Životnost výrobků

Témata nesouvisející s HiFi, offtopic debaty atd. Ovšem žádné osobní souboje, spory a hádky.
Audio
Kontaktovat uživatele:

Životnost výrobků

Příspěvek od Audio »

Je to sice z bulvární žumpy "tncz",ale pro zajímavost.
http://tn.nova.cz/zpravy/na-vasi-strane ... chval.html
Je třeba podporovat RŮST výroby a zisků a tak pořád dokola..... *headbang*

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Životnost výrobků

Příspěvek od drfish »

Mezi mými přáteli se už asi rok smějeme populární definici této věci, a to že výrobci montují do svých výrobků tzv. "kurvítko", které po uplynutí záruční doby příslušný výrobek "zkurví". Obdivuhodná česká vynalézavost vyvinula tento geniální terminus technicus, který samozřejmě v plném znění tn.cz uvést nemohla, my si to ale zde na fóru snad dovolit můžeme. Podotýkám, že kdybyste chtěli rozebrat výrobek a kurvítko najít, nikdy tam není (já už ho taky hledal :lol: ). Přesto perfektně funguje a čím novější výrobek, tím rychleji a důsledněji "maká". A tak se postupně hroutí i důvěra v zavedené značky a my, zmatení stařečci, ztrácíme orientaci v tomto světě, kde naše tradiční hodnoty pomalu ale jistě ztrácí smysl. Uvidíme jak to dopadne, ale zatím to vypadá, že ty "kurvítka" to prostě všecko zkurví... :lol: *fnuk* *fnuk* *fnuk* *fnuk*
Sorry za sprosté slovo, které jest terminus technicus. *klanimse*

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

Žádné sprosté slovo jsem nenašel,můžeš mě navést??? :lol: :lol: :lol:

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

Prozatím rekordní životnost u nás doma zaznamenal sendvičovač Bravo, který upekl své první sendviče a na nich zůstal přilepený teflon zevnitř plotýnek. Tak jsme zakřičeli "bravo Bravo!" a vyhodili potraviny i pečítko. :lol: :lol: :lol:

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Dostal jsem nedávno nefuknční malej notebook.Jeho životnost byla přesně dva roky a dva měsíce.Majitel se sice snažil u prodejce argumentovat tím, že přestal fungovat jen dva měsíce po záruce, ale servis to viděl zcela jasně.Nefuknční motherboard, je po záruce a tečka.

Dostal jsem ten šmejd na součástky.

Což o to, mechanicky to rozmontovat šlo, ale pak jsem chtěl odletovat některý hodnotný součástky ze základní desky.
Zapoměl jsem si samozřejmě nastavit vysokou teplotu na odpájecí stanici, bezolovnatá technologie montáže součástek nepovolila a já jsem několika kondenzátorům pinzetou utrhal přívody...
...trochu mě to naštvalo, vzal jsem základní desku do rukou a mírně jsem jí prohnul...RUP...polovina součástek vyskočila z desky a rozlítla se po místnosti.
No výborně, tak teď už vím co tomu bylo, většina SMD součástek měla nejspíš potrhaný přívody teplotním pnutím, proto to celý přestalo fungovat tak brzo po záruce.
Odletovat to sice nejde, nebo velice špatně, ale za to to upadne při pohybu základní desky samo.

Myslím, že výrobci ani nemusí do přístrojů vkládat žádný "kurvítka", stačí jen, když dodržují předpisy Evropský unie o bezolovnatym letování a tzv "ochraně" životního prostředí.
kabelguru.cz

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

To se již několikrát řešilo (a nevyřešilo), například zde: Staré vs. nové

Prostě proběhla celosvětová proměna a místo "Za vším hledej ženu" platí dnes globální "Za vším hledej peníze". Spotřební součástky se dnes vyrábějí na dobu nezbytně nutnou (čti dobu záruky), kdy musí 95% součástek vydržet bez poruchy (reklamace). Ta doba záruky je dnes prakticky celosvětově stanovena na 24 měsíců a tak tedy se doslova vědecky pracuje na konstrukci součástek tak aby byly funkční těch 24 měsíců a poté se prudce jejich životnost snižovala.
To pochopitelně neplatí tam, kde by mohly být ohroženy životy lidí (součástky aut, letadel a pod.), ale to již není spotřební elektronika, kam náš koníček patří (ba i ten High-End).

:lol: Rotel RB-850 mi hraje již 30 let a bez závad = vyroben v roce 1983 !

Článek na stejné téma je zde: Sabotáž: Časované bomby v produktech, které kupujeme.

MilanTuma
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilanTuma »

šeďour: V týdnu se mi tu dostal na opravu PC, který se občas vypínal. Závada se začala projevovat cca 2 měsíce po uplynutí 2 leté záruční lhůty. Maj to prevíti moc dobře navrhnuté. Závada byla v 2 kondenzátorech trvalého napájecího napětí +5VSB. Po výměně oněch 2 kondenzátorů ten zdroj a PC funguje opět bez problému. Dané 2 součástky jsou velmi pravděpodobně úmyslně poddimenzované, jelikož značkové součástky jsou cca 2 násobně objemnější.

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

No a běžnej spotřebitel si řekne. Počítač už zastaral, oprava by stála moc peněz, koupím si novej. A je to tam! :lol:

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Tahle společnost je společnosti hromadné spotřeby a vyrobit přístroj audio-video nebo PC dlouhé životnosti a trvanlivosti je kontraproduktívní a v delším horizontu k recesi v hospodářství a nezaměstnanosti vedoucí. Zkrátka, plýtvání vším, vždy a všude, zdroji, materiálem i pracovní silou. Ani mně se to nelíbí, hrací aparáty mám 21 let stále stejné a drátujou se jak to jenom jde. PC poskládaný z vyřazených dílů, orgánů, aspoň vím co je uvnitř.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Docela dlouho, jsem prodával elektronický součástky v prodejně v Praze na Vinohradech.Za ty léta se prodaly mraky obyčejnejch, levnejch elektrolytů Jamicon na 85 st..Nevzpomínám si, že by je někdy někdo přinesl na reklamaci, že by přestali po čase fungovat, nebo, že by při provozu jen tak pukly.To, že stáli pár korun nehraje roli, lidi chodili v jinym případě reklamovat mnohem levnější věci.
-----------
Extrém je, když přišla paní po vánocích reklamovat elektrický vánoční osvětlení s tím, že sice funguje, ale ona už ho nepotřebuje...to je ale jiná historka :)
-----------
Zpět ke kondenzátorům...takže ty levný elektrolyty Jamicon, ve spoustě zařízení fungujou dodnes, ale do prodejny denně chodili bastlíři, s nafouklejma kondenzátorama vyšší kvality, od renomovanýho výrobce a na teplotu 105 st. a kupovali náhradu.Někdy koupili ty správný kondenzátory...rozuměj...v podstatě totéž, co bylo původně na desce a nepřežilo.
Jindy koupili ty levný srágory Jamicon (oni jsou širší, tak jsme jim radili, že to můžou přiletovat s delšíma nohama, kousek nad desku) a s nima to fungovalo taky.
Jaká byla asi životnost madrbordu po výměně kondenzátorů ?

No...není to vlastně jedno ?

Když už se tam jednou usmažili filtrační kondíky, znamenalo to, že ve skutečnosti byla základní deska v podstatě zastaralá, takže nemělo cenu nad tím moc přemejšlet.Prostě pude...nepude, když jó, tak dobrý, když né, tak vyhodit.

A celá pointa je v tom, že si na sousedním fóru čtu, jak někdo hrozně zkušenej staví koncovej zesilovač, shání ty laterály a ty jéfety, a pak se tam dohadujou konstruktéři, jaký, že to použili elektrolyty, a že musej bejt kvalitní na 105 st. a pod.
Přiznám se, že po svejch zkušenostech s kvalitou levnejch kondenzátorů, jsem je bezostyšně osadil do zdrojů ve svym zesilovači a životnosti se rozhodně nebojim...
kabelguru.cz

hi-fi calvus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hi-fi calvus »

Nejvystížnější je posledni odstavec socioložky: Respektovaná socioložka Hana Librová má pro nešvary naší doby jednoduchý recept: "Lidé by měli pochopit, že nemohou mít všechno. Tímto poznáním budou nejen osvobozeni, ale i obohaceni. Hyperkonzum je posedlost vedená instinkty, člověk se bude cítit volnější, když se tohoto nutkání zbaví. Obohatí ho to mentálně i časově - bude mít čas dělat jiné věci," doporučuje.

Ten sedl jako prdel na prkno.
Za všechno si můžem sami, teď to ale není o lidech, co chodí na takováto fóra, ale o té většině co například zde nikde nebyla.

Osobně za sebe mohu říct, že doma jsme taky začali už dávno přemýšlet jinak právě pro ta slova socioložky a fakt, že jsme dávno k podobným dospěli.

Nedávno nám odešla po šesti letech pračka Ariston Aqualtis za při nákupu 13 tisíc a novou co jsme museli koupit (samozřejmě jsme se ani nenamáhali opravovat, škoda peněz)
jsme koupili novou za 8 000,- na rok záruky navíc za 1200,- jsme se výrobci samozřejmě vysrali. Hned jak se pokazí půjde z domu a pokud to bude dřív jak za šest let, koupíme ještě levnější.
Nebo telefony, na ty už jsme dávno .... Pokud funguje tak neřešíme a když přestane, tak v alfacompu nový, ale model z těch nejlevnějších a jebat celý konzum.

Myslím že kdyby se slovy socioložky choval každý nebo skoro každý, tak by se svět musel změnit, hlavně by se vyrábělo podstatně méně a svět zasypával bordelem taky podstatně méně.
Jinak s těmi kecy o zaměstnanosti, na to osobně nevěřím, protože by ve světě v tomhle případě nezaměstnanost nebyla jaká je, ale ona je čím dál horší a všechno zpěje spíš k tomu, že celý svět nasaje jedna velká, černá díra a tou je amerika neboli chcete li USA, což je ten největší a první viník celého konzumu a všech sraček na planetě. Opakem, který bohužel svět nezachrání je skandinávie, které jméno rozhodně kretén typu Brejvik nepokazí, protože vyjimky budou vždycky a všude a na ty je třeba pohlížet jako na omyly potvrzující motto vyjimka potvrzuje pravidlo.

Jestli se někomu zdá, můj pohled na ameriku přemrštěný, tak se jen mrkněte na jakýkoli video záznam z dnešní doby, z jakéhokoli témata a hleďte jen na obyvatelstvo ze záznamu, jak je spuchlé a vyžrané od děcek až po umírající čtyřicátníky a pak srovnejte pohled ven z okna před jakoukoli základní školu. To byl jenom jeden malý příklad. Jejich inteligence taky pozvolna zaplavuje svět, to všímavý člověk taky občas vysleduje.
Sorry za ty odbočky, ale ono to všechno zas takový off topic není.

hi-fi calvus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hi-fi calvus »

Ještě jeden dobrý tip na film k tématu, ten film se jmenuje : KREV V MOBILECH a zhodou (jak jinak) okolností ten dokument točil a vůbec řešil skandinávec, tuším Nor nebo Dán, už přesně nevím.

Po tom co shlédnete, už nikdy utrácet za mobily horentní sumy chtít nebudete, hlavně kupovat telefon tak často, jako každý konzument.
Člověk by měl vidět jakou cizí krev na rukou nosí, když kupuje mobil, není to ale jen o mobilech. Jen ten film ukazuje, že jde hlavně o mobily a elektrospotřebku.

O měděných dolech v Africe, kde chudáci z řad obyčejných lidí, žijících kolem dolů, pijí vodu s obsahem kyseliny sírové aby si majitelé a pijavice kolem nich žili pěkně ve švícarech v luxusních sídlech s výhledem na hory a vůbec v přepychu jak hovado, ani nemluvím, podobných dokumentárních filmů jsem už viděl dost a akorát mě utvrdili v názoru, kdyby kdy byl nějaký bůh, už dávno by tuhle planetu odepsal, protože si nic jiného nezaslouží.

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

Viděl jsem.Hodně dobrej dokument.Ale zpět ke spotřebce.Se podívej na tu masáž z televize.Kde nám rádoby umělci,zlatá mládež a jiné rychlokvašky určují směr. *headbang* *headbang* *headbang*

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Mám pračku Whirpool a jednou za 3-4 roky vyměním po poruše buben, za pouhých 2.100,- Kč. Je jako nová, pere furt a podle opraváře: Neměňte !¨
A telefon ? Měl jsem Nokii celkem 13 let a neměnil bych. Ale bohužel již jsem na ní doslova "mžoural", inu jak ten telefon, tak i já nejsme žádní mladíci :lol:

A bude hůř: Dvouletá záruka na zakoupené zboží letos skončí

Odpovědět