Definícia HI-FI

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Definícia HI-FI

Příspěvek od Fidji99 »

Sto61 píše:
18 črc 2025 19:53
Myslím si, že velká většina normálních smrtelníků z tohoto fóra vlastně vůbec nikdy na vlastní uši neslyšela konkrétní "originální přednes", který by poté mohla srovnávat s tím co se line v jejich domácích podmínkách ze sebelepších, sebedražších a sebeznačkovějších aparátů.
Lze potom vůbec tvrdit, že se reprodukce z jakéhokoliv nosiče přes to jejich Hi-Fi zařízení dá hodnotit jako "věrná" ? Řekl bych, že ne *taktone*. Ale to už je věc názoru. .
Ide to relativne jednoducho - len tomu treba venovat cas a peniaze. Pre ludi zo strednej europy je asi najjednoduchsie ist niekolkokrat to Berlina a vypocut si nazivo a potom si to porovnat so zaznamenanou verziou na Digital Concert Hall. V principe pootrebujes dostat do ucha akustiku tej saly. Podobne to ide aj s Musikverein vo Viedni, kde po takych 10-15 navstevach budes vediet ako to tam hra.

Janik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Janik »

Bol som na tomto koncerte. Ako celok to hodnotim ako super prilezitost to pocut nazivo. Kazdopadne si pamatam na druhy den som si pustil zopar nahravok (mam komplet diskografiu na LP) a som bol spokojny, ze to nie je ako zvuk nazivo :-D.
Obrázek

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Fidji má s koncerty zkušenosti. Je to v dobrém slově "maniak". Já osobně živé nahrávky nemusím, raději poslouchám studiové provedení. Nemám potřebu si z poslechovky vytvářet falešnou Concerthalle. Když živě, tak jedině přímo na koncertě. Tam pak záleží, kde zrovna sedím. U vážné hudby raději dál od pódia, aby mi smyčce nešmydlaly přímo do levého ucha :)

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

@Fidji99
Díky za radu, ale myslel jsem to jinak.
Termínem "originální přednes" jsem měl na mysli materiál, který parta muzikantů (kapela) nahraje ve studiu a ve spolupráci se zvukaři upraví do té podoby, která jim vyhovuje. Prostě jejich finální produkt. Neupravený další aktivitou různých studií a "zvukových inženýrů"

K Tvé radě: V Berlíně ani ve Vídni jsem na koncertě v životě nebyl. Čas od času jedu do O2 arény nebo zajdu do Enteria arény v Pardubicích.
Abych dokonale "nasál" akustiku té které arény, zřejmě bych musel sedět pokaždé na stejném místě. A to je nereálné. Navíc pokaždé vystupuje jiný interpret a zvučí to někdo jiný. Zvukařům se to někdy povede a někdy ne. Nikdy jsme se se známými neshodli na kvalitě. Samozřejmě, že každý seděl na jiném místě. Kromě koncertu The Australian Pink Floyd Show v Pardubicích. Tam to hrálo skvěle všude.
Ale koncert je už zase produkt, který pochází z nějakého původního originálu. Takže zvuk už je zase jiný. To se podle mě nedá srovnávat.
Ale kdokoliv může mít samozřejmě úplně jiný názor.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Jako posluchač orientovaný na rock, bych rockové koncerty v halách, jako etalon kvality k posouzení vůbec nebral. Tyto koncerty jsou prakticky jen o nasání atmosféry a zážitku.
Zejména O2 a Pardubice patří mezi nejhorší, co jsem kdy měl možnost zažít. Chce to jezdit do akusticky upravených sálů, třeba Sono v Brně, "plynojem" v Ostravě...tady zase nejsou ty dobré koncerty, případně do Krakova nebo Gasometer ve Vídni. To jen tak v rozumném dojezdu z MS kraje, pro mne.
A pak samozřejmě open air akce. Tam je také šance, že zvuk bude ok.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

PA koncert je presne to čo nie je “živá hudba” Je to posluch PA systému a treba to rozhodne odlišovať od koncertov klasiky, kde to sű reálne nástroje bez amplifikácie (neamplifikovaná hudba).

Janik
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Janik »

Zrejme to bola reakcia na mna... bol som na 10tkach koncertov klasiky vieden/bratislava. Niekde je to ozvucene niekde je to bez. Ale hladat zmysel v tom je hovadina a strata casu. Lebo ti to da ... Tak len tak aby sme si boli v tomto dost, ze zrozumitelni. Idem na koncert kvoli atmosfere nie kvoli zvuku.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Janik: bolo to myslene obecne. Viaceri tu spomínali jak koncerty neamplifikované (klasika zväčša) a amplifikované - teda nazvučované cez PA. Sám som to už niekde zmieňoval, že sű to dve naprosto odlišné kategőrie. Ak ste niekedy počuli klasiku cez PA systém, viete že to stojí za prd. Naprosto to zmázne charakteristický zvuk nástrojov a aj ostatné atribúty zvuku.
Ak by som “ladil” aparát na zvuk PA koncertov, bude to diametrálne iný aparát. Dovolím si tvrdiť, že by to bolo jednoduchšie a lacnejšie

skypi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skypi »

Liamee píše:
11 pro 2025 17:47
Yiakubou píše:
11 pro 2025 16:20
Zadny sluchatka na svete nebudou nikdy hrat tak dobre, jako velka sestava, na vetsi vzdalenost, ve vetsim prostoru a s upravenou akustikou.
O tomto výroku by se dalo s úspěchem pochybovat. Kvalitní odladěná sluchátková sestava dokáže hrát stejně skvěle jako kdejaká odladěná repro aparatura i s upravenou akustikou. Že je něco jiný ještě neznamená, že je to vždy horší.
Tak "stejně skvěle" určitě ne... Poslech na sluchátka je zcela jiný druh vjemu - takže nějaké srovnávání s bednama a pitvání, co je "skvělejší" - je značně subjektivní-tim pádem i značně diskutabilní. A že to tak vyhovuje dotyčnému, budiž, ale ty ostatní - bednysty - bych do toho fakt netahal :D

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

skypi píše:
11 pro 2025 13:50
Tak "stejně skvěle" určitě ne... Poslech na sluchátka je zcela jiný druh vjemu - takže nějaké srovnávání s bednama a pitvání, co je "skvělejší" - je značně subjektivní-tim pádem i značně diskutabilní. A že to tak vyhovuje dotyčnému, budiž, ale ty ostatní - bednysty - bych do toho fakt netahal :D
Ano, stejně skvěle určitě ano. Nesrovnávám s bednama, "stejně skvěle" a "stejně" není to samý. A už právě jen proto, že je to do určitý míry subjektivní nelze říct, že jsou sluchátka vždy horší. Ještě jednou, že je něco jiný a někomu to nevyhovuje neznamená, že jen proto je to vždy horší. I přesto, že jsou dvě věci odlišný jedna od druhý může s nimi být možný dosáhnout stejný kvalitativní úrovně, což je právě tento případ.

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

Liamee, v predošlom príspevku píšeš "nesrovnavám s bednama". S čím teda srovnavas? Konkrétne ak môžeš, chápem že si skôr na tie filozofické aspekty, skús prekvapiť..

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Slyšel jsem pár binaural nahrávek a osobně si myslím, že tohle by byla cesta. Ale chápu, že to asi u studiových nahrávek není uplně ono. Takové ty různé barové/klubové nahrávky, to je prostě paráda.

skypi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skypi »

Binaural - ano - mám také nějaké nahrávky, pořízené "umělou hlavou" Neumann, ale... je to zase jen pro poslech na sluchátka - a neřeší to pořád individuální mechanismus slyšení každého soudruha ( tvar a velikost hlavy, uší, ramen atd. a samozřejmě hlavně rozdílný přenos - resp. vjem hlubokých basů...)

Na tu "sémantickou ekvilibristiku" :D posledním příspěvku kolegy Liama (tvrzení a vyvracení vlastního tvrzení v následující větě a subjektivitu jako důkaz nějaké objektivní "rovnocennosti" ) dál reagovat nebudu,

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

skypi píše: Na tu "sémantickou ekvilibristiku" :D posledním příspěvku kolegy Liama (tvrzení a vyvracení vlastního tvrzení v následující větě a subjektivitu jako důkaz nějaké objektivní "rovnocennosti" ) dál reagovat nebudu,
Zaprvé nejsem Liam a zadruhé žádné svoje tvrzení následující větou nevyvracím a subjektivitu jako důkaz objektivní rovnocenosti nepoužívám. Žádná "sémantická ekvilibristika," to jen ty nerozumíš česky psanýmu textu, ale to je jen tvůj problém, za to já nemůžu.

skypi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skypi »

Tak za nedopatření-zkomoleninu nickname se omlouvám.
Co se týče toho dalšího-česky psanýmu textu rozumím, mám na to i papír ;) , ale obsahu sdělení např. z tohoto (citáty z Tvých předchozích příspěvků): "Kvalitní odladěná sluchátková sestava dokáže hrát stejně skvěle jako kdejaká odladěná repro aparatura i s upravenou akustikou" a následně proti tomu:
"Ano, stejně skvěle určitě ano. Nesrovnávám s bednama, "stejně skvěle" a "stejně" není to samý" už tedy ne. ;)
Na dotaz kolegy s nickem "mumu" , který má zjevně podobný problém jako já, jsi ani nereagoval. Dál to rozebírat asi nemá cenu.

Odpovědět