Měření vs. poslech
Re: Měření vs. poslech
Howgh
@Fidji99: Někdo se rád vozí mercedesem, někdo rád vyšperkovává svoji fabku. A ten mercedes by možná ani nechtěl....
A inac tento subzaner - "premek-podlaha-hifi" mi asi najviac pripomina to vecne tunenie Fiabie 1.2 pomocou velkych kolies, sportovych vyfukov a karbonovych doplnkov - ako vsekto fajn a zabava, ale uprimne, Mercedes z toho nikdy nebude.
@Oldear: Děkuji za přání. Také ti přeji, aby ses ve svém koníčku jen těšil z dobré hudby a dobrého zvuku. Nicméně, napadlo Tě, že část z nás se právě tím "posouváním" může bavit a že dosažení nějakého finálního stavu znamená konec zábavy?Pokud by někdo z Vás měl možnost to řešit v digitální doméně sofistikovaným DSP, popř. DRC, tak už nebude nic nikam posouvat a jen poslouchat hudbu pro což jsou ty aparáty prostředkem. Přeji to všem.
No když tě hudba nazajímá,tak by to bylo blbýNicméně, napadlo Tě, že část z nás se právě tím "posouváním" může bavit a že dosažení nějakého finálního stavu znamená konec zábavy?
@Tomáš: To bylo hodně laciné 

-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
To znamená, že pokud člověk použije DRC, již nemusí řešit žádná vylepšení v sestavě? Nemají vliv? Nebo snad jsou další vylepšování již tak marginální oproti vlivu DRC, že je netřeba řešit? Tomu opravdu nerozumim. Jedině snad v případě když je použita v cestě signálu lowend DRC krabička od miniDSP, kdy je zvuk tak zamlžen, že již není třeba se ničím dalším zabývat. Potom souhlasím.
kabelguru.cz
Vplyv rozumne použitého DRC, REQ (po meraní a so znalosťou veci..) na kvalitu zvuku v pásme do cca 300-400Hz je asi taký, že to žiadne káble, konektory, podložky, cerabaly a podobné "udělátka" nedokážu ani vo sne, takže sú totálne marginálne.. A hlavne, ten vplyv je reálny a dokumentovateľný, nie je to v štýle "jedna paní povídala".To znamená, že pokud člověk použije DRC, již nemusí řešit žádná vylepšení v sestavě? Nemají vliv? Nebo snad jsou další vylepšování již tak marginální oproti vlivu DRC, že je netřeba řešit? Tomu opravdu nerozumim.

-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
BVa - Naprostý souhlas, psal jsem to tu už dříve v jiném tématu. Podle mne je v běžných domácích podmínkách v oblasti basů použití DRC v podstatě jediný možný způsob, jak dosáhnout vyrovnané charakteristiky. A v současnosti velmi dobře fungují i dostupná komerční řešení, nemusí se jednat o profesionální aplikace - viz. obrázek.
Kocmeister - Dobře vyřešený poslechový prostor (úpravy + DRC) je základ. Pak mohou nastoupit další vylepšování. To je nejekonomičtější postup.
Kocmeister - Dobře vyřešený poslechový prostor (úpravy + DRC) je základ. Pak mohou nastoupit další vylepšování. To je nejekonomičtější postup.
Kocmeister píše: ↑15 čer 2020 09:47To znamená, že pokud člověk použije DRC, již nemusí řešit žádná vylepšení v sestavě? Nemají vliv? Nebo snad jsou další vylepšování již tak marginální oproti vlivu DRC, že je netřeba řešit? Tomu opravdu nerozumim. Jedině snad v případě když je použita v cestě signálu lowend DRC krabička od miniDSP, kdy je zvuk tak zamlžen, že již není třeba se ničím dalším zabývat. Potom souhlasím.

Oldear taky jsi mně překvapil tímto názorem. hm.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
kychatx:
No to není zrovna těžké být...
. (edit: reakce na tvůj původní text, že je v tomhle Koci reálně zkušenšjší než BVa)
DSOTM:
Pokud jsou zvukové rozdíly mezi některými věcmi (podložky pod repro, kabeláž) slyšet před DRC, budou logicky slyšet i po DRC, nejspíš ještě zřetelněji díky "vyčištění" zvuku.
Mimochodem, bylo by zajímavé vidět, jak (jestli) se po zavedení DRC změnila doba dozvuku na basech v poslechovce. Ta je podle mojí dosavadní zkušenosti v určitých případech podstatnější než frekvenční charakteristika. Resp. pro (moje) ucho je méně rušivé zvlnění o 3-5 dB než dozvuk 0.8, 1, 1.3 sekundy, což není v běžné akusticky neošetřené místnosti vůbec výjimečné.
No to není zrovna těžké být...

DSOTM:
Pokud jsou zvukové rozdíly mezi některými věcmi (podložky pod repro, kabeláž) slyšet před DRC, budou logicky slyšet i po DRC, nejspíš ještě zřetelněji díky "vyčištění" zvuku.
Mimochodem, bylo by zajímavé vidět, jak (jestli) se po zavedení DRC změnila doba dozvuku na basech v poslechovce. Ta je podle mojí dosavadní zkušenosti v určitých případech podstatnější než frekvenční charakteristika. Resp. pro (moje) ucho je méně rušivé zvlnění o 3-5 dB než dozvuk 0.8, 1, 1.3 sekundy, což není v běžné akusticky neošetřené místnosti vůbec výjimečné.
Dozvuk zavisi i od amplitudy. Ak DRC danu frekvenciu utlmi, tak sa dozvuk na tej frekvencii skrati. Podobne, ak nejaku zvysi, tak sa predlzi i dozvuk na tej frekvencii.
2 Miero
Asi príliš náročné..
.. Ak miestnosť na nejom móe rezonuje, tak bude "trúbiť" dlho..
Asi príliš náročné..

Ak vadi doba dozvuku na nejakej frekvencii, tak s DRC sa da len tlmit, az to vadit nakoniec prestane (mozno i tym, ze bude utlmena maximalne).
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Miero, ano, toliko klasické teoretické okénko bez špetky praxe. Mě zajímá ta praxe.
Ono jako ve všem, šedivá je teorie a zelený strom života. V reále nastává celá škála situací včetně těch, kdy je třeba nějakou frekvenci posílit, protože amplitudově má pokles a přesto je na dané frekvenci nepříjemně dlouhý dozvuk (tak to bylo u mě).
Proto mě zajímá, jak to vypadá v reálné poslechovde u DSOTM namísto teoretického žvástání nevědoucího googlisty.
Ono jako ve všem, šedivá je teorie a zelený strom života. V reále nastává celá škála situací včetně těch, kdy je třeba nějakou frekvenci posílit, protože amplitudově má pokles a přesto je na dané frekvenci nepříjemně dlouhý dozvuk (tak to bylo u mě).
Proto mě zajímá, jak to vypadá v reálné poslechovde u DSOTM namísto teoretického žvástání nevědoucího googlisty.
Samotne DRC nedokaze znizit dobu dozvuku inak nez ze tu "trubiacu" frekvenciu utlmi.
Alebo mas inu skusenost?
Dalsie sposoby bez akustickych uprav, ako napr. viac subwooferov v rohoch, popripade "sound-field management" popisuje Toole v tomto clanku:
- https://www.audioholics.com/room-acoust ... ti-sub-sfm
Ale to uz nie je obycajne DRC aplikovane na 2.0 ci 2.1
Alebo mas inu skusenost?
Dalsie sposoby bez akustickych uprav, ako napr. viac subwooferov v rohoch, popripade "sound-field management" popisuje Toole v tomto clanku:
- https://www.audioholics.com/room-acoust ... ti-sub-sfm
Ale to uz nie je obycajne DRC aplikovane na 2.0 ci 2.1
Zdroj: https://www.audioholics.com/room-acoust ... managementAgain, were the room modes eliminated? Yes, but only when the audio system is running, and only for the sounds radiated by it.
Naposledy upravil(a) Miero dne 15 čer 2020 11:47, celkem upraveno 1 x.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ten vztah mezi amplitudou a dozvukem (a bednama a místností) je v reále výrazně komplexnější, než jak sis to za pár minut stihl vygooglit. Proto mě zajímá, jak se reálně změnil dozvuk v poslechovce DSOTM po zavedení DRC. Nic víc, nic míň. Ne rozmělňování diskuse vygoogleným žvástáním.