DIY gramofon
Re: DIY gramofon
Ahoj, ta kulička s destičkou PTFE je jen pro "sichr", jinak by se to mělo "nadnášet" na magnetech. Musel jsem odlehčit kotouč_dural, aby se hmotnost ( kotouče dural, POM a části ložiska ) dostala pod 12kg.
Krome CMB (http://clearaudio.de/_assets/_pdf/manua ... MB_E+D.pdf, https://www.youtube.com/watch?v=EJOKzC3QJW8, ), o kterém jsem uz psal, pouzívá magnetické lozisko (pod názvem TMD) i firma Transrotor.Jarda69 píše:Co přímo magnetické ložisko? Fungovalo by, používá se u nějakého gramofonu?
To je ale o neco slozitejsí nez u Clearaudia. Pohon Clearaudia jede prímo na talír, u Transrotoru pohání moror jen “subtalír”, který ke magnety oddelený od talíre, který potom roztácí jen “magnetické pole”.
http://www.frank-landmesser.de/hoer_analog_tmd.html, http://www.hifitest.de/images/testbilde ... -17416.jpg
P.S.: Vsimete si délky videa, které zachycuje otácejicí se talír Clearaudia (...jeho otácení probíhá za naprostého ticha!)
P.P.S.: Ani jeden, ani druhý ale zádnou kulicku nepouzívá.
-
- Kontaktovat uživatele:
Jedna moje zkušenost zpřed mnoha let při stavbě prvních gramofonů .Ložisko a uložení talíře a základna přenoskového ramena mají být PEVNĚ instalovány na pokud možno tlusté základně (např.mdf tl20mm) .Mezi osami jejich základen Nesmí být žádný pružný element. Pokud tak tomu nebylo, že jsem ložisko talíře měl na odděleném plechu a přenosku na horní desce, zvýšil se hluk. Bylo to způsobeno tím, že hluk motoru se v nestejné míře přenášel a tím vznikaly další vibrace mezi uložením talíře a ramena.
Říkám, že magnety ano ale JEN PRO ODLEHČENÍ. Oska talíře na kuličce. Nakonec tvoje DIY konstrukce asi umožní vyzkoušet obě varianty, zkus při obou změřit odstup hluku.
Z toho důvodu také nejsem příznivcem lákavě vypadajících ramének na silonovém lanku napínaném bezdotekově magnetem . Tam je osa raménka také pružným elementem na který se přenáší vibrace.
Říkám, že magnety ano ale JEN PRO ODLEHČENÍ. Oska talíře na kuličce. Nakonec tvoje DIY konstrukce asi umožní vyzkoušet obě varianty, zkus při obou změřit odstup hluku.
Z toho důvodu také nejsem příznivcem lákavě vypadajících ramének na silonovém lanku napínaném bezdotekově magnetem . Tam je osa raménka také pružným elementem na který se přenáší vibrace.
A měl si motor vedle v těžké kovové základně a spojení s talířem bylo jen pomocí řemínku?
-
- Kontaktovat uživatele:
Uchycení motoru bylo různé, jednalo se o převzatá nebo upravená uchycení motoru dle tehdejších plánků hifiklubu (gramofony SG...) motory SMZ375 a SMR300... Většinou se motory uchycovaly na pružinkách, zkoušeli jsme různé metody odtlumení. Ale já psal o jiném jevu a o nutnosti pevného vibrace vylučujícího spojení mezi uložením talíře a ramena.
Tak mne napadlo něco by šlo tisknou na 3D tiskárně.
A nemělo by bejt to bronzový futro (v tom zeleným fujtajblu) na vnitřní ploše dokonale vyleštěný ?
kabelguru.cz
Taková pěkná zelená. To nevím, takhle jsem ta bronzová futra koupil už hotová. Předpokládám, že se s nimi už nic krom montáže a namazání nedělá.
Povrch toho pouzdra je v pořádku, nejedná se o plný materiál, ale tzv. sintrovaný bronz. Zrníčka materiálu jsou slisovaná a spečená do potřebného tvaru, vznikne porézní materiál, který je napuštěn olejem, takže v řadě aplikací ložisko funguje jako samomazné.
Montáž má probíhat tak, že se s pomocí přesného trnu zalisují obě pouzdra najednou do přesně vyrobených souosých otvorů. Trn zajistí, že pouzdra půjdou ve správném směru. Zároveň, protože sintrovaný materiál je relativně měkký, dojde ke kalibraci na správný průměr a tvar. Při lisování do plastu k tomu nedojde, dřív povolí plast. Ono se to nakonec taky nějak točit bude, ale plast nezajistí časovou a teplotní stabilitu polohy pouzder. Na jejich souososti dost záleží. A v ložisku bude větší vůle, než má být.
3D tiskárny jsou na některé věci výborné, ale nahrazovat 3D tiskem jednoduchou soustruženou součást, která má být navíc přesná, nedává smysl.
Montáž má probíhat tak, že se s pomocí přesného trnu zalisují obě pouzdra najednou do přesně vyrobených souosých otvorů. Trn zajistí, že pouzdra půjdou ve správném směru. Zároveň, protože sintrovaný materiál je relativně měkký, dojde ke kalibraci na správný průměr a tvar. Při lisování do plastu k tomu nedojde, dřív povolí plast. Ono se to nakonec taky nějak točit bude, ale plast nezajistí časovou a teplotní stabilitu polohy pouzder. Na jejich souososti dost záleží. A v ložisku bude větší vůle, než má být.
3D tiskárny jsou na některé věci výborné, ale nahrazovat 3D tiskem jednoduchou soustruženou součást, která má být navíc přesná, nedává smysl.
Jo, tohle mě taky napadlo.Proč vyrábět jednoduchou součástku přesným soustružením z kovu, když jí můžu vyrobit "moderní" (spíš módní) metodou na debilní 3D tiskárně z odpadu...pardon...plastu.Kolik času asi ten člověk strávil programováním a přípravou na tisk ?
Souosost a stabilita mi taky přijde u pouzdra ložiska daleko důležitější, než zelená barva u kraviny s rastrem na povrchu.
Souosost a stabilita mi taky přijde u pouzdra ložiska daleko důležitější, než zelená barva u kraviny s rastrem na povrchu.
kabelguru.cz
Něco v černém.
Na barvě opravdu nezáleží, mě se líbila i ta zelená. Některé pomocné díly lze 3D-tiskem určitě vyrobit. Nerad někomu kazím radost,
ale díly pro zalisování pouzder to rozhodně nejsou. Nakonec nejde ani tolik o technologii výroby, jako o potřebnou pevnost materiálu.
Ale bavíme se o Hi-End výrobcích. Běžná spotřebka by se 3D tiskem jistě dělat dala (když si odmyslíme náklady a čas).
ale díly pro zalisování pouzder to rozhodně nejsou. Nakonec nejde ani tolik o technologii výroby, jako o potřebnou pevnost materiálu.
Ale bavíme se o Hi-End výrobcích. Běžná spotřebka by se 3D tiskem jistě dělat dala (když si odmyslíme náklady a čas).