O audiofilství a podobných závislostech

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Zamčeno
jimmi
Kontaktovat uživatele:

Re: O audiofilství a podobných závislostech

Příspěvek od jimmi »

Hudba – čo to vlastne je a prečo ju počúvame?

Hudba je umenie. Umenie znamená schopnosť tvoriť. Umenie je tiež dielo, ktoré pôsobí ako estetický obraz skutočnosti. Hudba je druh umenia, ktorého výrazovými prostriedkami sú tóny a základnými prvkami je harmónia, melódia, rytmus a farba. Toľko stručne k tomu, čo to hudba vlastne je. Poďme teraz k tej zaujímavejšej časti. Prečo vlastne počúvame hudbu?

Odpoveď je nasledovná: chceme sa cítiť lepšie. Dobrá hudba je ako zdroj pozitívnej energie. Ak sme k tomuto zdroju pripojení (počúvame dobrú hudbu), máme dobrú náladu, dobrý pocit a lepší deň. Ľudia chcú mať dobrú náladu a dobré pocity pri počúvaní dobrej hudby. Dobrá hudba vie ľudí skutočne naladiť.

Je dôležité, aby melódie hudby zodpovedali emóciám človeka, ktorý ju počúva? Predstavte si, že ste smutní a podľa tejto nálady chcete počúvať smutnú hudbu. Pomôže vám to? Odpoveď znie: áno. Je to tým, že ľudia rozumejú hudbe, rozumejú tomu, čo chcel autor povedať. Aj smutná hudba vás vie zbaviť smutných pocitov a zlepšiť vám náladu. Ďalším príkladom je, keď má niekto dobrú náladu a vy mu pustíte nejakú melodickú „vypekávku“. Ten človek ani nebude vedieť ako, náladu mu to zlepší ešte viac a aj si pritom dobre zatancuje 🙂 Napríklad pri šoférovaní alebo prehliadaní internetu.

Pre rekapituláciu – prečo počúvame hudbu? Chceme sa cítiť lepšie. Hudba nám pomáha. Tak teda nezabudnite pravidelne počúvať dobrú hudbu, aby ste stále mali dobrú náladu.

................................................................................................................ *palec*

https://eduworld.sk/cd/eliska-herinkova ... nuje-hudba

https://www.interez.sk/toto-sa-deje-s-v ... ate-hudbu/
Naposledy upravil(a) jimmi dne 24 bře 2018 09:50, celkem upraveno 1 x.

davidhighend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od davidhighend »

Motas hrusky s jabkama dohromady. Ja se bavim o technickem stavu veci, Ty o emocnim poslechu hudby. Ten se da navodit i pri poslechu z bednicek k PC.

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Dobrá je aj kombinovaná štrudla alebo ak dáš zapiect ich do brucha kačky. :P Radosť z posuchu mám aj z prenosného rádio-cd-kazetáku JVC ale vačšiu radosť mi urobí posluch v klude na technicky omnoho kvalitnejšom zariadení. 8-)

Horizon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Horizon »

PMA-něco jsem četl,něco i zkusil,než jsem začal používat jako transport dat NUC - podle mě Foobar nainstalovaný na PC/nootebooku má svoje hranice(první zakopaný pes),taky jsem si koupil CA DAmagic+ se kterým jsem hrál a porovnal ho s dac Sirius 2-tady byl CA+ lepší,a potom se Sirius3 tady už to bylo nastejno ale Siriu3 lepší středy,CA tvrdší kovovově lesklý zvuk,co si o tomto kdo myslí je mi celkem fuk,pak jsem porovnal CA+ s oppo 105 a tady nastala doba kdy CA+ zapadl do skříně a je tam dodnes......to jen na okraj,a navíc ty testy ABX měly dokázat že rozdíly vlivu na zvuk mezi DACy a chip-ampy v zesilovači jsou minimální,ale nepřu se o tom jak to dopadlo
Tady se kloním k tomu že vývoj jde pořád dopředu,ne jako když se napíse pitomost jako zdůvodnění (ne)vývoje toto: něco je kolmé,za rok kolmější a za další rok nejkolmější,
-
jestli je někdo spokojenější když je přesvědčený že kabely nemá cenu měnit,a mezi dacy nad 10 tis už není rozdíl,tak OK - spokojenost především,o to by mělo jít při každém nákupu čehokoliv

RedBaron
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od RedBaron »

jimmi píše:
24 bře 2018 09:32
Ked chcem jesť a vychutnať si jedlo nepotrebujem byť šefkuchár ani hygienická kontrola a dávať ho predtým na rozbor.
Zrovna chuť je na tom velmi podobně jako sluch. Když dávali ochutnat lidem různé věci s páskou na očích, dvě třetiny běžných potravin ani nebyli schopni poznat ;)

Pro mě všechna ta váhání mysli a tajemné otázky jestli zlatoušci existují, definitivně odpadlla s příběhem, kdy návštěva používající jen selský rozum a své zkušenosti musela největšímu zastánci kabelůzahořívání, podložkování a hifialchymie s politováním říct, že má v hajzlu vejškáč na jednom repráku. Příběh zdokumentovaný zde na fóru.

Spolu s tím, že i na největším plastovým knechtu a v nejhorším možným komprimovaným formátu jasně slyším, jak obrovský je rozdíl v nahrávkách, mi to dává neobyčejný klid. Rozdíl v drátech a serepetičkách může být i při nejlepší vůli proti těmto základním věcem asi tak tisícina a můžu to poznat na pořádný sestavě, těch 3% nahrávek, zvaných královských, z nichž většinu ani neposlouchám protože mě nebaví, v úplným tichu, úplným soustředění... a kdo ví jestli...

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

No každý to máme jinak a nejen ve vztahu k HIFI, ale i mezilidským vztahům, politice a světonázoru vůbec. A tak je to v pořádku. Není dobré ale zastáncům jiného názoru nadávat a snažit se je zesměšňovat.

PMA dělal jsem si pouze jeden test nějakého lampového předku proti polovodičovému, rozdíl jsem vnímal a popsal ho v patřičném vlákně. Protože hraju do své aparatury pouze z CD přehrávače musel jsem si ty soubory vypálit na placku, nemůžu tedy dělat nějaké ty kejkle v počítači s náhodným výběrem vzorku. Již jsem se k této metodice testování, navíc jen velmi krátkého úseku hudby, z mé pozice poznání jasně vyjádřil.

BVa, takže vy tvrdíte, že jistý převodník v tehdy mnou vlastněném přehrávači a určité operáky na jeho výstupu podávaly naprostou shodný zvukový výsledek jako cesta-digitální výstup, coaxiální kabel, vstup do externího převodníku osazeného naprosto jiným DAC čipama, napájené odlišně koncipovaným zdrojem a analogovým výstupem s diskrétních součástek?
Chápu Vaše rozhodnutí se přestat zabývat slyšenými rozdíly v kabelech (to Vaše „přešlapovat na místě“) když jste měl problém s tím, že nevíte který z těch zvuků je věrnější a dal jste se cestou co nenaměřím to pro mě nemá význam řešit a mam klidné svědomí. Použiju levné kabely, které používají proficí v hudebním průmyslu a mam jednou pro vždy tuto záležitost uzavřenou. Udělal jste si tím uměle pevnou půdu pod nohama bez které se vaše mysl neobejde, bez ní trpí. Já to opravdu chápu, ale nemám tu potřebu si to zjednodušeně uzavřít po Vašem vzoru.

Na druhou stranu vím, že je mnoho machrů, kteří dokážou vynášet až kategorické hodnocení zejména z pozice nabubřelého ega.
Noble Audio - výroba a prodej

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Horizon vznesl dotaz, pro používám kabeláž VDH (The Second). Protože je to nejhorší kabelová anténa co znám:-) Naměřeno. Ostatně, i síťový VDH byl Pavlem Macurou vyhodnocen jako kabel měřitelně filtrující vf. Zkrátka, mé pragmatické rozhodnutí.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Ta diskuse nikam nevede, nechte všichni toho okecávání. První kdo tady zvedl prapor odporu k poslechovým testům a upřednostnil jako jedinou pravdu měřák, byl jako vždy BVa. Dal jsem za domácí úkol prověřit vlastním uchem ty dva kabely, klasický k PC a Supru 2,5.
Úplně stačí zapojit, vyzkoušet a zjištěný stav sem popsat. Buď jsem slyšel rozdíl ve zvuku, či nikoliv. Ostatní jsou naprosto zbytečné kecy a každý má právo tyto kecy, jakož i způsob zapojení a kabely, které jemu vyhovují. Vybral jsem pro tento test levné a dostupné kabely, tak to vyzkoušejte a napište. Reakce typu, sice jsem nikdy nevyzkoušel, ale studoval jsem a není to technicky možné a odporuje to teorii, jsou k ničemu. Každý z nás něco vystudoval, bohužel šedivá je teorie a zelený strom praxe.

LawIAR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LawIAR »

2 a pol mesiaca sa držím mimo audio komunity a zmeškal som aj pražskú výstavu (síce len nechtiac :D), ale o to ma hudba viac baví. Veľa vecí, čo sa v tejto komunite rieši, je umelo vykonštruovaná a existuje len v hlavách ľudí, čo rozdiely chcú (subjektívne) počuť. Som rád, že už nemám potrebu rozlišovať nuancie, hľadať ticho medzi notami, porovnávať strieborné káble v hodnote Fábie, vypínať chladničku u suseda a ostatné ptákoviny, čo tu ktosi dokázal vypotiť. Naozaj platí, že udržiavať si odstup je prospešnejšie pre psychické zdravie ako riešiť každý detail a namiesto hudby počúvať jednotlivé zvuky. Ale proti gustu, žiaden dišputát a určite nejdem nikoho súdiť, len takto mi to vyhovuje viac a viem, že od "neznačkového" českého, slovenského výrobcu dostanem za zlomok ceny rovnaký výsledok ako kebyže počúvam na Instoshi, Luxmane, Faberoch a iných prémiových značkách, ktoré si idú kult luxusu a prémie.

Potom človeku ujde hudba, ktorá možno nie je po technickej stránke najlepšie zvládnutá, ale obsahovo je bohatšia ako audiofilsky spracovaný šukací jazz.

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Ked mi jedlo vyložene nechutí tak ho nebudem jesť a to isté je o muzike.
Ak sa mi nepáči ani na 2-3tí posluch tak ju nepočuvam. A nepotrebujem ku tomu žiadny rozbor testovacie signály a meráky a labaratoria prečo to tak je. Tie su dobré u konštruktera alebo na servis ak treba nájsť kde je problém v pristrojoch.
Dobré su aj na meranie akustiky v miestnosti.

Ale naozaj ma udivuje ako podla grafu čo vidia hned vedia ako to hrá. To je presne ten oko posluch a oko bias.

Pohlad na peknu ženu ale tiež privodí "podobný " pocit ako na peknu aparaturu a všetko to má vplyv na harmoniu a pohodu pri počuvaní oblubenej muziky. 8-)

Každý ma svoje slobodné rozhodnutie čo si kupi a na čom a aké nahrávky može počuvať.Co ho uspokojuje a robí mu radosť a navodzuje dobrý pocit.

https://zena.sme.sk/c/7414464/preco-det ... speli.html

8-)
Naposledy upravil(a) jimmi dne 24 bře 2018 11:19, celkem upraveno 1 x.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Horizon vznesl dotaz, pro používám kabeláž VDH (The Second). Protože je to nejhorší kabelová anténa co znám:-) Naměřeno. Ostatně, i síťový VDH byl Pavlem Macurou vyhodnocen jako kabel měřitelně filtrující vf. Zkrátka, mé pragmatické rozhodnutí.
Oooo, já se bavím. Kabeloskeptik prohlásí za "pragmatické" rozhodnutí použít nějakou kabeláž proto, že "měřitelně filtruje vf" *2thumbsup*. Teď ještě nějaký další kabeloskeptik připustí, že ona odfiltrovaná část vf je slyšet ... a o čem se tady pak budeme pořád dokola bavit?

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

2 NA
když jste měl problém s tím, že nevíte který z těch zvuků je věrnější
Nemám taký problém, vernejší je ten, ktorý je menej zmenený.. Nie ten , ktorý sa mi (momentálne, to je to prešľapovanie na mieste.) pozdáva.
BVa, takže vy tvrdíte, že jistý převodník v tehdy mnou vlastněném přehrávači a určité operáky na jeho výstupu podávaly naprostou shodný zvukový výsledek jako cesta-digitální výstup, coaxiální kabel, vstup do externího převodníku osazeného naprosto jiným DAC čipama, napájené odlišně koncipovaným zdrojem a analogovým výstupem s diskrétních součástek?
Nič také netvrdím..Meraním by sa určite dali zistiť rozdiely, ale sú pod rozlišovacou schopnosťou sluchu ,ak nie sú identifikovateľné pri priamom a okamžitom porovnaní - prepnutie pri presne zrovnaných hlasitostiach (to je to čo tvrdím). Vyhováranie na stres pri takomto porovnaní je obvyklé..Lepšie je nepreceňovať vlastné fyziologocké možnosti a trochu skromnosti.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Lawiar
Tys bol 2 a pol mesiaca na psychoterapii? Vyzerá to tak.

Horizon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Horizon »

Merhaut - VDH síťové Mainsserver(super),Mainstreet znám,měl jsem je oba a jsem rád že jsem měl možnost je mít zapojené,koupeno-vyzkoušeno-prodáno,linkový VDH -tuším nějaký 103MKII mám v krabici,
-nechci obracet to tvrzení co jsi napsal,vím že jsi nepsal nic o tom že při zapojení jsi registroval nějakou změnu ve zvuku(tomu se dá ostatně vyhýbat napořád),ale pokud se najde nějaká ještě horší anténa než VDH (se slovy začínající na nej... jsem opatrný) je možné že změna zvuku by byla slyšet,
-nebo pokud by jsi si doma zapojil kabel-který by se choval jako výborná anténa - je možné že by si měl zvuk ostřejší nebo jinak zarušený,...........když na to přistoupíme tak musím tolerovat vliv kabelu na zvuk-teoreticky,aspoň u někoho kdo má citlivější sluch -teoreticky,nemusí ho mít všichni-teoreticky

Zamčeno