VINYL vs. CD

Především gramofony, přenosky, raménka, ale i magnetofony atd.
Odpovědět
fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: VINYL vs. CD

Příspěvek od fox »

Já si nemyslím, že se lidé až zas tak podstatně změnili. Pamatuji si, že v mnoha rodinách byl gramofon a magnetofon. Většina poslouchala jen tak, pro radost. Hifi nadšenců, kteří měli bedny s poslechovým místem postavené do "trojúhelníku", bylo mnohem méně, než v této době. Dnes se taky poslouchá hudba, ale na jiných nosičích. Vývoj šel kupředu. Navíc byly vynalezeny jiné technologie, počítače, DVD, televize má padesát programů a mnohdy vysílá i dvacet čtyři hodin denně. Můžeme si vybírat z mnoha možností. Tehdy jsme měli pouze gramofon, magnetofon, radio a televizi.
Nemyslím si, že poslech Hifi upadá. Spíš naopak. Kdysi jsem ani nevěděl, co je to stereo. Bedny jsem měl postavené tam, kde bylo v pokoji místo. Nevěděl jsem nic o prostoru nahrávky, detailech... Všechny přístroje měly , aspoň pro mne, podobný zvuk. Dnes, a to díky Hifi fórům a taky kontaktům, které jsem na fórech navázal, jsem se s Hifi technikou naučil zacházet a hlavně jsem pochopil o co jde.
Většina lidí má nějakého koníčka. My máme Hifi. Po nás přijdou další další generace Hifistů. Ti si řeknou o co mají zájem. a trh se jim rád přizpůsobí. Vždyť nových technologii neustále přibývá. Průměrně vzdělaný člověk se v nich vyzná čím dál méně a rád se vrací do minulostí, pokud mu nabídne kvalitní a jednoduchou zábavu.
Naposledy upravil(a) fox dne 01 dub 2014 08:21, celkem upraveno 1 x.

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Za seba môžem povedať že používam oba formáty, aj keď CD o dosť viac. Na gramec musím mať špeciálnu náladu, predsa len je to, ako sa často spomína, obrad, má to inú atmosféru. Po zvukovej stránke na mojej aparatúre a s mojimi ušami nejaký zásadný rozdiel nepočujem. Nekvalitné veci sa nájdu tak isto na CD ako aj na LP. Ale faktom je že nové LPčky pre ich cenu nekupujem. Zriedkavo niečo bazarové.
Ak by som mal spraviť akýsi rebríček mnou počúvaných formátov tak by som to teraz videl približne takto:
Rádio - 45%
CD - 40%
Gramo - 10-12%
Kazety - 3-5%
To poradie sa samozrejme občas mení.

No a s predošlého príspevku som si uvedomil že v podstate asi viac patrím do kategórie poslucháča "len tak pre radosť" ako do kategórie "vášnivý hifista". Čo ale neznamená že mi neprekáža keď niečo hrá "na prd".

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

Ešte na upresnenie - asi mnou momentálne najpočúvanejší formát je MP3 v robote. :lol:
A nemám s tým žiadny vážnejší problém.
To poradie z predošlého príspevku platí pre domáci posluch, ale toho je v porovnaní z časom stráveným v práci o dosť menej.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Vždyť v rádiu hrají většinou z MP3. :)

JV
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od JV »

fox píše:Vždyť v rádiu hrají většinou z MP3. :)
No vidíš, tak to potom MP3 pekne válcuje. :oops:
Faktom je že zjavne nieje MP3 ako MP3, lebo kopa staníc je pre mňa po zvukovej stránke nepočúvatelná. Keď prirátam obsahovú stránku, tak ostali použitelné 2 - 3 stanice.

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

Ešte k tým ľuďom, ktorý počúvajú vinyl :D
Títo ľudia sú lepší a ochotnejší poradiť, je to zrejmé aj z tohto fóra, pretože ja keď som sa sem zaregistroval, bolo to čisto o vinyle a potreboval som nasmerovať a pochopiť veľa vecí. Veľa nadšencov z vinylu mi ihneď pomohlo a radili bez predvádzania a zbytočného poučovania.
Teraz je tu jeden člen fóra čo potrebuje poradiť so zostavou na prehrávanie internetu, mediálnych súborov a vecí, ktoré ja neriešim a v podstate im ani nerozumiem.
Zatiaľ sa nenašiel nikto z digitálnych nadšencov, čo by to tam aj pre mňa popísal, aby som polopatisticky pochopil čo je to to stremovanie a tak :D
odkaz: http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... =6&t=12571
Vinylisti, poraďte mu, vinyl z nás robí lepších :lol: dokážte to digitalistom :lol:

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

To asi se bude muset zeptat "digitalistů". :)

kite19
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kite19 »

:D už sa jedna lastovička našla

Hans1983
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Hans1983 »

Prospero píše:CDcka se hodi lepe! :mrgreen:
Přátelé doufám že se toho nedožijeme ani jednoho už vidím výbavu domácnosti v budoucnosti podtácky na sklenice z CDček a myska na brambůrky z LPček :D

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Tak v hospodě, do které chodím já (http://uvoka.cz/), se sice hraje převážně z noťasu ale zato hudba plně vyhovující, protože dýdžejem je obvykle Jarda švec :D .

Zemo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zemo »

Podla mojho skromneho nazoru vinyl urcite prezije dlhsie ako CD. Nema to nic spolocne s kvalitou zaznamu atd. Ide skor o to, ze samotne CD ako fyzicky nosic nema na rozdiel od vinylu ziadnu hodnotu. Nieje problem si ho skopirovat 1:1 do pocitaca, stiahnut z netu atd. a vzdy to bude presne ten isty zaznam. Naproti tomu platna sa nikdy neda skopirovat 1:1 a ani sa nikdy nebude dat. CD je uz teraz zastarany nosic, ktory akurat ubera na pohodli prehravania, je neskladny (aj ked samozrejme menej ako LP), ale nepridava nic na kvalite zaznamu alebo charaktere zvuku. Ked si ripnete CD do lossless formatu tak to bude zniet uplne rovnako ako z CD, ak nie lepsie, pretoze sa nemusia riesit chyby citania on-the-fly.

A co sa tyka kvality tak moja skusenost, a to mam gramo Tesla - tie rozdiely niesu nejak vyrazne, detaily su takmer identicke, ale zvuk s LP je o nieco prijemnejsi a zivsi, ale to je samozrejme cisto subjektivne hodnotenie.

vlado222

Příspěvek od vlado222 »

Podľa mňa je táto téma o tom čo má človek radšej či klobásy alebo fašírky. A záleží hlavne na tom ako ich kuchár (nahrávacie štúdio) pripraví. :)

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

A co válka...jaderný úder a pronikavá radiace, kerej nosič přežije ? Doba je nejistá, doba je zlá...zapsané žulové kotouče z pohoří Baian Kara Ula (Tibet, Čína) přežily bez úhony 12 000 let.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Pronikavá radiace elektroniku neničí, to udělá elektromagnetickej impulz.

A ten spolehlivě odrovná veškerou elektroniku, včetně předzesilovače pro gramofon, takže deskám se sice nic nestane, ale přehrávat si je budeš na gramci na kliku.

Do krytu jedině šelak !
:)
kabelguru.cz

Odpovědět