Clipping - najbrutálnejší útok proti HIFI

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: Clipping - najbrutálnejší útok proti HIFI

Příspěvek od Aleska »

dadaft píše:.....určitě není nemožné vydat ve vysokém rozlišení nahrávku s DR 3dB......
Ale klidně je,
bohužel s vysokou kvalitou zvuku to nebude mít nic společného.

Seiko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Seiko »

Ahoj všichni,

jak si čtu poslední příspěvky, mám z toho vtíravý pocit - prosím, nechtěli byste se vrátit k tématu?

Sic uznávám, že to možná bude výkřik ze tmy... :cry:

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

*offtopic*
noaid píše:I vy teoretici...teoretizujte dál. Já jsem praktik.
no, i já jsem praktik.
bohužel jediný HD přístroj který zatím mám je TV.
naštěstí dobře vidím na multiplex nebo jak se tomu říká v Mariánských Horách.
takže už se mi občas zadaří vidět a slyšet něco ve full HD.
moje dojmy?
v 82 se objevily cd-přehrávače a cd-placky. rozjelo se to ve velkém, přístroje se začly rozrůzňovat od 0,5k až po já nevím 200k atd. - ve skutečnosti se nedělo nic. to samé v jiném obalu. nuance.
první skutečně jasná (řádová, o třídu jak se říká) změna je až hi-res. výšky jsou moc moc fajnové, a vůbec celé je to jinde. bedny doopravdy zmizí...

p.s. nicméně můj cd-player nehraje o moc hůř. hraje jinak. ovšem přiznávám, že zbytek těch co znám o dost jo.

Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avatar »

Dobrý deň,
takže Noaid nás, čo vlastníme CD zbierky vlastne poslal do múzea. A svojím spôsobom odkázal, aby sme sa prispôsobili novej dobe, prešli na vyššie formáty a neriešili také nepodstatné veci ako je clipping alebo kompresia. No aj to je názor. Mňa by v tejto súvislosti ale zaujímalo koľko členov používajúcich digitál už prešlo z klasického CD formátu, rozumej "spotrebky", na novú vlnu á la Noaid, t.j. na chválené HD formáty? Je to možno trochu off, ale zaujíma ma to. Aj keď takýto prieskum by na fóre mohol urobiť radšej samotný Noaid...

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Avatare, nerozčiluj se a běž a konečně vyřeš ten clipping. A až to budeš mít vyřešené, tak nám dej vědět a my si ta cd podle tvého návodu opravíme. A poděkujeme ti za to.
Avatar píše:Aj keď takýto prieskum by na fóre mohol urobiť radšej samotný Noaid...
S křížkem po funuse. Dávno probíhá... Jen o něj není moc zájem.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Nikdy jsem neřekl, že se mají cd zahodit do muzea. Proč taky. Ale pokud mám možnost volit CD a něco lepšího u stejného titulu, volím to lepší. Přijde mi to tak nějak logické.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Clipping je často skrytý. Výsledná úroveň 16-bit digitálního záznamu nemusí dosahovat +32768 nebo -32768, ale třeba jen +/-25000, a přesto je tam clipping. Záleží v jakém stádiu, ať už hardwarovém nebo softwarovém, clipping vznikl. Clippingu o délce třeba 4 vzorků si vůbec nemusíme všimnout. Clipping se dá najít jen analýzou dat, ucho je na to nespolehlivý nástroj. Když to jasně pozná ucho, je nahrávka na vyhození.
Pavel Macura Audio

Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avatar »

díky PMA za návrat k téme a múdre slová

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Avatar píše:takže Noaid nás, čo vlastníme CD zbierky vlastne poslal do múzea.
ale ne. víš, kdysi jsem měl velké sbírky eLPíček i CDček, o které jsem přišel. hrozná škoda. nikdy bych je kvůli nějakému hi-res nezahodil - moc rád jsem je poslouchal.

navíc pro mě jako milovníka kvalitní pop-kultury zatím HD opravdu moc nenabízí.
předdstava, že kvalita vychází kvalitně a brak nekvalitně mně moc nevoní. hudební vkus je značně individuální záležitost a nikdo mi nevymluví, že někteří umělci, co natáčejí tzv. superkvalitní nahrávky jsou nudní páprdové nebo páprdky...

Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avatar »

To dadaft
díky za podporu, zlepšil si mi náladu, ani ja sa do múzea zatiaľ nechystám.

Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avatar »

Ešte krátko k tej kvalite zvukových nahrávok. Po zmeraní dvoch skladieb z dvoch rôznych albumov na TT DR Meter a Audacity je krásne vidno prečo dve skladby s rovnakou nameranou dynamikou (obe majú DR 12) hrajú rozdielne. Jedna shit a druhá krásne. Ad 1 - Metallica, album Ride the lightning, skladba č. 1 - TT DR Meter ukazuje 12 ale na grafe Audacity idno ploché tranziety, výsledný zvuk slabý. Ad 2 - Richard Clayderman, album Best of, skladba č. 15 - TT DR Meter ukazuje tiež 12 ale na grafe Audacity vidno výrazné tranziety, výsledný zvuk paráda. Takže asi tak. Nie je dynamika ako dynamika!

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

DR neříká bohužel skoro nic. Jeho hodnota je závislá na druhu hudby, nástrojovém obsazení, poměru jednotlivých nástrojů, konkrétní skladbě a kromě toho taky na kvalitě mixu.
Jediné, co tím lze porovnávat, tak různá vydání zcela stejné nahrávky. Ale už dvě různé nahrávky ze stejného alba budou mít různé DR.

Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avatar »

To Noaid
súhlasím, najmä ten mix je pre nahrávku vždy veľmi dôležitý. Blbo zmiešanú hudba, kde napríklad akustická gitara hraje hlasnejšie ako bicia súprava, nenapraví ani supermanská dynamika. Je však veľmi zaujímavé vidieť na grafoch audacity, ako obe predmetné nahrávky s nameranou DR 12, majú v oblasti dynamického rozsahu bezproblémovú rezervu a zároveň aké majú rozdielne tranziety. Dynamika oboch nahrávok je inak naozaj výborná, také hodnoty dnes nedosahuje hocktorá nahrávka. Ale tie tranziety u Metallicy sú v grafe také maličké až úbohé oproti tranzietom v nahrávke Claydermana, ktoré sú výrazné a živo poskakujúce, že to človeka až prekvapí. Všetko je to inak pekne vložené a čitateľné v obdobnom dynamickom poli, žiadne vrcholčeky, ani tie malé od Metallicy ani tie výrazné od Claydermana, nepresahujú do negatívnej zóny, držia sa tam, kde majú, akurát sú úplne rozdielne. A samozrejme úplne rozdielna je potom aj výsledná hudba, ktorá na mňa dnes liezla z mojej aparatúry. Klavír od Claydermana bol skvelý, metal od Metallicy som po chvíli počúvania režúceho a vysokého zvuku, musel vypnúť. Ale som rád, že som to zmeral a otestoval.

velký bobo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od velký bobo »

Clipping je dosti široký pojem. Nejjednodušší je prosté omezení okamžité hodnoty tak, že vzniká "tvrdá" limitace. Inteligentní zvukové editory provádějí prediktivní omezení - signál se zeslabuje plynule ještě před tím, než dosáhne maximální hodnoty, takže vrcholové úseky nejsou rovně seříznuté, nýbrž zaoblené - po poklesu vstupního signálu pod maximální hodnotu se sgnál zase plynule obnovuje. A pak se ještě může provádět dynamická limitace různého druhu s různými časovými konstantami a navíc třebas ještě predikcí (popř. postdikcí). Podle mé zkušenosti pokud je výsledkem něco jako "měkká limitace", omezeny jsou jen krátké úseky řádově milisekund a regenerace je dostatečně rychlá, nemusí být "clipping" vůbec slyšitelný. Různé ty "nakřáplosti" většinou nejsou způsobeny clippingem v popsaném smyslu. Najdou se však nahrávky, kde jsou tvrdě ořezané delší úseky a to je pak zvukově pěkný humus. Ovšem v metalu a technu to nikomu nevadí a ve vážné muzice se to nedělá.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

velký bobo píše:Ovšem v metalu a technu to nikomu nevadí a ve vážné muzice se to nedělá.
Asi něco takového jsem se snažil naznačit.

Odpovědět