Jaká je akustika místnosti ve které posloucháte?

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Aleska
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaká je akustika místnosti ve které posloucháte?

Příspěvek od Aleska »

To Mike:
Jak jsem již psal, poslouchám v místnosti 3,2 x 3,9 m a to na šířku, výrazně posunuto do leva. Bedny mám 40 cm od zdi, čili předek bedny 80 cm od zdi. Dodržuji pravidla trojúhelníku.

Mike, v počátcích "zabydlování" jsem se snažil dodržet symetrii a vše, co jsem na Hi-Fi fórech četl. Po měsíci trápení (žít se tak nedalo) jsem přistoupil k radikální přestavbě a začal řešit otázku kvality poslechu elektronicky, k čemuž se dopracováváš také. Vzdálenost beden 1 m od sebe je žalostně málo a když od nich sedíš 1,7 metru tak prakticky začínáš poslouchat spíše jejich mono projev, protože stereo base se ti zužuje.
Dej si oddech, mysli na něco jiného. Řešení se vždy najde a mnohdy k tomu stačí jen momentální nápad, který se ti mohl zdát jako pitomost, doslova hovadina... Chce to jen čas, žádné spěchání (spěchání toliko pro hovádka vhodné jest).
Měřením místnosti nic nezkazíš, to si klidně udělej.

PS: Automatickou elektronickou EQ dokáží z Low-Endu udělat (mimo jiné) Behringer DEQ2496 PRO a také jeho starší bráška Behringer DSP8024. Mají digitální vstupy a výstupy, na Ebay se dají koupit lacino (a i u nás), takže za něj připoj svůj DAC a budeš mít "skoro" Lyngdorfa za málo peněz.

Mimochodem, nemáte někdo k Behringeru DEQ2496 Pro český manuál, návod, schema ?

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

aleska

Jak jsem již psal jiná koncepce u mě vymyslet nejde šel by přeházet nábytek ale vznikl by mi zase úplně ten samý prostor co mám na audio ted akorát že by byl na jiné straně takže tudy cesta nevede. Nesymetrie beden o ní jsem přemýšlel ale zase jí tady nemám jak udělat. Jediné co můžu udělat je zvětšit vzdálenost mezi repro o dalších 40cm... Proto zatím čekám na názor odborníka který má více jak 15 let praxe v oboru Hi-fi a s tím související akustikou.
Kvůli audiu jsem se vzdal velké televize kterou jsem stejně nesledoval a místo ní se nastěhovalo audio a místo ní mám v rohu něco s uhlopříčkou 32cm :mrgreen:
Možná přidělat repro do stropu a poslochat v leže tam je místa dost :mrgreen:
Už mi došli nápady takže měření,akustika a ekvalizér budou snad moje spása jinak to prodám a koupim si MP3 přehrávač
Zdraví Michal

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Mike píše:aleska

Už mi došli nápady takže měření,akustika a ekvalizér budou snad moje spása jinak to prodám a koupim si MP3 přehrávač
Zdraví Michal
To by byla škoda, já jsem prošel cestu: LP ... CD ... DVD .... PC .... LP, čili od LP až k DK a zpět ke STEREU a chci se vrátit opět k LP. Telku také nemám a neschází. Proti MP3 narozdíl od mnoha kolegů vcelku nic nemám, protože poslouchám hudbu a její melodii. Když mne nahrávka zaujme, pak klidně oželím i kvalitu. Jedině na co jsem ve formátu MP3 velice citlivý, je zkreslení vzniklé nadměrnou kompresí signálu, mnohdy mám pocit že byl zařazen navíc špatně nastavený limiter. Faktem zůstává, že kdybych FLAC či WAV oznámkoval jako 1, pak 320 kB by dostalo jen 1- atd. Je to jen a jen v lidech, jak se dá zk..vit MP3, tak se stejně tak dá zk..vit i FLAC, prostě všeho s mírou a méně je vždy lépe.

Neházej flintu do žita, dej si odstup a chladnou hlavu. Zvaž co potřebuješ v místnosti nutně a jak tě to omezuje. Jak říkáš k MP3 se můžeš vždy vrátit, ale byla by to škoda, to je lepší přejít na špičková sluchátka a je to bez problémů...

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

aleska

Já jsem to samosřejmě myslel s nadsázkou něco s tím vymyslím MP3 cestu a vynikající repro 5.1 genius home tyjátr mám už dávno za sebou a vracet se nechci MP3 je dobrá jak jste psal pro informaci nebo do přenosného přístroje. Ted už mám nějákou sbírku CD a pomalu roste jsem si jistý že něco vymyslím je to zase otázka peněz ale co není že? Zůstanu věrný stereu DK mě neláká neříkám že je to špatné ale v té kvalitě co bych asi požadoval je to za hodně peněz když DK tak něco na způsob jako má oggy od nás z fora. Takže moje cesta je a bude stereo+poslechovka.
Sluchátka to je pak bez problémů ale není to ono já bych to tak mít nemohl........
Zdraví Michal

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Mike píše:aleska

Sluchátka to je pak bez problémů ale není to ono já bych to tak mít nemohl........
Zdraví Michal
Chápu tě, mne od nich vždy zachvilku začala bolet hlava, prostě nezbavil jsem se pocitu, že mám něco na ušiskách. Bylo to jako kdybych si myl nohy v gumovkách... (proveditelné, ale otravné a nepohodlné).

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

Majki,Aleska
Kluci,jak tak pročítám Vaše peripetie,vidím Vás jako typické kandidáty regálovek i když vím,že mi nikdy ani v duchu nedáte za pravdu,dokud si sami konečně takové pro sebe ideální nenajdete sami :mrgreen: .
Já vím, každého jiné gusto,ale...to Vám těch 1OHz rozsahu navíc,nebo těch +3dB na basech,se kterými si pak nevím rady, opravdu stojí za ty trable?
Bedny 1m od sebe,skoro u zdi,poslech ze vzdálenosti do 2m,komůrka necelých4x3m a já chci velké bedny,protože poslouchám tvrdší muziku...a pak eqvalizátory,rezonátory,Ibalginy,Brufeny a skoky pod... :mrgreen:Hezkou neděli hledači pokladů.

Já už ten svůj,asi se štěstím,pro ten momentální obývák-poslechovku a svoji běžnou poslechovou hlasitost asi našel,protože jsem teď moc v pohodě i po návratu z poslechu odjinud.
Stručně,můj prostor je pro poslech mých beden za dodržení několika základních pravidel pro umístění repro momentálně akusticky dobrý(zlepšovat se samozřejmě dá do nekonečna a finančního vyčerpání,ale nemá ozvěnu ani nežere výšky a rezonanci na cca 35Hz vnímám až při velmi,velmi hlasité reprodukci :mrgreen: ).
1m od zadní,1,2m od bočních stěn,bedny od sebe 1,8m a poslech cca ze 2m,větší regály a jsem v klidu i bez korekcí :mrgreen: .
Přes řeku do stínu stromů.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

korys píše:Majki,Aleska
Kluci,jak tak pročítám Vaše peripetie,vidím Vás jako typické kandidáty regálovek i když vím,že mi nikdy ani v duchu nedáte za pravdu,dokud si sami konečně takové pro sebe ideální nenajdete sami :mrgreen: .
Já vím, každého jiné gusto,ale...to Vám těch 1OHz rozsahu navíc,nebo těch +3dB na basech,se kterými si pak nevím rady, opravdu stojí za ty trable?

......1m od zadní,1,2m od bočních stěn,bedny od sebe 1,8m a poslech cca ze 2m,větší regály a jsem v klidu i bez korekcí :mrgreen: .
Ahoj,
...jo ale ty máš štěstí na symetrii poslechu. Posuň je nesymetricky mimo střed místnosti, jednu skoro až ke stěně (nebo vedle stolu jako má Maiky - a zaposlouchej se.
...Typický kandidát regálovek ? Až se ukážeš u Dadafta, řekni mu ať ti ukáže fotografie mých FB825, co jsem mu zaslal. To uprostřed je subwoofer Almighty s reprákem 380 mm a rozměrech 0,8x0,7x0,6 m (330 litrů). Po obou stranách FB825 o rozměrech 1,1x0,4x0,3 metru.........a basy nejsou problémem (a to "tvrdou" muziku neposlouchám). Dnes věřím tomu, že použití plnohodnotných reprobeden do malých místností je naprosto možné a bezproblémové. To by byla stejná hloupost, jako říci, že na basu a bubny se v malé místnosti hrát nedá...
...bez korekcí? Dadafta znáš velmi dobře - ten se snaží o totéž hledáním místa optimálního poslechu, my se pokoušíme doladit to místo které nám zbývá k optimálnímu poslechu. Děláme totéž a každý jinak, prostě tak jak můžeme.
K tomu EQ, 99% z nás by chtělo mít doma Lyngdorfa (a věřím tomu že i ty). Musí to ale být zrovna Lyngdorf ? Podívej se na net, kolik je již ve světě High-Endových EQ. Na diyAudio.com je mnohostránková diskuse o použití Behringera DEQ2496 pro úpravu akustiky poslechového prostoru, mnohostránkové diskuse o úpravách tohoto přístroje, ba dokonce jsem narazil na názor, že po všech těch úpravách hraje lépe než DAC Benchmark (mimochodem nic moc hodnocený ve světě). Tak proč ne Behringer či Alesis ? Pokud se korekce dělají v oblasti digitálu, tak se výsledný zvuk nikterak moc nezmění.

Jinak přeji pěkný den, snad se do konce měsíce ukáži u Dadafta a tak si dáme spolu kafe, zjistíme co Dadaft "hulí" (já modré Clea, on něco jiného) a jak mu to hraje... Těším se na tebe,
Aleska

korys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od korys »

Jo,jo,budu se těšit.Šak už mě znáš,jen Vás podpichuji :mrgreen: .
Taky si říkám,že svým možným vzdušným umístěním beden v prostoru, jsem i dítě štěstěny,že mě má polovička více v tomto neutiskuje :mrgreen: ,protože přibližněskoročtverec 4,2x4,4m taky není ideál,co si budem povídat,že :| :mrgreen: .
Přes řeku do stínu stromů.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Já si myslím že jdou dát sloupky i do menší místnosti. Ono o těch pár Hz níže právě jde :-) Záleží na preferovaném stylu hudby. Mě se líbí maličko "větší" zvuk
rád poslouchám nahlas. Kdybych tak mohl dát bedny jinak než jsou...... Už mi ale v hlavě zraje řešení :mrgreen:
Tuningu behringera se nebojím asi to bude mít za ty peníze pár much ale co je dnes nemá. Jaké tlumící materiály by jste doporučili na stěnu proti které je repro. Ted to myslím obecně mě napadlo udělat trámkový rám a ten vystlat pěnou nebo vatou,pak zadělat a na to nalepit nějáký potiv jak jsem již psal proto ocením jakou koliv radu na materiál případně co a jak udělat. Vím že bez změření je to těžké ale zkuste to.
Zdraví Michal

Acon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Acon »

Mike píše:.....
Možná přidělat repro do stropu a poslochat v leže tam je místa dost :mrgreen:
...
Skutočne by bolo zaujímavé riešenie zapustených bední do stropu a počúvať v leže. Riešenie do X malých priestorov, navyše určených pre život rodiny. Síce by to chcelo pred osadením dôkladne premerať, pretože lavírovanie s bedňami po strope by už nebolo bez následkov :) Ale žiadne starosti so vzdialenosťou od stien... Možno by to v konečnom dôsledku nemusela byť úplná blbosť. Je ešte otázne, či by niekto rešpektoval tú polohu.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

acon

Asi si to nechám patentovat :mrgreen: tak stropní vestavby nejsou nic neobvyklého ale pořád se jedná o "malé" reprobedny já bych vzal pár ocelových lanek ty zapustil do stropu a na ně pověsil třeba Acony a nebo BW nautilus lanka by byla z obou stran aby se bedna nemohla ve vzduchu hýbat Máme tu ve stropě dva ocelové háky zapušěné v panelu... Sloužili dříve jako kladkový systém pro přepravu invalidních lidí třeba do postele a pod. Takže to teoreticky mám na co pověsit a přez 100kg to udrží a mám tu hned dva pro každou bednu jeden...... Pardon za OT
Zdraví Michal

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

To Mike: Na Slovanetu je Behringer DEQ2496 Pro od Hlavy za 6k, včetně českého manuálu. Je to ten inzert, kde prodává audionet.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Už jsem se s Hlavou dohodl přijde mi to poštou na dobírku tak jsem hodně zvědavý. Snad to stojí za ty peníze kdyžtak se v tom budu muset porejpat pájkou.
Pak napíši více
Zdraví Michal

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Mike píše:Už jsem se s Hlavou dohodl přijde mi to poštou na dobírku tak jsem hodně zvědavý. Snad to stojí za ty peníze kdyžtak se v tom budu muset porejpat pájkou.
Pak napíši více
Zdraví Michal
Kdybys neměl měřící mikrofon co k němu patří, ozvi se. Mám jej doma a přijedu, samotného mne zajímá co umí. Dělám si rešerži o něm z netu a prozatímní výsledky:

a) Nemůže to být dobré, protože je to Behringer (tzn. Low-End) = ti co jej neslyšeli
b) Hraje velmi dobře, ani po 4-5 letech závada = ti co jej mají doma
c) Po modifikaci napájení a montáže Tenlabs = hraje lépe než Benchmark DAC1

Otázka do pranice: Co je dobře ?

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

aleska

Odkud jste? Až přístroj dorazí dám vědět a klidně můžete přijet budu jen rád víc hlav víc ví :-) Mikrofon by k tomu měl být určitě dám vědět
Která z možností je správě? Bojím se aby to nebylo od každé trochu. ale prý ne kdyžtak do toho implantuji nové hodiny tentlabs vnitřek přístroje jakmile přijde nafotím kvalitním 8Mpix fotákem :-) Chtělo by to udělat nějákou recenzi zda je to dobré nebo ne já jsem pokusný králík ale věřím názoru Hlavy z fora že je to dobrý přístroj.
Zdraví Michal

Odpovědět