Začnu tím, co mi přišlo jako dobré.
Cena 26 táců za 2 x 110W do 8 Ohmů u nového zboží s dvouletou zárukou mi přišla fajn.
Ochrany opravdu fungují a ten zesilovač jede i do zkratu. Jeden měděný vousek se vymanil z koaxiálních reprokabelů Shark Musical Dream a spojil se s druhým pólem!
Moje nešikovnost nepotrestal obláček tranzistorů odcházejících do křemíkového nebe, nebo odpálené rychlé pojistky, nebo vyhozený jistič či vyhozené repráky z koše.

Až náhodný dotek odhalil vysokou teplotu poloviny zesilovače. Jinak hrál, jako by se nechumelilo!
Jistý druh kvality mi nedovolil rozhodnout se okamžitě a pořád jsem váhal s prodejem.
Příběh:
Je to drahně let co mi sloužil Marantz KI a ucho chtělo jít dál.
Na KI-čku se mi líbil jemňounký zvuk a hladké výšky. Takový propracovaný audiofilský zvuk pro jemnou akustiku a komorní Jazz.
Chtěl sem něco podobně filigránského s velkou mikro i makro dynamikou...
Čili připravit si cca 50 českých na stůl, dnes to vím...
Třeba teď mám Teac A BX10 za v novém 43t. a splňuje co chci, ale to bych tehdy nezaplatil.
Je přesný, opravdu plně symetrický od vstupů až po koncové zesilovače a hraje hudbu s informací o kvalitě nahrávky přesto hudbu hraje.
Pavel Dudek měřil levnější typ A BX7 pro časopis AV Revue, text je pro laika nesrozumitelný snad jen, že to je slušné.
Sestava k BVA300S v pravdě nešťastná:
CD Sony XB930 od Tumplika1 mělo dynamiku a moc se mi líbilo.
Bedny se měnily a chtělo to pořádný držák měničů...
Pořízení třípásem s dobrýma Focal reprákama od SHAN "Emotion" 530, což byla osekaná verze 550 bez basáku ve spodku upevněného vodorovně, (projekt pana Sýkory) čímž měly být hratelné i v menších cimrách.
Ve skutečnosti se "ekonomickým" odloupnutím basáku vymazal vyšší bas a zůstal jen basreflex naladěný na 35 Hz , a k nim napasovaný přesssný střeďák špičkové kvality a přesssný výškáč fakt excelentní jakosti.
Jenže díra na vyšších basech stavěla proporce zvuku na hluboký nekonturní bas a profi-monitorově přesné středovýšky.
Nic pod 100 t.v nových cenách neumí ty bedny okočírovat, pokud se smíříme s tím kompromisem na 530 bez druhého basáku.
Tumplik1 řekl, že BVA je dobrý zesilovač, ale on by doporučil něco od DPA 380 original za 100t. a pod, nebo dělenec. Dnes vím, že měl pravdu.
Já chtěl konečně novou věc a myšlenka podpořit čs producenta se mi líbila.
Cena příjemná 23 prutů za 110W zesilovač a k tomu nový.
První dny to bylo všelijaké, spoluinvestorka podotkla, že zní jako slabý zesilovač a "málo hraje".
A přišla probírka cédéček, ze sta asi čtyři - max. šest kusů.

Dnes už vím, že elektřina je limit, prostě ten starý Marantz nebyl náchylný na sykavky a nevadil mu přívod v takovém stavu zarušení.
Když se všechno usadilo a já si zvykl na občasné zamrznutí mikroprocesoru s povinným restartem celého zesu za vyčítavého pohledu spoluinvestorky čímž začala její cesta averze k HiFi...
Co mě daleko víc děsilo je občasné spuštění plného výkonu integráče do beden.

To je v paneláku na velkých třípásmech proti mezilidským vztahům a doma nervy jak s "ní", tak o bedny.
Třípásma to ustály, ani cívky, ani uchycení membrán nepovolilo.
Ale velká ztráta důvěry byla nastolena a kapsa skoro prázdná.
Takže shrnu :
- neutrální zvuk s pevným stejno basem mi celkem seděl, jen jistý zdvih důrazu na středech a především na sykavkách v kombinaci s Sony CD a přesnýma Focal měničema vyšel jako jako pekelné spojení
doslova, ale jisté zahlcení v komplexních pasážích bylo limitující pro klasickou
- tichý poslech naprosto neuspokojující, o té tuposti zvuku potichu se píše i v recenzi dělence a poslouchat velkou hlasitostí rychle unaví
- zlepší se to zvýšením citlivosti vstupu, ale pak je zvuk "světlejší" a to bylo s monitorově profesionálním charakterem efikovi nepříjemné
- zamrzání dálkového i manuálního ovládání hlasitosti ale i vstupů je na nervy, když potřebujete nutně ztišit a "TO" nejde utišit, je to na zabití hifisty...v té době ještě hifistkou
- zničeho nic TO začne to řvát na plný kotel 110W/8 Ohmů aniž by to šlo ovládat, mimo vyrvání ze zásuvky, nebo kolíbkou vzadu, což má Paní v leknutí nikdy neuměla a tak jen zděšeně křičela ! Tohle HiFi je pro individualisty, co žijí sami a nevadí jim taková morbidní "slabina" ?
- mám rád hudbu a nízká kvalita nahrávek, nebo kopií mi nikdy nebránila si poslechnout si umělecké dílo jako takové i s limitem záznamu - dokud jsem neposlouchal přes BVA300S v té blbé kombinaci : přesný CDP-todletoočempíšu-přípásma s kovovým výškáčem
6 špica nahrávek hraje, ale ta na jiných aparátech jemná nuance nahrávky se v případě mého BVA300S změnila v pocit marnosti z poslechu přes deku na hlavě
- provedení integráče bylo na pomezí DIY, samořezky držící plech k chladičům byly v tradici "jako dobrý, ale...
________________________________________________________________________________
A tehdy jsem opustil svět "přesných" tranzistorů a vrhnul se do opačného extrému : elektronkoj ochestr varhanovič.
Za jeden rok jsem moc rád prodal BVA300S asi za 14t., co je 10 litrů minus ale to nejhorší, hororový zvuk a poruchovost.
Kdybych bydlel sám - budiž, ale má tehdejší Paní tomu zesu udělila mínusové body ačkoli ho se mnou přinesla z Prahy jako naději na společné zážitky z radosti z hudby.
S tím integráčem jsem - nasral sousedy v paneláku - málem odpálil drahé bedny - nebavil mě poslech ani těch šesti vyhovujících CD ze sta - ale především tam někde začala averze mé bývalé ženy k HiFi, vyjma roztomilého mikrosystému za libovolnou cenu.
A fakt našla v Audiu test "věže" za 60t a byla ochotná to podpořit.
Vždy - vždy tvrdila, že potřebuje poslouchat potichu a zřetelně, ale že všechno moje železo musí řvát, aby to "hrálo".
Dnes mířím k tomu co chtěla elektronkou v předzesilovači se skvělým měřením a koncákem v třídě A.
Proměřeným = skvěle měřícím a skvělým pevným zvukem.
Test 300S, co mě zaujal probíhal na milované značce ´Xavian´ model XN270 a taková kombinace je pro pocitáře ještě snesitelná.
Totéž u Bohuše s modelem BVA300SE a Sonus Faber Concerto, ale po těch třech nutných opravách v Trnavě by mě i to přešlo.
A to zamrzání + spuštění plného výkonu bez varování, to není nic pro citlivé posluchače s zařízením za nemalé peníze.
Co se týká dělené verze, je pro mne zvuk v tiché hlasitosti ještě horší.
U mého prodejce se tehdy dělenec objevil. Na stejných čs bednách byl zvuk k opuštění místnosti.
Rychle. Dech se mi krátil jako bych jeho zadržením chtěl snížit pronikání tak nepříjemného zvuku do nitra.
Dusíce se jsem opustil poslechovku a to mě ještě nezačala bolet hlava.
Vyjádření zklamání z vláken jako Bitva Titánů, a vláken o jakémkoli zesilovači jiné produkce než Trnavské manufaktury.
Naprosté zklamání z křemíkově zkornatělého pohledu na svět hudby ušima profi zvukaře, psané manipulativní technikou zakládající flame war v čemkoli a kdekoli.
Samotné objasnění technických nepřesností je pro laiky přínos!
Já jsem rád za cokoli k návratu do fyziky, akustiky a když už svěřujeme zvuk do rukou slaboprodu i elektriky!
Problém je v manipulaci s vědou jako se záminkou k knížecím radám k laické veřejnosti.
Ne jen to, že jsem nebyl spokojen s integráčem z počátků HiFi společnosti BVA. Ale ten styl do slepé uličky vedoucí manipulace.
Včera mě zasáhl povědomý charakter zvuku v Jojoparku pro děti, kde v "taneční mistnost" mé děti posakovaly na písničky z profi aktivních monitorů JBL.

Byl to on ! Jízlivá přesnost ? ultražiletkových středů a výšek s jistou plastovou pachutí v charakteru "bezcharakterního zesilovače" BVA.
Aktivní monitor je kvalitní řešení silně zesíleného zvuku pro ozvučení.