Digitální zesilovače

Integrované i dělené zesilovače, předzesilovače, koncové zesilovače, monobloky, ...
Odpovědět
MilanTuma
Příspěvky: 168
Registrován: 24 dub 2008 20:43
Kontaktovat uživatele:

Re: Digitální zesilovače

Příspěvek od MilanTuma »

Možná to někteří ani nevíte, ale posloucháte digitální zesilovač aniž to tušíte. Většina dnešních LED, LCD či plasmových televizí používá pro své reproduktory právě digitální zesilovač audio signálu z důvodu eliminace tepelného vyzařování. To že ty TV neumí zahrát basy je však ale dáno placatostí televizí, malými reproduktory a malou "ozvučnicí".

Uživatelský avatar
PMA
Příspěvky: 1915
Registrován: 23 úno 2009 10:47
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Digitální zesilovače

Příspěvek od PMA »

Hlavně kompresí přenášeného audio signálu - nepomůže ani externí hifi systém. Jinak to, že v TV a podobných komerčních produktech jsou spínané zesilovače ví snad opravdu každý, a hlavně to nemá co dělat ani s hifi, ani s high-endem.
Pavel Macura Audio

blok
Příspěvky: 37
Registrován: 02 bře 2010 12:20
Kontaktovat uživatele:

Re: Digitální zesilovače

Příspěvek od blok »

TAB píše:Tak tranzistory nejsou moje parketa a tak jen řeknu stroze a prakticky co vím a s čím mám zkušenost. Digitální zesilovač rozhodně není jak Hellboy psal, že se v digitální podobě zvuk posílá do reproduktorů. To by jsme opravdu toho moc neslyšeli. Těm digitálním zesilovačů můžeme říkat spíš spínané, protože mají spínaný zdroj, který má mnohem větší učinost a tak odpadají nákladné trafa a zdroje.
Pokud jsem něco napsal špatně pls opravte mě...
Existují zesilovače třídy D bez výstupního filtru, které posílájí PWM signál do reproduktorů, které v podstatě funkci filtrace / integrace PWM signálu zastanou. S ohledem na možné rušení okolí je to docela humusácké řešení, ale určitě se nedá říct, že bychom nic neslyšeli - nejspíš to na zvuku ani nepoznáme.

Spínané zesilovače nejsou spínané proto, že mají spínaný zdroj. Existují spínané zesilovače napájené transformátorem, stejně jako není problém mít lineární zesilovač (třídy, A, AB, B, apod.) napájený spínaným zdrojem. Spínaný zesilovač a spínaný zdroj mají docela hodně společného, z hlediska toho, jak fungují.
To jen pro uvedení věcí na pravou míru...

Naprostá většina prodaných spínaných zesilovačů nemá high-endové ambice, ale spíš má poskytovat slušný / poslouchatelný zvuk při nízkých výrobních nákladech a při energetické úspornosti. Jsou ale i výjimky, o kterých se dá říct, že patří do high-endu, nebo minimálně do velmi dobrého hifi.
Příkladem může být nová generace modulů zesilovačů NCore firmy Hypex.
http://hypex.nl/index.php?option=com_co ... Itemid=102
http://www.hypex.nl/docs/NC400_datasheet.pdf

Zmiňovaný modul NC400 je určen pro "bastlíře", tedy pro výrobu kompletního zesilovače svépomocí. Firma vyrábí i modul NC1200, který prodává jen výrobcům zesilovačů (i velmi zvučných jmen). NC1200 dává výkon do 2 ohmů 1200 W, do 4 ohmů okolo 700 W a do 8 ohmů cca 400 W. Tedy určitě víc než dost pro hifi poslech. Při těchto výkonech snad ve všech obvykle měřených parametrech tento modul zdatně konkuruje nejlepším lineárním zesilovačům - např. THD+N je pod 0,001% v celém audio spektru i při výkonu přes sto wattů, o malých výkonech nemluvě. Snad jediným zřetelnějším (teoretickým) hendikepem je šířka pásma - hraje cca do 60 kHz (-3dB). Píšu teoretickým, protože jaké procento reprosoustav hraje bez zřetelného útlumu nad 60 kHz?
Modul NC400 poskytuje menší výkony - cca 600 W do 2 ohmů, 400 W do 4 ohmů a 200 W do 8 ohmů, tedy pro domácí poslech stále víc než dost. Měření dává ještě o něco lepší než výkonnější NC1200.
Nutno říct, že předchozí generace zesilovačových modulů firmy Hypex nebyla z hlediska měření žádný zázrak, spíš slabý průměr. Nová řada NCore ale posouvá hranice možností spínaných zesilovačů mezi high-end, bez ohledu na třídu zesilovačů.

Mně osobně je sympatické, že firma Hypex prodává moduly NC400 i v kusových množstvích koncovým zákazníkům, takže i když moduly nejsou úplně levné, je možné si postavit špičkový zesilovač (malý, lehký, s malou spotřebou) za přijatelné peníze (cca 20 - 30 tisíc).

Asi to zní jako reklama, co jsem napsal, ale nejsem na prodejích výrobků firmy Hypex nijak zainteresovaný. Jen se o spínané zesilovače zajímám a fandím jim.
Na webu diyaudio.com je modulům Hypex věnováno hodně příspěvků, a nová řada NCore má své velmi dlouhé vlákno:
http://www.diyaudio.com/forums/class-d/ ... ncore.html

Pravidelně do něj přispívá i hlavní konstruktér (který je asi i majitel) firmy Hypex Bruno Putzeys. Odpovídá podrobně, slušně, trpělivě a především fundovaně i na hloupé či útočné příspěvky. Myslím, že by si z jeho přístupu mohli mnozí čeští konstruktéři vzít příklad, pokud jde o chování na fórech. ;-)

BVa
Příspěvky: 2902
Registrován: 11 srp 2008 11:50
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Digitální zesilovače

Příspěvek od BVa »

2 blok
To všetko sú ale známe veci, rovnako moduly Hypex (poznám "osobne" ,aj iné..). THD je len jeden parameter (hlavne ak sa pri PWM koncoch musí merať s brickwall filtrom na 20kHz, aby sa THD analyzátor nezbláznil, potom je THD pre kmitočty nad 10kHz nulové ;) ..), zosilňovač ich má viac, ktoré majú vplyv na zvuk. A hlavne, pokiaľ ide o PWM zosilňovače:
V HighEnde sa riešia káble, filtre, pračky, tienené sieťové šnúry, pri "tuninngu" sa pridávajú blokovacie kondenzátory, všetko preto, aby sa minimalizoval vplyv rušení, pretože je to všetko počuť.. A potom si s nadšením do zostavy vložíme výkonový zdroj obdĺžnika s kmitočtom 300khz- 2MHz a amplitúdou 100-200V (a prípadne aj bez výstupného filtra, však reproduktor to neprenesie..), ktorý ruší tak do 1GHz, aj susedov okolo... A toto počuť nie je.. :?: Všetko má dve strany mince.

palipol
Příspěvky: 514
Registrován: 14 říj 2008 09:06
Kontaktovat uživatele:

Re: Digitální zesilovače

Příspěvek od palipol »

to BVa

Ako riešite elimináciu rušenia u Vašich spínaných zosilňovačov? Existujú normy, kde sa predmetné rušenie rieši?
Ako jednoducho zistiť, či spínaný silič ruší okolie? Ako nedostať nakladačku od suseda, ktorý číta naše fórum a môže sa jedného dňa nasrať??

Uživatelský avatar
PMA
Příspěvky: 1915
Registrován: 23 úno 2009 10:47
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Digitální zesilovače

Příspěvek od PMA »

Existuje vše. Normy i přístroje které měří vyzařování do sítě i vyzařování vzduchem.
Pavel Macura Audio

palipol
Příspěvky: 514
Registrován: 14 říj 2008 09:06
Kontaktovat uživatele:

Re: Digitální zesilovače

Příspěvek od palipol »

PMA píše:Existuje vše. Normy i přístroje které měří vyzařování do sítě i vyzařování vzduchem.
Takže aké normy teda musia spĺňať spínané zosilňovače - čo sa týka vyžarovania?
Sú nebezpečné, alebo porušujú nejaké konkrétne predpisy? Rušia nejakú dôležitú komunikáciu, mobilnú sieť, domáce spotrebiče, televízne či satelitné prijímače? Vyžarujú späť do siete?
Chcel som odpoveď od BVa, pretože má k tomu ako ich konštruktér najbližšie. Hlavne z praktického hľadiska, ako sa to rušenie v praxi prejavuje.

blok
Příspěvky: 37
Registrován: 02 bře 2010 12:20
Kontaktovat uživatele:

Re: Digitální zesilovače

Příspěvek od blok »

2 BVa:
Já jsem uvedl THD+N jen jako příklad - je to myslím jeden z nejčastěji uváděných a měřených parametrů zesilovačů, i když jistě ne jediný. Schválně jsem dal link na datasheet k NC400, kde je parametrů a měření uvedeno podstatně víc.
Je jasné, že zařízení, které spíná docela vysoká napětí na frekvencích v řádu stovek kHz má velký potenciál k rušení. Ale zeptám se takto - je nemožné výsledný zesilovač konstručně ošetřit tak, aby k rušení okolí - ať už přímo ze zesilovače, přes reprokabely, nebo přes síť - nedocházelo?
Prodávané zesilovače (nejen třídy D) musejí splňovat určité normy, i stran rušení. Jsou ty normy příliš měkké, takže zesilovače zřetelně ruší okolí, i když normy splňují? A nebo na ty normy prostě kašlou?
Je tedy reálné rušení okolí (případně i sebe sama) inherentní vlastností zesilovačů třídy D, a nebo jen některé výrobky jsou zkonstruované nepořádně a ruší, i když by rušit nemusely?
Nezpochybňuji, že konstruktér zesilovačů třídy D se musí potýkat s některými velmi složitými problémy, které konstruktér lineárních zesilovačů vůbec nemusí řešit. Ale ptám se, jestli ty problémy je nemožné vyřešit?

BVa
Příspěvky: 2902
Registrován: 11 srp 2008 11:50
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Digitální zesilovače

Příspěvek od BVa »

Jsou ty normy příliš měkké, takže zesilovače zřetelně ruší okolí, i když normy splňují? A nebo na ty normy prostě kašlou?
Je tedy reálné rušení okolí (případně i sebe sama) inherentní vlastností zesilovačů třídy D, a nebo jen některé výrobky jsou zkonstruované nepořádně a ruší, i když by rušit nemusely?
Ano , EMC normy sú dosť mäkké, takže aj keď ich zariadenie splní (pokiaľ ide o vyžarovanie), tak môže počuteľne rušiť prístroj, ktorý ich splňuje, pokiaľ ide o odolnosť proti takémuto rušeniu. Obidve vyhovujú, výsledok, je pre vyššie nároky nepoužiteľný. Je to výsledok "ekologickej" snahy o úspory energie.
Každý koniec v D triede ruší, niektorý viac , niektorý menej. Na laické overenie stačí v blízkosti takéhoto konca napr. zapnúť rozhlasový prijímač a naladiť slabšiu stanicu na AM alebo FM rozsahu. Rast šumu, "cvrlikanie", prípadne úplný výpadok zvuku po zapnutí PWM konca. Je to rovnaké, ako napr. v blízkosti PC so spínaným zdrojom. Ak by tie zariadenia nemali vôbec rušiť, nedali by sa zapnúť. Napr. aj mobily vyhovujú normám, a všetci viete, čo to urobí v blízko aparatúry alebo aj s obrazom na PC..
2 Palipol
pri PA koncoch veľkých výkonov sa to akceptuje ako "daň", za veľký výkon (rádovo kW), ktorý sa inak nedá dosiahnuť.
Mimochodom, Devialet je hybrid lineárneho Áčka, ktoré sa stará o "čistotu" signálu a koriguje "hrubú silu" paralelne pracujúceho PWM konca.

efičák
Příspěvky: 1971
Registrován: 18 dub 2008 11:38
Kontaktovat uživatele:

Re: Digitální zesilovače

Příspěvek od efičák »

Mám jen pulzní zdroj 18V 500 mA k Phono box S, který je opatřen vypínačem na předním panelu.
Vlastně *offtopic* v zesilovačích...

Je to tedy něco jako analogový zesilovač napájený jako PC?

Je to požadavek EU, protože pár analogových zdrojů - traf pro různé Pro-ject boxy mají opravdu slušný "jalový" odběr.
Zvláště 16 V 1000 mA u Tube boxu SE2 a Phono boxu SE2.

Překvapila mne váha zdroje. Oproti 16V /500 mA zdroji pro motorek gramofonu je tento lehounký jakoby jen plast.

Obával jsem se rušení a zvuku. Překvapivě je Phono box S velmi dobrý, dynamický...

Pro jistotu ho napájím alespoň z jiné zásuvky přes filtr, kvůli zanesení rušení pro analogový zesilovač.
:| Chtě nechtě, boxy teď budou povinně napájeny pulzním zdrojem.

palipol
Příspěvky: 514
Registrován: 14 říj 2008 09:06
Kontaktovat uživatele:

Re: Digitální zesilovače

Příspěvek od palipol »

to BVa

Zo všetkého mi teda vyplýva, že (aj) spínaný zosilňovač vyhovuje normám a jeho "škodlivosť" je hlboko pod reálnou škodlivosťou mobilu. Keď chceme za každú cenu dokázať, že ruší, dokážame to.

palipol
Příspěvky: 514
Registrován: 14 říj 2008 09:06
Kontaktovat uživatele:

Re: Digitální zesilovače

Příspěvek od palipol »

to BVa

..ešte k tomu Devialetu - je to hybrid, ale čo ste myslel tým "lineárny áčkový zosilňovač pracuje paralelne s PWM koncom". Do spoločného výkonového výstupu?
Kde sa táto časť nachádza na fotografii otvoreného prístroja - prípadne skúste odkaz na schému prístroja, aby bolo jasné o čo sa jedná. Vďaka *thumbs up* .

Uživatelský avatar
Ramones
Příspěvky: 1559
Registrován: 19 zář 2009 19:05
Kontaktovat uživatele:

Re: Digitální zesilovače

Příspěvek od Ramones »

...někde jsem to tady už psal. Pokusně jsem jsem přikládal FM rádio k Spínanému Nuforce a slyšitelné rušení žádné (ani TV). Opačně jsem zkoušel rušit svou sestavu mobilem přijímajícím nebo odesílajícím signál a opět ticho.
Rušení mobilem se projevovalo pouze u dříve používaného lampového CD Vincent a zesilovače.


blok
Příspěvky: 37
Registrován: 02 bře 2010 12:20
Kontaktovat uživatele:

Re: Digitální zesilovače

Příspěvek od blok »

2 BVa:
Já myslím, že mezi PC zdroji, jako mezi jakýmikoliv jinými výrobky, se najdou lepší a horší. PC zdroj je spínaný, ale jeho hlavní prioritou je obvykle něco jiného než minimální rušení. Tam asi stačí, když splní normy. Existují ale spínané zdroje konstruované speciálně pro oblast audia a hifi a u nich už jsou priority dané zaměřením. Taky jejich cena je obvykle podstatně vyšší než cena obdobně výkonného PC zdroje.
Zaráží mě, že s Vaším technickým zázemím uvádíte v daném kontextu mobil jako odstrašující příklad. Promiňte, ale přijde mi to jako účelové a značně zavádějící. Mobil elektromagneticky vyzařuje zcela záměrně - jeho signál má být zachycen na vzdálenost až desítek km. Je to vysílač (a přijímač). Bez vyzařování by vůbec neplnil svou hlavní funkci. Zatímco případné vyzařování spínaných zdrojů a zesilovačů je nechtěný vedlejší produkt jejich funkce, vyplývající z principu jejich činnosti. Je tedy pochopitelné, že mnoho úsilí konstruktérů směřuje k minimalizaci těchto jejich nežádoucích vedlejších efektů.
Nevím to jistě, ale domnívám se, že pro (úmyslné) vyzařování mobilů platí jiné normy než pro druhotné vyzařování jiné techniky.
Z Vaší odpovědi nevyplývá, že by nebylo možné zkonstruovat spínaný zesilovač, který by velmi dobře (s minim zkreslení všeho druhu) zesiloval zvuk a přitom prakticky nerušil okolí.

Stále vnímám tendenci odpůrců spínaných zesilovačů posuzovat je podle nejhorších vlastností, které se u dané třídy zesilovačů mohou vyskytovat, zatímco linárním zesilovačům nevysloveně a priori přisuzují jen ty nejlepší vlastnosti své třídy. To je, jakobych říkal, že klasické zdroje s transformátorem jsou nanic, protože brumí (a ony opravdu některé brumí), anebo že lineární zesilovače za nic nestojí, protože Federmann...

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bing [Bot] a 1 host