DIY úpravy malé poslechovky.
Re: DIY úpravy malé poslechovky.
Ještě není nic ztraceno - až se pustím do výstavby nové poslechovky, vše se bude měřit. Ale přece jenom již nyní mohu něco udělat - Behringer DEQ2496 má možnost bypassu, čili přímé propojení vstupu na výstup. Takže zítra vyzkouším a poreferuji.
jj nejlepší rack=žádný rack
Ne vážně, pokud nejsou položený na huňatém koberci, ale třeba na desce tak v tom nevidím žádný problém, naopak
Pytel by mohl vyprávět, když zrušil svůj mega "mrakodrap" rack a pořídíl nízkej, tak to údajně velmi pomohlo akustice... Jeden místní highendista, šel ještě dál a přístroje má rovněž na zemi... Asi není dobře když je prostor mezi bednama zaskládán vším možným... Co myslíš Alesko?

Ne vážně, pokud nejsou položený na huňatém koberci, ale třeba na desce tak v tom nevidím žádný problém, naopak

Že máš na 100 % pravdu.vintage píše:...Asi není dobře když je prostor mezi bednama zaskládán vším možným... Co myslíš Alesko?
Mne ten můj taky mezi těmi póvl bedýnkami

a tak přemýšlím jak, kam a co do nové poslechovky dát, aby to bylo

kdyz nizky tak by to slo velmi snadno a relativne levne - v Hornbachu jsem videl pekny masivni desky z ruznych druhu dreva (myslim ze 100x50cm), k tomu jen pridat nizke nozicky (v mem pripade bych volil dopredu nozicky a dozadu kolecka, pro snazsi manipulaci, ale vim ze nekdo proti tomu ma vyhrady) a jednoduchy minimalisticky "rack" je hotov za cca 1500 Kc
Dnes se podíváme na dva obrázky, jak poslechovou místnost řeší vědci. Obrázky jsou z oficiálních stránek dánské Aalborg Universitet, takže to nebudou žádní diletanti (čti nedouci) bez kulatého absolventského razítka v oboru akustiky, jako jsem já.
Poslechovou místnost pro stereo řeší takto

a abych udělal radost přívržencům multikanálu, tak ještě poslechovku pro vícekanál

A kdo nevěří, ať se podívá sem. Po kliknutí do příslušné místnosti se vám objeví stručný popis.
Se současným stavem dvoukanálu (sterea) vládne všeobecná nespokojenost a tak se objevují i takovéto obrázky
Klikni pro zvětšení
doprovázející systém Ambiophonics. No, bydlet bych v tom nechtěl, ale možná že je to budoucnost stereofonie. Na těch stránkách jsou i zajímavé odkazy na software, takže možnosti jsou značné.
Dizajnu se meze nekladou a možná, že někdo bude i slintat

Takto si poslechovku představuje MAT Studio and Elastik
Poslechovou místnost pro stereo řeší takto

a abych udělal radost přívržencům multikanálu, tak ještě poslechovku pro vícekanál

A kdo nevěří, ať se podívá sem. Po kliknutí do příslušné místnosti se vám objeví stručný popis.
Se současným stavem dvoukanálu (sterea) vládne všeobecná nespokojenost a tak se objevují i takovéto obrázky

doprovázející systém Ambiophonics. No, bydlet bych v tom nechtěl, ale možná že je to budoucnost stereofonie. Na těch stránkách jsou i zajímavé odkazy na software, takže možnosti jsou značné.
Dizajnu se meze nekladou a možná, že někdo bude i slintat

Takto si poslechovku představuje MAT Studio and Elastik
Mluvil jsi o vlivu umístění repro v místnosti (velmi vágně o místnosti nedefinovaných kvalit) a pak najednou o středních kmitočtech a o čem tam jde ("jde o" vážně nerozumím).dadaft píše:pokud uvážíme systém jako celek, dojde nám, že například u středních frekvencí jde o převod rozdílů intenzit mezi jednotlivýma bednama na fázový posuv atd.[/url]
Tohle naprosto chápu a rozumím tomu, žádný gyrátor v tom ale nevidím. Možná to jde tak nějak přepsat jako graf systému, ale k tomu nevidím důvod, když je to dost popsané po vlnové a fyzikální stránce. Navíc se to týká pouze principu tvorby stereo obrazu a děje se automaticky z principu věci a nijak ho neovlivníš.Velky Bobo píše:Při stereofonní reprodukci je zapotřebí vytvořit stav, kdy díky použití dvou zdrojů zvuku vyzařujících různé signály každé ucho dostává něco jiného tak, aby se vytvořila iluze jednoho "fantomového" zdroje někde v prostoru. Nejčastěji se tak děje s využitím intenzitního principu resp. intenzitní stereofonie, kdy každý zdroj hraje s jinou amplitudou a ucho si to nějak přebere. Méně často se používá a hůře funguje fázová stereofonie (např. AB stereofonie), pracující obdobně, avšak s fází. Ovšem takhle jednoduché je to pouze z hlediska vysílání. Uši to slyší poněkud jinak. Dá se totiž celkem jednoduše dokázat, že když dva od sebe vzdálené zdroje vyzařují tentýž signál s různou amplitudou, pak máme-li dva nesměrové přijímače (což jsou uši v oblasti pod 1 kHz celkem spolehlivě), pak oba přijímače dostávají výsledný signál ve stejné amplitu
dě, avšak s různou fází. To je čistě fyzikální jev daný vlnovými vlastnostmi zvuku, který nijak nezávisí na vlastnostech a přítomnosti či nepřítomnosti přijímačů.
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=690
[/quote]dadaft píše:cílem je, aby tato přeměna (trans-formace) proběhla správně (bez zkreslení).
k tomuto se v praxi používají, jak jsem naznačil, transformátory - v tomto konkrétním případě spíš gyrátory.
u jednotlivé bedny o něm více např. zde, kapitola XXIII: http://www.czechaudio.com/pdf/SRS20-29.pdf
Ta zdánlivá tranformace není žádná transformace, ale prostá principielní vlastnost. Opravdu by mě zajímalo kde se v praxi používá gyrátor, že bych si ho jako měl strčit do místnosti, nebo zapojit na bedny abych měl pořádné stereo? V linku na CzechAudio pan Sýkora o gyrátoru píše jako o elektrické součástce modelující jistou elektromechanickou vlastnost, která ještě ke všemu platí na basech.
Z tvého příspěvku mám pocit, že se sice oháníš jmény, linky a citacemi, ale nerozumíš ani trochu tomu, o čem se snažíš mluvit. Po několikátém přečtení nemůžu stále najít hlavu ani patu vého příspěku, pleteš věci dohromady. Pokud se pletu já, tak mě prosím přesvědči o opaku nikoliv nadávkami, ale nějakou metodou, uživající logické operátory a podobně uznávané myšlenkové postupy. A klidně to můžeš napsat stejně ostře jako já.
Doufejme že zůstane pouze u diskuze a tak se podívejme na jiná fóra, jak jinde řeší "2 ch listening room". Snad nejlépe je tato problematika zpracována zde 2 ch listening room, aiming for best possible. Autor pravděpodobně rozvíjí toto téma i na dalším fóru a dokonce pod stejným názvem.
Z jiného fóra My 2ch listening room pochází tato krásná fotografie

Pozadu nejsou ani australané s příspěvkem Help Me Design The Ideal 2ch Listening Room
Ale pokračuji další krásnou fotkou, tentokráte z fóra Dedicated listening room

Další pěkné stránky o výstavbě poslechovky pro stereo (bohužel s velkými obrázky) jsou My new dedicated listening room - story with pics (BWW)
A pro milovníky "nádražních tlampačů" přidám ještě jeden obrázek, fascinující mne jemností, až ženskostí provedení

je z tohoto fóra I wish I hadn't built a dedicated listening room
Z jiného fóra My 2ch listening room pochází tato krásná fotografie

Pozadu nejsou ani australané s příspěvkem Help Me Design The Ideal 2ch Listening Room
Ale pokračuji další krásnou fotkou, tentokráte z fóra Dedicated listening room

Další pěkné stránky o výstavbě poslechovky pro stereo (bohužel s velkými obrázky) jsou My new dedicated listening room - story with pics (BWW)
A pro milovníky "nádražních tlampačů" přidám ještě jeden obrázek, fascinující mne jemností, až ženskostí provedení

je z tohoto fóra I wish I hadn't built a dedicated listening room
yop pekne a decentne tvorene s citem pro harmonii, celkem se mi to libi... ackoliv tlampace nemusim.
tak ja naopak hornove konstrukce rad mam, ale toto se mi nelibi... ale inspirujici jsou rozhodne vsechny... coz se ted velmi hodi, protoze prave s mou nejdrazsi polovickou hledame vhodne reseni obyvaku - kompromis mezi poslechvkou a obyvacim pokojem. snad jiz brzy "ozivim" sve vlakno k tomuto tematu 

Sice to trvalo o pár dní déle, ale vyzkoušel jsem. Upozorňuji, že jde o zkoušku vypínání/zapínání bypassu v akusticky vyřešené místnosti, kde již není potřeba. Při vypnutí DEQ se zvukový obraz nepatrně stáhne doprostřed a trochu dopředu, zvuk dostává tak trochu slinutější a nepatrně hrubší charakter. Při zapnutí bypassu, kdy oba kanály jsou upraveny je hudba melodičtější, teplejší, dostává až "elektronkový šmrnc" - krásně je to vidět (nebo spíše slyšet) na melodii basového partu Timothy B. Schmita v klasickém evergreenu této skupiny Hotel California a basech všeobecně v jakékoliv skladbě, což je způsobeno hlavně tím, že DEQ dělá převážně ekvalizaci v basové oblasti, asi do 300 Hz. Co je také příjemné je i to, že s EQ je hudba rozprostřena mimo prostor reprobeden které ve zvukovém obrazu úplně mizí, sedíc ve sladkém bodu poslechu již musíš hodně zvýšit pozornost, abys poznal který který zvuk z kterého repra jde.Aleska píše:... Ale přece jenom již nyní mohu něco udělat - Behringer DEQ2496 má možnost bypassu, čili přímé propojení vstupu na výstup....
Je to skutečně třešnička, ale sladká.

no, když dáš třeba bednu do blízkosti rohu, tak zvuk na nižších kmitočtech může být zvýrazněný až o 18dB - což je mimochodem maximální rozdíl mezi kanály u XY stereofonní nahrávky. takže ovlivníš a to tak že dost.check píše:Tohle naprosto chápu a rozumím tomu, žádný gyrátor v tom ale nevidím. Možná to jde tak nějak přepsat jako graf systému, ale k tomu nevidím důvod, když je to dost popsané po vlnové a fyzikální stránce. Navíc se to týká pouze principu tvorby stereo obrazu a děje se automaticky z principu věci a nijak ho neovlivníš.
jak už jsem tady několikrát psal, výborný je na toto přepínač mono-stereo-reverse, který kdysi býval na každém slušnějším stereo zesáku. pokud přepneš stereo na reverse a něco ve zvuku se ti změní (samozřejmě kromě toho, že je to obráceně v pravolevém smyslu), tj. např. vzájemné vzdálenosti fantómových zdrojů, hloubka scény, nebo máš třeba víc nebo míň basů, tak máš ve sterofonii něco špatně.
(trošku složitěji to samozřejmě jde udělat třeba v Auditionu, zkrátka rozřežeš nějakou skladbu na menší kousky a u některých přehodíš L a R)
další věc, ke které mě kdysi přivedl boxer: třeba zmiňovaná XY stereofonie snímá ve fázi prostor a umístění zdrojů v něm (dá-li se to tak říct) pod úhlem necelých 90°. když si sedneš na vrchol rovnostranného poslechového trojúhelníku jako třeba na tom prvním Aleskově obrázku poslechovek, tak těchhle 90° slisuješ na nějakých 50°...
na druhou stranu je pravda, že původní zvuk (v místě, kde se nahrávalo) s reprodukovaným už se dneska nezkoumá, 99% nahrávek navíc žádný původní prostor nemá, takže je to vlastně fuk. hlavně když to dobře basuje...
p.s.: nic s logickými operátory ode mě nečekej, na to nemám.
p.p.s.: kdybych byl zdravý, už dávno by se něco dělo, měl bych postavené přinejmenším zajímavé bedny - ale takhle... - je to děs, nemít možnost, prostředky a sílu, ale už jsem se s tím vyrovnal a když nechcete poslouchat co neuměle říkám, tak neposlouchejte...
tečka.
p.p.s.: kdybych byl zdravý, už dávno by se něco dělo, měl bych postavené přinejmenším zajímavé bedny - ale takhle... - je to děs, nemít možnost, prostředky a sílu, ale už jsem se s tím vyrovnal a když nechcete poslouchat co neuměle říkám, tak neposlouchejte...
tečka.
Ale to sem zase pleteš symetrii umístění beden a předtím jsi o ní vůbec nemluvil. Snad dá rozum, pokud bude každá bedna hrát jinak, tak je stereo narušeno.dadaft píše:no, když dáš třeba bednu do blízkosti rohu, tak zvuk na nižších kmitočtech může být zvýrazněný až o 18dB - což je mimochodem maximální rozdíl mezi kanály u XY stereofonní nahrávky. takže ovlivníš a to tak že dost.
Dál se k tomu už nebudu vyjadřovat.
Až dodělám svoji poslechovku, tak u mě budeš vítán na návštěvu. Můžeme to pak probrat, psané slovo mi přijde jako úzký informační kanál.