, mě neoslovily natolik, abych je chtěl vyměnit za svoje sluchátka. Ani nemám doma žádný super repro, používám je jen okrajově na filmy a na hudbu maximálně jako podkres. Je to prostě věc preferencí a názoru. Každýmu "chutná" něco jinýho, někomu vepřový, jinýmu hovězí, obojí je maso a obojí je to k jídlu. Ale kategoricky prohlásit, že jen to, co chutná mě, je právě to nejlepší a kdo má opačnej názor, tak tomu nerozumí, je přinejmenším úsměvný.![]()
tak to musíš brát tak, že když ti v poslechovce někdo zpívá naživo, tak jeho hlas, jak už jsem psal nahoře, vychází z jednoho bodu a ne ze dvou, jako je tomu u reproduktorů a sluchátek. Tudíž obojí vlastně podává prostor jinak, než hlas zpěváka, nebo zpěvačky naživo a obojí ho podává odlišně od sebe navzájem. Tady bude ten problém, že ty vnímáš sluchátka v tomhle ohledu jako omezující a já ne, mě se prostor sluchátek nezdá zmatlaný do koule, ani nemám pocit, že by sluchátka hráli uvnitř hlavy. Ano, je to jiné než reproduktory a je to jiné než, neamplifikovaná hudba se kterou to srovnáváš, ale je to taky silně individuální, a já si netroufám rozhodovat o tom, co je lepší. Netvrdím, že můj pohled na věc je správný a že mám absolutní pravdu (a možná neumím správně vysvětlit jak to myslím), ale zjevně se každý díváme na věc jinak, čímž se dostáváme k:PítrsPraha píše:Dokonalý řetězec je pro mne takový, kdy bych nerozeznal, jestli v poslechovce někdo zpívá naživo nebo jestli poslouchám nahrávku. To je pro mne osobně dokonalý hifi. A to je něco, co sluchátka tím, že hrajou "do hlavy", nikdy nesvedou. Bedny sice taky ne, ale jsou k tomu mnohem blíž právě schopností lépe podat reálnou prostorovost.
Možná ne přímo, ale vlastě píšeš.PítrsPraha píše:S tím naprosto souhlasímLUK píše:Každýmu "chutná" něco jinýho, někomu vepřový, jinýmu hovězí, obojí je maso a obojí je to k jídlu. Ale kategoricky prohlásit, že jen to, co chutná mě, je právě to nejlepší a kdo má opačnej názor, tak tomu nerozumí, je přinejmenším úsměvný.![]()
a proto nic takového ani nikde nepíšu
.
Ano platí to i pro sluchátka, ale nemyslím, že je to úplně jiné téma.PítrsPraha píše:Souhlasím, to platí stejně pro sluchátka i bedny a je to debata na trochu jiné téma.LUK píše:...A jak ta která kapela chtěla aby to reálně znělo a jak jim to znělo ve studiu, když si řekli jo, tohle je ono? To nikdo neví a na každej stereo sestavě a v každým obýváku, nebo poslechovce, bude každá nahrávka znít stejně trochu jinak...
Když bys to chtěl brát takhle do detailu, tak bys taky musel znát reálný zvuk v reálném prostředí toho konkrétního nástroje, na který muzikant hrál, když nahrávku nahrával. Neboli bys zase z mého pohledu musel znát a vědět, jak ta která kapela chtěla, aby to reálně znělo a jak jim to znělo ve studiu, když si řekli jo, tohle je ono. Navíc každý nástroj bude znít v různém prostředí různě. Bude znít trošku jinak venku, jinak v tělocvičně, jinak ve studiu, jinak v mém obýváku a jinak ve tvém. A to všechno je "reálné prostředí". Takže vlastně nevíš jak reálně nástroj zní. A tím pádem:PítrsPraha píše:...V mém pojetí, z mého východiska, je high fidelity vztaženo k reálným zvukům reálných nástrojů v reálném prostředí.LUK píše:...Takže vlastě High Fidelity je vysoká věrnost vůči čemu? Hi-Fi podle mě není hon za "vysokou věrností", ale jednoduše hon za zvukem, kterej se líbí tomu konkrétnímu jedinci. Po světě dva stejní lidé nechodí, takže platí "tisíc lidí, tisíc chutí". Já myslím, že má každej poslouchat prostě to, co se mu líbí.
Protože to, co ty budeš považovat za "dokonalý řetězec" který, podle tebe a tvých názorů, hraje naprosto "reálně" a "vysoce věrně", budou možná ostatní považovat jen za hloupý vtip a bude jim k smíchu. "Tisíc lidí, tisíc chutí"LUK píše:Hi-Fi podle mě není hon za "vysokou věrností", ale jednoduše hon za zvukem, kterej se líbí tomu konkrétnímu jedinci.
když to tady tak píšu, tak si říkám, že by hifisti měli asi míň debatovat a víc poslouchat muziku.

Není to omyl. Respektive je, ale tvůj. Reaguješ jen na část příspěvku, ne na celek. Ano, akustika hraje roli i u sluchátek, ale myslím že je jasné, že tohle byla má reakce na lachimův příspěvek ohledně akustiky místnosti:PítrsPraha píše:To je obrovský omyl. Akustika hraje při sluchátkovém poslechu stejně zásadní roli, jako při poslechu přes bedny. Jen v trochu jiné podobě. Je třeba si uvědomit, že mezi měničem a bubínkem je při poslechu přes sluchátka taky prostor, navíc tvarově velmi divoký (mušle sluchátka, ušní boltec, zvukovod). Zvuk je v tomhle malém prostoru "uvězněn" a dochází díky tomu k obrovskému frekvenčnímu zkreslení. Jsou k dohledání grafy frekvenční odezvy při posunu sluchátek na hlavě o pár cm.LUK píše:Co se týče akustiky, tak to je jasný plus pro sluchátka, nemusíš jí vůbec řešit.
Sluchátka se navíc neladí tak, aby hrála "rovně", ale aby hrála pokud možno inverzně k tomu, jak zvuk (hlavně na výškách) "zkreslí" boltec a zvukovod.
abys tedy správně pochopil, bylo to myšlené tak, že i sebehorší akustika místnosti zvuk sluchátek neovlivní. Sluchátka ti zahrají prostor pokaždé stejně, nezávisle na tom jestli se posluchač i se sluchátky nachází v koupelně, obýváku, nebo kuchyni. Tudíž nemusíš řešit akustiku místnosti.lachim píše:LUK
a z jiné strany...
než drahou stereo sestavu ve špatné místnosti, to raději kvalitní sluchátkovou sestavu.
znám totiž pár lidí, kteří by měli ve své akusticky velmi špatné místnosti poslouchat výhradně a jen na sluchátka.
zatím stále "točí" bedny a nechtějí pochopit, že nesposlouchají zvuk beden, ale zvuk/módy místnosti.
tedy interakci problémů místnosti s naladěním beden.
to sluchátka jde poslouchat i v koupelně. a ten "prostor" zahrají vždy lépe.