Co právě poslouchám

Dnes hraje nebo hrálo ...
Odpovědět
Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Co právě poslouchám

Příspěvek od Antony »

Yiakubou píše:
30 pro 2022 13:32
"Prasení zvuku kompresí je návyk cvičených šimpanzů, kteří jsou ve studiích"

Nemyslim si. Drtiva vetsina studiovych inzenyru dela presne to, co chce zakaznik. Protoze to je jejich prace.
Ne. Konzultoval jsem s různými muzikanty. Zákazník, pokud je jím muzikant, často neví co chce. A nechá to na technikovi. A ten to bez dozoru rutinně zprasí do obecného trendu - ať to řve co nejvíc. Současně autor velmi často není ten muzikant. Většina muzikantů jsou řemeslníci. Splní svoji část procesu a do výsledku nemluví. Přenechají tuto práci jiným řemeslníkům ve studiu. A ti to opět udělají zcela šmahem jako obvykle. Máme tady řetězec rutinérů, kdy jediný tvůrce, autor, je na samém počátku, zcela vzdálen od možnosti něco ovlivnit. Navíc často nemá ani potřebné znalosti, aby věděl, co si hlídat. Pak se může jen divit, zaplatil si za zmršený mix a zmetkovou produkci.
Dobrý zvuk vznikne jen tehdy, když cvičenému šimpanzi držíš nůž u krku a praštíš ho přes pracky pokaždé, kdy jimi hrábne do zvuku. Takové případy se dějí a sem tam se podaří tvůrcům dobrý zvuk pohlídat.
Takové nahrávky by tady měly být doporučovány. Nepoživatelná zvuková šlichta, co se dá nalít leda tak do koryta vepřům, zde opravdu místo nemá.
Naposledy upravil(a) Antony dne 30 pro 2022 13:59, celkem upraveno 2 x.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Z hlediska založení nového vlákna by bylo daleko účinnější nějaké s názvem - "Co právě poslouchám s podělaným zvukem."
Tam bych rozhodně nelezl. Konzumenti takového zvuku by pak měli klid na hlasité mlaskání nad splašky.

audafreak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od audafreak »

Yiakubou píše:
30 pro 2022 13:32
"Prasení zvuku kompresí je návyk cvičených šimpanzů, kteří jsou ve studiích"

Nemyslim si. Drtiva vetsina studiovych inzenyru dela presne to, co chce zakaznik. Protoze to je jejich prace.
Bohužel oba názory jsou správně. Kompresory jsou bohužel základním nástrojem "zvukařů".
Nicméně ta diskutovaná nahrávka zdaleka není tak špatná, většina současného popu je mnohem horších, přímo strašných. Nějakým DR se neřiďte, to je velmi relativní, elektronické klávesy mají z principu nízkou dynamiku, to nejsou bicí. A když v nahrávce převažují nebo jsou dokonce základem jako tady, tak je nízké DR naprosto přirozené. Nicméně kompresory byly použity hodně u zpěvu a sborů, dále hromyblesky jsou dost komprimované taky, ale asi jsou vytvořeny opět elektronicky..
Taky je třeba zmínit, že velká část akustické energie je v basech až do 20Hz, to může taky ovlivňovat dojem posluchače, pokud jeho aparát toto nezahraje.
Jinak album jako takové se mi zdá nudné, Comfortably Numb je pro mne jediná poslouchatelná skladba a dokonce vůbec ne špatná.

Aleskla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleskla »

Arild Andersen Group
Affirmation
ECM

38EB27A0-C933-4B29-A164-DFA7BFCEA72D.jpeg

LUK

Příspěvek od LUK »

Nějakým DR se neřiďte, to je velmi relativní, elektronické klávesy mají z principu nízkou dynamiku, to nejsou bicí. A když v nahrávce převažují nebo jsou dokonce základem jako tady, tak je nízké DR naprosto přirozené.
Naprostý nesmysly. To je opět jen chlácholení, zlehčování a hledání výmluv a omluv proč je to zprasený a proč se to neudělalo kvalitně, nic víc. V tej nahrávce nejsou jen elektronický klávesy ani jen "šeptající" hlasy, jak už se tu taky někdo pokoušel tvrdit, ale i kdyby byly, tak i tak je možný nahrát tu hudbu s DR mnohem vyšším než mizerných DR5. Tohle vůbec není o tom, že si někdo myslí, že některý nástroje mají z principu nízkou dynamiku a tak nejde tu nahrávku udělat s velkým DR, nebo tak něco, tohle je o tom, že se to nechce udělat s vysokým DR, ne že to nejde. Ono by to šlo, kdyby se chtělo, jenže problém je právě to, že už se cca nějakých 30 let nechce.
A taky je to nepochopení toho, co je to DR nahrávky. Tady je totiž potřeba neplést si důležitý fakta, DR není relativní ve vztahu ke zvuku jednotlivých nástrojů použitým v nahrávce, DR je ralitivní ve vztahu k tomu jak se pracuje s kompletním nahraným zázamem zvuku.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Že to RW pokakal je zřejmé. Původně to zamýšlel na jeho kanál na YouTube a tam je to jedno, protože tam žádní Hifisti, audiofilové a nároční posluchači nechodí a kvalitní zvuk tam nehledají. Když tak, jen pro orientační poslech. Tolik v poho.

Pak ho bohužel napadlo to zpeněžit a pustit to po drátě. To je ten problém. Říká se tomu nenažranost. Možná se také domníval, že na dráťák je ta kvalita ve standardu.

LW neřeště, není zřejmě ani tak o potřebách zákazníků, či posluchačů, ale globální obchodní projekt.

Jiný příklad - nylonové punčocháče. V roce 1940 v USA vynalezli nylonové vlákno a začali vyráběr nylonové punčocháče, které byly v podstatě prakticky nezničitelné a v tom těm výrobcům došlo, že dámy zakoupí několik párů a nadále jejich peneženky už neuvidí. Tak se začalo kouzlit s kvalitou, aby sice byla velmi dobrá, ale ne nezničitelná a tak jsme se dožili dnešní doby, kdy pro dceru kupuješ nové po každé lekci tanečních. Sorry za OT.

S CD ( či jiným DA ) to někdo mohl vyhodnotit podobně, prodejci potřebovali opakovaný nákup a navíc se zastavil prodej LP. Tak máme dnešní stav. Nároční posluchači se po nástupu LW kolem roku 1995, zpětně přesunuli k poslechu LP, kde se ještě nemršilo, protože tam je to technicky náročnější. Techologicky už to borci zřejmě zvládli, protože i u části nové produkce LP se LW a zkreslený zvuk objevuje. To se týká LP běžně za 500,-, nyní už za 800, či 1200,- kačáků. My Hifisti však máme štěstí, protože poslední roky se objevují LP, které jsou fakt zvukově dokonalé ( i pro takového "punťu", jako jsem já ), ale má to jen jeden háček a to cenu - 3500,- 4000,- kačáků je fakt dost. Sice je kupuji, neboť mám rad kvalitu, ale masovka, či výměna celé sbírky za tyto skvělé LP, to určitě nebude. Taky toho moc takto nevychází. U mně je to jedno, já už mám letitou kvalitní sbírku "z minula", ale začínající Hifisté to budou mít těžké.

BTW: ... potřeby zákazníků a posluchačů. Znáte někoho, kdo by požadoval zprasenou nahrávku, nebo brutálně zesílenou? Já bohužel nikoho.

LW bohužel nevyřešíme, ale pořád máme ještě nějakou možnost výběru.

Kutil191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kutil191 »

cover_1458162522022_r.jpg
inner prospekt - progresivní rock - 2022
A žabomyší válka pokračuje. Témat vlákna je - Co právě poslouchám!

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

Yiakubou píše:
30 pro 2022 12:53
Ano, ale prehnany dzihad vuci Loudness War a pleveleni tohoto vlakna je dle meho taky kontraproduktivni. Navic na zaklade celkem nevinneho prispevku, kde nekdo venoval svuj kousek casu, aby se v dobre vire podelil o zkusenost s ostatnimi. Jiste, informativni to je, na nepravdu je potreba upozornit a opravit, ale nasledna diskuze je vedena v takovem stylu, ze bych nebyl prekvapen, ze to nektere lidi od teto problematicky, nebo od prispivani na foru obecne, spis odradi. Hodne to smrdi jakymsi gatekeepingem, kadrovanim kdo je a kdo neni ten spravny a skutecny hifista a posluchac, atd. To je zase to nejvetsi zlo v tehle komunite.

Navic myslet si, ze podobne presvedcovani kolegu hifistu neco zmeni, mi prijde hodne naivni, ale rad se budu mylit. Hifisti dle meho nezmeni nic. Je potreba presvedcovat ty, ktery to tak chteji - a to nejsou hifisti, nebo mastering inzenyri ve studiu, ale zadavetele, jejich zakaznici, potazmo zakaznici tech zakazniku. Takovi sem ale asi moc nechodi. Pro sebe bych byl rad, kdyby tohle vlakno zustalo takove jake je - tzn. inspirativni, kde budou dobra i spatna vydani, ale hlavne hudebni tipy.

Pokud chcete vlakno, kde budou jenom ty zvukove kvalitni vydani, jak se dle vasich slov na hifi foru slusi a patri, kde budete chtit analyzovat technickou stranku nahravek, nikdo vam nebrani si takove "Co prave posloucham - kvalitne" vlakno zalozit, nadefinovat si tam co je a co neni kvalita a ridit si to dle sebe. Ja bych neco takoveho velmi ocenil a treba by to mistni DR dzihadisty motivovalo taky necim prispet, a ne jen kritizovat. Tohle takove vlakno podle me neni, staci si precist uplne prvni prispevek.
Toto je najlepšie zhrnutie situácie okolo obsesie someliera Antony a nestastnika Luka. Viac k tomu netreba. Za seba si dávam záväzok do nového roku nereagovať v tomto vlakne na offtopic🙂👍

Aleskla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleskla »

Když jsem si dal novinku třikrát dokola vrátil jsem se na počin z roku 2005.
Pro mě to jsou opravdu krásné desky. Pro milovníky severského jazzu a produkce ECM asi není potřeba představovat.
Arild Andersen group
Electra
ECM
2005

3405EF6C-028A-436D-945D-738466023DF1.jpeg

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Kutil191
Doplním tvůj žabomyší koment o jednu skutečnost, kterou jsi zjevně opomenul:
Název fóra je "diskuzní". Tedy lze o tom "co právě poslouchám" zde diskutovat.

A za tvoje prog rockové poslechové tipy děkuji. Jsou mi leckdy inspirací.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Audafreak:
Dá se snad souhlasit s tím, že některé současné nahrávky jsou zvukově horší. To však ze zmíněné dobrou ani "zdaleka ne tak špatnou" nedělá. Mezi DR5 a DR4 je asi takový rozdíl, jako utopit se v 10 nebo 11 m hlubokých sračkách. Rozdíl metr, ale je ti to k prdu, stejně se v nich utopíš. Ale můžeš se pak chlácholit tím, že to nebylo tak špatné utopení...
Elektronické klávesy nemají z principu nízkou dynamiku, to je naprostý nesmysl. Výmysl, který má ohyzdnou skutečnost lakovat na růžovo. Další pokus jak relativizovat jednoznačně ve studiu podělaný zvuk nahrávky tím, že to z principu jinak nejde. Na to naletí jen technický Neználek, nebo příznivce ideologie nízkého DR. Existuje mnoho elektronických nahrávek s dobrou dynamikou, které snadno podobné chiméry smete ze stolu.
Z principu má nízké DR jeden neměnný tón s nízkou amplitudou. Hudba je o něčem jiném.

Údajem DR je dobré se řídit v kontextu dalších okolností. Dobrý dynamický rozsah je jednou z mnoha podmínek dobrého zvuku. Doporučovat na hifi fóru nahrávky s chybně udělaným zvukem je nonsens. Obhajovat si tato vadná doporučení je demonstrace poslechového konzumu 3. kategorie.
Jednoduché a pravdivé jako malá násobilka.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

SBB - SBB (3) Pamięć (1976) DR13 vinyl rip
Moje nejoblíbenější album od této polské skupiny. Excelentní prog rock.
Z hlediska vydavatelských aktivit to nebylo příliš šťastné album. Však co taky čekat podmínkách rudě se šklebící totality.
Na vinylu album vyšlo od polských Muza 4x v různých edicích v roce 1976. Rozlišují se podle barvy středové etikety. Pak skoro 30 let nic, až roku 2004 spatřila světlo světa první CD reedice. Je pravda, že mám až tu následující z roku 2005 od Metal Mind Productions, kde je tato nádherná muzika zprzněná na hrůzostrašných DR6 a DR7, ale o ani té první CD edici si z hlediska dynamického pressingu iluze nedělám. Další CD vydání na tom byla stejně špatně, včetně GAD Records z roku 2020. Ti se sice snaží být trošku umírněnější, ale do originálu mají daleko. Případné bonusy (kterých je hafo) to nezachrání.
Udělat slušný rip z vinylu je tak jedinou možností, jak se s nahrávkou seznámit v její nepoznamenané kráse.
Pak je tu ještě jedna možnost. Pšonci vydali v roce 1997 dvojku a trojku SBB na jednom CD dohromady. Nedá se to moc sehnat, ale zvuk by tam měl být dobrý. Mám z této edice čtverku a je špičková.
Obrázek
Obrázek

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Oldear:
"BTW: ... potřeby zákazníků a posluchačů. Znáte někoho, kdo by požadoval zprasenou nahrávku, nebo brutálně zesílenou? Já bohužel nikoho."
Velmi výstižné. Pod to se podepisuju.

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Oldear píše:
30 pro 2022 15:58

BTW: ... potřeby zákazníků a posluchačů. Znáte někoho, kdo by požadoval zprasenou nahrávku, nebo brutálně zesílenou? Já bohužel nikoho.

LW bohužel nevyřešíme, ale pořád máme ještě nějakou možnost výběru.
99% ludi si vybere Michala Davida pre Milesom Davisom a 99% ludi ani netusi, ze co je DR. To su smutne fakty.
Hudba je tovar ako kazdy iny a tak to treba brat, peniaze su dnes za reklamu na YouTube a Spotify. A tak to aj vyzera.

A nad upadkom RW sa ani netreba cudovat, ani jeho posledny album uz nebol nic moc. Zase kde budeme mny, ked budeme mat 80 rokov.

Juri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Juri »

ROOT - The temple in the underworld (1992)

Obrázek

Odpovědět