Za tohle se plně a ze všemi důsledky podepisuji.

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Zamčeno
dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Za tohle se plně a ze všemi důsledky podepisuji.

Příspěvek od dadaft »

přečtěte si, co napsal petrL.

do prdele, copak to nedokážete pochopit? smyslem toho celého je, aby značná část absolventů BYLA ZADLUŽENÁ.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

amusia píše:....Dle tvého propočtu by musela každá VŠ trvat 5 let ....
Možná že by nebylo od věci, podívat se na délku studia na VŠ. Myslím tím řádné VŠ, ne ty typu práv v jednom pivovarnickém městě. Bakalářské studium je tříleté. Abys dosáhl titul Ing. (a vyšší tituly všeobecně), musíš mít dnes nadstavbu 1,5 - 2 roky, čili Dadaft se moc nemýlil. Když píši řádné VŠ, myslím tím skutečně pouze ty, které mají tradici a jméno, ne ty, kterým jde pouze o peníze studentů, a ne o kvalitu.
amusia píše:..... Když by studovala za 10k/semestr, byla by to procházka růžovým sadem. ....
Ročně tedy 20k, bez ubytování, stravy, skript, oblečení. Ani neodhaduji, kolik je suma a to nezapočítávám možnost nějaké zahraniční stáže, která také zadarmo nebude. Mluvím o státních VŠ, u soukromých musíš započítat ještě školné. Jsi inteligentní, takže spočítej náklady na 1 rok studia na soukromé VŠ a celkovou sumu zde zveřejni. Ani nemusíš moc počítat, když ti dcera takovouto VŠ absolvovala (a vydělala si na ní brigádama).
amusia píše:... Občas se setkávám s absolventy VŠ, kteří nejsou použitelní ani jako uklízečka, tj. totální lemplové pro NORMÁLNÍ život nepoužitelní.
Nic nového pod sluncem. Když jsem dělal svoji poslední VŠ, potkali jsme v třetím roce studenta, který se k nám dostal z vyššího ročníku. Když jsem končil a promoval, on stále ještě spokojeně studoval. O to bylo pro mne větší překvapení, když jsem jej po letech viděl v roli náměstka ministra a musel s ním jednat.

amusia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od amusia »

Pro Alesku: Nepsal jsem, že se Dadaft mýlí, jen jsem chtěl např. naznačit, že jsou zde velmi rozšířená bakalářská studia, kde to není těch jeho 5 let (a nepleťme sem Plzeň, již to přestává být vtipné).
Co se týče dcery, tak jsem napsal, že za každou cenu chtěla dokázat...ne že to dokázala ve 100% (např.zkouškové období atd...). V každém případě se ale na 100% snažila udělat pro sebe to nejlepší - vzdělávat se a připravovat se pro život. Víš, její rodiče jí stále vštěpují, že nemůže donekonečna nastavovat ruku pro nějakou tu almužnu a čekat, že jí neustále někdo povede za ruku. Zatímco někteří její vrstevníci ze státní školy po večerech brousí po různých lokálech, ona od pondělí do pátku makala do 22:00...a ráno zase šup do školních škamen. Nebudu tady zveřejňovat, co studovala a na kolik to vyšlo, ale za úspěšné absolvování studia a za nemalé peníze ušetřené tatínkovi jí tatínek odměnil bytem...Já jsem přesvědčen, ža student VŠ by se měl na svém studiu finančně podílet...bude si své účasti na té škole více vážit a třeba i přednášející si z toho nebudou dělat holubník a jen vedlejšák.
A má narážka na to, že je dosti absolventů VŠ pro normální život nepoužitelná, se netýkala jejich inteligence či blbosti - prostě jsou jakoby pořád ve škole, nepraktičtí, neschopní samostatného rozhodování atd. Vždy ještě nějaký ten pátek potrvá, než bude moci své vědomosti nabyté studiem "prodat" v praxi.
Hele, nejlepší by bylo takovéto debaty vést někde u pivka, takto je to již dosti únavné. Od té doby, co kvůli své chorobě nemohu alkohol, jsem dosti frustrován a začínám zdravým i závidět... :)

Donuts
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Donuts »

dadaft píše:přečtěte si, co napsal petrL.

do prdele, copak to nedokážete pochopit? smyslem toho celého je, aby značná část absolventů BYLA ZADLUŽENÁ.
do prdele, dadafte, nechapes ze 100 000 za 5 let si vydela brigadama kazdej lempl, natoz pak nekdo kdo ma predpoklady studovat VS? smyslem toho celeho je dostat penize tam kde nejsou, proc tam nejsou je celkem IRELEVANTNI

amusia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od amusia »

Donuts píše:
dadaft píše:přečtěte si, co napsal petrL.

do prdele, dadafte, nechapes ze 100 000 za 5 let si vydela brigadama kazdej lempl, natoz pak nekdo kdo ma predpoklady studovat VS? smyslem toho celeho je dostat penize tam kde nejsou, proc tam nejsou je celkem IRELEVANTNI
*thumbs up*

PS: A číst, co někdy píše PetrL, je velmi frustrující :evil:

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Není problém si na studium vydělat...jak jednoduché... pěkná konina pánové. Představte si vážení, že mnozí už teď musí na ty brigády, aby vůbec měli na cestu do té školy, aby měli na skripta a různou literaturu, aby si mohli koupit kalhoty a občas i nějaké boty. Některé holky drží dietu, takže toho moc naštěstí nesní. A to nemusí platit dalších několik tisíc za ubytování. To už by nezvládli, proto studují školu, kde zvládnou denně dojíždět a ušetří za ubytování. Do kina si nemohou dovolit zajít, maximálně 2x za rok, je pro ně drahé, stejně tak nějaký koncert.

Hifisti jsou většinou relativně bohatí lidé, proto si možná těžko dokáží představit, jak žijí jiní, kteří nemají čtvrt miliónu na hifivěž. Dovedete si třeba představit zdravotní sestru samoživitelku se dvěma dětmi? Její děti studenti musí chodit na brigády (teda pokud nějakou seženou, která by nekolidovala se školou) hlavně aby měli na jídlo a základní oblečení od vietnamců. Nedejbože aby ji propustili z práce.

To je jako s 30 Kč u lékaře. Jenže to je 30 tam, pak několikrát 30 v lékárně, zvýšené doplatky na léky a hned je z toho několik set korun. Moje matka důchodkyně za svou dávku léků před Julínkem platila asi 550 Kč, po Julínkovi za totéž 1300 Kč - takže žádných 30 Kč = jedno pivo. Že by dostala něco zpět, když překročila limit? Ani ťuk, na tyto léky a doplatky se to nevztahuje, velmi dobře vymyšleno.
A stejné to bude se školným. A že by to zůstalo pořád na stejné výši, tomu někdo věří? Hezky valorizovat se bude.
Problém škol je především v tom, že se z nich staly vydělávající ekonomické subjekty. Že jsou ekonomicky závislé na počtu studentů, tím upadá celková úroveň. Dále úroveň vyučujících. Nic z toho se školným nespraví.

Celé to má patrně jediný účel - minimalizovat takové ty obecné základní výdaje, aby zůstalo co nejvíce pak na ty předražené státní zakázky, ze kterých se dá dále sosat med.

Tomu se říká kšeft, kšeft těch, kterým se říká "úspěšní", "aktivní" atd. :
http://www.rozhlas.cz/zpravy/kauzy/_zprava/743528
http://www.rozhlas.cz/zpravy/kauzy/_zprava/743529

Donuts
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Donuts »

noaid: dobre od skolstvi k zdravotnictvi, pred Julinkem jsem za svuj lek platil 36 000 mesicne (slovy tricetsesttisic) protoze jsem se nevesel do te spravne tabulky a presto jsem chtel tento lek uzivat, za Julinka se kriteria o neco posunula a ja za ten lek platim 0 korun.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Jak se ten lék jmenuje?

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Držím všechny 4 *thumbs up*

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

chtěl bych se omluvit, pokud jsem někoho vytočil. jistě, smyslem je přivést peníze tam, kde nejsou. o tom nikdo nepochybuje. připlácíme si 30kč při návštěvě lékaře a za recept a některé léky jsou levnější. zkrátily se čekací doby na některé operace atd. - výborně.
kde se ty peníze v systému vzaly? přinesl je nějaký investor? ne. jsou od lidí. investoři jen proměňují část z těchto vybraných peněz s (v ideálním případě přiměřeným) ziskem ve zlepšenou péči. ale ty peníze jsou pořád nějak garantované - platnými zákony, státním rozpočtem, národní bankou.

lidé (někteří, ne úplně všichni) taktéž financují náš důchodový systém, státní školy, infrastrukturu atd.
a teď: objem peněz, které zaručují např. jen současné důchody, je zhruba 780 miliard korun českých. dovede si někdo tady takovou částku představit??? já ne. a myslím, že tohle je i na hifisty moc.
ale najdou se takoví.

tím s tímto tématem fakt končím.

p.s. rada ministrů EU před chvílí schválila dohled nad rozpočty jednotlivých členských zemí. budou stanovená jasná pravidla a skutečně efektivní kontrolní mechanismy. kdo bude mít problémy, může využít část z prostředků na to vyčleněných. ovšem kdo se přesto pokusí o nějaké falšování nebo nedodržování dohodnutých pravidel, bude bez milosti předhozen s.r.óčku sídlícímu v lichtenštejnském království - s.r.óčku, které se tak jistě jmenovat nebude, ale klidně by mohlo: nechci slevu zadarmo.

p.p.s. přeju pravicově zaměřeným členům jejich víru ve všemocnou, blahodárnou a dokonce sympaticky neviditelnou ruku trhu. nicméně ji sám nesdílím.

HOWGH

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Donutsi, asi nikdo tady nemáme tušení, jak to s těmi drahými léky je, jaká je jejich účinnost ve srovnání s jinými, jakou roli ve všem hraje farmaceutická loby, jaká je oprávněnost ceny apod. O tom se teď nechci bavit. Proč jsem dával ten příklad : že propaganda se vždy snaží vše zlehčovat a skutečný výsledek je pak jiný. Že nejde o 30 Kč ale několik stovek, že nejde o 10000 Kč školného, ale o mnohem více.
Zdravotnictví je samostatná kapitola, k tomu po svých zkušenostech už ani nemám chuť se vyjadřovat.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Již je to tady Daně se asi zvýší, zní z trojkalice. Mimochodem, tahle rovnost pro všechny mi tehdy nedošla:
Tato strana (VV) za svůj klíčový návrh požaduje, aby i vysoce vydělávající lidé platili ze všech svých příjmů stejnou daň jako ostatní, to je 23 procent z daňového základu, zatímco dosud z části příjmů platí 23 a z části 15 procent.

Dvacet tři procent jako ostatní platí jen do dosažení hrubého příjmu 1 707 048 korun v daném roce. Této částce odpovídá průměrný měsíční příjem ve výši asi 142 tisíc korun. Poté ale kvůli stropu přestávají platit pojistné a tím pádem platí daň jen 15 procent. Zavedla to Topolánkova vláda.
Prostě a jasně: Všichni lidé jsou si rovni, jedni více a druzí méně.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Možná někoho budu frustrovat, ale zkušenosti s českou pravicí naprosto jasně říkají, že argument, že školným přijde víc peněz do škol, je LEŽ. Schválně to dál sledujte. Určitě se sníží státní dotace školám a pravděpodobně o víc než 10k Kč/srtudenta/semestr ;)

Já proti školnému nejsem, jen mi připadá poněkud vysoké. Ale důvody jsou jasné: nahnat více studentů soukromým školám (snížit konkurenční výhodu státních) a odradit studenty od pokusů vydělat si na to, tj. zadlužit je. Školné není jediný výdaj. Bydlení je ještě dražší, jídlo cca stejně, cena 1 skripta je kolem 100 Kč... Student se radši zadluží, než aby opustil kámoše před hospodou. A pak samozřejmě to musí být zajímavé pro banky. 100k Kč na 5 let je asi dolní mez zajímavosti.

Donutse chápu. Ovšem doufám, že není tak naivní, že si myslí, že mu lék platí těch x krát 30 Kč za návštěvu doktora. Julínek především snížil odvody na zdravotní pojištění, což poplatky kompenzovaly jen zčásti. Zkoušel jsi přejít k jiné pojišťovně? Vzala by tě? Víš, jak se vede stejným nemocným v US? (tam totiž pravicové zdravotnictví směřuje - a to už nebude žádná p..el)

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Aleska píše:Již je to tady Daně se asi zvýší, zní z trojkalice.
Ještě zajímavější je toto:
Obrovský výpad příjmů státního rozpočtu v řádu desítek miliard korun někteří členové komise navrhují vyrovnat zvýšením spodní sazby DPH z deseti až na dvacet procent. Tím by ale skokově podražily potraviny, léky, teplo, vodné a stočné, hromadná doprava, školní jídelny atd.

„Návrh je mi sympatický, i když není podle našeho programu. Jsem ochoten ho podpořit a zjistit, zda by našel podporu uvnitř strany a v koalici,“ uvedl první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.
Je to pořád dokola - napřed sliby a po volbách pravý opak. Lidi jsou nepoučitelní, a pořád dokola budou omílat ty ideologické poučky a nesmysly místo aby otevřeli oči a zkoumali realitu. Samozřejmě mnoho z nich to nedělá kvůli své hlouposti, ale naopak prospěchu. A ti ostatní jim dělají užitečné idioty.

Zamčeno