HTPC
Re: HTPC
Jo tak s tema 14 cm v case uz to je jina kava.
To i ty otacky muzou mit mensi nez tech 1200/min a nebudou slyset. Jenom fakt moc nespolehej na 100 procentni funkcnost HW prehravani videa za vsech okolnosti a CPU radeji vhodne dimenzuj. Ten dualcore intel je vhodna volba. Ten pasivni chladic bych jeste pojistil 12 cm vetrakem, ktery by normalne stal a spinal by jen v nejnutnejsich pripadech. Jen pro sichr. Mi to takhle ve druhem PC funguje. Pri interneteni jedu na pasiv a pri gameseni se holt vetrak pusti. Ta GF9600 umi pres HDMI prenest jen 2 kanal LPCM a AC3 (mozna i DTS), nic vic. Teda mimo videa. Na to bacha pri planovani sestavy s BR mechanikou.
--------------korys píše:Má představa o HTPC:
Slušně vypadající(hifi)škatule aby to zapadlo k jiným strojkům do racku.
---------------
To ovsem nova rada ATI grafaren rady 4800 zmenila. I kdyz za cenu hlucnejsiho chlazeni.
DVBS/DVBT tuner
--------------
BRD mechanika
Ptáš se, jestli "něco z toho" dokáže noťas ...... tak zrovna tuhle první "podmínku" teda FAKT NE
ATI HD4850 s pasivním chlazením je ralita už dnes, lze osadit pasivní chladič Accelero S1. originální vydání je jen otázkou času, nevíce u nás pasivy prodává PowerColor. mám jeden doma ve verzi HD 3870.
TV a SAT tunery do HTPC moc efektivní nejsou. Nenahráváš každej den a v jakémkoliv jiném případě to neskutečně zdržuje. Mít zaplé HTPC pořád je naprostá blbost nejen kvůli spotřebě a režim spánku není zrovna ideální doménou klasického PC s nedotaženými ovladači pro tuto činnost. A i to je zatraceně velký rozdíl oproti zmáčkutí tlačítka na TV a tlačítka kanálu pro STB vstup. (najetí vč. zahřátí TV do 5sec.) a díváš se. TV ani SAT kartu bych tedy do HTPC nechtěl, každopádně raději samostatný STB přístroj max. potom oboje, externí i interní.
Podle mého názoru je na BRD mechaniku ještě moc brzo. Na trhu v ČR nejsou téměř žádné filmy, v půjčovnách vůbec nic. Ta se dá vždycky dokoupit a čím později, tím bude levnější.
Zvuk jednoznačně optikou/koaxem digitálně přímo ze zvukovky do zesilovače, žádné prasárny ve formě HDMI přes grafickou kartu.
Naposledy upravil(a) AlienCZ dne 17 črc 2008 13:14, celkem upraveno 3 x.
To jsi vedle, jak ta jedle. Ten systém tak jaj jsi jej navrhl upečeš jako koláč. Abys to zvládl jen v pasivu, musel bys tam dát alespoň jeden další přídavný 12cm fan na odsávání a vytvořit průtahový tunel, to zn. zajistit kvalitní přívod vzduchu pro rychlé proudění. Pasivní chlazení takového kalibru, jaký zde předvádíš, ti během 15min. vytopí skříň na nádherných 60°C a to ti bude padat úplně všechno, protože se začnou jednotlivé komponenty přehřívat. Pasiv totiž potřebuje také odvádět teplo, to není perpetum mobile.Mik3cuk píše:nevidim duvod proc ne (pokud teda na pc neprazi prime slunce). CPU stim velkym pasivem urcite nebude skoro vubec topit (a da se jeste podtaktovat nebo koupit nejlevnejsiho celerona a ten je studeny jak psi cumak). no a pokud jde o grafiku, tak to jsem schopen stebou souhlasit ....tak staci koupit levenejsi s aktivnim chladicem a ten vymenit za specialni pasivni prip. pasivni a knemu velky nizkootackovy ventilator(prichytnes stahovackama a je to).Jinak ale 12cm ve zdroji a 14cm ventilatory na case pokud pojedou do 1200ot/min a jsou kvalitni, tak v dobre provedene case to prezije i parne dny (prehravani videa ci bezna prace(internet), ale ne parba her nebo (en)kodovani videa).
P.S. podtaktovaný Core2Duo je zde téměř podmínkou.
Oggy píše:Jo tak s tema 14 cm v case uz to je jina kava.Jenom fakt moc nespolehej na 100 procentni funkcnost HW prehravani videa za vsech okolnosti a CPU radeji vhodne dimenzuj. Ten dualcore intel je vhodna volba. Ta GF9600 umi pres HDMI prenest jen 2 kanal LPCM a AC3 (mozna i DTS), nic vic. Teda mimo videa. Na to bacha pri planovani sestavy s BR mechanikou.
GF 9600GT zvladne prehravat HD video bez potizi jelikoz ma na to neco jako HW codec. dukaz misto slibu:
http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... mitstart=3 kdy pouzili celeron 1,2GHz !!!Ale to nemeni nic natom ze vzhledem k cene a dalsimu potencialu je E2180 daleko lepsi
P.S. ja stejne tohle nebudu kupovat jednak nato nemam zobrazovač a hl. audio aparaturu .... jsem zatím hifi-holoprdéélník
Hmmm divil by ses co dokaze dobre udelana skrin, připouštím ale, že průvan ve skříni je zapotřebí, jen nemusí být u E2180, který má 65W (na box chladič při 1500ot/min. má cca 32 stupnů), takový aby to bylo podstatně slyšet ... stačí tedy koupit nějaký pasivní chladič a naněj Noctua NF-B9-1600 dát ho na 1000ot/min. kdy bude mít cca 8dB a je vše vyřešeno.A u te kříně je počítáno s 12cm na boku a 12cm ve zdroji... jinak samsung F1 alespoň v mé skříni kde jsou dva vedle sebe v RAID 0 nepřejdou přes 45 stupnů... a to dostávají pořádný zahul...AlienCZ píše: To jsi vedle, jak ta jedle. Ten systém tak jaj jsi jej navrhl upečeš jako koláč. Abys to zvládl jen v pasivu, musel bys tam dát alespoň jeden další přídavný 12cm fan na odsávání a vytvořit průtahový tunel, to zn. zajistit kvalitní přívod vzduchu pro rychlé proudění. Pasivní chlazení takového kalibru, jaký zde předvádíš, ti během 15min. vytopí skříň na nádherných 60°C a to ti bude padat úplně všechno, protože se začnou jednotlivé komponenty přehřívat. Pasiv totiž potřebuje také odvádět teplo, to není perpetum mobile.Zapomínáš, že úplmně všechno, co v PC je produkuje výrazné teplo, od BR mechaniky, přes HDD až k napájecím obvodům základní desky. Ventilátor u zdroje pojede naplno nonstop, protože bude nasávat tak horký vzduch, že čidlo bude velet jediné, max. otáčky. Dlouhodobé přehřívání potom vede k výraznému zkracování životnosti jednotlivých komponent. O tom, že na tom budeš ještě hrát raději moc neuvažuj.
P.S. podtaktovaný Core2Duo je zde téměř podmínkou.
P.S. Jsem schopen uznat ze ThermalRight asi nebyla nejstastnejsi volba (bral jsem co bylo zrovna poruce), ale pokud jde o ciste pasivne chlazene CPU tak napr. Thermaltake CL-P0323 Sonic Tower rev.2 to zvladne bez potizi:
Takze E2180 by se asi neupeklo.
Metodika testování
Každý z těchto chladičů si podrobně popíšeme a to včetně náročnosti montáže. Samozřejmostí je jejich otestování výkonu a to proběhne za zcela stejných podmínek, ovšem tentokrát budou chladiče testované za podmínek běžného provozu, tedy v uzavřené skříni. Aby výsledky byly co nejvíce objektivní a zatížení chladičů maximální , test probíhal na starším procesoru AMD Athlon 64 3500+. Navíc podmínky a zatížení chladičů ztěžovala pasivně chlazená grafická karta GIGABYTE ATI RADEON X800XL Silent. Pasiv grafické karty zespodu výrazně ohříval chladič, což byla další přitěžující skutečnost pro testované chladiče. Takže se nejenom dozvíte jak který chladič ovlivňoval teplotu CPU, ale i dosažené teploty ostatních komponentů a jaký vliv má pasivně chlazená grafická karta na teplotu CPU v běžném provozu.
Naposledy upravil(a) Mik3cuk dne 17 črc 2008 13:48, celkem upraveno 1 x.
To ano, to stačí, to je ale samozřejmě úplně něco jiného, než původní návrh. jak jsem řekl, nezáleží na tom, jestli disk topí 40 nebo 45°C, ale jestli kumulované teplo je odváděno. Bez toho to prostě nejde provozovat a systém se uvaří i kdyby konkrétní komponenty v počátku vydávaly méně tepla, než je obvyklé u jiných modelů a značek. Tiché PC jsde udělat i s velmi kvalitním odsáváním, mám takové jedno domaMik3cuk píše:... stačí tedy koupit nějaký pasivní chladič a naněj Noctua NF-B9-1600 dát ho na 1000ot/min. kdy bude mít cca 8dB a je vše vyřešeno.A u te kříně je počítáno s 12cm na boku a 12cm ve zdroji... jinak samsung F1 alespoň v mé skříni kde jsou dva vedle sebe v RAID 0 nepřejdou přes 45 stupnů... a to dostávají pořádný zahul...
P.S. odsávání musí mít určité aerodinamické vlastnosti. Špatně udělané odsávání může celou snahu zhoršit na polovinu efektivity kvalitního. "Průvan" musí mít svůj počátek a svůj konec a musí procházek zejména okolo pasivních komponent, hodně zde mohou pokazit i různé boční otvory a průduchy. Chce to nad tím také pošpekulovat a udělat si konkrétní představu proudění vzduchu. Dokonalou skříň není vubec jednoduché sehnat, ucpávání některých vyloženě "prasících" otvorů často bývá nutností. Samotný ventilátor totiž nezaručuje vlastně vůbec nic, to až princip proudění vzduchu vykonává onu požadovanou práci.
K tomu testu jsi ale zapoměl doložit to základní, o čem tu celou dobu hovořím = PRŮVAN V KEJSU:
........... sestavě pomáhali tři větráčky (2x 90mm a 1x 80mm) skříně Thermaltake Lanfire a 120mm větráček zdroje Aerocool Turbine Power. Navíc ještě tipuju, že Sonic Tower "věž" prostě do naprosté většiny HTPC skříní prostě NENACPEŠ.
Naposledy upravil(a) AlienCZ dne 17 črc 2008 14:02, celkem upraveno 1 x.
vovovo votom žádnáAlienCZ píše: P.S. odsávání musí mít určité aerodinamické vlastnosti. Špatně udělané odsávání může celou snahu zhoršit na polovinu efektivity kvalitního. "Průvan" musí mít svůj počátek a svůj konec a musí procházek zejména okolo pasivních komponent, hodně zde mohou pokazit i různé boční otvory a průduchy. Chce to nad tím také pošpekulovat a udělat si konkrétní představu proudění vzduchu. Dokonalou skříň není vubec jednoduché sehnat, ucpávání některých vyloženě "prasících" otvorů často bývá nutností. Samotný ventilátor totiž nezaručuje vlastně vůbec nic, to až princip proudění vzduchu vykonává onu požadovanou práci.
Kamos přešel z nějake "zadarmo nabyté" skříniě ATX na big tower Chieftec LBX-01B-B-B, vzal vše tak jako bylo v původní... teplota CPU šla dolů o 8 stupnů a grafiky o 15!!!
ok a ty chces HTPC provozovat na max zatěži jakou tomu dali oni ? jinak 1x 12cm na boku a 12cm ve zdroji hmm skoro stejne jako "tři větráčky (2x 90mm a 1x 80mm) skříně Thermaltake Lanfire a 120mm zdroj". Ten 1x 8 cm toho moc nenazene. ten tak dojde k HDD a tam se jeho tlak ztrati ... (mam ho v pc).AlienCZ píše: K tomu testu jsi ale zapoměl doložit to základní, o čem tu celou dobu hovořím = PRŮVAN V KEJSU:
........... sestavě pomáhali tři větráčky (2x 90mm a 1x 80mm) skříně Thermaltake Lanfire a 120mm větráček zdroje Aerocool Turbine Power.
To ne, ale když předkládáš nějaké grafy, musíš brát v úvahu, že hodnoty, které byly naměřeny, odpovídají nějakým podmínkám a oni tam měli vlastně 4ks ventilátorů s navíc ani nedefinovatelnými otáčkami a tudíž sílou proudění. V podmínkách, které budeš stavět ve svém HTPC se to může a také bude chovat úplně jinak. Jinak poměrně známá věc je fakt, že skříně "naležato" se chladí mnohem hůř, než klasické towery, kde se teplo převážně kumuluje v horní nevyužité části kejsu a je zde odsáváno přes zdroj. Ve skříni na ležato (klasické HTPC) jsou komponenty více "ponořeny v teple" a odsávání přes zdroj není tak efektivní, protože nezabírá celou horní plochu skříně, ale jen nepatrnou část v porovnání s towerem. Prostě bez kvalitního odsávání to v pasivu, ale koneckonců ani v aktivu moc nejde. Tím bych to uzavřel.Mik3cuk píše:ok a ty chces HTPC provozovat na max zatěži jakou tomu dali oni ? jinak 1x 12cm na boku a 12cm ve zdroji hmm skoro stejne jako "tři větráčky (2x 90mm a 1x 80mm) skříně Thermaltake Lanfire a 120mm zdroj". Ten 1x 8 cm toho moc nenazene. ten tak dojde k HDD a tam se jeho tlak ztrati ... (mam ho v pc).AlienCZ píše: K tomu testu jsi ale zapoměl doložit to základní, o čem tu celou dobu hovořím = PRŮVAN V KEJSU:
........... sestavě pomáhali tři větráčky (2x 90mm a 1x 80mm) skříně Thermaltake Lanfire a 120mm větráček zdroje Aerocool Turbine Power.
Toje pravda (teply vzduch stoupá nahoru) tak proto maji takovou velkou perforaci na horním krytu:AlienCZ píše: To ne, ale když předkládáš nějaké grafy, musíš brát v úvahu, že hodnoty, které byly naměřeny, odpovídají nějakým podmínkám a oni tam měli vlastně 4ks ventilátorů s navíc ani nedefinovatelnými otáčkami a tudíž sílou proudění. V podmínkách, které budeš stavět ve svém HTPC se to může a také bude chovat úplně jinak. Jinak poměrně známá věc je fakt, že skříně "naležato" se chladí mnohem hůř, než klasické towery, kde se teplo převážně kumuluje v horní nevyužité části kejsu a je zde odsáváno přes zdroj. Ve skříni na ležato (klasické HTPC) jsou komponenty více "ponořeny v teple" a odsávání přes zdroj není tak efektivní, protože nezabírá celou horní plochu skříně, ale jen nepatrnou část v porovnání s towerem. Prostě bez kvalitního odsávání to v pasivu, ale koneckonců ani v aktivu moc nejde. Tím bych to uzavřel.

Ale otom , že ta skíň musí mít dobře provedené odvětrání rozhodně nevedu polemiku.Ostatně tyhle bedny jsou k něčemu přímo určené tudíš předpokládám, že nato při návrhu mysleli ... ale jeden myslel a ...Je to určite o laborování, ale 2x 12cm a pasivne chlazene E2180 při správném návrhu by se nemělo přehřívat. A tím bych to taky uzavřel.
Co se týče výbavy notebooků, kde je nejčastěji skloňována absence podpory HD video (samozřejmě chybně) tak ATI podporuje naprosto v plném rozsahu přehrávání včetně špičkové softwarové podpory už od integrovaných čipů
HD2000 series
....které bezproblému nalezneme na celé řadě notebooků. Nové modely mobilních řešení
HD3000 series
už se vyrábějí a první notebooky jsou ohlášeny již na konec léta.
http://ati.amd.com/technology/Avivo/index.html
http://ati.amd.com/technology/avivo/features.html
Nepřehlédnutelná je také technologie zvaná PowerPlay, která snižuje spotřebu grafických řešení při různých režimech provozu:
http://ati.amd.com/products/powerplay/index.html
ATI kralovala ve videu a TV už v dobách, když jsme ještě pařili na Voodoo1 a NVidia byla k smíchu
A zůstává pro mě naprostou jedničkou pro jakékoliv práce s obrazovými médii i nadále.
Onen NOTEBOOK za cca 12tis., který jsem jen namátkově vybral splňuje všechny podstatné požadavky na HTPC do puntíku.
HD2000 series
....které bezproblému nalezneme na celé řadě notebooků. Nové modely mobilních řešení
HD3000 series
už se vyrábějí a první notebooky jsou ohlášeny již na konec léta.
http://ati.amd.com/technology/Avivo/index.html
http://ati.amd.com/technology/avivo/features.html
Nepřehlédnutelná je také technologie zvaná PowerPlay, která snižuje spotřebu grafických řešení při různých režimech provozu:
http://ati.amd.com/products/powerplay/index.html
ATI kralovala ve videu a TV už v dobách, když jsme ještě pařili na Voodoo1 a NVidia byla k smíchu
Onen NOTEBOOK za cca 12tis., který jsem jen namátkově vybral splňuje všechny podstatné požadavky na HTPC do puntíku.
Mik3cuk
GF 9600GT zvladne prehravat HD video bez potizi jelikoz ma na to neco jako HW codec. dukaz misto slibu:
http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... mitstart=3 kdy pouzili celeron 1,2GHz !!!
Jo, jasne, testy jsem taky videl. Chtel bych to doma ale videt u sebe na PC. To se mi bohuzel zaitm nepovedlo.
Pozivam na prehrani kodek z PoverDVD 7 (mam GF8500GT, ktera ma lepsi akceleraci videa nez 8800GT) a pri prehravani mkv 720p filmu kodovanych v x264 mam na obou jadrech zatez cca 30 procent (AMD X2 2x2.5 GHz). Ale asi jsem lama a neumim to nastavit.
Proto ja osobne beru takove testy jako neco, co sice funguje, ale ne u mne.
No ale rad si necham poradit. Ona ta zatez 30 procent na kazdem jadru neni samozrejme problem, jen uz ten procesor neni studeny a musi se chladit. A to jsem jeste nezkousel 1080p.
http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... mitstart=3 kdy pouzili celeron 1,2GHz !!!
Jo, jasne, testy jsem taky videl. Chtel bych to doma ale videt u sebe na PC. To se mi bohuzel zaitm nepovedlo.
Nejsi lama jen malo čtešOggy píše:Mik3cuk
Jo, jasne, testy jsem taky videl. Chtel bych to doma ale videt u sebe na PC. To se mi bohuzel zaitm nepovedlo.Pozivam na prehrani kodek z PoverDVD 7 (mam GF8500GT, ktera ma lepsi akceleraci videa nez 8800GT) a pri prehravani mkv 720p filmu kodovanych v x264 mam na obou jadrech zatez cca 30 procent (AMD X2 2x2.5 GHz). Ale asi jsem lama a neumim to nastavit.
Proto ja osobne beru takove testy jako neco, co sice funguje, ale ne u mne.
No ale rad si necham poradit. Ona ta zatez 30 procent na kazdem jadru neni samozrejme problem, jen uz ten procesor neni studeny a musi se chladit. A to jsem jeste nezkousel 1080p.
Podstatnou vlastností nové generace grafických čipů NVIDIE je akcelerace přehrávání HD videa. První karty řady GeForce 7 a 8 obsahovaly starší "engine", který nese název VP1. Proti nim měla konkurence se svou technologií AVIVO jasně navrch. Situace se ovšem obrátila s příchodem grafických karet GeForce 8600, které již měly tento "engine" zdokonalený na verzi VP2. GeForce 9600 GT přináší další vylepšení tohoto enginu s několika novými funkcemi, a stává se pro UVD čip konkurence skutečným soupeřem.
a to je právě ten problém ...S první kartou GeForce 9 se objevuje zdokonalený a vylepšený engine VP2 pro akceleraci přehrávání videa včetně HD formátů. Technologie PureVideo HD přináší několik novinek, které předchozí generace karet GeForce 8600 postrádala.
8800 ultra ? macek grafarna a přesto 78% ZATEZ ? proč? je to optimalizaci toho chipu.... tak proto jsem do te sestavy dal 9600GT... ale u upgradem počkej ATI je ted nakoni a NV musí něco vyvinout ... a tím dojde k ještě většímu poklesu cen jen to ale u NV vypadá na příští rok Re: HTPC
Mik3cuk
No vsak jo. Ta GF8800GT ma zatez CPU jen par procent. Ta moje GF8500GT to podle testu a stranek NVidia dava taky. Jen ne u mne.
GF8800Ultra je starsi variantou 8800, ktera HW akceleraci neumela.
No vsak jo. Ta GF8800GT ma zatez CPU jen par procent. Ta moje GF8500GT to podle testu a stranek NVidia dava taky. Jen ne u mne.
Nemam tu zkusenost stakovym low endem jako je 8500GT (coz je hodne velky derivat 8800GT) ale problem bude u tebe v tom power dvd ten soft sam osobe muze zrat tech 30%CPU (nesnasim ho) stahni si ffdshow codec http://download.instaluj.cz/audio-video ... -07-22.exe a pust to treba v bsplayeru nebo windows media classic ... uvidis ze se to zlepsi. ja stimto codcem to rozjel na matrox grafice(nejaka starsi) a P4 1,8GHz (478 cocket) video se sice sekalo ale bylo to pravych 1080p ...Oggy píše:Mik3cuk