K diskusi mimo téma
Pánové, nechcete si založit vlákno "Slepý test a jeho relevance" a tam řešit, zda má každý z nás právo se svobodně rozhodnout, zda potřebuje anebo nepotřebuje ke svému štěstí slepý test?
K tématu vlákna
@Jiri, svartenatt: Já bych nebyl v otázce SW prostředí pro přehrávání hudby tak definitivní. Především se podlé mé zkušenosti jedná o celkem malé rozdíly ve zvuku, tím neříkám, že nejsou důležité, jenže je to ten typ rozdílů, kdy si dva posluchači po společném poslechu každý vyberou svou preferenci.
Pořád mi doma hraje lépe CD transport (přes HDMI nebo SPDIF do DAC) před PC (USB do téhož DAC). Neřešme to, zda různé vstupy do DAC hrají různě. Vezmu-li zvuk přes CD transport jako referenci, potom je přehrávání přes PC do nějaké míry (dnes již naštěstí malé míry

) zahuhlanější. Když jsem tedy vybíral, které SW prostředí budu pro přehrávání PC používat, tak jsem jako nejlepší bral to, které se nejvíce blížilo zvuku z CD transportu - ve výsledku používám nejčastěji Daphile anebo modifikovaný AudiophileLinux (GentooPlayer zní taky dobře, ale prostředí má mouchy, SnakeOil mne nepřesvědčil) - je to však volba odvozená od snahy přiblížit se mému ideálu, kterým je CD transport. Jiný posluchač může klidně upřednostnit "měkčí" zvuk z Windows a klidně tvrdit, že PC hraje lépe než CD.
Taky je nutno přiznat, že mé Windows není vyladěno pro poslech hudby. Porovnání Foobar2000 a JRiver bylo zase jen o preferencích, netroufal bych si tvrdit, co je lepší anebo horší. Foobar2000 měl v porovnání s JRiver sušší projev.
IMHO je to hodně závislé taky na použitém hardware. Když jsem hrál z PC přes USB výstup na základní desce, tak jsem koupil JCAT Reference USB kabel a pochvaloval jsem si, jak se pěkně zvuk "vyhladil". Pak jsem doplnil PC o JCAT Femto USB kartu se samostatným lineárním napájením a tohle byl pěkný upgrade. Pak jsme se dostal k USB kabelu od Nordost, porovnal s kabelem od JCAT a najednou bylo jasné, že JCAT Reference patlá zvuk. Při použití JCAT USB karty bylo tohle zahuhlání zvuku na škodu a JCAT kabel šel z domu. Chci tím říct, že v konkrétní konfiguraci může být menší míra zahuhlanosti vítaná a to pak Windows může být pro někoho lepší volba.