Měření vs. poslech

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Miero
Kontaktovat uživatele:

Re: Měření vs. poslech

Příspěvek od Miero »

Aka znacka je podla vas "Mercedes" v hifi?

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Vinco
Rozdíly nikdo nezpochybňuje. Akorát by mne zajímalo, co je SpaceX v hifi, a kdo to tady reálně vlastní. I když, pro mne je to Sroll...
Význam poslední věty by si měli uvědomit hlavně technikové.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Rozdíly nikdo nezpochybňuje.
O skutočných rozdieloch hovoria objektívne fakty, nie reči. A o tých faktoch obvykle vlastníci "SpaceX" vedia ... nič. Stačí im veriť, pocit sa dostaví. A vedieť... radšej nie, lebo čo keby? Pocity v rozpore s realitou môžu byť nepríjemná sprcha. Toto by si zase mali uvedomiť "pocitári". ;)

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Miero píše:
16 čer 2020 08:41
Aka znacka je podla vas "Mercedes" v hifi?
Záleží, jestli se ptáš na Mercedes, jako synonymum kvalitního dílenského zpracování, estetiky, bezpečnosti, kdy za své peníze dostaneš adekvátní kvalitu. Anebo na Mercedes, jako synonymum předraženého produktu s cenou neospravedlnitelnou pro nikoho jiného než pro marketingem vymytý mozek majitele, jehož IQ je nepřímo úměrné jeho egu :lol:

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

V tom bezcenném ryze osobním balastu, co sem zase tahá slovanet crew, se dost špatně orientuje. Cíl alespoň ničit jiné diskuse, když se chlapci nevzmůžou na vlastní témata na svém domovském fóru, se daří plnit velmi dobře :( . Domnělé IQ 143 opět v praxi *thumbs down* .

Ale k věci:
Dark side of the moon píše:
15 čer 2020 16:35
PítrPraha:
Psal jsem, že "Dobře vyřešený poslechový prostor (úpravy + DRC) je základ. Pak mohou nastoupit další vylepšování. To je nejekonomičtější postup."
Bezezbytku souhlasím.
Jak už tu zaznělo mnohokrát, v běžné poslechovce stačí dodržet jen ta obecně známá pravidla. Ohledně basů platí to co psal BVa a Oldear - bez DRC to v reálu nikdy nebude dobře.
Asi to tak nemyslíš, ale trochu mi to vyznívá, jako že na basech stačí DRC a je vyřešeno. Podle mojí dosavadní zkušenosti je zvlášť na basech nezbytné prostor vyřešit co nejlépe akusticky a DRC je jen třešnička na dortu, která to doladí.
Moje poslechovka - měření původního stavu a po DRC ukazuje ten obrázek v mém minulém příspěvku. Myslím, že k tomu není co dodat.
Ano, srovnání frekvenční charakteristiky je ukázkové. Já jsem se ale ptal na změnu v dozvuku.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

BVa píše:
15 čer 2020 16:56
Miero, (CA DacMagic+) používam, okrem iného. A kupodivu to hrá veľmi dobre (nielen môj názor..).
Když jsem se před léty chtěl posunout z tehdejšího CD přehrávače NAD C542 s DACem Sirius3 od Casea k něčemu zvukově kvalitnějšímu, měl jsem mimo jiné zapůjčený i DacMagic+. Tehdy jsem nevěděl, jak měří či neměří, dal jsem prostě na pozitivní ohlasy na internetu. A šel z domu velmi rychle... I oproti Siriu3 to bylo výrazně horší. Je to už dlouho, tak si nepamatuju přesné rozdíly, ale zafixoval se mi jako mdlý, bez dynamiky, nevýrazný. Přičemž o Siriu3 se rozhodně nedá říct, že by to byl nějaký barvící přikrášlovátor.

Tím samozřejmě neříkám, že se někomu nemůže něco hrajícího jako DacMagic+ zvukově zamlouvat. Kvalitní DAC to ale rozhodně není.
(A je dost možné, že svůj podíl viny na tom měly cinch interkonekty MonsterCable za 300 Kč z Datartu... ;) .)

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Pitrsi ja poslouchal s nekolika sluchatky Dacmagic+ v Audigo a mam uplne stejnou zkusenost se zvukem. Nechapu jak muze soucasne tak dobre merit a tak blbe hrat. Mozna ten Wolfson co v tom je, nebo nevim.
Wolfson hral mdle a temne jeste I v jinem DAC, ktery jsem mel pujceny.

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

Koukám, že jsem reagoval na CA Dacmagic+ podobně ve vlákně "Kychtax" ve stejný okamžik.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Fidji99 píše:
15 čer 2020 17:31
Ahoj, zaujimava otazka ->mas uplne pravdu, najma na basoch aj ja vnimam dozvuk, vyraznejsie ako amplitudu. take to otravne bvhmmm.
Přesně. Pral jsem se s tím v minulé "poslechovce", panelákovém obýváku. Neměl jsem tam žádnou akustickou úpravu na basech, ale za pomocí dobrého umístění beden a subu se povedlo mít v rámci reálných možností celkem slušný průběh frekvenční charakteristiky na basech (graf ukazuje průběh jen beden, jen subu a obojího zároveň):
Vliv_subu.jpg
Jenže tam byl velký problém s dozvukem na cca 28-30 Hz, kdy místnost velmi slyšitelně a rušivě "hrála" dobrou sekundu a půl. Tedy frekvenčně OK, dozvukem totální průser.
Fidji99 píše:
15 čer 2020 17:31
Keby si mal nejake meranie, kde by bol vidiet waterfall, to by dost pomohlo.
Jedna z iterací. Tady je to dobře vidět kolem 30 Hz. Amplitudově je tam lehký propad, ale dozvuk výrazně delší než na zbytku basů. Vysvětlení příčiny je podle mě vcelku jednoduché: moje stávající místnost má mega hučák v rozmezí cca 30-36 Hz. Helmholzy, které mám nainstalované, jsou laděné nejníže na 32 Hz. Co je pod touhle frekvencí, jim unikne a proto ten skokový nárůst dozvuku.
waterfall sedacka.jpg

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

kychtax píše:
16 čer 2020 09:50
Pitrsi ja poslouchal s nekolika sluchatky Dacmagic+ v Audigo a mam uplne stejnou zkusenost se zvukem. Nechapu jak muze soucasne tak dobre merit a tak blbe hrat. Mozna ten Wolfson co v tom je, nebo nevim.
Wolfson hral mdle a temne jeste I v jinem DAC, ktery jsem mel pujceny.
Takových převodníků je hafo, viz mnohé levné čínské typu Topping D10. Měří slušně, hraje příšerně.
Obecně o tom v jednom svém videu mluví třeba Paul McGowan.

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

Paul McGowan, konstruktér přístroje s tučnou cenovkou, u kterého se všichni rozplývají jak slyšeli mlasknout nejzazšího diváka v sále, a pak vyjde najevo, že veškeré detaily jsou již v akustickém pásmu utopené v bordelu, který na výstupu tohoto přístroje panuje. Takový ten hifistický evergreen...
https://www.audiosciencereview.com/foru ... -dac.9100/

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Holt jen někteří jsou neomylní :-). Tahle snaha každého za každou cenu diskreditovat je projev velké ubohosti. Každý dělá jen to, na co má...

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

BVa píše:
16 čer 2020 09:18
Rozdíly nikdo nezpochybňuje.
O skutočných rozdieloch hovoria objektívne fakty, nie reči. A o tých faktoch obvykle vlastníci "SpaceX" vedia ... nič. Stačí im veriť, pocit sa dostaví. A vedieť... radšej nie, lebo čo keby? Pocity v rozpore s realitou môžu byť nepríjemná sprcha. Toto by si zase mali uvedomiť "pocitári". ;)
Dovoluji si nesouhlasit.
Vnímané rozdíly ve slyšeném zvuku jsou vždy subjektivní. Objektivně je změřit nelze. Objektivně lze změřit dílčí fyzikální parametry, které ale jsou poslechovému zážitku značně vzdáleny, tedy opět nemají objektivní vypovídací hodnotu.
Ad fakta/řeči - řeč je nástroj pro sdělování faktů. Může být psaná, mluvená, doplněná obrázky, ale bez té řeči se neobejdeme.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Ano.. Subjektívne pocity sa zmerať nedajú. Ale dajú sa zmerať všetky fyzikálne zmeny signálu, ktoré majú vyvolať zmeny zvuku a jeho vnímania. To že sa to nedá zmerať je nonsens. A keď sa objektívne zmení 0,000..prd, tak aký fakt sú subjektívne "vnímané" zmeny zvuku?

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Čti pozorněji. Nikdo nepopírá, že se nedají změřit fyzikální změny signálu. Co se nedá změřit, je výsledný zvuk v jeho komplexnosti a dynamice. Vysvětlilo ti to více lidí vícekrát. Ale ok, ne každý může pochopit vše, proti tomu nic. Jen to nepřekrucuj ;) .

Odpovědět