Nějaký dobrý film na dlouhé zimní večery

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Odpovědět
Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Re: Nějaký dobrý film na dlouhé zimní večery

Příspěvek od Zappadaddy »

Australský film Bad boy Bubby,stojí za shlédnutí,trochu úlet.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

boxer píše:Jo.A druhou půlku dělají digitální efekty.
ty jsi vyloženě pesimista, boxere. :cry:
nedávno si na tohle stěžoval i sám velký Spielberg. chlápek, co s tím začínal.

svého času byly trafiky plné rodokapsů. o kovbojích a indiánech, o lupičích gentlemanech...

90% filmů asi zkoušku časem nepřežije. co naděláš...

"tož takový je život", říkal včera R. Hrušínský ve filmu Tichá bolest.

JFI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JFI »

dadaft píše: - - - zkrátka já jen, že v moderní kinematografii už zvuk dělá půlku filmu...
zvuk je jen kulisa. osu děje může doplnit a ne nahradit.
osobně dávám přednost filmům bez zvuku nepatřícího do scény, který jakoby napovídá, o co ve filmu jde.
stejně mi vadí obchody a restaurace, kde vříská celou dobu nějaká hudba, to je k zbl...

sekal

Příspěvek od sekal »

dadaft :

Boxer to popsal naprosto přesně (a odpověděl ti v podstatě za mě), čímž se hlásím do stejného klubu pesimistů, jako on.. Ta všudypřítomná dekadence se projevuje i v oblasti filmu a to stále ve větší míře.. Bohužel...

P.S. Obětoval jsem čas a zhlédnul tebou doporučovaný film Štvanec a ........no raději nic....*headbang*

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Zvuk je jedna z částí filmu, umělecká disciplína, která je naroveň kameře, střihu, hudbě, hercům atd. Zvuk u filmu nemůže dělat jen tak někdo jako u muziky. Je to samostatný studijní obor na FAMU podobně jako ostatní. Má své výrazové prostředky podobně jako jiné umělecké obory, jejihž cílem má být podpora celkové myšlenky a dojmu. Nejde jen o nějakou technickou záležitost, technika je jen něco jako štětec v rukou malíře. Samozřejmě jako v každém oboru i tady jsou horší a lepší. Asi před měsícem byl v neděli na čt1 český film, který měl zvuk přímo skvělý. Bohužel si už nepamatuji jméno.
Zvuk a střih jsou obory, o kterých se moc nemluví. Ale jsou proklatě důležité. Jejich cílem paradoxně v podstatě je, aby si jich divak nevšiml. Aby to nevyčuhovalo.
Takže prosím nepodceňovat.
;)

boxer

Příspěvek od boxer »

Takže prosím nepodceňovat.

Nikdo ho nepodceňuje. Jen by neměl být film " z 50% o něm". Není to muzikál.

Tak jak jsi správně napsal,patří sem střih,kamera atd. a vše by mělo být vyvážené. A hlavně,to podstatný,je vlastní děj filmu ztvárněný herci. Vše ostatní má jejich umění posouvat,pomáhat,násobit.... ne však být samoúčelné.

A právě mě (nám) pesimistům jde o tu vyváženost.

Nedávno (asi půl až 3/4 roku zpět ) dávali Hitchcock-ovy filmy. Tím nemyslím jeho profláknuté Psycho a Ptáci. (i ty jsou samo vynikající).
Tam je vidět jak dovedl ON, v podstatě s minimalismem udělat FILM. Často u něj hraje hlavní roli stín a světlo,hudba ve vypjatých chvílích většinou nehraje,dával si vždy pozor na výváženost záběru,aby bylo vše k symetrii,tak jak dříve malovali velcí malíři.
Dalo by se zde diskutovat dlouho na toto téma. Osobně si myslím,že prostě doba hraje tomu,že se z filmů (i z hudby a všeobecně z umění) vytrácí právě ten kumšt na úkor techniky.

Rychlá doba to tak chce.Dnešní mládež by se u filmů z dřívějška uzívala k smrti.Tam šlo o dialog, o přemýšlení o tom co říkají.

Dnes vše musí být action,action a navrch ekšn. Jinak film nezaujme. Tvoří se stále dobrá díla,ale je jich pohříchu málo a málokde se k nim dostanem.

zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zero »

Pusťte si něco od D. Lynche. Třeba vám to spraví chuť.
A možná budete mít dva tejdny o čem přemýšlet ;)

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

zero píše:Pusťte si něco od D. Lynche. Třeba vám to spraví chuť.
Jo, Mullholand Drive má skvělý zvuk ;)
Jinak v tom stylu, který popisuje Boxer bych doporučil Bergmanovy Scény z manželského života. Kdysi v 70.letech na to byly v premiérovém kině vyprodány lístky na několik dní dopředu. Dnes by na to asi nikdo nešel.
Je to jeden z těch srozumitelnějších B. filmů s mou milovanou Liv Ullmanovou. Nádherný koncert kamery Svena Nykvista, herců a ruchů. Ještě nedávno byl k dostání i Levných knihách. Jeden z mých nejoblíbenějších filmů, viděl jsem jej už asi 15x, vč. seriálu v polské TV. Poprvé před 33 lety.
http://www.csfd.cz/film/719-sceny-z-manzelskeho-zivota/

Jina se už dlouho chystám na Saraband - až bude ta správná chvíle.
http://www.csfd.cz/film/116249-saraband/

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mark Levinson »

Dnes v sobotu 24.7.2010 ve 22:20 na Čt 2:
Paco De Lucía

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

sekal píše:Boxer to popsal naprosto přesně (a odpověděl ti v podstatě za mě), čímž se hlásím do stejného klubu pesimistů, jako on.. Ta všudypřítomná dekadence se projevuje i v oblasti filmu a to stále ve větší míře.. Bohužel...

P.S. Obětoval jsem čas a zhlédnul tebou doporučovaný film Štvanec a ........no raději nic...
jak je ctěná libost. já si filmy užívám - když se u nich chcete trápit, prosím...

Štvanec je AKČNÍ film. nechápu proč si s ním ztrácel čas, když akční filmy nemáš rád. proto k těm filmům vždy napíšu něco víc než jen jméno - aby si případný zájemce mohl udělat obrázek, jestli to pro něho může být zajímavé...
JFI píše:zvuk je jen kulisa. osu děje může doplnit a ne nahradit.
osobně dávám přednost filmům bez zvuku nepatřícího do scény, který jakoby napovídá, o co ve filmu jde.

s tím zvukem má noaid samozřejmě pravdu - viděl jsem na toto téma rozhovor s nějakým známým režisérem. byly tam i ukázky - už si to přesně nepamatuju: auto přijíždí k domu. postava vystupuje a jde k domovním dveřím. zvoní na zvonek.
nejdřív ukázali jak to bylo přímo natočeno a pak po úpravách: dodali krákání havranů, zvuk brzd, skřípání kroků na štěrku, zvuk zvonku - najednou ta scéna měla šmrnc...
opravdu dobrý zvuk filmu si většinou vůbec neuvědomuješ.

T-M
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od T-M »

Hele dadafte když máš rád filmy se silným příběhem už jsi někdy zkusil něco od Miyazakiho ?
http://www.nausicaa.net/miyazaki/films/ je to trochu jiný žánr ale tyhle filmy mne dostaly .... Začal bych asi dvěma nejstaršíma (Nausicaa a Laputa)
Příběhy jsou doslova archetypální a filmy se v mnohém vyrovnají hraným filmům, spíš bych řekl , že je předčí.

Stano
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Stano »

za seba môžem doporučiť 10 dielny seriál Band of brothers

Obrázek

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

T-M
hm, to vypadá dobře. ještě jsem nic pořádného v tomhle japonském kresleném stylu neviděl. určitě se po tom, stejně jako po Patrikem doporučovaném filmu Rampage, podívám.

momentálně jsem ale ještě limitovaný v přístupu k filmům.

sekal

Příspěvek od sekal »

dadaft píše:Štvanec je AKČNÍ film. nechápu proč si s ním ztrácel čas..
Ztrácel jsem s ním čas proto, že jsi ho označil za "první ligu" a já jsem se chtěl dozvědět, jaké filmy do této skupiny zařazuješ.. Já si samozřejmě občas dám také nějakou tu oddechovku, ale v drtivé většině se jedná o starší filmy francouzské provenience s Gabinem, Delonem, Belmondem, Venturou etc.. Zde se ovšem nevyskytuje příliš "zvuku" (ve srovnání se součas. amer. kravinami), o efektové kanonádě ani nemluvě..

Jinak už ti zde bylo tuším doporučováno, aby jsi si občas něco i přečetl, třebas zrovna předlohy k nějakým těm filmům a já se s tímto návrhem ztotožňuji. To kontinuální civění do bedny je otupující, ať už se díváš na cokoli....

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

je mi líto, že se ti Štvanec nelíbil. zhruba takhle vypadá např. boj na nože - i když přiznávám, že některé pohybové kreace, které vymýšlejí v současném hollywoodu a vydávají za bojové scény, se můžou zdát efektnější. no prostě to nebyl film pro tebe.

jinak já vyhledávám filmy právě proto, že to jsou filmy. vyprávění v podobě obrazu a zvuku. tohle si vychutnávám. u valné většiny námětů by četba pro mě byla ztrátou času. formátu filmu nejlíp odpovídá v psané podobě novela. já z krásné literatury mám rád hlavně romány (a poezii). a román na film (přes mnohé pokusy) prostě nepřevedeš. je to příliš strukturovaný příběh.

Odpovědět