prostor ze sluchátek = haluz

Sluchátka, sluchátkové zesilovače
LUK

Re: prostor ze sluchátek = haluz

Příspěvek od LUK »

PítrsPraha píše:V reálném světě člověk otočený čelem ke zdroji zvuku (třeba hrající kytarista) nikdy zvuk neslyší "uvnitř hlavy". To myslím tou mnohem lepší schopností beden zprostředkovat realističnost.
V reálném světě člověk otočený čelem ke zdroji zvuku (třeba hrající kytarista) nikdy zvuk neslyší "uvnitř hlavy", ani tento zvuk nepřichází od jednoho kytaristy ze dvou míst současně (pokud tedy nebudeme brát ohled na odrazy zvuku od stěn atd., ale čistě cestu zvuku od zdroje k posluchači), tak jako je tomu v případě reproduktorů i sluchátek, když říkáš, že reálnou hudbou myslíš neamplifikovanou hudbu.
PítrsPraha píše:
lechos píše:sluchátka traktoristům, sportovním střelcům a obsluze bucharu či lisu ve fabrice, pro poslech hudby naprosto nevhodné...
PítrsPraha píše:...Pokud se nekdo spolu s prozitkem z hudby snazi dosahnout pokud mozno co nejvetsi realisticnosti, tedy priblizeni se realne hudbe (high fidelity), jsou bedny daleko vepredu.
LUK píše:Nesouhlasím. Žádný bedny co jsem zatím slyšel, mě neoslovily natolik, abych je chtěl vyměnit za svoje sluchátka. Ani nemám doma žádný super repro, používám je jen okrajově na filmy a na hudbu maximálně jako podkres. Je to prostě věc preferencí a názoru. Každýmu "chutná" něco jinýho, někomu vepřový, jinýmu hovězí, obojí je maso a obojí je to k jídlu. Ale kategoricky prohlásit, že jen to, co chutná mě, je právě to nejlepší a kdo má opačnej názor, tak tomu nerozumí, je přinejmenším úsměvný. :lol:
Nerozumím návaznosti tvé věty o nepřesvědnčení výměny sluchátek za bedny na můj příspěvek týkající se něčeho úplně jiného (schopnost beden zprostředkovat reálnější zvuk než sluchátka. Tam není s čím souhlasit či nesouhlasit. Je to zase o tom prvotním východisku, o kterém píšu výše. Dokonalý řetězec je pro mne takový, kdy bych nerozeznal, jestli v poslechovce někdo zpívá naživo nebo jestli poslouchám nahrávku. To je pro mne osobně dokonalý hifi. A to je něco, co sluchátka tím, že hrajou "do hlavy", nikdy nesvedou. Bedny sice taky ne, ale jsou k tomu mnohem blíž právě schopností lépe podat reálnou prostorovost.
Tak si to přečti ještě jednou. Zaprvé to byla i reakce na to, co napsal lechos a za druhé, je tam s čím nesouhlasit. Říkáš, že bedny zprostředkovávají "reálnější zvuk", než sluchátka a to je to, s čím nesouhlasím. Ano podávají prostor jinak a netvrdím že hůř, ale zvuk není jen prostor. A proto tvrdím, že jsem ještě neslyšel bedny, které bych chtěl vyměnit za svoje sluchátka. Pokud to ale vztahuješ jen k podání prostoru a říkáš, že:
PítrsPraha píše:Dokonalý řetězec je pro mne takový, kdy bych nerozeznal, jestli v poslechovce někdo zpívá naživo nebo jestli poslouchám nahrávku. To je pro mne osobně dokonalý hifi. A to je něco, co sluchátka tím, že hrajou "do hlavy", nikdy nesvedou. Bedny sice taky ne, ale jsou k tomu mnohem blíž právě schopností lépe podat reálnou prostorovost.
tak to musíš brát tak, že když ti v poslechovce někdo zpívá naživo, tak jeho hlas, jak už jsem psal nahoře, vychází z jednoho bodu a ne ze dvou, jako je tomu u reproduktorů a sluchátek. Tudíž obojí vlastně podává prostor jinak, než hlas zpěváka, nebo zpěvačky naživo a obojí ho podává odlišně od sebe navzájem. Tady bude ten problém, že ty vnímáš sluchátka v tomhle ohledu jako omezující a já ne, mě se prostor sluchátek nezdá zmatlaný do koule, ani nemám pocit, že by sluchátka hráli uvnitř hlavy. Ano, je to jiné než reproduktory a je to jiné než, neamplifikovaná hudba se kterou to srovnáváš, ale je to taky silně individuální, a já si netroufám rozhodovat o tom, co je lepší. Netvrdím, že můj pohled na věc je správný a že mám absolutní pravdu (a možná neumím správně vysvětlit jak to myslím), ale zjevně se každý díváme na věc jinak, čímž se dostáváme k:
PítrsPraha píše:
LUK píše:Každýmu "chutná" něco jinýho, někomu vepřový, jinýmu hovězí, obojí je maso a obojí je to k jídlu. Ale kategoricky prohlásit, že jen to, co chutná mě, je právě to nejlepší a kdo má opačnej názor, tak tomu nerozumí, je přinejmenším úsměvný. :lol:
S tím naprosto souhlasím :lol: a proto nic takového ani nikde nepíšu :lol: .
Možná ne přímo, ale vlastě píšeš.
PítrsPraha píše:
LUK píše:...A jak ta která kapela chtěla aby to reálně znělo a jak jim to znělo ve studiu, když si řekli jo, tohle je ono? To nikdo neví a na každej stereo sestavě a v každým obýváku, nebo poslechovce, bude každá nahrávka znít stejně trochu jinak...
Souhlasím, to platí stejně pro sluchátka i bedny a je to debata na trochu jiné téma.
Ano platí to i pro sluchátka, ale nemyslím, že je to úplně jiné téma.
PítrsPraha píše:
LUK píše:...Takže vlastě High Fidelity je vysoká věrnost vůči čemu? Hi-Fi podle mě není hon za "vysokou věrností", ale jednoduše hon za zvukem, kterej se líbí tomu konkrétnímu jedinci. Po světě dva stejní lidé nechodí, takže platí "tisíc lidí, tisíc chutí". Já myslím, že má každej poslouchat prostě to, co se mu líbí.
...V mém pojetí, z mého východiska, je high fidelity vztaženo k reálným zvukům reálných nástrojů v reálném prostředí.
Když bys to chtěl brát takhle do detailu, tak bys taky musel znát reálný zvuk v reálném prostředí toho konkrétního nástroje, na který muzikant hrál, když nahrávku nahrával. Neboli bys zase z mého pohledu musel znát a vědět, jak ta která kapela chtěla, aby to reálně znělo a jak jim to znělo ve studiu, když si řekli jo, tohle je ono. Navíc každý nástroj bude znít v různém prostředí různě. Bude znít trošku jinak venku, jinak v tělocvičně, jinak ve studiu, jinak v mém obýváku a jinak ve tvém. A to všechno je "reálné prostředí". Takže vlastně nevíš jak reálně nástroj zní. A tím pádem:
LUK píše:Hi-Fi podle mě není hon za "vysokou věrností", ale jednoduše hon za zvukem, kterej se líbí tomu konkrétnímu jedinci.
Protože to, co ty budeš považovat za "dokonalý řetězec" který, podle tebe a tvých názorů, hraje naprosto "reálně" a "vysoce věrně", budou možná ostatní považovat jen za hloupý vtip a bude jim k smíchu. "Tisíc lidí, tisíc chutí"

když to tady tak píšu, tak si říkám, že by hifisti měli asi míň debatovat a víc poslouchat muziku. :lol:
PítrsPraha píše:
LUK píše:Co se týče akustiky, tak to je jasný plus pro sluchátka, nemusíš jí vůbec řešit.
To je obrovský omyl. Akustika hraje při sluchátkovém poslechu stejně zásadní roli, jako při poslechu přes bedny. Jen v trochu jiné podobě. Je třeba si uvědomit, že mezi měničem a bubínkem je při poslechu přes sluchátka taky prostor, navíc tvarově velmi divoký (mušle sluchátka, ušní boltec, zvukovod). Zvuk je v tomhle malém prostoru "uvězněn" a dochází díky tomu k obrovskému frekvenčnímu zkreslení. Jsou k dohledání grafy frekvenční odezvy při posunu sluchátek na hlavě o pár cm.
Sluchátka se navíc neladí tak, aby hrála "rovně", ale aby hrála pokud možno inverzně k tomu, jak zvuk (hlavně na výškách) "zkreslí" boltec a zvukovod.
Není to omyl. Respektive je, ale tvůj. Reaguješ jen na část příspěvku, ne na celek. Ano, akustika hraje roli i u sluchátek, ale myslím že je jasné, že tohle byla má reakce na lachimův příspěvek ohledně akustiky místnosti:
lachim píše:LUK
a z jiné strany...
než drahou stereo sestavu ve špatné místnosti, to raději kvalitní sluchátkovou sestavu.
znám totiž pár lidí, kteří by měli ve své akusticky velmi špatné místnosti poslouchat výhradně a jen na sluchátka.
zatím stále "točí" bedny a nechtějí pochopit, že nesposlouchají zvuk beden, ale zvuk/módy místnosti.
tedy interakci problémů místnosti s naladěním beden.
to sluchátka jde poslouchat i v koupelně. a ten "prostor" zahrají vždy lépe.
:-)
abys tedy správně pochopil, bylo to myšlené tak, že i sebehorší akustika místnosti zvuk sluchátek neovlivní. Sluchátka ti zahrají prostor pokaždé stejně, nezávisle na tom jestli se posluchač i se sluchátky nachází v koupelně, obýváku, nebo kuchyni. Tudíž nemusíš řešit akustiku místnosti.

pulenej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pulenej »

tady je názorně vidět problém většiny interfernetových diskuzí
někdo něco nějak myslí , druhý si to nějak interpretuje a hned druhému vysvětli co je na tom špatně a slovíčkaří se do nekonečna ...

nejde o to si přeměřovat pindíky a komentovat co kdo má , ani o to se přít o to jestli je lepší poslech z beden nebo ze sluchátek když je to úplně jiná
disciplína na jiným hřišti

mě šlo pouze o to že prostorová část je při reprodukci ze sluchátek podle mě zcela špatně
protože v reálu posloucháte všechny zvuky oběma ušiskama a vaše DSPčko si to propočítá
zrovna tak je muzika míchána většinou mistrů zvuku ..oběma ušima poslouchané oba kanály z aktivních monitorů
se sluchátky to pak nakonec oddělíte a kromě lehkých přeslechů skrz dutiny ..eustach atd posloucháte každý kanál zvlášť jedním sluchátkem
zde se strácí většina informace ohledně prostorové lokalizace ..teda ta menší ale podstatná část co do té doby byla uplatněna jako při poslehu jakéhokoliv
zvuku v reálu
o směrovosti zvuku že ten zvuk posloucháte v reálu zase od někud ..ale se sluchátky vám to řve rovnou do ucha s vypuštěním toho prostředí
tzn kapela ne třeba zepředu jako při poslechu repro nebo na koncertě ...ale pěkně v hlavě
uznávám, že je na poslechu sluchátek mnoho zajímavých aspektů ale prostor to není .. je to pro mě tak umělý až mě to díky tomu nebaví

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

pulenej píše: ... si dovolím oslovit odborníky co maj naposloucháno ze sluchátek o jejich názor
...myslím, že tu nejaké celkom relevantné názory v prospech sluchátok odzneli ... napriek tomu (alebo možno práve preto) táto „diskusia“ už začína pomaly strácať akýkoľvek význam

hřebík píše: Tahle diskuse je taky asi dost o tom, co kdo slyšel a co má doma. A nejde jen o konec - repro x sluchátka, ale o celou sestavu. Docela by mě zajímalo, o čem reálně mluví ti, kteří sluchátka odsuzují.
To čo si kto myslí o sluchátkovom posluchu a prečo je výlučne jeho vec. Ja osobne nemám potrebu tu domŕtva o niečom presviedčať niekoho, kto má medzi ušami „pevne zadrátované DSP“ ... životne dôležité ale je, aby nás „sluchátkárov požadujúcich skutočne kvalitný posluch“ bolo stále viac, lebo iba potom je šanca, že sa skutočne kvalitné sluchátka budú vyrábať vo väčších sériách a lacnejšie! ... bohužiaľ aktuálny cenový trend je alarmujúci
*fnuk*

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Pánové, oháníte se tady poslechem prostorových koncertů....kolik "prostorových" jste zažili? Snad je při velkém symfonickém tělese bez PA systému a to pouze, pokud byste měli štěstí, že budete poslouchat přesně na vrcholu trojúhelníku nebo ještě blíže, jehož strana bude rovna šířce hudebního tělesa. Ale i tak bude významně "hrát" koncertní sál :o Jinak se jedná většinou pouze o "nějaký" zvuk, přicházející z menší, či větší koule někde zepředu. Nebo si snad myslíte, že při poslechu bicí sestavy ze vzdálenosti 10 a více metrů, uslyšíte (opět bez PA) prostorové přechody ??? Pokud je řeč o prostorovosti, tak ta je pouze umělá, vytvořena při mixu nahrávky ... ale to přece všichni víme, že ? Nedělám rozdíl mezi sluchátky a bednami. Poslouchám hudbu dle nálady a možností okolí. Není třeba se o tom dohadovat. Je to osobní věc každého z nás, takže buďme v pohodě a užívejme si dokud to jde *thumbs up*

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

pulenej píše:tady je názorně vidět problém většiny interfernetových diskuzí
někdo něco nějak myslí , druhý si to nějak interpretuje a hned druhému vysvětli co je na tom špatně a slovíčkaří se do nekonečna ...

nejde o to si přeměřovat pindíky a komentovat co kdo má , ani o to se přít o to jestli je lepší poslech z beden nebo ze sluchátek když je to úplně jiná
disciplína na jiným hřišti

mě šlo pouze o to že prostorová část je při reprodukci ze sluchátek podle mě zcela špatně
protože v reálu posloucháte všechny zvuky oběma ušiskama a vaše DSPčko si to propočítá
zrovna tak je muzika míchána většinou mistrů zvuku ..oběma ušima poslouchané oba kanály z aktivních monitorů
se sluchátky to pak nakonec oddělíte a kromě lehkých přeslechů skrz dutiny ..eustach atd posloucháte každý kanál zvlášť jedním sluchátkem
zde se strácí většina informace ohledně prostorové lokalizace ..teda ta menší ale podstatná část co do té doby byla uplatněna jako při poslehu jakéhokoliv
zvuku v reálu
o směrovosti zvuku že ten zvuk posloucháte v reálu zase od někud ..ale se sluchátky vám to řve rovnou do ucha s vypuštěním toho prostředí
tzn kapela ne třeba zepředu jako při poslechu repro nebo na koncertě ...ale pěkně v hlavě
uznávám, že je na poslechu sluchátek mnoho zajímavých aspektů ale prostor to není .. je to pro mě tak umělý až mě to díky tomu nebaví
no otevřel jsi velmi kontroverzní téma, nazval jsi ho kontroverzně a vlastně celou dobu trváš na výsledku, který píšeš už v samotném názvu tématu, přestože tvůj kamarád zmíněný v prvním příspěvku má zkušenosti s prostorem ve sluchátkách dobrou, dokonce snad i výbornou. Jaké sluchátkové a repro sestavy konkrétně porovnáváš? "O tom" to mmch také je. Různá sluchátka (sluchátkové sestavy) znějí dost rozdílně (i prostorem), podobně jako různé repráky (reprosestavy)... Ty jsi svou sluchátkovou zkušenost zobecnil a hledáš obecné argumenty, proč sluchátka nemohou hrát prostor nikdy dobře. To je OK. Nebudu tu vést obecné argumenty ani protiargumenty, ale řadě nás "sluchátkářů" prostor sluchátek vyhovuje bez jakýchkoli úprav zvuku. Byl jsi u toho svého kamaráda sluchátka poslechnout? Hraje mu to opravdu dobře - lépe než tvoje sluchátka / sluchátková sestava, nebo jen nemá vyladěné repro? Vzal jsi k němu i sluchátka, se kterými jsi nebyl s prostorem spokojený? A zkoušel jsi někdy nějaký softwarový či hardwarový cross-feed (nevím jak je to česky), který ty přeslechy mezi kanály ve sluchátkách nasimuluje? Některým lidem tohle prostor ve sluchátkám vyřeší...

pulenej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pulenej »

samozdřejmě že prostorová lokalizace na amplifikovaných koncertech většinou není témeř žádná
když opominu vyjímky jako quadro efekty o který se pokoušeli floydi na strahově ..vrtulník létající nad stadionem i když tam nebyl atd ..díky 4 zvukovým věžím
tak si to člověk většinou doplní vizuálním vjemem a nějak tam s tím moc nepočítá když s tím nepočítá ani zvukař který řeší úplně jiné věci
kromě vyjímek kde se v tom daná kapela vyžívá ..

ale doma mi hifi z beden nabízí obecně solidní prostorovou lokalizaci nástrojů , někdy i velice efektní vrstvení zvuku v předo zadním prostoru
podle toho jak si mistr zvuku při mixování vyhrál
samozdřejmě že je to umělý mix ..ale mám reálnou možnost slyšet nástroje v prostoru docela věrně umístěný před sebou ..
což u sluchátek nehrozí už z principu ..to je můj názor ..
kdo slyší při poslechu sluchátek kapelu před sebou .. předo zadní prostor atd tak má asi nějaký hodně dobrý sluchátka z jiný galaxie nebo nějakej tuze dobrej matroš :)

obecně odmítám argumenty každej to slyší jinak a má jiný preference atd
nemyslím si že každej by byl jinak hluchej a každej by měl slyšet v základu to samý ..jde o co si pak s tím na základě svých zkušeností počne
spíš jde o to že každej má jiný zkušenosti ..porovnání s tím co slyšel .. dost často si myslí jak mu to parádně hraje než slyší něco lepšího atd
ale tady je myslím teorie jasná a praxe to potvrzuje a to nejen u mě

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Pulenej, mohl by si napsat s jakymi sluchatky/retezci mas tu negativni zkusenost. Jinak holo prostor, vrstveni, lokalizaci atd. zvladnou i dobra sluchatka. Ale porad se tady opomiji, ze je potreba primerene kvalitni retezec. To je stejne jako s repro. Kdyz je zesik dac a zdroj slabina, bedny (ani sluchatka) prostor nezahraji..

pulenej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pulenej »

ve skratce ..se všemi ..ale to je určite jen náhoda ..já jich slyšel zatím asi jen cca 50 různých typů od pecek po staty od Staxu ..
asi jsem takzvaně "hluchej na sluchátka" ;)

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

kychtax píše:Pulenej, mohl by si napsat s jakymi sluchatky/retezci mas tu negativni zkusenost...
pulenej píše:ve skratce ..se všemi ..ale to je určite jen náhoda ..já jich slyšel zatím asi jen cca 50 různých typů od pecek po staty od Staxu .. asi jsem takzvaně "hluchej na sluchátka" ;)
2pulenej:
z toho, čo píšeš vyplýva, že si musel dlhé hodiny stráviť sluchátkovým posluchom ... navyše v tvojom prípade predpokladám, že s lepšími modelmi sluchátok ;)

Hmmm ... mňa osobne (keby som bol na tvojom mieste) by takýto jednoznačne negatívny výsledok dosť žral ... navyše keď aj ten tvoj kamarád funguje so sluchátkami úplne v pohode :roll: ... otázka je, či je nutné kompenzovať si túto frustráciu jalovými debatami na webe *taktone*
bacil2 v téme Sluchátka vs reproduktory píše:... "dokázať žiť so sluchátkami" je niečo podobné, ako naučiť sa bicyklovať ... niekto sa to nenaučí nikdy

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

LUK:
Jsi tu nový, chápu tedy tvůj zápal pro sáhodlouhé pitvání každého slova, nicméně jej nesdílím. Nesdílím ani absolutistický přístup a relativizaci všeho. Takže už jen heslovitě k největšímu omylu:
LUK píše:když ti v poslechovce někdo zpívá naživo, tak jeho hlas, jak už jsem psal nahoře, vychází z jednoho bodu a ne ze dvou, jako je tomu u reproduktorů a sluchátek. Tudíž obojí vlastně podává prostor jinak, než hlas zpěváka, nebo zpěvačky naživo a obojí ho podává odlišně od sebe navzájem.
Při poslechu neřeším, že technicky zvuk vychází ze dvou repro. Řeším to, co slyším, a u dobrých nahrávek repro zcela "zmizí", nelze je nijak lokalizovat v levopravém ani předozadním prostoru. Jednoduše vykreslí zvuk tak, jak byl nahraný, tzn. hlas zpěváka je slyšet přede mnou z jednoho místa a kolem něj je slyšet signatura nahrávací místnosti. To je mnohem blíže realitě než zpěvák uprostřed hlavy v případě poslechu přes sluchátka. Podmínkou samozřejmě je, aby poslechová místnost měla co nejmenší vlastní signaturu, která se podepisuje na zvuku z repro.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Ramones píše:Pánové, oháníte se tady poslechem prostorových koncertů....kolik "prostorových" jste zažili?
Pokud mám mluvit za sebe, tak desítky. Akustická hudba bez amplifikace - jazz, komorní ansámbly hrající klasickou hudbu, sólo zpěvák/zpěváci, alternativa.... A "zažít" je může každý, kdo se zvlášť teď v nadcházejícím předvánočním čase třeba bude pohybovat po větších městech, kde na ulicích hrají všelijaké kapelky...

Ramones píše:Pokud je řeč o prostorovosti, tak ta je pouze umělá, vytvořena při mixu nahrávky ... ale to přece všichni víme, že ?
Většina produkce takhle bohužel vzniká. Naštěstí ne všechna a existují hromady alb nahrávaných v reálném prostředí se zachycením reálných přeslechů, dozvuků a odrazů, které definují přirozený prostor nahrávky. Existují dokonce celé labely, které tímhle způsobem hudbu produkují (2L, Stockfish, Chesky...).

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Podľa mňa, je omylom aj predstava že stereo obraz sa dostaví len pri posluchu na bedne.
Počúvam zvuk, zvukový vnem spracujeme v mozgu a z toho nám mozog vytvorí predstavu nejakého priestoru.
Obdobne to bude aj pri sluchatkovom posluchu.
Osoba nehifista, by pri posluchu tak na bedne ako aj na slúchadlá, žiaden priestor nevnímal - toto mám overené na mnohých subjektoch.

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

Stačí sa opýtať gamera, ktorý používa slúchadlá pri hraní a hneď vám povie, ako dokážu vykresliť priestor a ako ovplyvňuje výsledok hry. :roll:

Ak nevieme lokalizovať priestor v slúchadlách pri počúvaní hudby, je to skôr mixom nahrávky A konštrukciou slúchadiel ako LEN samotnou limitáciou produktu. Viem si predstaviť, že keby bola nejaká quadro nahrávka pustená do slúchadiel, priestor by bol prvotriedny. Z časti teda súhlasím s pulenej-ovým názorom.

LUK

Příspěvek od LUK »

PítrsPraha píše:LUK:
Jsi tu nový, chápu tedy tvůj zápal pro sáhodlouhé pitvání každého slova, nicméně jej nesdílím. Nesdílím ani absolutistický přístup a relativizaci všeho. Takže už jen heslovitě k největšímu omylu:
Jsem tu nový, ale jsem tu registrovaný o půl roku dřív než ty. To že mám málokdy potřebu se ozvat, neznamená že nečtu a jsem tu poprvé. Taky nesdílím absolutistický přístup a relativizaci všeho, spíš prostě píšu tak, jak mi přijde, že bych měl reagovat na to, co napíšou jiní. A taky tu nejsem jediný, kdo se umí rozepsat a pitvat každý slovo, že ano :lol:
PítrsPraha píše:
LUK píše:když ti v poslechovce někdo zpívá naživo, tak jeho hlas, jak už jsem psal nahoře, vychází z jednoho bodu a ne ze dvou, jako je tomu u reproduktorů a sluchátek. Tudíž obojí vlastně podává prostor jinak, než hlas zpěváka, nebo zpěvačky naživo a obojí ho podává odlišně od sebe navzájem.
Při poslechu neřeším, že technicky zvuk vychází ze dvou repro. Řeším to, co slyším, a u dobrých nahrávek repro zcela "zmizí", nelze je nijak lokalizovat v levopravém ani předozadním prostoru. Jednoduše vykreslí zvuk tak, jak byl nahraný, tzn. hlas zpěváka je slyšet přede mnou z jednoho místa a kolem něj je slyšet signatura nahrávací místnosti. To je mnohem blíže realitě než zpěvák uprostřed hlavy v případě poslechu přes sluchátka. Podmínkou samozřejmě je, aby poslechová místnost měla co nejmenší vlastní signaturu, která se podepisuje na zvuku z repro.
To že repro "zcela zmizí", ale není dáno jen kvalitou nahrávky. Mě při poslechu sluchátka na hlavě taky "zcela zmizí" a stejně tak slyším zpěváka z jednoho místa, neslyším jeho hlas dvakrát jednou zleva a jednou z prava a jak už jsem psal, ani nemám pocit že bych měl zpěváka uprostřed hlavy. Souhlasím s tím co píšou kite19 a LawIAR nade mnou.

Pulenej:
Následující neber nějak zle, spíš jako takový pozastavení se nad smyslem týhle debaty:
Založil jsi vlákno ve kterém jsi chtěl znát názor ostatních na jistou věc. A když ho ostatní napíšou, tak reaguješ tím, že opačnej názor, než je tvůj, je už z principu blbost, pochází z jiný galaxie a něco jako osobní preference neexistujou, protože ty je odmítáš.
pulenej píše:obecně odmítám argumenty každej to slyší jinak a má jiný preference atd
Čímž vlastně popíráš smysl jakýkoli diskuze na jakýkoli téma. Pokud tedy všichni slyšíme všechno stejně a máme stejný preference, pak prostě stačí napsat: Tyhle nějaký konkrétní repro jsou nejlepší nebo sluchátka jsou k ničemu, všichni ti to odsouhlasíme, protože to opět všichni slyšíme stejně a máme stejný preference. Takže jsme vlastně už na záčátku měli všichni napsat jen "Ano máš pravdu" a tím by bylo vlastně řečeno všechno důležitý, ne? :lol:

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

pulenej: Jestli se můžu zeptat:

1. Jaký sluchátka (sluchátkovou sestavu) má kamarád. A s jakým reprem (reprosestavou) je porovnává...
2. Navštívil jsi ho, abys jeho dojmy potvrdil či vyvrátil poslechem, příp. mu pomohl doladit repro?
3. Zkoušel jsi se sluchátky nějaký cross-feed?
4. Pokud máš tak rozsáhlé zkušenosti se sluchátky - píšeš několik desítek:
- a) Jak dlouho jsi jednotlivé kusy poslouchal, kde a na jaké sestavě?
- b) Řekněme Sennheiser HD800 a Stax SR-009 jsi slyšel s nějakým ideálním zesilovačem a padnoucím zbytkem sestavy?
- c) Jak často sluchátka posloucháš celkově? Tj. kolik sluchátkohodin máš naposloucháno/jak často sluchátka posloucháš a na čem (jakých sluchátkách a sluchátkové sestavě) zakládáš většinu své sluchátkové zkušenosti)?
5. S jakým reprem (reprosestavou) všechna sluchátka porovnáváš?

Je tu samozřejmě dost dalších otázek, třeba konkrétní nahrávky...

Za odpovědi předem dík!

Odpovědět