Měření vs. poslech

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Miero
Kontaktovat uživatele:

Re: Měření vs. poslech

Příspěvek od Miero »

...že si ji pustím jen jako podkres k práci, úklidu, čtení a najednou si prostě musím jít sednout do poslechového místa, zavřít oči a poslouchat a poslouchat...
Tak to naozaj nechcem! :-)

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Miero má rád svoje emoce pod kontrolou.Koho mi to jen připomíná...hmmm...teorie velkýho třesku ?!
kabelguru.cz

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Umístění beden a poslechového místa - to je v našich obvyklých podmínkách ten základní problém. Zejména pokus se jedná o větší sloupy.
Kdo reálně může dát bedny 1 - 1,5 m od bočních stěn a alespoň 1 m od čelní stěny? A mít poslechové místo 1,5 - 2 m od zadní stěny?

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Já to tak mám, a v pohodě.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

PítrsPraha píše:
01 črc 2020 09:05
Za sebe si neumím představit důvod, proč mít sestavu, která mě svým zvukem nevtáhne, nezaujme na víc než pár minut, která mě neponouká k poslechu dalšího a dalšího alba. U které se mi nebude pravidelně stávat, že si ji pustím jen jako podkres k práci, úklidu, čtení a najednou si prostě musím jít sednout do poslechového místa, zavřít oči a poslouchat a poslouchat...

Pokud to tak je, může to mít dva důvody:
- člověka takový koníček nebaví a nezajímá
- sestava hraje fakt blbě

Jinak je zajímavé, že je to už druhá sestava složená na základě výborných grafů jednotlivých komponent, která nehraje dobře. Před časem se bh69 zmínil, že ho jeho hlavní sestava unavuje a radši poslouchá bedýnky od PC. Miera objektívne dobre meriaca sestava taky nebaví poslouchat... Svou roli v tom bude mít i nevhodné umístění a akustika:
Myslím, že odpověď je v jednom z předcházejících příspěvků. Jsou zde lidé, co hudbu neposlouchají. Sestavu pouze vlastní, jsou uspokojeni pocitem, že dobře měří, a muziku nepotřebují. Pak je fakt jedno, jak jim hraje, jestli je vůbec funkční. Měření je víc než poslech, přece.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

V tom spočívá rozdíl mezi smysluplným provozováním a užíváním si koníčka a pouhým fetišismem vlastnictví.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

Dark side of the moon píše:
01 črc 2020 11:02
Umístění beden a poslechového místa - to je v našich obvyklých podmínkách ten základní problém. Zejména pokus se jedná o větší sloupy.
Kdo reálně může dát bedny 1 - 1,5 m od bočních stěn a alespoň 1 m od čelní stěny? A mít poslechové místo 1,5 - 2 m od zadní stěny?
v pohode, za bednama mam 3 metry, pred nima dalsich 9, cca 1,6 m od bocnich sten a da se

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

Antony, PítrsPraha, PavelDosko - to je mi jasné, že vy to budete mít v pořádku. A jsem rád, že na těchto zásadách se shodnou měřici i neměřiči :) .

Ale myslím si, že ve většině domácností i pravověrných hifistů to tak nebude. Ne že by nechtěli nebo nevěděli, ale realita je prostě taková - málokdo má samostatnou poslechovku, dostatečně velký obývák, tolerantní manželku, ....
Pak asi dávají větší smysl dobré regálovky nebo poslech v blízkém poli (proto si myslím, že je často zmiňován ten příjemný poslech z PC a repro na stole).
Abych jen neteoretizoval, já mám problém se vzdáleností od čelní stěny (poslouchám v obýváku). Aktuálně řeším stojany - budou schované ve skříni a ke slovu přijdou při soustředěném poslechu. Jinak repro budou na nábytku :) . Snad mi při přendavání nespadnou.
+ dvě ekvalizační křivky DSP.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Je pekne, ze na posledne prispevky na mna ide ciastocne odpovedat i starsim Pitrsovym prispevkom ;-)
PítrsPraha píše:
24 čer 2020 10:17
...
Taková je teoretická idealistická představa. Ale jaká je reálná praxe, třeba v případě tvého hodnocení akustiky mojí poslechovky, ve které jsi nikdy nebyl, natož abys ji (na rozdíl ode mě) měřil s různýma bednama, s/bez různých akustických úprav? Jen čistá dojmológia, bájné představy a čirý hejt. Vysvětlil jsem ti v čem a proč se mýlíš, reakcí byla jen bezzubá ubohost v podobě osobní roviny, zesměšňování. Jako vždy.

Pecuch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pecuch »

Běžte si už pustit hudbu.... vždyť je to směšný-chlapi sedí u kompu a hádají se kdo má patent na rozum...

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

"Běžte si už pustit hudbu.." To tady někteří zásadně nedělají..

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Miero:
To se ti moc nepovedlo. Můj text, který cituješ, byl reakcí na mylné závěry o konkrétním úzkém rozsahu frekvencí v mojí poslechovce. Tam 100% platí, že bez reálné znalosti je to jen planá dojmológia.

Zde nikdo nic takového o tvé poslechovce nenapsal, analogie s mým textem je proto nulová.

Pravda je, že můžeme jen hádat, jak to u tebe hraje. K dispozici jsou jen náznaky:
- bojíš se jako čert kříže zveřejnit jakékoliv měření v poslechovém místě
- u poslechu nevydržíš déle než půlhodinku
- nestalo se ti, že by tě zvuk sestavy upoutal k pozornému poslechu
- hudbu 100x raději pozoruješ na grafech než posloucháš
- neřešíš symetrii umístění beden v prostoru
- neřešíš první odrazy
- neřešíš odrazivost zadní stěny
- neřešíš volný prostor mezi bednama
- neřešíš, že sis do své poslechovky 14 m2 pořídil bedny, které se tam zvukově "nevejdou" - sám výrobce, jsa si vědom vlastností těch beden, doporučuje 24-50 m2 a to potvrzuje i moje zkušenost s nima, že potřebují velký rozestup i odstup, aby zahrály obstojně

Každý nechť si udělá vlastní názor, jestli jsou tohle atributy, které charakterizují výborný zvuk.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Dajte mu niekto medailu, alebo radsej dve! :-)

Inak v tej 14 m^2 miestnosti s troma sadrokartonovymi stenami boli mensie problemy s basmi, nez v 25m^2 s tehlovymi.

O zvysku nic nevies, ale vyjadrujes sa. Merania miestnosti ziadne nemam, takze ta nepotesim, ani keby som chcel ;-)

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

Miero
Jeden obrázek tvé sestavy a poslechovky je víc než tisíc příspěvků na fóru. Způsob jakým rozdáváš rady lidem, kteří jsou s domácím poslechem výrazně dále než ty, je teď opravdu k smíchu.
Teď už sice rozumím, že neposloucháš hudbu ale stále nechápu proč máš potřebu kazit radost z poslechu těm šťastnějším, co slepě nenakupují podle grafů.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

(Na mierovu obranu). Asi o moc lip to postavene mit nemuze. Vlevo na foto vidim lednici. Cili s prostorech to zrejme u nej bude slozite..

Odpovědět