AV Procesor

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
Odpovědět
Lilian
Příspěvky: 330
Registrován: 15 led 2011 13:39
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

AV Procesor

Příspěvek od Lilian »

Ahojte,

Napadlo ma zalozit temu o AV procesoroch. Viem ze sa to riesilo vo viacerich temach ku konkretnym modelom a znackam, ale mozno by bolo fajn mat jednu temu kde by sa to vsetko zhrnulo. Teda hlavne osobne skusenosti.

Sam som doposial doma odskusal viacere, menovite znacky AUDIOLAB, LEXICON, MARANTZ, ONKYO, THETA DIGITAL, CLASSE.

Postupne sem popisem s ktorym som bol ako spokojny, tiez pri ktorych som na ake problemi narazil a pod.

Ak sa bude niekomu chcsiet opisat svoj AV preamp budem len rad. Myslim ze tieto vecicky si malokto kupi ako nove a preto akakolvek skusenost aj ked sprostredkovana so starsim kusom moze byt napomocna.

Dakujem,

Uživatelský avatar
lachim
Příspěvky: 2257
Registrován: 17 dub 2008 18:43
Kontaktovat uživatele:

Re: AV Procesor

Příspěvek od lachim »

Lilian
zajímavé téma!
též by mě zajímaly různé, avšak pouze vlastní (z praxe u sebe doma) názory na kvalitu preampů pro DK.
osobní zkušenost mám např. s Denon AVP A1 versus Arcam AV950.

fotolaik
Příspěvky: 392
Registrován: 17 dub 2008 11:45
Kontaktovat uživatele:

Re: AV Procesor

Příspěvek od fotolaik »

výborné téma - bohužel asi bude malo uživatelů s vlastni zkušenosti ....
ale k tematu - ted nam trochu karty zamichaly nove formaty ( dts x apod.. ) - novych procesoru je malo, z financne rozumnych asi marantz 7702 + 8802 ...
"velke" znacky jako lexicon, classe, denon (myslim nejvyssi rady A1 ) zatim nic nedelaji ...
Trinov apod jsou zase asi pro vetsinu lidi nedostupne ....
Nicmene rad si poctu a realnych zkusenostech ...!

Odar
Příspěvky: 1821
Registrován: 12 úno 2010 10:44

Re: AV Procesor

Příspěvek od Odar »

Snad ma nikto nezabije - ako AV procesor (dekodovanie, pripadny downmix) sa da pouzit aj pocitac s multikanalovou zvukovou kartou, ktora moze sluzit ako predzosilnovac.

Lilian
Příspěvky: 330
Registrován: 15 led 2011 13:39
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: AV Procesor

Příspěvek od Lilian »

Odar, myslim ze neni problem. Ja by som to sem zahrnul tiez. Asi mas teda na mysli nejake podarene HTPC s multichanel vystupom. Kludne daj nejake konkretnosti, moznosti nastavenia pripadne porovnanie s nejakym klasa AV preampom.

Osobne som tiez zamyslal ist touto cestou, HTPC pasivne chladnie a multikanalova zvukovka. V akych cenach by sme sa pohybovali ked chceme kvalitu trebarz spominanych Lexicon atd.?


EDIT! Prosim nezamerajme sa na down mix. ostanme pri multikanal. Uz som si presiel svoje a nechcem sa k tomu zase vracat a skumat odznova.

Rozhodnutie pre multikanal berme ako definitivu a sustredme sa na prehlad toho co nam ponuka trh v tejto kategorii.

Lilian
Příspěvky: 330
Registrován: 15 led 2011 13:39
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: AV Procesor

Příspěvek od Lilian »

THETA DIGITAL CASA NOVA

Doposial najlepsi AV aky som kedy pocul!

Mozno nejaku zmienku z mojej strany k tomuto AVcku najdete v inej teme, ale musim to spisat znova.

Tento preamp znel jednoducho tak fantasticky realne , ze vsetko dianie na obrazovke sa mi zhmotnovalo priamo pred ocami v izbe. Rovnako dokonale vysledky boli ako s hudbou tak s filmami, koncerty a hlavne aj hudba v stereu.
Naozaj uzasny priestor, vsetko vystupovalo z absolutneho ticha , to si inak dost cenim oproti lacnejsim AVckam kde su rozne parazitne zvuky v repro.

Taktiez uzasna bola reprodukcia na nizkych urovniach hlasitosti, povedal by som ze bez straty dynamiky. Normalne sa myslim ze moderny film potichu pozerat ani neda, tu to bol zazitok.

Problemy!:

Hodnota vystupneho napatia na XLR daleko za hranicou vstupnej citlivosti beznych koncakov. Nepamatam si uz tu hodnotu, niekde na nete sa to da najst. Riesnie bolo zaradenia odporu na XLR kabel. Toto riesenie bolo od p.Buntu, pre bezpecnu kooperaciu s BV PA300SSE.

Video modul v tejto veryii nebol ziaden. Vsetko nastavenie len cez display, velmi narocne na orientaciu, vsetko malo spustu podurovni. Aj s manualom to bola fuska ako tak nastavit.

Absencia tuneru.

A celkovo neprakticke ovladnie celeho pristroja, to bol nakoniec dovod preco som toto AVcko predal.

Avsak teraz banujem, najradsej by som znova zakupil tento alebo novsi model, a radio pustal z niecoho ineho :roll:

Vtedy som mal tento preamp zapojeny na zostave:

Audiophysic Yara classi- predne, Yara compact- zadne, Yara center, Yara sub TERRA, koncak BV PA300SSE, marantz MM9000.

Ak niekde zozeniete tento preamp do 500e, skuste si ho, alebo dajte vediet kde nech si ho zase kupim, ale iba s manualom, bez neho to nema zmysel.

Odar
Příspěvky: 1821
Registrován: 12 úno 2010 10:44

Re: AV Procesor

Příspěvek od Odar »

Lilian --> Multikanal nemam (ani neplanujem mat), takze multikanal preamp som v rukach nemal.

Co sa tyka dekodovania, je mozne pouzit akykolvek bezne dostupny software (pouzivam Kodi.tv). Je mozne nastavit, aby formaty dekodoval software a dalej to lezie uz ako LPCM (potom vies teoreticky pouzit multikanalovy externy DAC :D ), alebo nastavis passthrough a mozes pouzit AVR (ale na co by to clovek robil). Multikanalova zvukova karta akakolvek - zalezi (ako pri vsetkom) od penazenky.

Viac k tomu nie je velmi co dodat. Je to otazka volby zeleza na HTPC, software atd. Ale to do tejto temy nepatri *sunglases*

Ak by sa ti chcelo viac napisat o tvojej zostave na kino, budem rad. Pre inspiraciu to moze byt zaujimave. Hlavne, ako to mas cele poprepajane cez predok do koncov atd . . .

fotolaik
Příspěvky: 392
Registrován: 17 dub 2008 11:45
Kontaktovat uživatele:

Re: AV Procesor

Příspěvek od fotolaik »

Lilian - diky za zajimave poznatky - jediny koho znam a kdo je stejne jako ja "multikanalnik" je Lachim ....
Pak jeste uzivatel "vitek" - ten ale moc nepise ...
Multikanal ( myslim tim kvalitni) je super ... bohuzel ja mam nejvetsi slabinu prave v procesoru - pouzivam pouze AVR Denon 4810 - pak monobloky atd ...
Dnes se daji kouoit super procesory za rozumne penize jako seconhandy - zrovna nedavno byla na prodej ta "konzole" Mark Levinson - top spickovy procesor a byl za 10 000€ s plnou zarukou ( puvodni cena 30 tis € ) - jenze neumi ani DTS HD Master - to nemluvim o DTS - X a podobnych novych formatech ... tim padem "mrtva vec" - osotne je to videt i na AudioMarkt - drive byly Denony A1 HD vzacne zbozi, dnes jsou ke koupi dokonce v uprave Cinemike - ale zase narazime na neschopnost dekodovat nejnovejsi formaty ..
Zajimava zkusenost ( ale jen chvilkova demonstrace ) byly procesor od ceske firmy Riha - Plzen - relatkovy pre amp ... maji to celekm dobre vymyslene, ale do dotazeni do konce jeste hodne chybi
Vyuziti PC jako procesoru pro sebe zatim nevidim realne - radeji bych klasickou krabici :-)
Jsem zvedav na Tve dalsi poznatky
Nezkousel jsi nekdy nejvyssi rady krell , Anthem apod ?

Odar
Příspěvky: 1821
Registrován: 12 úno 2010 10:44

Re: AV Procesor

Příspěvek od Odar »

fotolaik píše:jenze neumi ani DTS HD Master - to nemluvim o DTS - X a podobnych novych formatech ... tim padem "mrtva vec"
V tom je vyhoda PC. Ked sa objavi novy format, das novsiu verziu softu a hotovo.

AV Procesor nie je nic ine, len pocitac. Akurat ma tu nevyhodu, ze ak nie je mozne updatnut firmware od vyrobcu, je to mrtva vec.

Uživatelský avatar
lachim
Příspěvky: 2257
Registrován: 17 dub 2008 18:43
Kontaktovat uživatele:

Re: AV Procesor

Příspěvek od lachim »

Lilian
1. právě to ovládání a určitá "dotaženost" softwaru je limitujícím faktorem výběru preampu pro DK.
k čemu je zvukově úžasný preamp, když na jeho nastavování potřebuješ vysokou školu?
( v tomto směru asi není nad značku denon )
2. se zlepšující se kvalitou sestavy DK budeš (předpokládám) zjišťovat, že rozdíly v preampech jsou ještě větší než v preampech pro stereo.
co se ti dnes jeví jako úžasné, budeš s jinými repro, akustikou, filtrací, atd... posuzovat najednou jinak.
3. souhlasím s tebou zcela, že řešit downmix je slepá ulička. též jsem si tím prošel a dnes bych se již k holému stereu nevrátil.
je lepší postavit DK na kterém lze poslouchat stereo. ( bohužel neplatí v případě bodu 5)
4. HTPC považuji od jisté úrovně sestavy za neřešitelný problém. ano. jde to postavit a propojit.
od jisté "úrovně zvuku"to však bude nepřekonatelný problém. a stejně budeš muset koupit značkový preamp.
5. současný výběr preampu je nám stejně k ničemu. pokud se skutečně prosadí ATMOS atd... budeme stejně muset zcela sestavy na DK "překopat".
DTS HD je (bylo) zvukově úžasné. pokud přestanou tento formát podporovat.... měli jsme asi zůstat u downmixu do sterea.
:-)

Uživatelský avatar
lachim
Příspěvky: 2257
Registrován: 17 dub 2008 18:43
Kontaktovat uživatele:

Re: AV Procesor

Příspěvek od lachim »

odar
kéž by to bylo tak jednoduché. on je ten DIY počítač dosti slyšet.
ač to budou mnozí považovat za pitomé tvrzení.

Odar
Příspěvky: 1821
Registrován: 12 úno 2010 10:44

Re: AV Procesor

Příspěvek od Odar »

Nič nie je počuť, ak vieš, čo robíš. To sú len predsudky ľudí, čo sa do toho nevyznajú a nemali možnosť nič normálne vidieť v prevádzke.

fotolaik
Příspěvky: 392
Registrován: 17 dub 2008 11:45
Kontaktovat uživatele:

Re: AV Procesor

Příspěvek od fotolaik »

odar : a jak budes delat kalibraci ( nastaveni ) systemu ? popravde moc si neumim predstavit absenci procesoru - ale muze to byt jen mou hlubokou neznalosti PC pro prehravani filmu - nicmene zatim jsem zadne na urovni top preampu nevidel ( coz nevylucuje, ze existuji ) - protoze samozrejme procesory jsou nejakym zpusobem "pocitace" - ale nejen to ...
Mohl by jsi vice "osvetlit" ? Urcite nejsem sam, koho by to zajimalo ... diky

Odar
Příspěvky: 1821
Registrován: 12 úno 2010 10:44

Re: AV Procesor

Příspěvek od Odar »

Najvacsou vyhodou AV procesorov je, ze mas vsetko v 1 skatuli, pozapajas, postlacas par gombikov a ide to. A daju si za to zaplatit. Na druhu stranu ich velkou nevyhodou (okrem ceny) je, ze su neflexibilne a mozes vyuzivat iba funkcie, ktore implementoval vyrobca.

Ked pouzivas na domace kino pocitac, musis vediet, aky soft pouzit, aby si suploval konkretne tebou pozadovane funkcie AV procesora. Ak kalibraciou myslis nastavenie multikanaloveho zvuku + zladenie so subwooferom, existuje na to software. Treba mat mikrofon, ktory pripojis k PC. Ja pouzivam pre korekciu miestnosti pri stereu filter vygenerovany softwareom.

Uživatelský avatar
lachim
Příspěvky: 2257
Registrován: 17 dub 2008 18:43
Kontaktovat uživatele:

Re: AV Procesor

Příspěvek od lachim »

odar
osobně znám několik "high-end-kinařů". dva z nich jsou i prodejci hifi.
nikdo z nich nepoužívá počítač jako preamp. a to ne z důvodu, že by trpěli předsudky.
hledajíc levnější, trvalejší alternativu, též jsem chtěl zvolit DIY PC. ale než objevovat to, že je kolo kulaté...raději jsem si nechal poradit.
:-)

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 1 host