O audiofilství a podobných závislostech

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Zamčeno
dkdkdk
Kontaktovat uživatele:

Re: O audiofilství a podobných závislostech

Příspěvek od dkdkdk »

Mně Oldearův humor nevadí.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Vy totiz kabeloskeptici jen povidate, chodite si tu poklabosit a nezkusil to nikdo. Kupte nebo pujcete si kimber pk10 a NA Zephyr. A prohazujte pred zesilovacem. Dva zvukove rozdilnejsi kabely mne nenapadaji. A kdyz vezemete dva pary.. tak ted uz zbyva jen vyvinout usili. ;)

Dasta
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dasta »

Tujatuja,
Jak dlouho, prosím trvá "emocionální zaujetí"? Můžeš prosim sdělit?
Osm lidí z deseti ví, že když budeš mít k dispozici pět síťových kabelů, tak každý se ve stejné sestavě bude chovat jinak.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

2 Oldear
Si 100% presvedčený, že to poznáš bezpečne (viac ako 90% ) aj naslepo, skutočne len čiste sluchom? Teda vyskúšal si to, alebo stačí "však to počujem"? Ak nie, je to len pocit, zložený z vyhodnotenia x faktorov, kde zvuk je niekde vzadu. Preto je dobré si svoje pocity overiť korektným testom výlučne sluchového vnemu.. Slepý test totiž jednoznačne hovorí o schopnosti rozlíšiť niečo len sluchom. A ak sa nedá niečo rozlíšiť, tak nemôže byť lepší/horší.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Poznám to na 100% ( blind test ) a nejen já, nedávno jsem to tady psal, jak můj kámoš ze školy potřeboval korigovat zvuk své aparatury a chtěl si ode mně půjčit Supru. U mně rozdíly slyšel a byl z toho konsternován, Supru si půjčil domů a dnes ji má již koupenou, protože nevěřící Tomáš zjistil, že to funguje.
To praktické zjištění by měli udělat i mnozí z Vás a ne jen prezentovat dohady a teoretismus.

sonofstars
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od sonofstars »

Souhlasim s Oldear
Ano pri slepem testu poznam na minimalne 90% rozdil v poslechu mezi uvedenymi kabely.

Mohu dodat, ze to poznam na sve sestave.

Zkusenost z druheho brehu. Kdysi jsem mel aparaturu, kde neslo rozpoznat rozdil v reprokabelu Kabelguru a NA, po vymene 40let starych repro za model 2 roky stary jsem najednou rozpoznal rozdil i tam.

Strejdin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Strejdin »

Skvělá diskuse 😈. To že každý asi slyší jinak je známo už velmi dlouho, proto jeden "je hluchý jako poleno" a druhý "ten slyší trávu růst". Mě by v této souvislosti spíš zajímalo, jak někdo z nekabeloskeptiku pozná který z těch kabelů je víc HiFi. A nemyslím, který se mu zvukově víc líbí ale opakuji který je víc HiFi! Je tady z nich někdo, kdo hraje na akustické nástroje denně? Koncertuje a zná svůj nástroj dokonale, má jeho nahrávku a při změně v aparatuře porovnává pomocí této nahrávky svého zvukově velmi dobře neposlouchaneho nástroje? Pokud ano, jeho názor může dle mého obstát. Samozřejmě každý nástroj má pouze omezený zvukový rozsah a obsahuje teda necelé zvukové spektrum. Ale on už to jinde popsal PMa v jeho přirovnání s ideální sinusoidou.
Je tady někdo takový? (profesionální muzikant) jeho názor bych rád slyšel.

sonofstars
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Nechci mluvit za vsechny nekabeloskeptiky, ale hodne z nas tvrdi, ze slysi rozdil a meni za ten kabel, ktery se jim vice svym projevem reprodukce zvuku libi. Nerikaji, ze berou ten vic hifi.

sonofstars
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Ja osobne vic hifi nevyhodnotim.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

BVa píše:
22 bře 2018 16:54
Konkrétně chronicky často omílané a scestné prohlášení o tom, že když slepé testy neprokázaly rozdíl mezi kabely, pak tento rozdíl neexistuje.
Skúsi niekto vysvetliť, aký rozdiel vo "zvuku" káblov existuje, keď ich nie sme schopní rozlíšiť čiste sluchom (čo je slepý test). A čo je na tom citovanom tvrdení scestné? Že sú rozdiely v cene, farbe opletu, značke, vzhľade konektorov ..., to nepochybujem. Ale to nie je "zvuk", to je práve výsledok závislosti. A prosím slušnú a vecnú argumentáciu s faktami, nie citáciu PR článkov.
Vyjádřím to tedy matematicky přesně a bez příkladu: "Neexistence důkazu tvrzení není ekvivalentem důkazu neplatnosti tvrzení".

A je úplně jedno, jestli se to tvrzení týká HiFi anebo čehokoli jiného. A tady opravdu není o čem diskutovat - leda o základech logiky. Tedy upřímně, doufal jsem, že ten banální příklad s během to celkem jasně vysvětlí, ale evidentně nemám tak docela pedagogické vlohy, čímž se všem omlouvám za svou neschopnost toto vysvětlit.

Strejdin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Strejdin »

Ok Sonofstars, beru, těch nás bude asi většina, co hledáme to "víc líbí". Já "to" hledám v akustice, natáčení a posouvání repro, koberce, knihovny, obrázky, předměty. Můžu na velkém prostoru a kdo je limitován tak ať si testuje třeba podložky 😂. Kabel jsem neměnil víc jak rok a posuny ve zvuku neskutečné a přiznám čerpal jsem hodně v Praze na audio, špatné i dobré. Ale stejně je to především o hlavě 😎.

sonofstars
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

tak já po letech taky zjistil že akustika dělá nejvíc, ale dříve to nebylo u nás na pořadu a tak jsem si hrál s kabely. Teď už mám kabely a hledám to už také v akustice. Pořadí nebylo ideální, ale ...

Vědět co je víc hifi, nebo být na to měřák či stařešina kmene hifistů - tak máme po koníčku :) :) :)

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

2 FS
V tom tvrdení je mylný ten záver,
když slepé testy neprokázaly rozdíl mezi kabely, pak tento rozdíl neexistuje.
, pravda je taká, že test potom dokazuje že nie sme schopní (prípadné minimálne a merateľné) rozdiely sluchom identifikovať. Tie isté uši čo nepočujú v slepom teste počujú keď vedia čo majú počuť..
Takisto ten príklad s bežcami hovorí len to, že nikto zo zúčastnených nie je schopný dokázať 100m pod 10sekúnd.
To je elementárna logika. A nie je to teoretizmus, je to 40 rokov praktických skúseností, verifikovaných objektívnym metódami.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@BVa: Souhlasím s Vaším tvrzením, že je to elementární logika.

Celkem nechápu, co je na ní nepochopitelného :D

Proč Vám v případě příkladu s běžci připadá naprosto normální závěr ".. že nikto zo zúčastnených nie je schopný dokázať 100m pod 10sekúnd.." a současně odmítáte připustit, že by při poslechovém testu nemusel "..nikdo ze zúčastněných rozlišit vliv kabelu na zvuk..".
Nechci se Vás dotknout, ale mám z Vašich příspěvků pocit, že jakmile se ve větě objeví kombinace slov "kabel" a "zvuk", tak se Vám zatemní před očima a elementární logika jde stranou.

A prosím, zdůrazňuji, nevedeme tady žádnou diskusi o kabelech.

Diskutujeme o pěkně v pozitivním duchu napsaném článku, ve kterém autor chtěl ve výsledku napsat, že lidé mají iracionální koníčky, ale že je to vlastně fajn. Tento článek vystavěl na kontrapunktu, který spočíval v tom, že hned v úvodu uvedl racionální tvrzení prezentované jako "dokázané".

Můj komentář k tomuto článku spočívá v tom, že ona tvrzení, o která se opřel, nejsou dokázaná (to první), případně jsou irelevantní (to druhé s netopýry).
Reagoval jsem proto, že tento přístup zaznamenávám celkem běžně ve zpravodajství a jsem na tento způsob manipulace (nic jiného to není) dost citlivý.

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

Nedá mi to nenapsat svojí nedávnou správně hifistickou zkušenost, kdy po nastěhování do novostavby byl zvuk holé místnosti samozřejmě hrozný. Samé středy, uřvané, basy tupéa bez důrazu. Výšky jako z lamp nebo Audio GD. Děs, běs. V době nekonečného čekání na dodání nábytku jsem ze zoufalství přehodil síťové kabely za jiné a také jiné nožičky pod stojany a stal se zázrak. Začalo to hrát tak nehorázně dobře jako bych už nemusel nic řešit. Tedy to byl první dojem, samozřejmě jsem po vystřízlivění i tak našel spoustu chyb. Ale fakt jsem na chvíli zapochyboval o těch řečech o akustice na fórech. Po nastěhování nábytku se toho ve zvuku už tolik neudálo.
kabelguru.cz

Zamčeno