Clipping - najbrutálnejší útok proti HIFI

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
noaid
Kontaktovat uživatele:

Re: Clipping - najbrutálnejší útok proti HIFI

Příspěvek od noaid »

Je docela legrace, jak na hifi fóru všichni sborově brojí proti kvalitě. Čím to bude?

U obchodníků je to jasné - když pro to neprodávají přehrávače, tak to není třeba.
U DYI všeumělů - když to nevyrábějí či neumějí vyrobit, tak to není potřeba.
U posluchačů - mi to hraje dobře (nemám přehrávač, neumím kvalitně přehrát), moje hudba se na tom nevydává, atd.

A nakonec dojde na obrázky a argumenty typu auto není rychlejší než kolo, minule jsem viděl jedno s píchlýma gumama, stálo, a na kole jsem jej lehce předjel.

Nicméně původní téma bylo CD a clipping. Takže zopakuji - když se mi to nelíbí, tak to neposlouchám, masochismus nepěstuji. Případně si seženu lepší verzi. Případně to překousnu, protože se mi to prostě stojí za to. Nic víc s tím bohužel nemohu udělat. A opravdu umělecky kvalitní hudba většinou je k dispozici i v technicky kvalitním provedení.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Mně se nelíbí výšky v některých skladbách Bregovic: Alkohol (třeba hned ta první). Jsou zrnité, trumpety znějí až nakřáple. Nevíte někdo, jestli to je případ ořezání? Jinak se mi živé CD tradičně líbí víc než studiové, takže ho stejně poslouchám nejvíc.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

noaid píše:Je docela legrace, jak na hifi fóru všichni sborově brojí proti kvalitě. Čím to bude?
nemyyslím, že by to byl útok proti kvalitě.
jen špetička skepse.
ty jsi velký fanda nových formátů a je to fajn.
jedna otázečka: myslíš, že mezi dobře nahraným a dobře udělaným (kvalita materiálu) cdčkem přehrávaným na klasickém špičkovém přehrávači z 80.let (kvalitní mechaniky, 16-bit DA, antivibrační šasi, špičkové kondy atd. - viz třeba ten Kenwood, který tady byl nedávno na prodej) a současným HD bude až tak obrovský rozdíl v kvalitě?
nezdá se třeba tak velký jen proto, že porovnáváš zvuk stokrát převzorkovaného, clippujícího cd s mizernou dynamikou na hnusně nekvalitní placce s technologií, která tyto neduhy elegantně obchází?

podle mě jsme v podstatě donuceni na HD přejít. je to daň za masové rozšíření digitálu. nemám s tím problém. jen nabídka je prozatím velmi chudá...

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

dadaft píše: jen nabídka je prozatím velmi chudá...
Já si nestěžuji. A rozšiřuje se.
Kvalitní hudba se dnes ve studiu nahrává min. ve 24/96. To až pak se kvalita sníží na úroveň CD, aby si to mohli poslechnout i hifisti s aparátem za milión.
dadaft píše:bude až tak obrovský rozdíl v kvalitě?
Ano. Nová technologie umožňuje obrovsky zvýšit dynamiku záznamu aniž by docházelo ke ztrátě detailu. Lze bez ztráty kytičky snížit průměrnou hlasitost aby byla dostatečná rezerva pro zcela nezkreslené dynamické špičky, které nezahltí ani další analogové obvody. Prostě je tam větší vůle, nemusí se to "někam vejít".
Většina detailu se odehrává na velmi jemných změnách amplitudy hlavně u vyšších kmitočtů.
Vyšší samplovací kmitočet umožní přesnější definici vysokých tónů (menší ostrost), podobně jako u studiových analogových magnetofonů.
Vyšší bitová hloubka přináší jemnější rozlišení změn amplitud signálu a tím větší jemnost detailu, přesnější barvu nástrojů.
Prostě je signál méně ztrátový.
Samozřejmě záleží na stylu hudby. U akustické je to velký přínos, u nějakého elektronického řinčení tisíckrát prohnaného všemožnými softwarovými úpravami to může být úplně jedno.
Kdo si pustí třeba Hotel California (to asi znají všichni) z DVD-A a pak z CD, už nikdy to cd nebude chtít poslouchat. Samozřejmě pokud má alespoň trošku slušný aparát.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

mám rád srdcaře. *2thumbsup*

ještě trošičku skepse: pokud např. nahráváš v 32-bit rozlišení a pak konvertuješ do 16-bit cd formátu získáš dynamický potenciál 24-bit nahrávky. v tomhle směru by klasická placka ještě byla vyhovující.
atd.

ale už toho nechám. HD je fajn. ať žijí nové technologie.
bude to krásné, až si jednou vyhledám něco na netu, poslechnu si to v SD formátu a pak v případě zájmu za rozumný peníz (částka se mi stejně pohodlně a automaticky odepíše z účtu v bance) jednoduše stáhnu v HD a uložím do svého mediálního centra. vše bude legální a prosté...

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Ne , ale to je matematická záležitost. Bez znalosti problematiky se to moc nedá diskutovat.
Ať žije šelak a jeho hajendových 78 otáček! :D

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

dobře. tak ne. nebudu se hádat, že vysoké rozlišení není lepší.

celou dobu vlastně jen chci říct, že mě mrzí, že cd-formát byl tak bezohledně (záměrně???) zdevastovaný (clipping, komprese) a že třeba ty se tváříš jako že je to OK a já jako (bývalý) kupec cdček si můžu tak akorát chuchnout do vlastní kapsy...

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Já se netvářím, že je to ok, jen že s tím už nic nikdo neudělá a nemá cenu nad tím fňukat. Je na to nutno zareagovat a to zájmem o kvalitnější produkci. Technika prostě jde dál a CD pomalu padá do spotřebky.

A mimochodem jsou i zvukově vynikající CD.

Odar

Příspěvek od Odar »

noaid píše:A mimochodem jsou i zvukově vynikající CD.
Mne prislo velmi dobre (z novych veci) Escala - Escala

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Ořezávání nemusí být jenom úmyslné. Je tu článek R.O. Hamma Tubes vs. Transistors, který se soustřeďuje na mikrofonní zesilovače. Rozdíl ve zvuku (ve prospěch lamp) je způsoben těžko zjistitelnou tvrdou limitací tranzistorových obvodů ve špičkách. Je zajímavé, že lampy považuje za lepší na místech, kde jde o elektro-mechanické rozhraní. Tj. mikrofonní zesilovače, výkonové zesilovače pro reproduktory, zesilovače pro řezací nůž LP desek. Je to ovšem ze začátku 70. let, možná už je dneska situace jiná.

http://milbert.com/tstxt.htm

Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Avatar »

[quote="noaid"]Já se netvářím, že je to ok, jen že s tím už nic nikdo neudělá a nemá cenu nad tím fňukat. Je na to nutno zareagovat a to zájmem o kvalitnější produkci. Technika prostě jde dál a CD pomalu padá do spotřebky.

Akože nás nespokojných s kvalitou CD odkazuješ na vyššie formáty typu DVD-A a máme si začať zvykať na novú dobu? Ale prečo taký fajn formát ako je CD smeruje k tej "spotrebke" ako niečo bežné, tuctové a určené len do auta, do kuchynského rádia, minivežičky z Tesca a podobne? Veď umožňuje zaznamenať zvuk v takej super podobe, že by ste ani neverili vlastným ušiam.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Proč bychom se měli zajímat o nějaká letadla! Vždyť ty vzducholodě dokáží letět neuvěřitelně vysoko a daleko! Výš než ptáci!
Proč posloucháš takové krákání! Podívej tady na Jaromíra Mayera, jak krásně intonuje. To bys měl poslouchat a ne to tvoje ječení.
:D
Holt se pohybujeme v různých časoprostorech.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

noaid píše:..........Proč posloucháš takové krákání! Podívej tady na Jaromíra Mayera, jak krásně intonuje. To bys měl poslouchat a ne to tvoje ječení...........
A proto tady máme jeho Rozkvetlé konvalinky. Nyní mně omluvte, jdu se přebalit !
Noaide, tohle bylo fakt hustý ! *headbang* *bravo* :lol: *hura*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

neber si to tak. noaid je radikální
noaid píše:Kdo si pustí třeba Hotel California (to asi znají všichni) z DVD-A a pak z CD, už nikdy to cd nebude chtít poslouchat.
a pokud jde o hi-res formát je schopen a ochoten kohokoliv zašlapat do země 8-) .
noaid píše:Nová technologie umožňuje obrovsky zvýšit dynamiku záznamu aniž by docházelo ke ztrátě detailu. Lze bez ztráty kytičky snížit průměrnou hlasitost aby byla dostatečná rezerva pro zcela nezkreslené dynamické špičky, které nezahltí ani další analogové obvody.
umožňuje, bohužel nezaručuje.
určitě není nemožné vydat ve vysokém rozlišení nahrávku s DR 3dB.
a jelikož se vývoj zrychluje, jak v jiném vlákně vtipně poznamenal, můžeme očekávat nástup nového nového formátu za cca 7 let...

trošku PMAovské skepse není na škodu.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

I vy teoretici...teoretizujte dál. Já jsem praktik. :lol:

Odpovědět