VINYL vs. CD

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: VINYL vs. CD

Příspěvek od Pesi »

nstar:
Jo, a ještě líp jsi to vysvětlil tady:
"na priklad budes nahravat na magnetak z radia, spicky nastavis do 0VU, z radia hra Salvation od Cranberries, mozes pozorovat, ze rucicky meraku sa ani nepohnu - nahravka nebude mat ziadne DR ale pritom dynamiku silnu"
jestli je tohle pravda, tak to chápu blbě já, no. Podle mě to bude bez dynamiky, protože to nemá žádný (skoro) dynam. rozsah, zřejmě trochu jednotvárná skladba bez tišších pasáží a nějakých mezer, kde by se dala nějaká dynamika (pohyb, změna úrovně hluku) vůbec zaregistrovat. Bude to vrnět nějak nahlas.

heretic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od heretic »

http://www.amapro.cz/public/ele/dynamika_signalu.php
http://cs.wikipedia.org/wiki/Dynamika_sign%C3%A1lu

Dynamika je totéž co dynamický rozsah. To, o čem tady zmateně mluví Nstar, je úroveň (kontinuálního) vybuzení.

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

Pesi píše:nstar:
Jo, a ještě líp jsi to vysvětlil tady:
"na priklad budes nahravat na magnetak z radia, spicky nastavis do 0VU, z radia hra Salvation od Cranberries, mozes pozorovat, ze rucicky meraku sa ani nepohnu - nahravka nebude mat ziadne DR ale pritom dynamiku silnu"
jestli je tohle pravda, tak to chápu blbě já, no. Podle mě to bude bez dynamiky, protože to nemá žádný (skoro) dynam. rozsah, zřejmě trochu jednotvárná skladba bez tišších pasáží a nějakých mezer, kde by se dala nějaká dynamika (pohyb, změna úrovně hluku) vůbec zaregistrovat. Bude to vrnět nějak nahlas.
Netreba sa mi ospravedlnovat, na to sa vykasli a ani sa ma neurazil.

Podla mojho nazoru to chapes zle. Presne to o com stale hovorim

signal bude mat dynamiku najviac 110dB a najmenej 108dB.Tieto signaly maju obrovsku dynamiku. Ak budu tieto dva signaly skladba tak s dynamikou jak parom ale skladba bude mat velmi slaby dynamicky rozsah.

Ak tieto skladby budu mat dve verzie, v jednej bude pouzity 1 a 2kHz

a vo verzii druhej budu pouzite 10Hz a 25kHz

obe budu mat rovnako dynamiku 108/110dB / dynamicky rozsah velmi maly /a pritom kazda bude inak hlasna Ph

Pre nazornost prezeniem a zhrniem:
teda signal alebo skladba by nemala dynamiku vtedy, ak by bola na magnetaku nahrata tak slabo az by zanikala v sume

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

heretic píše:http://www.amapro.cz/public/ele/dynamika_signalu.php
http://cs.wikipedia.org/wiki/Dynamika_sign%C3%A1lu

Dynamika je totéž co dynamický rozsah. To, o čem tady zmateně mluví Nstar, je úroveň (kontinuálního) vybuzení.
to vybudenie som pouzil ako priklad
ale inak mas asi skoro pravdu lebo dynamika v akejkolvek urovni je vzdy dynamika a nas asi zaujima skor "pomer alebo aj rozdiel jednotlivych dynamik"

ale ked hra niekomu muzika a ten dalsi povie ved tam nemas ziadnu dynamiku, tak len tazko vies co tym myslel.

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

nstare, dyť si úplně protiřečíš. Nejdřív řekneš, že to má obrovskou dynamiku (já trvdil žádnou) , heretic ti napíše že si to pleteš s vybuzením, načež ty mu řekneš, že má asi pravdu . no nic, já už končim :roll:

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

Pesi píše:nstare, dyť si úplně protiřečíš. Nejdřív řekneš, že to má obrovskou dynamiku (já trvdil žádnou) , heretic ti napíše že si to pleteš s vybuzením, načež ty mu řekneš, že má asi pravdu . no nic, já už končim :roll:
clovece ty bud
1. necitas
2. nechapes
3. prekrucujes

alebo kombinacie uvedeneho *headbang* :lol:

Pesi
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Pesi »

jo, já už jsem fakt línej to čítat´ ....
Pokud je pravda co napsal heretic, tak nevim, o čem se tu furt bavíme

lidumil
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lidumil »

jirie píše:No... momentálně sice Breakfast in America není v nabídce, ale Crime of century je k mání zde:
http://www.ebay.com/itm/SUPERTRAMP-Crim ... 53fabde59e
Tos vybral to nejdražší. Jsou i lacinější (ne nové) http://www.ebay.com/sch/CDs-/176984/i.h ... tramp+mfsl

Mikrob
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mikrob »

nstar píše:
Pesi píše:nstar:
signal bude mat dynamiku najviac 110dB a najmenej 108dB.Tieto signaly maju obrovsku dynamiku. Ak budu tieto dva signaly skladba tak s dynamikou jak parom ale skladba bude mat velmi slaby dynamicky rozsah.
[/b]
Dynamika a dynamický rozsah je vlastně velmi podobné. Dynamika záznamu přesně znamená podíl mezi velikostí šumu záznamu (danou možnostmi technologie) a nejvyšší možnou hlasitostí, měřený přes psychoakustický filtr (na rozdíl od odstupu, který je měřen lineárně), dynamický rozsah (ve smyslu Loudness war) je podíl mezi maximální RMS a průměrnou RMS (což je průměrná hlasitost za určitou dobu, běžně zlomky sekundy). Dynamika není v žádném případě totožná s hlasitostí. V našem případě pod pojmem "dynamika" míníme podíly nejnižší a nejvyšší používané hlasitosti u nahrávky. Zvyšováním hlasitosti tichých částí použitou dynamiku tím pádem snižujeme.
Smutné je, že konstruktéři třeba cívkových magnetofonů to dotáhli s použitelnou dynamikou až skoro k 70 dB (půlstopý záznam, 19 cm/s), konstruktéři CD dokonce nad 90 dB, nejlepší LP mívají něco nad 40 dB, SACD a DVD audio jdou nad 120 dB...(pro ty vzadu: rozdíl 20 dB je desetinásobek napětí, čili stonásobek výkonu). Loudness war však nároky na potřebnou dynamiku záznamu silně snižuje.
Abyste si to dovedli představit: DR 15 dB je zhruba třicetinásobek výkonu, čili průměrná hlasitost je třicetkrát menší než maximální, DR 4 dB znamená pouhý 2,5 násobek hlasitosti. Ještě je zajímavý údaj o minimální RMS (tam bychom neměli zahrnovat počáteční a koncový útlum zvuku). Hodnoty u mé oblíbené písně Every Stranger Eyes jsou (200 ms pro RMS):
max. RMS = -9 dB
prům RMS = -25,5 dB
min RMS = -60 dB
čili DR je 16,5 dB, vynikající hodnota, a minimální RMS je v oblasti, kterou žádný vinyl nemůže zdaleka splnit.
Pro srovnání ještě uvedu odstrašující příklad písně Škuľavý psík od Petera Nadě:
max RMS = -8,5 dB
prům RMS = -10,5 dB
min RMS = -29 dB
čili DR je zde pouhé 2 dB. Úžasné CD (jmenuje se 008)
A ještě informace: Okno mé lásky z CD Ulice z roku 1992 má DR 7 dB, vydání z roku 2007 má DR 4 dB. Typický projev Loudness war.

kamilek111
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kamilek111 »

Tohle myslím stojí za přečtení
http://www.echoes-zine.cz/ozveny/dynamika

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Děkuji za podrobný Mikrobiální rozbor...perfekní popis i s příkladem !

*thumbs up*

...
Na agresívní a demagogický příspěvky jedince enstár, nebudu raději příště vůbec reagovat.Na tenhle typ diskuze nejsem dost psychicky odolnej a nedokázal bych se udržet v mezích slušnosti :?
kabelguru.cz

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Ja ďakujem za info, tak ako Mikrobovi tak aj Nstarovi a tiež Kamilkovi. Možno tomu nerozumiem, ale nepríde mi, že by si jednotlivé názory nejako zásadne odporovali, vybral som si z toho to čo potrebujem vedieť.
Naposledy upravil(a) kite19 dne 15 říj 2014 10:17, celkem upraveno 1 x.

boxer

Příspěvek od boxer »

Díky také za osvětlení dalším, aby snad ubylo politicko-šarlatánským demagogickým výlevům těch, kteří sice nemají pravdu, ale mocímermo ji chtějí mít.

Jen houšť dalším mikroskopickým Mikrobiálním a makrobiálním pohledům v hifi. *palec*

Mimochodem, to krásné slovní spojení významu pro .. no však víte., je genitální. To si zapamatuji.

(pro ty vzadu:)

Lad2000
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Lad2000 »

Když to vezmeme z hlediska sběratele, tak má vinyl (Vlastnictví originálu) obrovskou výhodu v tom,
že jej těžko někdo zkopíruje tak jako CD (1:1, i s potiskem a barevným obalem). :)

DRACK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRACK »

kde prodavaj mk2 novy old stock za 15 lirtu koupim všechny a ještě ti pridam ze budes hodne stastny,

Odpovědět