Cambridge Audio DAC Magic

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
slaine
Příspěvky: 12
Registrován: 10 črc 2008 14:24
Kontaktovat uživatele:

Re: Cambridge Audio DAC Magic

Příspěvek od slaine »

Tak jsem si také pořídil DacMagic, hlavně kvůli HD mediaboxu který, ale ještě nemám a tak jsem ho testnul na CDP a DVB-S receieveru. Na CPD jsem zatím nepoznal rozdíl (CA 640 C + CA 640 A v2 + QLN 603 Mk II) s a bez DACu, ale více mě zarazilo, že zvuk přez koax + DAC z receiveru byl o dost horší než jeho analog. Jako vy na něj spadla deka - stratily se výšky s detaily, no prostě uplně opačný efekt než jsem čekal. Nevíte čím to múže být ?

tomik
Příspěvky: 9
Registrován: 18 dub 2009 21:45
Kontaktovat uživatele:

Re: Cambridge Audio DAC Magic

Příspěvek od tomik »

No tak to nebude dílo převodníku,vyzoušej vyměnit kabel(koax.),zkus co výstup optický(z receiveru),pokud tam je,a rozdíl oproti šetkové řadě CA(cd) taky uslyšíš,když použiješ vyšší než šestkovej zesilovač.

slaine
Příspěvky: 12
Registrován: 10 črc 2008 14:24
Kontaktovat uživatele:

Re: Cambridge Audio DAC Magic

Příspěvek od slaine »

No asi bude fakt chyba v receiveru, i když to není žádný šunt (Vantage X121SCI) nejde u něj nastavit typ zvukového výstupu, optický výstup bohužel nemá, koax jsem zkoušel na CDP a přišel mi stejný jako optika. Takže teď mám zas za brzdu zesik ? To je teda pěkně nekonečnej příběh :)

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: Cambridge Audio DAC Magic

Příspěvek od noaid »

slaine píše:tak jsem ho testnul na CDP a DVB-S receieveru. Na CPD jsem zatím nepoznal rozdíl (CA 640 C + CA 640 A v2 + QLN 603 Mk II) s a bez DACu, ale více mě zarazilo, že zvuk přez koax + DAC z receiveru byl o dost horší než jeho analog. Jako vy na něj spadla deka - stratily se výšky s detaily, no prostě uplně opačný efekt než jsem čekal.
ad 1)Jak jsem psal už dříve, Dacmagic by měl být asi někde mezi CA 640 a 740.
ad 2) jaký byl bitrate zvuku u signálu z dvbs receiveru?
Jestli se pozná rozdíl u cd zaleží hodně na nahrávce, její kvalitě. Nejlépe je testovat na akustické hudbě nějakého audiofilského vydavatelství, u běžných cd s elektrickou hudbou nemusí být tak patrný rozdíl.
Dle mých zkušeností opravdu hodně záleží na kabelu mezi dac a zes. Dokáže zvuk změnit k nepoznání. Já provozuji zatím na CA Azur Reference, z toho, co jsem slyšel, na mé sestavě zatím asi nejlepší kompromis (ale uvažuji u něj ještě o výměně konektorů,jestli budu mít odvahu).
Co se týče toho přijímače, tak tam je myslím vždy zvuk komprimovaný nějakým ztrátovým algoritmem, takž záleží, jak moc je ztrátový. Dac přehraje vstup bez úprav, je ale možné, že výrobce receiveru s tím nějak počítá a má analogový výstup záměrně udělaný tak, že může znít jakoby lépe. Třeba nemá rovnou kmitočtovou charakteristiku a trochu zvedne výšky apod. To mě jen tak napadlo.
Za sebe mohu říct, že mi to hraje čím dál lépe, a teď, když jsem do toho pustil nahrávku v 24 bitech/96kHz originál od Chesky (ne nějaký rip), tak se mi už CD kvalita poslouchat nechce :) I na mém levném systému je poznat rozdíl. Čím dál více jsem přešvědčen, že největší vliv na dobrý pocit z hudby má akustika a kvalita nahrávky. Kvalitní nahrávka bude i na horším systému znít dobře, kdežto špatná i na dobrém pořád špatná, pardon, o něco méně špatná. ;)

slaine
Příspěvky: 12
Registrován: 10 črc 2008 14:24
Kontaktovat uživatele:

Re: Cambridge Audio DAC Magic

Příspěvek od slaine »

To noaid
Bohužel u receiveru mi to bitrate neukazuje, ale samozřejmě, že zvuk bude komprimovaný, s tím vylepšením analog výstupu mě to napadlo taky, ale nevím, technická podpora recieveru mi na dalku poradit nedokázala, akorát mě utvrdila v tom, že výstup zvuku nejde nějak nastavit. Na DACu mi to ukazuje 44.1 kHz. Zkoušel jsem měnit kabely - CA mám taky :) a žádný rozdíl jsem nepozoroval, ale je pravda že Cheskyho jsem do toho ještě nepouštěl....

Traktorista
Příspěvky: 7
Registrován: 20 dub 2009 10:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Cambridge Audio DAC Magic

Příspěvek od Traktorista »

Já taky na svým prehistorickým zesilovači rozdíl zvuku z DACu a analogu z přehrávače nepoznám, ale to je jasný. Tenhle DAC má na to, nakrmit zvukově podstatně lepší zesilovače, než integráč za 15k. V hifi studiu byl slyšet rozdíl jak prase na zesilovači Accuphase. Na CA 640 už to bylo zabitý. Takže asi tak :-)

slaine
Příspěvky: 12
Registrován: 10 črc 2008 14:24
Kontaktovat uživatele:

Re: Cambridge Audio DAC Magic

Příspěvek od slaine »

No tak mam aspon na co setrit :) už jsem myslel, že přestávam slyšet, nebo že to bude bednama, které také spadají spíš do nižší třídy.

Traktorista
Příspěvky: 7
Registrován: 20 dub 2009 10:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Cambridge Audio DAC Magic

Příspěvek od Traktorista »

I ty bedny samozřejmě můžou mít vliv na schopnost rozlišení detailů ve zvuku.

Traktorista
Příspěvky: 7
Registrován: 20 dub 2009 10:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Cambridge Audio DAC Magic

Příspěvek od Traktorista »

Jinak takhle vypadá tahle mašinka zevnitř. Docela pěkný. Vypadá to na ruční práci vzhledem k nedokonalostem v pájení.

Obrázek

Obrázek

Uživatelský avatar
pasul
Příspěvky: 1499
Registrován: 15 črc 2008 08:20
Kontaktovat uživatele:

Re: Cambridge Audio DAC Magic

Příspěvek od pasul »

Ruční práce v SMD??? :shock: To zcela určitě ne. Viděl jsem už mnoho strojově osazených desek a dá se šetřit opravdu všude. Kolik ta sranda stojí?

Traktorista
Příspěvky: 7
Registrován: 20 dub 2009 10:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Cambridge Audio DAC Magic

Příspěvek od Traktorista »

No možná je to půl na půl, větší součástky jsou zapájený poměrně amatérsky, to bych možná já udělal líp. Dokonce jsem objevil jeden studeňák.
Jinak tahle sranda se dá pořídit za 9k.

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: Cambridge Audio DAC Magic

Příspěvek od noaid »

DacMagic zvládá bez problémů 24/96 přes koax a optiku, přes usb jen max. 48 kHz.
Kvalitativní rozdíl 44-96 je na tomto DAC dobře slyšitelný. Taky je to pro mne prozatimní řešení, zatím jen sleduji další vývoj v HD nahrávkách.

Co se týče filtrů, tak rozdíl je v podstatě v tom, jak dac reaguje, když na vstup přijde další sample např. 44kHz s třeba větší amplitudou. Laicky a zjednodušeně řečeno - jestli má zvýšit při resamplování na 192 kHz amplitudu najednou (2. a 3. filtr) nebo pozvolna zvýšit a pozvolna snížit. Z akustického hlediska se to projevuje pocitově vyšší ostrostí výšek. Někomu se to může hodit, pokud má rád tento druh zvuku či má "dekózní" sestavu, já zrovna ne, jednoznačně dávám přednost prvnímu lineárnímu filtru. Je podle mne nejpřirozenější. Ostatní mi přijdou už moc umělé.

Ty různé typy filtru jsou znát i u nahrávek 24/96, kde by to teoreticky nemuselo mít takový vliv. Ale má.

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: Cambridge Audio DAC Magic

Příspěvek od noaid »

pipis píše:ale nejen to.
A čeho sis ještě všiml? Já některé věci neumím pojmenovat, třeba se to povede tobě.

Dělal už někdo upgrade zdroje? Přesněji patrně přívodních kabelů? Já se na to pořád chystám, ale není čas. Mluvím o kabelech, protože do DAC jde střídavý proud, usměrňovače a filtrování je přímo v dac. Takže by mělo stačit vyměnit tkaničky za stíněný kabel, pokud by někdo nechtěl měnit i trafo za výkonnější.
Nemáte někdo tip na nějaký kabel? Stíněná dvoulinka, relativně ohebná.

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: Cambridge Audio DAC Magic

Příspěvek od noaid »

noaid píše:Dělal už někdo upgrade zdroje? Přesněji patrně přívodních kabelů?
Nikdo. No tak to zbylo na mne. :D

Takže upgrade měl 2 fáze:

1. Napřed jsem vyměnil původní sranda tkaničky z trafa do dac za stíněnou dvoulinku (hliník+měď oplet) z Dexonu, patrně původně signálový kabel, ale vodiče měly dost velký průřez, tak tím vedu 12v/1.5A. Trafo zůstalo původní.
Rozdílu jsem si nějak nevšiml, ono se to blbě posuzuje, když pro přepnutí na původní stav se to musí přepájet.

2. Dnes jsem koupil v GM Electronic toroidní trafo 230V/12V-5A 60VA za asi 260 kč, připojil síťovou šnůru a ten stíněný kabel, na primár dal kondenzátor MKP 0.1uF/275V, na sekundár totéž 1uF - tyto hodnoty proto, že jsem je měl zrovna doma ;).
Připomínám, že jde o zdroj střídavého proudu, tedy v podstatě jen trafo. Usměrnění, stabilizace atd. je uvnitř DAC.
Nové 60W trafo nehřeje tolik jako původní 20W, přesněji nehřeje vubec. Mimochodem to je právě důvod, proč teď stahuje CA všechny trafa prodávané s dacmagicem v UK, protože díky přehřívání praskal kryt. Traf prodávaných v jiných státech se problém prý netýká. Možná jiný výrobce, kdo ví.
Zkoušel jsem a zkoušel, někdy byl rozdíl jen na hranici psychoakustiky, někdy vůbec. Pak jsem změnil CD za jiné (Mari Boine), kde bylo více basů (žeby větší zátěž pro zdroj?) a bylo kvalitněji nahrané, a najednou to bylo slyšet. Zvuk byl jakoby méně na středech, méně suchý a naopak barevnější, více zřetelný. Zkoušel jsem přepínat starý nový, v podstatě pořád ten rozdíl byl slyšet. Nebyl takový, jako při výměně kabelů, ale byl.
Mám pocit, že to pomohlo. Říkám záměrně pocit, protože to bude třeba ještě ověřit v jiných situacích, méně unavený apod.

Ale momentálně si myslím, že se ta investice vyplatila. Jen nevím, čím přesně to bylo, hodně věcí je jiných - trafo, stíněný kabel, odrušení kondenzátory. Ještě připomínám, že CD i obě trafa pro dac byly za filtrem Belkin PF-50. Bez filtru může být rozdíl jiný, to ale už zkoušet asi nebudu, nedělal bych nic jiného. Takže zítra nový "zdroj" přijde do krabičky a bude vymalováno.
Uvidím za delší dobu. Pokud zjistím, že jsem si ten rozdíl jen představoval a žádný není, napíšu. Ale teď ten dojem nemám.

Uživatelský avatar
noaid
Příspěvky: 1459
Registrován: 11 bře 2009 14:17
Kontaktovat uživatele:

Re: Cambridge Audio DAC Magic

Příspěvek od noaid »

Pořád se mi zdá zvuk s novým trafem trochu lepší.
Ale všiml jsem si, že to, co se dělo předtím - při zapnutí crt TV se dacmagic na vterinu vypnul, jsou na společném filtru - se už neděje, takže výkonnější trafo (nebo možná i to odrušení navíc) tomu pomohlo. Není se co divit, dac docela hřeje, tzn. že odběr je relativně velký, a to originál trafo to asi zvládalo na hranici možností.
Kdoví co ještě to ovlivňovalo - CA trafo asi trochu poddimenzovali.
Takže výměnu doporučuji už jen kvůli této stabilitě. A každopádně si zkuste trafo (tu vidlici) zapojit do zásuvky oběma způsoby, standardně i o 180 st. otočené, u mne je v tom rozdíl.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bing [Bot] a 1 host