VINYL vs. CD

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Re: VINYL vs. CD

Příspěvek od S499_1023 »

lidumil: Půjčím *2thumbsup* .

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

Tak jo *2thumbsup* ale neumím s ním zacházet :(

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Inak, čo sa týka nekonečného súboja CD vs vinyl, dovolím si tvrdiť :D , že dobrá LP je lepšia ako zlé CD a dobré CD je lepšie ako zle urobená LP *2thumbsup* :lol:

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

kite19: Ano to si pekne napísal. A dá sa to ešte skomplikovať že dobre nahraté CD na nekvalitnom prehrávači môže znieť horšie ako ako menej kvalitná platňa na dobrom gramci s adekvátnou prenoskou. Alebo opačne??? Tých možných kombinácií je iste viac, a zrejme ešte viac nemožných. ;)
Jednoducho každý nech si počúva čo chce a na čom chce (teda podla svojich možností, alebo nemožností) a nech si do toho nenechá kecať.

Mikrob
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mikrob »

Přesně tak. Ale nechť se vyhýbá nyní tak lacinému a módnímu odsuzování systému CD. Já také velmi rád poslouchán LP, nicméně třeba včera jsem si dal do gramofonu Meddle a pustil Echoes. S počátečním slabým hlukem drážky jsem se rychle smířil, skladba se rozehrávala a najednou lupanec. A hned další dva. Desku jsem vypnul, prohlédl, nenašel okem nic špatného. Při druhém přehrání jsem ty počáteční lupance vydržel a zaposlouchal se... A najednou zas jeden, pak tichá pasáž, trošku praskání a najednou zase lupanec. Tak jsem to vzdal, dal jsem vedle do přehrávače CD Meddle a pustil Echoes. Musím říci, že to byl balzám na duši. Nepoznal jsem nějaký zvláštní rozdíl v kvalitě zvuku, ale ta absence absolutně všech rušivých momentů a nerušené i ty nejtišší pasáže, to bylo prostě skvělé.
Pak jsem si do grama dal úplně novou desku z 20th Anniversary Division Bell. Rušivých zvuků minimum (ale přesto jich pár slabších bylo) a hrálo to skvěle. Je vidět, že moje nová ortofónka 2M Blue je velmi slušná.
Bohužel asi polovina mých vinylů dost ruší podobně či trochu méně jako LP Meddle. CD ani jedno.
Pokud je dobře nahrané CD, nepoznám žádný zvláštní rozdíl v kvalitě zvuku od dobrého vinylu v hlasitých a středních pasážích. Tiché pasáže jsou však na LP vždy rušeny malým odstupem hluku a šumu a leckdy i drobného praskotu. Například v Italském Capricciu od Čajkovského jsem prvně dobře slyšel tu tichounkou pasáž, která je před prvním nástupem hlavního melodického tématu, právě z CD. Všechny vinyly ji měly proloženou rušivými zvuky. Není divu - je velmi tichá, 25-30 dB pod maximální úrovní. Podobné problémy jsem měl na Every Stranger Eyes, kterážto skladba má takovou dynamiku, kterou už vinyly prostě nezvládnou beze zbytku kvůli technickým omezením - hlavně malé hodnotě odstupu.
Když koupím jakýkoli použitý vinyl - a už jsem to mnohokrát udělal - nikdy nevím, jak moc bude záznam oproti novému poškozen. Ale vždy aspoň trochu je. U CD se mi ještě nestalo, že by byl záznam jakkoli poničen. a CD si vybírám, třeba na eBay, ta, která jsou vydaná nejlépe v osmdesátých letech nebo maximálně počátkem devadesátých let - ta ještě nebyla zprzněna "loudness war".

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

lidumil: OK, na konci října přitáhnu DAT z depozitu. Obsluhuje se to cca. stejně jako kazeťák. Jsi z Prahé nebo odjinud?

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

DAT dobrý, ale je to pásek...a ten má svá úskalí. Trvnanlivost, odolnost nosiče, hrací doba, snadná obsluha a kopírování, okamžitý skok na žádaný titul, programování...to jsou argumenty ve prospěch CDP.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Zkus si nejpreve přečíst, na jaký účel jsem navrhl použití DAT.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Co se čertíš ? Nereaguji na Tebe, je to volný komentář k DAT, to se už na fóru nesmí ? Tak tedy soráč že jsem si dovolil, kamaráde.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Jen tak mimochodem k hrací době - DAT kazety jsou až 120 minut při SP, t.j. 240 minut při LP. Jsou i cédéčka takové délky, když je to argument ve prospěch CDP :-D?

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Ano, jsou...jmenují se DVD.

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

S499_1023 píše:lidumil: OK, na konci října přitáhnu DAT z depozitu. Obsluhuje se to cca. stejně jako kazeťák. Jsi z Prahé nebo odjinud?
Sem odjinavaď *headbang* HK

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

lechos píše:Ano, jsou...jmenují se DVD.
Jsou i delší - jmenují se BRD.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Hradec se ještě dá - sejdeme se v Hájence, dáme si kančí se šípkovou omáčkou a předáme si to *2thumbsup* .

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

*taktone* Se zelím! :lol: Ta ještě funguje?

Odpovědět