Definícia HI-FI

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Definícia HI-FI

Příspěvek od JV »

Občas sa tu ozývajú hlasy že to tu už nie je o HI-FI a pod. Tak si dovolím založiť vlákno na túto tému.

Toto sa píše na Wikipédii a od toho by sme sa mohli odraziť:
"Hi-Fi alebo High fidelity je pojem, ktorí používajú audiofili a výrobcovia spotrebnej elektroniky na označenie vysokej vernosti reprodukcie akustického signálu alebo celej cesty od záznamu po reprodukciu. Zariadenia označované ako Hi-Fi majú spĺňať minimálne požiadavky, ktoré špecifikuje norma DIN 45 500 z roku 1973. Pojem sa používal od 50. rokov 20. storočia, po roku 2000 sa pre najdrahšie a najkvalitnejšie zariadenia používa skôr pojem hi-end audio."

Tu je odkaz na tú normu: https://nf.duseknet.com/DIN45500.htm

Nejaké ďalšie pravidlá? Alebo stačí ak bol prístroj zakúpený v špecializovanom HI-FI obchode? Alebo to začína od nejakej ceny? Priemeru kábla? Od akej ceny je to už "hájend"? Je to pravé orechové digitál, analóg . ..
Existuje na toto nejaká jednoznačná odpoveď, alebo čokolvek okolo tohoto sú iba prázdne kecy a dôležité je aby mal človek pri posluchu toho čo je mu dostupné radosť?

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Definícia HI-FI

Příspěvek od lechos »

Neexistuje, reklamní slogan 60.-70.let XX století. Slyšeli jste někdy živou kapelu rocku nebo jazzu ? to se s poslechem bedny doma nedá srovnat, o nějaké "vysoké věrnosti" nemůže bejt řeč, hanebné provizorium a bledá imitace...

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Na druhú stranu po niektorých koncertoch som strašne vďačný za domácu hifinu.
Niekedy je to neuveritelný kravál. Posledne som takto pretrpel koncert Zrní - malý klub a hlasitosť ako na štadióne, zliate, uvrešťané. Celé zle. Samozrejme som sa stretol aj s rozumne zvládnutým zvukom, hlavne pri akustickejších veciach (jazz, folk). Klasika je samozrejme OK. Tam je to zrovnanie možné, len tam už zase bežná Hi-FI väčšinou zaostáva.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Najlacnejsie reprobedny doporucovane v najnizsej kategorii "D" na Stereophile su aktivne Audioengine A2+ u nas predavane za cca 7500 Kc/par.

V druhej najnizsej kategorii "C, restricted LF" maju najlacnejsie doporucenie pre pasivne PSB Alpha P5, v cene cca 13500 Kc/par.

V kategorii "C", tzn. i s basmi doporucuju JBL Stage A170, v cene 16500 Kc/par.

Takze spodna hifi latka z aktualne vyrabanych & predavanych reprobedni moze byt nastavena dost nizko.
Naposledy upravil(a) Miero dne 17 kvě 2023 13:12, celkem upraveno 1 x.

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lad2000 »

lechos píše:
17 kvě 2023 11:22
Neexistuje, reklamní slogan 60.-70.let XX století. Slyšeli jste někdy živou kapelu rocku nebo jazzu ? to se s poslechem bedny doma nedá srovnat, o nějaké "vysoké věrnosti" nemůže bejt řeč, hanebné provizorium a bledá imitace...
Kup si lepší aparát...
Ono už se kamaráde už změnilo století, jestli jsi si nevšiml...
Naposledy upravil(a) Lad2000 dne 17 kvě 2023 13:24, celkem upraveno 1 x.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Jediná v normách zavedená definice Hi-Fi je ve výše uvedené DIN.
Jednotlivec to může vnímat ovšem jinak.

Hifista, je dle mého názoru, člověk, který je hnán neustálým neklidem a touhou po vytěžení maxima ze své aparatury, což ho nutí do opakujících se nákupů a prodejů jednotlivých komponentů v plané víře, že už je to opravdu konečné řešení hifistické otázky, aby pak časem začal psát příspěvky na téma "poslech hudby ve stáří" a "slyšíte 16khz?".
Správný hifista se pozná i tím, že po prvotním nadšení přestává chodit na koncerty amplifikované hudby, jelikož dospěl k názoru, že se to opravdu nedá poslouchat a lebedí si pouze u domácího poslechu přes bedny nebo sluchátka a vychutnává si pravolevé a předozadní prostory o kterých se mu může při poslechu "živé" hudby jen zdát.
No a ortodoxní hifista to doplní už jen tím, že má oblíbených svých "deset" CD nebo ještě lépe LP, které poslouchá a analyzuje stále dokola, porovnává jednotlivá data vydání a se zapálením o tom diskutuje na podobně zaměřených fórech.

PS.: napsáno pro pobavení, ne abych někoho nasr... :D

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Lad2000 píše:
17 kvě 2023 13:12
lechos píše:
17 kvě 2023 11:22
Kup si lepší aparát...
Ono už se kamaráde už změnilo století, jestli jsi si nevšiml...
nee pane, tím to nebude, za poslední půlrok jsem vyslechl pár desítek sestav aparatur, na zadek mě neposadila
ani jedna...

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lad2000 »

Snad to nebyly aparáty z 60 čí 70 let minulého století...

Newkeny
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Newkeny »

Ramones píše:
17 kvě 2023 13:21
Jediná v normách zavedená definice Hi-Fi je ve výše uvedené DIN.
Jednotlivec to může vnímat ovšem jinak.

Hifista, je dle mého názoru, člověk...No a ortodoxní hifista to doplní už jen tím, že má oblíbených svých "deset" CD nebo ještě lépe LP, které poslouchá a analyzuje stále dokola, porovnává jednotlivá data vydání a se zapálením o tom diskutuje na podobně zaměřených fórech.

PS.: napsáno pro pobavení, ne abych někoho nasr... :D
Výborně napsáno...mě to tedy pobavilo dost. *palec* :lol: :lol:

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Lad2000 píše:
17 kvě 2023 18:46
Snad to nebyly aparáty z 60 čí 70 let minulého století...
dnes norma DIN 45500 aparát spíš deklasuje

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Definice HI-FI = věrný život je nejurputnější a nejkrutopřísnější diskuse na českých fórech, při kterých se diskutující mračí, posléze rudnou, brunátní, značně se jim zvyšuje tlak, občas je jim až na omdlení, řvou na plné pecky (přes klávesnici), excitují sebe i ostatní do značných výšek a urážejí ostatní dikutující na základě svých zkušeností, svých doměnek, subjektivní dojmologie, z nichž vyvozují různorodé ale zato dalekosáhlé závěry, z kterých za žádných okolností nelze ustoupit ani o píď, aby hádající se neztratili respekt před ostatními, které již téměř nahlodal a zviklal důrazným rozdáváním moudrostí a přesvědčování o své pravdě pravdoucí. Úpravu poslechovky samozřejmě netřeba a staré (často tiché) bardy poslouchat netřeba. Občas diskuse může přejít z krátké bitvy, dvou na vyhlášení války na život a na smrt; samozřejmě tu Hi-Fi stickou, tj. než prozřou a dále pak již nepřispívají, když čtou po pár letech, co napsali...

Hi-Fi = High Fidelity česky se uvádí asi něco jako věrný poslech tj. snažit se přiblížit při repodukci co nejvíce orgiginálu při nahrávce. Norma DIN 45 500 měla v 70.letech význam, protože byla řada součástek a konstrukcí přístrojů, které uměly vybudit ne příliš věrný sound, a tak byla snaha znoromovat se zaměřením na kvalitu (nahrávací studia - domácí poslech).
Záleží, zda chceš spíše poslouchat definici nebo poslouchat hudbu ?

Sláva hlavám otevřeným a hedajícím *palec*

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

Pokračování z jiného vlákna.
Oldear píše:
17 črc 2025 20:38
Nečekal bych na Hifi foru takový dotaz...
Vždy čekej nečekané ;) .
Definice Hi-Fi. To tu zná podle mě 99,9% lidí. Jenomže je to jen teorie, která udává všelijaké hodnoty a různá pravidla.
Myslím si, že praxe je úplně jinde. Jasně, konají se různé výstavy a předváděčky Hi-Fi zařízení. Tam jim to hraje jak z praku. Určitě se dá různě měřit, co z takových aparátů leze, ale je to Hi-Fi parametrové nebo poslechové?
Podle mě je to o pocitech a dojmech posluchače v určité situaci. Jinak budu hudbu vnímat naštvaný a jinak v ůplné pohodičce. Samozřejmě, že každý jedinec to má jinak.
Abych mohl porovnávat co zní skutečně jako originál, tak bych musel nejdřív ten originál na vlastní uši slyšet v reálu. Až potom můžu říci, že tohle LP nebo tamto CD zní jako originál. Jenomže to ve většině případů nelze.
Navíc základní nahraný materiál se ve studiích různě mixuje a upravuje aby to mělo prostor, hloubku, tělo a já nevím co ještě, co se tady používá při hodnocení různých hudebních nosičů. Výsledek se potom možná bere jako originál, ale ve finále je velice vzdálen původnímu materiálu.
Takže ve výsledku je podle mě "věrnost reprodukce zvuku (akustického signálu)" na posouzení každého jednoho posluchače nebo skupiny posluchačů.

P.S. Určitě mě mraky zdejších hifistů znectí nebo si řekne, proč sem vůbec něco píšu, když tomu vlastně nerozumím *thumbs down* *taktone* , ale to mi je jedno. Jenom jsem si řekl svůj názor.

acibuk
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od acibuk »

Zajímavé jsou předváděčky, kde s reprodukovanou muzikou hrají živé nástroje. Například toto z letošní Highend výstavy v Praze https://youtu.be/O8s_L41eSSA?si=fL14Ak00vxktT6Hn

V minulosti se více dbalo na věrnosti nahrávky s originálem. Dnes do postprodukce vstupuje mnohem více efektů. Díky digitálu není problém jich na jednu stopu navěsit desítky. To ovšem nutně neznamená, že by to vždy bylo ke škodě. Moderní technologie umožňují tak detailní postprodukci, že některé remastery a remixy až nyní naplňují představy samotných tvůrců muziky o celkovém výsledku. Samozřejmě to občas naráží na stereotypy nás posluchačů, kteří máme k původním nahrávkám často citovou, nebo sentimentální vazbu. Je to přece Ta nahrávka, kvůli které jsem onu desku začali poslouchat.

Proto doporučuji nezůstávat doma a porovnávat jeden komponent s druhým pořád dokola. Je dobré jít ven, na koncert a udělat si svou vlastní představu o tom co jak zní. Potom můžeme lépe hledat tu správnou kombinaci pro naše ucho v našich milovaných HiFi sestavách.

Pěkný den.

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

V rámci možností občas na koncert zajdu. Například v únoru jsem byl na The Australian Pink Floyd v Pardubicích. To byl originál (po všech stránkách) jako bejk *palec* *palec* *palec* . To prostě doma ani v nějakém studiu napodobit nejde *taktone* ať budu mít aparát jakýkoliv. Seděl jsem u zvukařů, takže si myslím že na ideálním místě.
Samozřejmě jsem toho sjel víc a ještě sjedu. Možná jsem měl štěstí, ale na vyloženě špatný zvuk jsem dosud nenarazil. Spíše lepší. Už se těším na 3. října 2025 - IAN PAICE & PURPENDICULAR / Ideon - Pardubice. Uvidíme, uslyšíme ;) .

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Ta to ti upřímně závidím. Třeba Nazareth v PCE byl zvukově pěknej prů.er.

Odpovědět