Měření vs. poslech

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Měření vs. poslech

Příspěvek od BVa »

Jirí, skús ubrať z arogancie a výmyslov a začni o tom premýšļať...Napr.toto, https://mathaudio.com/room-eq.htm , je k dispozícii okamžite, len treba chcieť. A nielen kecať..A zlepší to zvuk o niekoľko rádov viac, ako najdrahšie káble a iné "udělátka" a "posúvače levelov". Tie sú tak na smiech. A nič z toho, čo píšeš som nikdy netrvrdil, takže to je len tvoja fantázia. Nič prekvapivé.
Miero, používam, okrem iného. A kupodivu to hrá veľmi dobre (nielen môj názor..).

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

PítrsPraha píše:
15 čer 2020 10:58

Mimochodem, bylo by zajímavé vidět, jak (jestli) se po zavedení DRC změnila doba dozvuku na basech v poslechovce. Ta je podle mojí dosavadní zkušenosti v určitých případech podstatnější než frekvenční charakteristika. Resp. pro (moje) ucho je méně rušivé zvlnění o 3-5 dB než dozvuk 0.8, 1, 1.3 sekundy, což není v běžné akusticky neošetřené místnosti vůbec výjimečné.
Ahoj, zaujimava otazka ->mas uplne pravdu, najma na basoch aj ja vnimam dozvuk, vyraznejsie ako amplitudu. take to otravne bvhmmm. Ale - aspon za mna, najma na basoch vzdy korelovala amplituda s dozvukom => dala sa dokopy amplituda, vylepsil sa aj dozvuk. Aspon co sa tyka miestnosti a jej rezonancii.

Keby si mal nejake meranie, kde by bol vidiet waterfall, to by dost pomohlo.
Mohla u teba nastat nejaka zahadna kombinacia - napr. fundament;
1) miestnost: nula na basoch, kombinovana z
2) rezonanciou bedne na tej istej frekvencii a zaroven si mal
3) mod na druhej harmonickej frekvencii nastroja a sa to cele velmi zvyraznilo.

Cize tam ked ti DRC pridalo amplitudu, tak to fakt mohlo narobit bordel.
Preto sa aj ja trapim pri akustike najma s nulami - to je vacsia svina ako rezonancia. Tam skutocne male zmeny umiestnenia dokazu spravit uplne zazraky - odkedy som sa prestahoval do noveho bytu, pred 3 mesiacmi - este stale mam gumy na nozickach, nech uplne nedoseriem podlahu, ako to vsetko posuvam.

A to ako pracuje DRC s nulami - to je ten rozdiel medzi TRINNOV/Accuphase/DEQX a nazvime to jednoduchcimi algoritmami.

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

Miero,
myslím to tak, že jedna tvoje návštěva třeba u Kychtaxe, Pítrse nebo Kocmeistera by zcela změnila tvé dosavadní HIFI zkušenosti od klávesnice a Googlu.
Načerpal bys tam inspiraci a získal další poslechovou kompetenci ohledně možností domácího poslechu. Jsi v Praze, že?
Samozřejmě druhá možnost je sedět dál u klávesnice a další roky na všech CZ/SK hifi fórech rozdávat linky na vše co vygoogluješ.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

FS píše:
14 čer 2020 13:23
Někdo se rád vozí mercedesem, někdo rád vyšperkovává svoji fabku. A ten mercedes by možná ani nechtěl.
Ospravedlnujem sa, ze som vyvolal mozno zbytocnu sarvatku, nebol to moj umysel. Zopar reakcii z mojej strany:

@ FS - ale to je uplne v poriadku a fajn. Problem je ked niekto velmi presvedcene tvrdi, ze ta Fabka jazdi lepsie ako Mercedes.

@Antony/Kychtax - urcite by som nepotreboval 300 slov, aby som napisal, ze je lepsie si kupit drahy aparat a ze ten bude hrat lepsie. Som skutocne ten posledny, co by si mastil ego na cene aparatury, to mi mozte fakt verit.
Antony, aby sme zostali pri reporte z chovatelskeho zrazu, polemizoval som s tvrdenim: "Ked date jazvecikovi leskly obojok a pelech mu nasmerujete na sever, tak jeho rychlost jeho behu sa enormne zvysi" Ja si myslim, ze kto chce rychleho psa, nech si kupi chrta.

@Kocmeister - ja len nesuhlasim s tvojim velmi [a neviem spravne slovo ani po slovensky ani cesky - po anglicky to je CONDESCENDING] - Pohrdavy? Arogantny? Povyseny? ] - tvrdenim, ze LEN TY A KYCHTAX to robite spravne.
Nie, nerobite. Robia to spravne aj ini ludia a uplne inaksie ako vy. Su aj ine cesty ako cely cas sa cely cas len krutit dokola, a myslim, ze obcas to je treba povedat. Aj ked mozno ten opis Kychtaxovej aparatury bol trochu zbytocne brutalny - ale nie nepravdivy.

A zhodou okolnosti - ja dost presne viem ako SCM40 hraju, kde su ich prednosti a kde su ich limity. A dokonca aj dost presne viem ako sa chovaju v kombinacii zo subom [skusal som] - a pozor, vobec netvrdim, ze to je zle - to vobec - 40tky najma v aktive, su jedny z najlepsich bedni vo svojej cenovej kategorii, ale predsa len - su to male monitory vsadene do stlpa. A aj preto som si kupil SCM50A, ktore, predsa len, su trosku inde. Nie o desiatky levelov, ale predsa len inde.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Fidji99
Chrta tu mají všichni. Ale různě cvičené, různě krmené, různě staré, s různými obojky a s různými pelechy. I přesto je tu skupina lidí, která tvrdí, že mezi těmito chrty není rozdílu v rychlosti, aniž by je kdy viděla běžet.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Lenže tu niektorí vážne tvrdia, že ich "chrt". beží nadzvukou rýchlosťou, ak sa mu obujú papuče zo zlata a má na krku diamantový obojok.. ;) .

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Nevnímám to tak.
Ani, že by tvrdili to o nadzvukové rychlosti, ani to o Fábii lepší Mercedesu.
Rozumím tomu jako sdílení radosti z postupných vlastnoručních změn.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

OK..A čo to (radosť z "tvorby") má spoločné s dramatickými zmenami zvuku, podávanými ako holý fakt? A samozrejme drahý nezmysel vždy je lepši ako lacnejšie placebo, dokonca aj ako účinný liek...Čo iné je to ako ilúzia a sebaklam? :roll:
Však si pozri kychtaxov RME na stračích nôźkach privalený "náhrobnými" kameňmi. A to zlepšuje zvuk.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

je to tak. "Bohužel" zlepšuje. A to proběhlo, jako kdybych otočil přepínačem a ze tmy rozsvítil světlo. Nebojím se to k tomu přirovnat. Toto už nemůže být ani náhodou placebo/ psychoakustika. Vyndával jsem ty nožky v průběhu několika dnů několikrát. Vždycky se stejným výsledkem pro zvuk. a k tomu závaží.. kolik váží RME, 30-40dkg? To závaží je tam i proto, aby mi RME drželo a nepřevážilo kably na jednu stranu. SSkám je váha jedno. Myslím že to unese do 50kg na jednu nožku, nehledal jsem..
Já už jsem dal foto a info i takového detailu... Vy k své sestavě na které hrajete - holý prd. Pořád trochu čekám, kdy se odhodláte/odhalíte..hm..

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

;) , a budem obvinený zo self promotion a dostanem ban :) .Však hranice sú už otvorené, príď si pozrieť a vypočuť čo chceš, netajím nič. Ale môžem ti sem dať odkaz na meranie v mieste posluchu , stačí? :D

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Nemusíte, když bude možnost, a pojedu kolem. Zastavím se rád. Manželka má rodinu v Lipt. Mikuláši.. příležitost bude. *thumbs up* ;)

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

BVa píše:
15 čer 2020 20:54
OK..A čo to (radosť z "tvorby") má spoločné s dramatickými zmenami zvuku, podávanými ako holý fakt? A samozrejme drahý nezmysel vždy je lepši ako lacnejšie placebo, dokonca aj ako účinný liek...Čo iné je to ako ilúzia a sebaklam? :roll:
Však si pozri kychtaxov RME na stračích nôźkach privalený "náhrobnými" kameňmi. A to zlepšuje zvuk.
Označil bych to eufemicky jako individuální vnímání estetiky. Jak zvukové (holý fakt dle vzoru - myslím, tedy jsem, takže - slyším, tedy to je), tak fyzického prostoru (zde mám výhrady, monstrózní konstrukce z dlaždiček a činek bych doma asi nesnesl).

Dojem ze zvuku se tvoří až v mozku, který se dá oblbnout vším možným, nezávisle na kvalitě zvukového fyzikálního vlnění. Je-li primární informace o zvuku v mozku přikrmena pocitem z vlastního díla a úsilí, může se jevit jako výrazně lepší. Tím samozřejmě nevylučuji, že kvalita se skutečně zvedla. Ale věřím, že to zlepšení tam uživatelé zcela jasně slyší. Aniž by potřebovali pátrat po fyzikálních a měřitelných příčinách.

Jedné skupině lidí stačí, že to slyší, nepotřebují měřit. Jiné skupině lidí stačí, že to změří, nepotřebují slyšet. Poměřovat oba přístupy, hodnotit, který je lepší/horší k ničemu nevede. Pluralita přístupu k problematice je přirozená a platí pro většinu oborů lisdké činnosti.

Psychoakustika, psychosomatika, všechno je v hlavě. Mě to taky doma hraje líp, když mám uklizeno, a jsem v pohodě :)

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

Fidji99 píše:
15 čer 2020 18:10
FS píše:
14 čer 2020 13:23
Někdo se rád vozí mercedesem, někdo rád vyšperkovává svoji fabku. A ten mercedes by možná ani nechtěl.
@Kocmeister - ja len nesuhlasim s tvojim velmi [a neviem spravne slovo ani po slovensky ani cesky - po anglicky to je CONDESCENDING] - Pohrdavy? Arogantny? Povyseny? ] - tvrdenim, ze LEN TY A KYCHTAX to robite spravne.
Nie, nerobite. Robia to spravne aj ini ludia a uplne inaksie ako vy.
Ok, jsem jen člověk a uznávám, že to tak mohlo působit. Myslím, že jsem reagoval tehdy na nějakou věc, co Kychtax udělal v sestavě, se kterou jsem měl podobnou zkušenost a v návalu emocí sem to takle "povýšenecky" napsal. Pravdu máš ty.
kabelguru.cz

Vinco
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vinco »

Antony píše:
15 čer 2020 19:31
Fidji99
Chrta tu mají všichni. Ale různě cvičené, různě krmené, různě staré, s různými obojky a s různými pelechy. I přesto je tu skupina lidí, která tvrdí, že mezi těmito chrty není rozdílu v rychlosti, aniž by je kdy viděla běžet.
Ste mimo.
Fidji99 pise o SpaceX, kdezto vy sa stale snazite vylepsit len Sojuz.
Uz chapete ?!?
A nikomu sa pritom nevysmieva, proste len dava z ineho levelu.

Odpovědět