DIY gramofon

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
Jra
Kontaktovat uživatele:

Re: DIY gramofon

Příspěvek od Jra »

Ahoj, děkuju za rady. Použuji nemagnetickou nerezovou ocel. Jen pro informaci jsem doplnil na "rajče" jak vypadá ovládání maxon motor. Hezký den JRA

Jra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jra »

tak a je to nakreslené a ke stažení zde https://ulozto.cz/!Ei4yWGdXT/gramo-narozeniny-rar. Moc jsem neřešil materiál součástek a tolerance. Trochu zlobí převod .spt z maxonmotoru

V " dokumentech" je cenová nabídka na "motorizaci" gramofonu, navrženy dva typy motorků. V případě objednání maxonmotoru, doporučuji koupit kabely přímo od výrobce. Minule jsem nesehnal krimpovací kleště pro dodané konektory. Elektro součástky nakupuji v GME Electronics Praha.

1. material šasi - buková překližka ( lepená deska ze dvou 10mm )
2. materiál ložiska - AISI 304 (W.Nr. 1.4301), magnet KR-40-23-06-N
3. materiál kotouče certal EN AW 7075 [AlZn5,5MgCu] + POM C. Jednu variantu uvažuji vyrobit jenom z POM C
4 . spojovací materiál - většina M3 v různých délkách ( šroub se zápustnou hlavou s vnitřním šestihranem ISO 10642 Nerezocel A2 M3X6 ). závitové vložky Kern Kobus typ Ensat SH309, vrtaná díra 4,2 - 4,3, typ BenckLok F, vrtaná díra 4,5 - 4,7. Upřednostňuji typ BancLok F pro jednodušší montáž lakovaných dílů

tak hodně úspěchů a kdyby napadlo někoho nějaké vyplepšení budu rád. hezký zbytek dne

reta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reta »

Jra, prosím tě chápu to dobře, pokud si myslím, že podle zveřejněných výkresů si mohu gramofon vyrobit i já?
Jinak, to co jsi předvedl: *thumbs up* *2thumbsup* *palec* *jupi* :D
Já bych si ho tedy vyrobit chtěl.

Jra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jra »

:D no jasně, vyrábějte :D jo chybí tam dva výkresy, tak se omlouvám

reta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reta »

Děkuji. Zatím jsem zjistil, že tam není výkres bronzového pouzdra ale je tam model v SolidWorksu. Tak dobrý.

reta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reta »

Tak jsem rozhodnut, stavím.
Jra: pokud by ti vadila tato diskuze na tvém vlákně, založím nové.
Zatím bych prosil tipy na raménko, první co mne napadlo Pro-Ject 12cc Evolution. Jsem tak trochu patriot.

Jra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jra »

Nevadí :D jen stavte. O tom raménku jsem přemýšlel také :D

reta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reta »

Dnes dorazila zirkonová kulička, +balné +pošta +DPH celkem za jednu kuličku 628.60 Kč. Není to moc za tak malou kuličku. Nevím zdali jsem neudělal blbost. Pokud je talíř nadnášen magnetem nestačila by kulička do ložiska (ocel)? Navíc je v plánu i teflonová podložka a ta rozhodně bude mít menší životnost než ocelová kulička.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Pokud jsem dobře pobral předchozí debatu, plave talíř na magnetu, takže by kulička nemusela být vůbec.
Ve verzi s kuličkou je mnohem důležitější, než materiál, její naprosto přesné vystředění do osy.
Jinak se to bude kývat ze strany na stranu, respektive tlačit k jedné ze stěn ložiska.
Pokud jde o materiály, bude-li protější plocha plastová, což se doporučuje, bude životnost kuličky
v podstatě neomezená, u té keramiky určitě, a nejspíš i s kuličkou z ložiska.
Mimochodem, výborně by fungovala i kulička rubínová, jaké se používají ve snímačích souřadnicových
měřicích strojů (pardon, profesionální deformace).
A k tomu teflonu. Když se začaly dělat první náhrady kyčelních kloubů, byl kloub tvořen ocelovou koulí
v teflonovém lůžku. Po několika letech nastaly problémy, které končily reoperací. Dnes se klouby,
pokud nejsou celé z keramiky, dělají s lůžkem s HDPE. Což je vysokomolekulární polyetylen.
Tedy například víčko od PET láhve se sodovkou. Nedělám si srandu, kdo nevěří, ať se zeptá strýčka Googla.

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

Srovnávat materiál na víčko z PET s kloubní náhradou by bylo asi hodně zavádějící. Na kloubní náhrady se používá materiál označovaný jako UHMWPE (ultravysokomolekulární polyetylen) a ten se ještě speciálně povrchově upravuje. Důvodem pro použití místo dříve používaného teflonu jsou lepší mechanické vlastnosti (tuhost, houževnatost). Teflon je poměrně měkký, ale co se týká třecích vlastností, tak je lepší než PE.

panda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panda »

Naprosto správně, je to tak. Víčka jsem zmínil pro názornost, každý si na to může sáhnout. A řekl bych, že pro gramofon by ten materiál i stačil, nepotřebujeme nějaké kosmické technologie.
Z hlediska samotného tření by byla nejlepší destička z hodně tvrdého materiálu - kalená ocel, nebo přímo keramika. Pak by se jednalo o téměř bodový styk se zanedbatelným třením. Bohužel, pouze teoreticky, v praxi je to zdrojem hluku. Proto se volí ty plasty. Problém teflonu je v tom, že je příliš měkký, takže i když má dobré kluzné vlastnosti, vymačká se do něj větší jamka a čím větší průměr, tím větší tření. Proto je HDPE dobrý kompromis (IMHO). Šlo by zkusit i Delrin, ten je ještě tvrdší - k dostání jako trsátka na kytaru za pár korun. Experimentování se meze nekladou, ale já bych se spolehl na magnet, tam je tření opravdu nulové a navíc jemné odpružení taky nemusí být na závadu.

reta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reta »

Magnety právě dorazily. Tak na ně tedy spoléhám. Uvidím zdali tu půjde bez kuličky. Jra, už to třeba ví.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

panda píše:Z hlediska samotného tření by byla nejlepší destička z hodně tvrdého materiálu - kalená ocel, nebo přímo keramika. Pak by se jednalo o téměř bodový styk se zanedbatelným třením.
Technická pozn...mám vyzkoušeno, že materiál, ze kterýho se vyráběj keramický nože (zirkonium), jde obrábět.Alespoň já, se svojí výbavou to dokážu.Takže by bylo možný vyříznout malou destičku z keramickýho nože na zkoušku.
kabelguru.cz

Jarda69
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarda69 »

Co přímo magnetické ložisko? Fungovalo by, používá se u nějakého gramofonu?

reta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reta »

Jsem přesvědčen, pokus se vyřeší nadzvednutí talíře magnetem kulička potřeba nebude. Pak jediným zdrojem odporu a hluku bude bronzové ložisko.

Odpovědět