Měření

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Měření

Příspěvek od bh69 »

Protože promazáním příspěvků ve vlákně NA se ztratil i můj dotaz a skončil bez odpovědi (NA mi napsal, že nesouhlasí a mně zajimá urgumentace), tak zakládám nové vlákno. Jenom prosím, aby se tady diskutovalo rozumně k věci a technickými argumenty, pro nepodložené dojmy a přesvědčení nebo pro obvyklé osobní napadání si založte své vlákno :)

Ve smazaném příspěvku šlo o prokázání vlivu změny napájecího kabelu (případně i jiného - signálového, reproduktorového, USB, ethernet ..) principielně jednoduchým způsobem - změřením stejného vzorku (části skladby) digitalnim osciloskopem na reprosvorkách pro jeden i druhý kabel a porovnání (zjištění rozdílu odečtením nebo frekvenční analýzou apod). Nešlo by o to měřením určovat co je lepší nebo horší, ale zjistit, jestli vůbec nějaký objektivně zjistitelný rozdíl existuje. A pokud ano, tak na jaké úrovni (dB) a v jakém spektru.

Pokud někdo bude tvrdit, že to nejde udělat a nebo že ne všechno se dá změřit a že člověk vnímá něco co se měřením nenajde, rád bych věděl proč, resp. co to "nezměřitelné něco" má být. Já takové argumenty považuju za blbost - měřicí technika dneska převyšuje daleko schopnosti lidských smyslů, audio není žádná extrémní technologie a pokud se nezjistí žádný slyšitelný rozdíl, tak tam prostě žádný není !

Nějaká měření se na internetu určitě najdou (něco jsem před časem našel třeba pro USB kabely), takže pokud o něčem víte, přidejte sem odkaz.

vlad
Kontaktovat uživatele:

Re: Měření

Příspěvek od vlad »

Do této diskuze ti nevlezou, jelikož to je jako strčit hlavu do oprátky.

https://m.youtube.com/watch?v=v52_SFPFPdg :mrgreen:

Hudba plyne pomalu, doslova teče, likvidita se nachází v celém pásmu. Nepřicházím ale v žádném případě o detaily, naopak, středy jsou nejlepší, jaké jsem kdy díky síťovému kabelu u mě doma slyšel. Vokály jsou neskutečně prokreslené (nebo řekněme opravdové), a tak to mám rád. Tleskot lidských rukou je v obýváku.

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

bh69 píše:Protože promazáním příspěvků ve vlákně NA se ztratil i můj dotaz a skončil bez odpovědi (NA mi napsal, že nesouhlasí a mně zajimá urgumentace), tak zakládám nové vlákno. Jenom prosím, aby se tady diskutovalo rozumně k věci a technickými argumenty, pro nepodložené dojmy a přesvědčení nebo pro obvyklé osobní napadání si založte své vlákno :)

Ve smazaném příspěvku šlo o prokázání vlivu změny napájecího kabelu (případně i jiného - signálového, reproduktorového, USB, ethernet ..) principielně jednoduchým způsobem - změřením stejného vzorku (části skladby) digitalnim osciloskopem na reprosvorkách pro jeden i druhý kabel a porovnání (zjištění rozdílu odečtením nebo frekvenční analýzou apod). Nešlo by o to měřením určovat co je lepší nebo horší, ale zjistit, jestli vůbec nějaký objektivně zjistitelný rozdíl existuje. A pokud ano, tak na jaké úrovni (dB) a v jakém spektru.

Pokud někdo bude tvrdit, že to nejde udělat a nebo že ne všechno se dá změřit a že člověk vnímá něco co se měřením nenajde, rád bych věděl proč, resp. co to "nezměřitelné něco" má být. Já takové argumenty považuju za blbost - měřicí technika dneska převyšuje daleko schopnosti lidských smyslů, audio není žádná extrémní technologie a pokud se nezjistí žádný slyšitelný rozdíl, tak tam prostě žádný není !

Nějaká měření se na internetu určitě najdou (něco jsem před časem našel třeba pro USB kabely), takže pokud o něčem víte, přidejte sem odkaz.
V tom červeném s tebou souhlasím na 100% a bez měření :)

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

ted nevim jak jsi to myslel - jestli jsi mne jen chytal za slovo, tak jsem to samozrejme myslel tak, ze pokud tam neni namereny zadny rozdil, ktery by mohl byt slysitelny (a proc citujes cely prispevek kvuli jedne vete ?)

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Čím viac je počuť (preukázateľne rozlíšenie v slepom teste, inak je to len autosugescia..) vplyv káblov, tým horšie sú komponenty prepojené tými káblami. ;)

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Ale správný highend se musí uchopit z druhého konce, jestli neslyšíš výměnu za kvalitní (čti extra drahé) kabely, tak jsou zřejmě propojené komponenty nedostatečně kvalitní (čti příliš levné) :D.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

vlákno je založeno jako věcná diskuze o měření - zatím jsou tady zase obvyklé plky o ničem - prosím admina o smazání všech příspěvků kromě prvního

Sany
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Sany »

bh69: Názor BVa je názorem profesionála, myslím že by se měl být zachován.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

to nevim proc - je stejne mimo tema a stejne nekonkretni jako ostatni

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Kábel samotný signál nezmení (v audiopásme, v parametroch a úrovniach, ktoré je schopné ucho registrovať). Ak zmena parametrov kábla má taký vplyv na pripojené komponenty, že tieto preukázateľne zmenia zvuk (príčiny ako skreslenie, rušenie, nestabilita, kapacita kábla..), tak sa to dá zmerať (na 100%) a takéto komponenty sú bez ohľadu na cenu dosť pofidérene.

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

BVa píše:Kábel samotný signál nezmení (v audiopásme, v parametroch a úrovniach, ktoré je schopné ucho registrovať). Ak zmena parametrov kábla má taký vplyv na pripojené komponenty, že tieto preukázateľne zmenia zvuk (príčiny ako skreslenie, rušenie, nestabilita, kapacita kábla..), tak sa to dá zmerať (na 100%) a takéto komponenty sú bez ohľadu na cenu dosť pofidérene.
summa summarum, kvalitné komponenty stačí prepojiť dvojlinkou a obyčajnou kabelážou za 2€?

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

pokud má ten kabel za 2 éčka kvalitní koncovky, ke kterým je kvalitně přiletován, kabel má dostatečný průřez a je (řekněme) z mědi, tak by to mělo stačit.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

BVa píše:Ak zmena parametrov kábla má taký vplyv na pripojené komponenty, že tieto preukázateľne zmenia zvuk (príčiny ako skreslenie, rušenie, nestabilita, kapacita kábla..), tak sa to dá zmerať (na 100%)
diky za potvrzeni.

Z toho pak logicky vyplyva otazka, proc jsou po leta diskuzni fora u nas i v zahranici plna opakujicich se a nikam nevedoucich dohadu, a proc se stale objevuji nove recenze, ktere se nas snazi presvedcit o tom, ze ten ktery kabel ma zazracne ucinky (dokonce i takove ktere proste nikdy mit nemuze - tim myslim zejmena kabely pro digitalni prenos a kvetnate popisy recenzentu toho jak ovlivnily vysky, basy, hloubku a sirku prostoru, rytmus atd.). Proc se nenajde nekdo odborne fundovany (nebo nekdo kdo si odborniky najme), kdo by provedl objektivni mereni a prezentoval "tvrda data" ?

Odpoved je asi jasna - vyrobci na tom pochopitelne zajem nemaji (ti naopak zamerne mlzi a nebo si vymysli - viz marketingove materialy pri kterych kazdy clovek s aspon zakladnimi technickymi a fyzikalnimi vedomostmi casto nestaci zasnout), recenzenti take ne (nebudou si prece kritizovat to, co je zivi, a nezavisli uz asi dneska nejsou), hifiste bud veri a objektivni pravda je nezajima, nebo neveri a pak ani nemaji potrebu to resit a hlavne provedeni takoveho mereni je precijen dost narocne a pro amatery spatne dostupne, resp. drahe. No a lide mimo hifi si nejspis poklepou na celo a nebudou se tim vubec zabyvat :-)

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

BVa píše:Kábel samotný signál nezmení (v audiopásme, v parametroch a úrovniach, ktoré je schopné ucho registrovať). Ak zmena parametrov kábla má taký vplyv na pripojené komponenty, že tieto preukázateľne zmenia zvuk (príčiny ako skreslenie, rušenie, nestabilita, kapacita kábla..), tak sa to dá zmerať (na 100%) a takéto komponenty sú bez ohľadu na cenu dosť pofidérene.
Máte slabé" meracie prístroje " a nedokažete tie parametre(muzikalitu, emocie ) zmerať a neviete dokázať že ten samotný kábel ovplyvnuje zvuk. Ved od ktorého roku sa intenzívne používa elektrický prud , na kolko sa odhaduje vývoj ako tak rozumného myslenia u ludí oproti času vo vesmíre.
Vieme toho stále málo o mikro aj makro svete.

https://sk.wikipedia.org/wiki/At%C3%B3m
https://sk.wikipedia.org/wiki/Elektr%C3%B3n
https://sk.wikipedia.org/wiki/Pozitr%C3%B3n

Elementárne častice
Kvarky
u d s c b t
Leptóny
e− e+ μ τ νe * νμ * ντ
kalibračné bozóny
γ g W± * Z0
duchovia
Zložené častice
Baryóny/Hyperóny
p+ p− n nanti Δ Λ Σ Ξ Ω
Mezóny
π K ρ J/ψ Υ
Kvázičastice
fonón excitón plazmón polaritón polarón magnón
Hypotetické častice
Higgsov bozón gravitón tetrakvark pentakvark Goldstoneov bozón neutralíno tachyón bozón X a Y

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

bh69 píše:vlákno je založeno jako věcná diskuze o měření - zatím jsou tady zase obvyklé plky o ničem - prosím admina o smazání všech příspěvků kromě prvního
založ si své fórum, nic to není složitého a tam budeš stanovit podmínky, pravidla sám, příspěvky oponentů smázávat podle libosti a vlastního uznání...
Obrázek

Odpovědět