Pokud jde o čištění elektroniky, jsi na špatné adrese. Tomu nerozumím, ale určitě to jde, občas někdo říká, že dal něco vyčistit.
Co se týká toho zbytku, tak jsou to všechno teoretické předpoklady, jak by to mělo fungovat. Že pak dobře hraje třeba plochý kabel od Nordostu je pro mě důlazem, že čistá hrubá teorie není samospasitelná. Optika nebude při svém průměru používaném v audio technice problém z hlediska slábnutí signálu. To s tím přeným zakončením uváděli jako důvod přesné zaměření signálu na spoji konektor kabel. To by mělo svoji logiku, pokud se člověk podává na optiku jako takovou (s mikroskopem jsem dělal a hraje tam roli věcí). U těch kabelů už to je pro mě podobná věc, jako barvit okraj CD nazeleno, i když u těch kabelů bych tomu pořád věřil o něco víc. A ten jitter optiky bych vůbec nepodceňoval, i když bych ho přisuzoval spíše přesnosti převodu signálu na světlo a zpět. Samozřejmě se to pak dá vztáhnout vůbec na princip čtení z placek

Kdyby to bylo jednoduché dělat propojení v optice, vsaď boty, že by na ní jeli všichni a nepsalo by se obecně, že je metalické spojení lepší. Nebo je tam druhá alternativa, že v optice není takových rozdílů jako v koaxiálních kabelech, takže se na tom nedá udělat tak pěkný byznys. Ale to je offtopic úvaha. Jestli si Cambridge dobře poradí s jitterem, tak asi není moc důvod, proč řešit zemní smyšky a brum z metalického spojení. V tvé úrovni připojeného železa bych si to troufl říct tuplem. Ono by se totiž pak musel začít řešit i problém kvalitního posílání signálu z PC. Jsem přesvědčený, že onboard řešení se dá v tomto směru snadno vylepšit vhodnou separátní zvukovou kartou.
Jinak vůbec nejde o to, že by to hrát nemělo (USB), jde o to jak. Měl jsem doma kdysi USB zvukovku Terratec Phase a na ní zapojený PC a Marantz CD63. Na integrovaném zesilovači jsme zkoušeli přímým přepínáním rozdíl zvuku Marantz přímo, přes Terratec a pak to samé hrané z PC přes EAC a Terratec. Už je to déle a neměl jsem šumák o kernel streamingu, ale dodnes si pamatuju překvapení, že zvukovka ve funkci převodníku (zdroj Marantz) hrála to samé, co přehrávač. Ale z PC to bylo jiné (nepíšu horší či lepší, měl jsem to doma na chvíli). Hrálo to dobře! Onboard mé základní desky před Benchmark DAC1 teď taky hrál dobře, ale rozdíl tam zase byl. Detaily, malé. Ale to samé s tím optickým a koaxiálním kabelem.
Ty tvé výpadky na koaxu jsou divné, to ano. Já je u Benchmarku zažil při napojení přes redukci RCA/BNC, která s mým Pioneerem dělala dost chyb. Zajímavé je, že z Vincentu k tomu nedocházelo (rozumějte tak, abych si toho na Benchmarku všiml).
No, necháme toho. Díky za tvé postřehy a zkušenosti.