Živá hudba versus "hifi"

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Patmann
Kontaktovat uživatele:

Živá hudba versus "hifi"

Příspěvek od Patmann »

Minulý víkend jsem byl ve Slovensku,v hospodě u naší chaty tam hrála kapela,housle,basa,bicí,prostě klasika ve svém stylu,moc bych přál živý poslech všem "hifikum",nevím co vnímáme jako realitu,ale pravda je asi k...a někde jinde :-). Chyběl mi prostor,detaily,výšky,prostě na živo to není wonoooo :-)

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Živá hudba versus "hifi"

Příspěvek od PMA »

Patmann píše: Chyběl mi prostor,detaily,výšky,prostě na živo to není wonoooo :-)
A zase to asi mělo větší drive, hutnější zvuk, lepší na basech, méně uječené :) . Celý prostor vnímaný ve stereu je čistě iluze a ošálené smyslové vnímání - bez legrace.
Pavel Macura Audio

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

To asi ano,ale to z,nebo sklamani,když jsem po dlouhé době slyšel housle,které mi doma hrají a realita je faakt jiná,celé fóra pak jdou dle mne do kopru a to hlavně kabelama za 5tis euro a podobnymavpicovinama,prostě kapelu na živo neprechcije ani Norský bůh...

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

PMA píše:....Celý prostor vnímaný ve stereu je čistě iluze a ošálené smyslové vnímání - bez legrace.
Každá (i sebelepší) nahrávka je pouze iluze - honíme se za svatým grálem HiFi a přitom posloucháme víc umění mistrů zvukařů, než umění hráčů a zpěváků. A není to vina sterea + ošáleného smyslového vnímání,ani multikanál na tom není lépe. Nemůžeme chtít aby nahrávka vzniklá za použití desítek mikrofonů, vzniklá postupným nahráváním jednotlivých nástrojů, mnohonásobným mixem a finálním masteringem zněla stejně jako poslech v reálu. Tomu měla nejblíže Blumlein Pair technika dvou mikrofonů, ale ta dnes není IN...

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Jj,je treba semotamo zajít na živý koncert a udělat si "obrázek",pak člověk zjistí,že gral měl už dávno doma a honí se za duchama...

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Původní zvukové pole samozřejmě nelze rekonstruovat technikou mikrofony, záznam, reprodukce, reproduktory :) . To bychom po těch papírových (nebo jiných) kroužcích chtěli opravdu nemožné :)
Pavel Macura Audio

boxer

Příspěvek od boxer »

Pokud ještě někomu nedošlo, že domácí poslech hudby je "zcela samostatná sportovní disciplína" *** než poslech (jakýkoliv) naživo, tak hledáním zvukového grálu opravdu ztrácí zcela zbytečně kus života.

pozn. *** mírně upravená dávnější věta PMA kdesi na Slovanetu (?).

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

No,pane Boxer máte samo pravdu. Tady(ale samo i jinde na fórech) hledá každý ten svůj gral,realita je však opravdu jinde,už i ty me zkreslujuci lampy mě vedou někam jinam a myslím,že vedou.
PS:měřil tady někdo zkreslení živého koncertu??? To musí být neposlouchatelne... ;-)

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

Dle mne je kůň hifi opravdu mimo realitu,člověk investující milióny očekává perfektní zvuk každého nástroje rozloženého v prostoru,to má pak doma a je spokojen,protože kabely za mega další klumpry za x.....peněz prostě musí hrát,a taky hrají,pak ALE člověk zajde na živý koncert a je v dupe...

Patmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Patmann »

*2thumbsup* poslal jsem to dvakrát,ale neva,čtěte!!! :-)

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

Já jsem včerejší večer a dnešní noc strávil hrou na kytaru s dvěma dalšími kytaristy naživo akusticky, vypil přitom spoustu Svijanského mázu a zkreslení bylo neměřitelné. :lol: Zahrát si naživo je to nejlepší co znám, i když nejsem nijak dobrý hráč. Občas se nám do toho přimotá i akordeon a basa- a to má pak grády. Pro mne je hifi jen neumělá vzpomínka a šidítko nahrazující živou produkci. Ta by měla být vždy lepší než záznam, ale mnohdy tomu tak nebývá- viz. Drvoštěpův zážitek z Teplic. ;)

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

drfish
a to si zahrajete i novosvětskou, rusalku nebo tramtárii?
:-)
srovnáváš nesrovnatelné

boxer

Příspěvek od boxer »

vypil přitom spoustu Svijanského mázu a zkreslení bylo neměřitelné

Možná by se ti, co hledají ten grál, raději vykašlali nejen na ten grál, ale i na tu živou hudbu, kdyby to slyšeli.

Mimochodem, zkreslení možná bylo neměřitelné,ale s tím pitím piva plného změřitelných mykotoxinů bych mírnil. Čert ví, jaké to může mít další účinky. I na sluch.

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

lachim
Na větší tělesa si můžu i zajít do nějakého sálu. Naživo dobře zahraná Novosvětská bude přece vždycky lepší než ta z konzervy- už jenom proto, že jí hrají skutečné nástroje bez drátů. Nahrávka bude vždy do jisté míry iluze. Nahrávky sloužily kdysi k uchování vzpomínky na jedinečný zážitek či umělce- dnes možná taky (viz Novosvětská s Neumannem), ale zároveň se z toho stalo něco, co se skutečnou hudbou někdy má málo společného- často to naživo ani ti "umělci" neumějí zahrát. :lol:
Pak je někdy člověk překvapenej jak to jede, když si s kámošema vezme komba, kytary a bicí a jen si tak lehce hodí bigbítek. Pak je to opravdu super. Je to o pocitu. Často se ale taky ten živý zážitek vůbec nemusí povést a přijde na řadu ta hudební konzerva. *palec*

Mně jen připadá, že hudba přináší energii tím víc, čím blíž jí posluchač je- a na živo je jí prostě nejblíž...

Odpovědět