prostor ze sluchátek = haluz

Sluchátka, sluchátkové zesilovače
pulenej
Kontaktovat uživatele:

prostor ze sluchátek = haluz

Příspěvek od pulenej »

zdravím

po debatách s kamarádem co má problém že poslech z beden mu občas není dost prostorový ..ale ze sluchátek z toho uchcává a to nejen z koherence ale i z prostoru
si dovolím oslovit odborníky co maj naposloucháno ze sluchátek o jejich názor

můj amatérský názor je že prostor ze sluchátek zmatlaný do koule v hlavě je úplně mimo z důvodu popření
stereo poslechu , prostorové lokalizace a vůbec toho jak se nahrávka dělá a míchá
a teď do mě ..třeba se něco dozvím :)

pro mě jsou sluchátka dobrý maximálně na odposlech ..k tomu taky byli primárně určěný
určitě je tam spousta zajímavých parametrů ale prostor je totálně zkurvený a mimo a nebaví mě to poslouchat
je to jako virtuální realita a pivo v prášku .. takový nějak nepřirozený

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: prostor ze sluchátek = haluz

Příspěvek od PítrsPraha »

Tohle téma proběhlo už několikrát. Stručný závěry:

- poslech z beden a ze sluchátek jsou dvě odlišný disciplíny, těžko je lze srovnávat.
- sluchátka opravdu jsou co se prostoru týká virtuální realita
- poslech přes bedny silně závisí na akustice místnosti, která ze zvuku taky umí udělat virtuální realitu
- poslech přes bedny umí při zvládnutý akustice a dostatečný kvalitě aparátu "postavit muzikanty do místnosti", to sluchátka neumí.

pulenej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pulenej »

samozdřejně nic není tak jednoduchý obvzláště tak složitá věc jako prostorová lokalizace zvuku
laboratoř vs realita atd
ale pro mě je poslech sluchátek peklo když vím co umějí bedny
aby to nevypadalo jako trolící vlákno tak předesílám že bylo založeno abych se dozvěděl co nevím

tohle může být pro někoho zajímavý

https://en.wikipedia.org/wiki/Sound_localization

kdo má doma nějakou binauralní nahrávku ? já jednu nahrávanou metodou umělý hlavy s dvěma mikrofony místo uší

https://www.discogs.com/Steve-Gorn-Tony ... se/3161373

vetšina nahrávek se míchá na aktivních monitorech to samo je pro mně agrument proč je to ve sluchátkách = kanálech oddělených od sebe
naprostá haluz ;)

hřebík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hřebík »

Jaká sluchátka a sluchátkovou sestavu má kamarád? U repra opravdu záleží na místnosti.

Pokud odmyslíme binaurální nahrávky a všechny softwarové či hardwarové úpravy zvuku pro sluchátka, lze i přes sluchátka poslouchat velmi slušně včetně přijatelného prostorového vjemu mimo hlavu - co je víc vpravo vlevo, nahoře, dole, před/za posluchačem, jak daleko, "3D objem" zvuku, nástrojů... Záleží na sluchátkách samotných (prostor se v hodnocení sluchátek sluchátek často diskutuje) a sestavy před nimi. Samozřejmě nejsou to bedny, je to jiné, ale jde docílit docela příjemných výsledků a mozek se rád přizpůsobí. Sluchátka poslouchám často hodiny denně a dokonalý prostor mi nechybí, rád se nechám sluchátky šidit.

pulenej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pulenej »

já mám rád zpěvačku či nástroje před sebou jako v reálu , ne v nějaký kouli v hlavě
takže s tím mám problém obecně ..jediný sluchátka co mě zaujaly byly staty od Staxu ..ale prostor je tam oproti slušnejm bednám v mísnosti stejně zmršenej
je přesně takovej jakej logicky musí bejt ..mizernej ..

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Je treba se spokojit s faktem, ze tyhle dva druhy poslechu proste nelze srovnavat. Nelze chtit po sluchatkach, aby vytvorily prirozeny prostor. A nelze jim vycitat, ze to nesvedou. Plyne to z jejich podstaty. Je to proste tak. Neni to dobre nebo spatne.
Nekomu to vadi, jiny to neresi, tretimu to vyhovuje.

Fox25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fox25 »

No já nevím, co jsem zkoušel sluchátka vždy byl "špatný", až surrealistický prostor a chyběly výšky. Ale když jsem zkoušel planární výškáče jako diy sluchátka, tak byl prostor relativně v pořádku, respektive se zase tak moc nelišil od toho co leze z beden. Jako bonus, šelest na pozadí nahrávek nešel zepředu jako u beden, ale zněl z prostoru jako bych skutečně byl v místnosti koncertu. Ale asi se hodí napsat že mám bedny umístěny jako nearfield monitory.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

pulenej píše:...
po debatách s kamarádem co má problém že poslech z beden mu občas není dost prostorový ..ale ze sluchátek z toho uchcává a to nejen z koherence ale i z prostoru ...
... to je úplne v poriadku ... takých ľudí ako je tvoj kamarát je viac ... dá sa povedať, že ja k nim určitým spôsobom patrím tiež ... je to určite vysoko individuálna záležitosť ...
bacil2 v téme Sluchátka vs reproduktory píše: ... posluch na sluchátka je podľa mňa úplne iná/neporovnateľná kategória, ako posluch na bedne ... a to aj napriek tomu, že sa v poslednej dobe stále viac zvyknú tieto medzi sebou porovnávať ... je to asi dané pomerne prudkým rozvojom "sluchátkového priemyslu"

Treba si uvedomiť, že samotný posluch na sluchátka je zásadne akusticky aj fyziologicky odlišný od bežnej sluchovej skúsenosti a prirodzených zvukových vnemov, na ktoré je sluch normálneho jedinca „evolučne“ adaptovaný (ani posluch na bedne nie je ideálne prirodzený, aleposlucháč si to až tak silno podvedome na rozdiel od sluchátok neuvedomuje).
Chválabohu človek a jeho zmysly sú vysoko flexibilné ... je to jednoducho nutné, inak by sme podľa Darwina neprežili ... teda aj naše sluchové vnímanie je schopné veľmi špecifického prispôsobenia sa aj dosť neprirodzeným zvukovým podmienkam ... aj sluchátkam!

Pri posluchu na sluchátka vôbec nie je nutné (aj keď prvoplánovo stále viac populárne) uvedenú flexibilitu vnímania sluchu potláčať prehnaným pridávaním priestoru alebo snahou simulovať posluch na bedne (rôzne DSP a crossfeedy; meničmi frekvenčne a impulzne neprirodzene zvýraznený priestor a pod.). Ak sa skúsenejší poslucháč s uvedenými špecifikami „vnútorne psychicky“ vyrovná („dokáže žiť so sluchátkami“), potom bude mať možno väčšiu radosť z posluchu sluchátok ako bední ... a časom pochopí, že z bední ide do ucha principiálne menej zvukovej informácie ako zo sluchátok ... a tiež prečo niektoré zdanlivo úplne mizerne hrajúce sluchátka môžu byť vynikajúce a naopak ... tu nefungujú "rýchle objektívne prepínacie“ testy typu A-B, ktoré sú u niektorých jedincov jediným zdrojom zisťovania „objektívnej pravdy“ ... "dokázať žiť so sluchátkami" je niečo podobné, ako naučiť sa bicyklovať ... niekto sa to nenaučí nikdy

pulenej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pulenej »

mě zvuk ze sluchátek nepřekvapuje ..poslouchám skrz ně víc než 1/4 století občas kde to jinak nejde ..třeba v práci ;)

vnímám to ale jako z nouze cnost kde člověk nemůže rušit poslechem okolí , kde nechce být rušen okolím , v terénu atd
ale vzhledem k omezením s asi největším průserem ..pseudoprostorem v kouli v hlavě mě to ve srování s poslechem dobrých beden v mísnosti přijde dost slabý
takže to prostě nevyhledávám
to že tam koherence není problém ..na jednom kompromisním měniči , že tam nedochází k odrazům v místnosti atd mi přijde jako dost zoufalá argumentace pro..

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

... ja som sa tu iba snažil naznačiť, že tzv. "nemožnosť plnohodnotného posluchu hudby na sluchátka" je iba obecne zaužívaný hifi-predsudok :oops:
pulenej píše:mě zvuk ze sluchátek nepřekvapuje ...
... o to predsa vôbec nejde ... sluchátka už v dnešnej dobe môžu prekvapovať tak akurát nejakých "křovákov" v amazonskom pralese

... hlavná otázka tu je, či sluchátka skutočne dokážu plne aj "zvukovo uspokojiť" ... no podľa toho čo tu píšeš, si evidentne schopný dosiahnuť "audio-orgazmus" iba na bedniach ... to ťa pravdepodobne vnútorne trochu štve (a nie si sám - veď napr. koľko prachov by sa dalo ušetriť za bedne že) ... prečo by si inak zakladal túto tému

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Sluchátka jsou v tom trochu nevinně. Pokud bude nahrávka už od počátku "pro sluchátka", tak bude hrát dobře.

pulenej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pulenej »

já bych teda skromně řekl že když mám s nějakým systémem problém kvůli jeho těžkým omezením tak mě určitě nemrzí že nefunguje úplně jinak což nemůže
a není to žádný předsudek ..ale holá realita
to je jako bejt zklamanej že nealko pivo z ledničky nemá stejnej efekt jako tanková dobře vychlazená plznička ;)

já v tom mám jasno .. beru to jako nouzovku
zajímalo mě jak to mají ostatní ..jinak bych tady žádnou diskuzi nestartoval ..

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Klasicky tu vznika podhoubi pro nekonecny flame a to diky nestejnymu vychodisku obou "taboru". Pokud nekdo hleda ciste prozitek z poslechu hudby, jsou sluchatka stejne plnohodnotny prostredek, jak jej dosahnout, jako bedny. Pokud se nekdo spolu s prozitkem z hudby snazi dosahnout pokud mozno co nejvetsi realisticnosti, tedy priblizeni se realne hudbe (high fidelity), jsou bedny daleko vepredu.

bacil2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bacil2 »

Jarda69 píše:... Pokud bude nahrávka už od počátku "pro sluchátka", tak bude hrát dobře.
... ak máš na mysli iba tzv. "binaurálne" nahrávky, tak to si nemyslím ... skôr platí opak - teda pokiaľ nebude nahrávka urobená vyložene "proti sluchátkam", tak bude hrať dobre
pulenej píše:...
já v tom mám jasno .. beru to jako nouzovku
zajímalo mě jak to mají ostatní ..jinak bych tady žádnou diskuzi nestartoval ..
... no veď hovorím, že ťa to žere :lol:

Odpovědět