Parasound

Diskuse o vašich oblíbených značkách. Denon, Marantz, Vincent, Lyngdorf, Densen, Electrocompaniet, NAD a další.
Odpovědět
kalous
Kontaktovat uživatele:

Re: Parasound

Příspěvek od kalous »

kychtax:
na Tvůj dotaz na mě odpověděl Kocour ve svých příspěvcích výše, líp bych to nenapsal
Máš pravdu, že letovaný a krimpovaný fast-on bude lepší, ale ne dokonalý - pořád tam je ten nasouvací kontakt...
proč tam fast-on dávat ? potřebuješ rozebiratelný spoj ?
Překavapuje mě, že někdo slyší rozdíl mezi konektory, ale nepozná rozdíl v zaletovaném spoji oproti třem mechanickým kontaktům na fast-onu, který je navíc z no-name materiálu, nebo to snad nikdo nezkoušel ?

Fast-on jsou primárně určený pro automobilový a podobný průmysl, kde autoelektrikář možná ani neumí letovat, protože pájku nevezme do ruky, jak je rok dlouhý...fast-on už z názvu vyplývá "rychle spojit", rychle neznamená dokonale.

Pokud jsou fast-on jen krimpované jsou to v signálové tři mechanické kontakty navíc, které podléhají oxidaci, vzdušná vlhkost je svinstvo, dostane se všude.
Takže na rychlé rozebíratelné spojení ano, ale v hifi to nemá co dělat, je to jen ulehčení práce při montáži a není potřeba letovací potřeby a také um montážníka spoj dobře zaletovat. Na dobře letované a ne posmrkané studené spoje je třeba nějakou dobu praxe, což vyžaduje odbornost a tím nároky na zaměstnance ve výrobě..a známe to jak to s tou odborností v poslední době v montovnách je. proto dají raději fast-on a podobné konetory s neduhy, co popisuje PMA.

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Souhlasím, jen uvedu, že k fastonům v repro cestě mám menší výhrady, než k těm Molexům. Když vidím ty Molexy, tak vidím skoro rudě, při vzpomínce, jak jsme je museli před cca 20-ti lety vyházet z jedné docela kritické aplikace v počtu desítek ks.
Pavel Macura Audio

skypi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skypi »

Táta dělal ve VOP - pájelo se v podstatě všechno co šlo - samozřejmě se to musi umět. Pokud nějaké pohyblivé spoje, u "military" 3 jištěné, ale plně servisovatelné

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

kychtax píše:
06 lis 2019 11:47
A když se podívám na všechny reprokably malých výrobců v ČR.. nepají to nikdo.
Sroll má všechny konektory na reprokabelech pájené a já většinu také.
Kvalitně provedené pájení a kvalitním cínem není problém. Toto nesplňuje stav kdy mezi vodičem a stěnou konektoru bude milimetr tloušťky cínu a už vůbec ne toho s olovem.

K fastonům bych uvedl případ, kdy starší bedna anglické provenience vykazovala vypadávání zvuku výšek a byl na vině fastonový spoj. Vše potřebné k tomuto již napsal Kocour.
Noble Audio - výroba a prodej

skypi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skypi »

NA: "Toto nesplňuje stav kdy mezi vodičem a stěnou konektoru bude milimetr tloušťky cínu a už vůbec ne toho s olovem."

No to "určitě" ... Proto se na nejnáročnější spoje pořád používají olovnaté pájky.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Nejnáročnější spoje? co to přesně znamená, jaké nároky? Jestli myslíš třeba na elektroniku v autech, kde jsou otřesy a dramatické teplotní výkyvy včetně mrazů, tak tam pájka s olovem patří.
Zde se ale bavíme o zcela jiných podmínkách a pro ty se vyrábí bezolovnaté pájky s příměsí stříbra.
A za druhé o té pájce s velmi špatným vodičem jako je olovo jsem psal ve vztahu k té silné mezivrstvě která se dá vyrobit špatným pájením, tak asi tak.
Noble Audio - výroba a prodej

skypi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skypi »

Ach jo... Toho stříbra je tam cca 3% - O kvalitě takových spojů si dovolím z dlouhodobého hlediska pochybovat - viz jevy jako "whisker" a degradace cínu vlivem teplot - "cínový mor"

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Jo, whiskery mohou byt pekny prusvih. Ja jsem delal v osmdesatych letech na projektu Tamara
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tamara_passive_sensor
Nektere slozite desky PCB se resily metodou mnohavrstvych ovijenych dratovych spoju, radeji nez plosnych spoju. Melo to ale zase jine problemy.
Pavel Macura Audio

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

Zdravím zdejší znalce Parasoud produktů!

Dlouho se tu nic nového neobjevilo, tak přispěju svoji trochou do mlýna.

Nedávno se mi naskytla příležitost pořídit se stavu Parasound a to: P5 + dva konce A23.
Nikdy jsem neuvažoval o BiAmpu, ale prodávající je používal jako monobloky a chtěl prodat jedině jako celou sestavu. Vzhledem k tomu, jak často se bazorový Parasy objevují, jsem neváhal.

Já teda o můstkové zapojení nějako nestojím – neslyšel jsem na něj v případě A23 moc chvály a pak BiAmp se mi jeví jako zajímavější možnost.

Koncáky mají výstup RCA loop out, takže to vypadalo slibně jednoduše. Ale bohužel a zcela logicky – když přivedu signál z PRE přes XLR do prvního konce (středo výško konce) tak ten dostává signál pozitiv – negativ a má dvojnásobnou úroveň oproti tomu, co vyleze jako nesymetrický signál proti zemi na RCA loop outu. Bohužel žádná předdefinovaná páčka na připínání zisku o 3dB není.
Takže máte možnost buď ponížit zisk prvního konce pomocí potenciometrů (ale ladit to, měřit to, poslouchat to je celkem šílenství) nebo použít komplet RCA propojení (to ale nechceš, když máš doma jen XLR kabely a ne zrovna levný). Další a aktuálně u mě zapojená varianta je vyrobit si kabely, které se hned za výstupem z PRE v XLR konektoru rozdvojí na 2 kablíky (FTVS 910). Nevím jestli to není trochu prasárna – poloviční zatěžovací impedance pro PRE atp…

V této konfiguraci je zvuk neuvěřitelně realistický detailní, dynamický… Hlasy jsou velice přítomný, takový skoro bych řekl až holografický. Vše je čisté, rychlé, úderné.
Občas mám pocit, že jsem přímo u živé hudby a ne že poslouchám reprodukovanou hudbu.
Občas se ale dostaví pocit jakési sterility a hrubosti. Ale pochybuju, že se mění vlastnosti sestavy, spíš moje hlava má svoje nálady a mozek si ještě trochu zvyká na nekompromisní předání signálu do mejch uší :-D

Nic méně ještě musím vyzkoušet, jak by si poradil jeden samotný koncák s mejma bednama Revel Performa F226BE – to bych mohl vyhodit FTVS bastl a vrátit do hry druhý pár XLR Nordost TYR2, který teda kuchat nehodlám :-) Zatím jsem se k tomu nedostal proto, že mám k repro 2 páry kabelů (Kimber 4TC a 8TC) se samostatnými konektory na obou stranách a A23 mají jen jeden pár výstupních terminálů.
Takže je budu muset svést do jednoho, aby bylo srovnání trochu fér. Zkusit to s plechovými jumpery a pouze 8TC kabelem by rozhodně nebylo relevantní.

Kdyby to jeden A23 zvládl obdobně, bylo by to fajn. Zjednodušila by se sestava, otevřela by se cesta k nákupu kvalitního reprokabelu (k biampu je to nezaplatitelný - pro mě) a ještě by se jeden uvolnil pro dalšího zájemce… Nebo prodat oba a pořídit A21 – kdyby se někde ovšem nabízela :D

Jaké máte zkušenosti s Parasoudem Vy?
Někdo něco nového?
Zkoušel někdo také biamp?
Nebo máte někdo přímou zkušenost se srovnáním A21 a A23?

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Já jsem byl poslouchat tento kz, ale tam byly zastřene výšky. https://www.voix.cz/zesilovace/parasound-jc-5/
I když zesilovač za to zřejmě nemohl. Zbytek sestavy atd. A hrálo se ze streamu.
Pak jsem slyšel parasound u Pitrse a tam se mi to líbilo. Obecně má myslím P trochu upozadenejsi výšky. ?

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

Aha aha... a co byl teda ten zbytek sestavy? Zabít to může cokoliv že...
Neřekl bych, že cokoliv upozaďuje... výšky má krásně čisté a detailní pokud nahrávka dovolí... Jen mám pocit, že hraje jen to co je v nahrávce, oproti dělenci BV audio, který jsem měl před Parasem.. s ním se se to celé jako rozrezonovávalo občas.. nevím, možní IMD zkreslení... Těžko popsat.. Po přechodu na P to někde působilo, že něco ubylo, ale ubyl pouze bordel a přišla kontrola a čistota.... A to se týká celého spektra.

jarda-hifista
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jarda-hifista »

Ahoj! Musím se zastat děleného zesíku BVaudio, mám doma už víc než rok a nepozoruji rezonace nebo nějakou jinou nečistotu,
naopak čistý, rovný a pevný zvuk v celém spektru i dynamice projevu. Mám to tak rád, proto ho mám. Jrd

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

Tak já sním byl spokojený cca 5let (s koncem) a asi 4 roky s PRE1. Rozhodně nic proti němu... v podobné cenovce moc konkurenci nemá.
Dost jsem se bál, když jsem si vezl Parasound, aby to nebylo fiasko a abych ho hned neprodával dál. Ale to co následovalo mě nenechalo na pochybách ani vteřinu.
Tonální věrnost a kontrola je prostě lepší. Nejvíc je to znát na klasice. Mnohem líp do drží pokupě ve složitých scénách a je to blíž realitě.
Vůbec jsem netušil jak velký mám ještě prostor kam se posunout. A to znám na ucho, na stejných bednách, ale od kamarádů i mnohem lepší zesilovače než Parasound... ale je úplně něco jiného provést výměnu doma na svém systému. Tam se teprve láme chleba.

Ovšem vůbec tady z toho nechci dělat souboj BV vs Parasound.... Ono taky ta A23, dnes s přídomkem + (obvodové řešení z 99% totožné, jen trochu nafouklejší zdroj a luxusnější venek) se cení nová na 65 000,- takže jako 3 PA300SSE.
Zkrátka vůbec to neměl být útok na BV Audio, ale je třeba vědět, že i z BVA se dá jít o kus dál... a vůbec nepochybuju, že se dá jít mnohem dál i od Parase. Jen ty náklady pak rostou geometrickou řadou :)

Btw, když jsme v AVismartu slyšel Moon 340i (chtěl jsem 330A ale neměli ho) tak jsem odjížděl s tím, že jsem rád za BVčko. Kontrola bych řekl stejná, spíše horší než BV... Ale srovnání to není zcela relevantní. Jiná místnost, jiný bedny (Electra 926 vs Sopra 2.0).... Jen zdroj (DAC) byl stejný.

Poměr cena výkon - pro BV rozhodně totální vítězství! Ale Paras (bazarovej, když máš štěstí) je drtí oba, co se dá dělat :)

misakq
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od misakq »

jarda-hifista
taky hodně záleží na bednách, jaké jsou potvory impedančně a jak dokážou zobrazovat přesně a detailně.
Ty moje jsou celkem potvory, neodpustěj nic.

Odpovědět