Miero nezlob se, ale tobě opravdu nebylo shůry dáno pochopit byť úplně jednoduchý text. Nebo je grafomanská trollící potřeba být "chytrý" díky 5minutovému googlení u tebe holt silnější. Bohužel skutečná orientace v problematice ti podle toho, co o tom píšeš, chybí i nyní.
Tedy potřetí, pro ty nejnadanější :
Protože mě zajímá, jak se reálně změnil dozvuk v poslechovce DSOTM po zavedení DRC.
Protože mě zajímá, jak se reálně změnil dozvuk v poslechovce DSOTM po zavedení DRC.
Pitrsi ,to už záleží zcela na tobě.Např. program Dirac Live(součást mini DSP) ti po změření navrhne nějakou křívku a ty si ji můžeš manuálně upravit.Záleží už pak pouze ,kolik tam těch basů ubereš-přidáš.A tím samozřejmě měníš dobu dozvuku.
Pánové nic ve zlém, řešte si to jak Vaše hrdlo ráčí. Já popsal jen svoji zkušenost a tím dlouhodobým patláním se v hifi jsem prožil také s aparáty nižších kategorií. A hlavně nevytrhávejte věti z kontextu.
I já samozřejmě slyším případné změny po zapojení různých hifi udělátek, kabelů, koncovek, podložek atd., ale jsou to změny naprosto marginální, na hranici rozeznatelnosti a hlavně nic neřešící oproti použití sofistikovaného přístroje k tomu určeného. V domácích podmínkách poslechu je těžko dosažitelné, možná nereálné zbavit se rušivých módů místnosti a to hlavně na basech. Kritické je to do cca 200 Hz, pak už s tím dle názoru spousty Hifistů není potřeba nic dělat, pokud je alespoň v základu "udělalná" poslechovka, popř. zcela běžně vybaven obývací pokoj, aby to nebyl holobyt, hladné stěny, velké okna, nebo tolik dnes módní plovoučka bez koberce.
Můj názor je. Koupit co nejkvalitnější přístroje, jak to peněženka dovoluje, ideálně jedné řady a jedného výrobce. Přístroje zapojit s dodávanými kabely, popř. máš-li tu potřebu - dej si tam lepší dražší a nebo jako já stíněné pro klid duše ( sice tam rušivého neslyším ani s originály ) a nastav si tu poslechovku do roviny - tedy FLAT ( já s pomocí DG-58, ale jsou i jiné možnosti ), nebo jak to ráčíš poslouchat, paměť mám na 30 nastavení a další na flešce v počtu neomezeném. Pokud to někdo nechce poslouchat rovně, nebo nemá tak kvalitní reprobedny, tak si to sešvinsluje jak potřebuje. To je základní nastavení, se kterým není potřeba hýbat, pokud poslouchá nahrávku, která není odfláknutá a je zaznamenána také rovně. A to je naprostá většina klasiky, kterou já nejvíce poslouchám. Pokud ten zdroj nehraje rovně, tak se můžou použít předpřipravené křivky z paměti, které to upraví bez vlivu na ztrátu kvality zvuku a je to okamžitě realizovatelné tam a zase zpátky, během okamžiku lze vyzkoušet cokoliv, ale vždy je možné se bleskově vrátit k tomu rovně a to bez jakéhokoliv zbytečného přepojování s čehokoliv.
Změny vlivu např. výměny kabelu a dalších tzv. vylepšování jsou absolutně neporovnatelné oproti zahýbání těmi šavlemi na některém úseku od 10 Hz do 40kHz, resp. u mně ten konec stačí někde kolem 12-14 kHz, no prostě už jsem OLDEAR.
Takto byl myšlen můj původní příspěvek. Tedy zakoupit, sestavit, sladit a pak už jen poslouchat a to je myslím to, kvůli čemu většina z nás ty přístroje doma má.
Tak ať Vám to všem hraje a nic ve zlém, avšak pamatujte: uplést bič z ho*na je utopie.
Tomas:
Ano, to je zaklad.
Pokud ale jako idealni stav beru vyrovnanou fr. odezvu a zaroven vyrovnany kontrolovany dozvuk, pak ne vzdy je tahle souvztaznost zadouci.
Vyrovnani fr. char. muze klidne rozhodit dozvuk. Na ucho to u me znelo hur nez pred upravou a HW uprava mistnosti byla nezbytna. Proto me zajima, jak se srovnani fr. char. zachovalo u DSOTM.
Naposledy upravil(a) PítrsPraha dne 15 čer 2020 13:05, celkem upraveno 1 x.
Pitrs, vies ze doba dozvuku v posluchovom mieste je zavisla od miestnosti a rozmiestneniu zdrojov zvuku v nej? K comu ti bude ten obrazok ktory tu odo mna vyzadujes? Myslis, ze na odvratenej strane mesiaca neplatia fyzikalne zakony?
Nech tí "vymetači slepých cestičiek" namiesto blbých rečí dvihnú zadky a vyvinú sami nejakú iniciatívu niečo si o tom nájsť a naučiť sa to, snažiť sa pochopiť súvislosti, namiesto nezmyselných požiadaviek na "dôkazy"..Niektorých "vymetačov.." zrejme premýšľanie bolí, tak sa mu urputne vyhýbajú. Dobre im tak..
Ještě trčím v práci, takže nestíhám hned odpovídat.
Vidím trochu překvapivý soulad příspěvků BVa a Oldear ohledně DRC. Ale vlastně to překvapivé není. Kdo jednou získal zkušenost s DRC tak ví, že není cesty zpět. K tomu příspěvku od Oldear vlastně není skoro co dodat. Snad jen že ten Accuphase bych chtěl mít doma.
PítrPraha:
Psal jsem, že "Dobře vyřešený poslechový prostor (úpravy + DRC) je základ. Pak mohou nastoupit další vylepšování. To je nejekonomičtější postup." Ostatně podrobně to napsal Oldear.
Nevím jak je na tom např. ten Accuphase, ale běžnější komponenty s DRC podle mě s dobou dozvuku nedělají nic. Proto ty mnou zmiňované úpravy poslechového prostoru. Jak už tu zaznělo mnohokrát, v běžné poslechovce stačí dodržet jen ta obecně známá pravidla. Ohledně basů platí to co psal BVa a Oldear - bez DRC to v reálu nikdy nebude dobře.
Moje poslechovka - měření původního stavu a po DRC ukazuje ten obrázek v mém minulém příspěvku. Myslím, že k tomu není co dodat. Snad jen vyzkoušej si to a pak napiš.
Miero, jasně, takže opět jen rozdáváš odkazy na teorii na webu.
Rád bych viděl, jak někdo tak teoreticky fundovaný jako ty využil své znalosti v praxi u sebe doma, když už tak rád každýmu radíš a poučuješ.
Anebo opět se vracíme k "ukázaná platí".
Nech tí "vymetači slepých cestičiek" namiesto blbých rečí dvihnú zadky a vyvinú sami nejakú iniciatívu niečo si o tom nájsť a naučiť sa to, snažiť sa pochopiť súvislosti, namiesto nezmyselných požiadaviek na "dôkazy".
BVa zkus někdy zvednout zadek od klávesnice a na vlastní uši se přesvědčit, že kvalitní HIFI opravdu nekončí u BVa zesilovače a CA DacMagic+ u tebe v poslechovce v Trnavě.