Počítač v roli ultimativního zdroje

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Počítač v roli ultimativního zdroje

Příspěvek od BVa »

Slepý test je ten měřák. Uši konstatují, že měřák je porouchaný.
Elementárna logika hovorí že v slepom teste je jediný merák ten na hlave. Slepý test nie je merák, iba metóda na overenie funkcie a presnosti "meráku". A nakoniec, tie uši sa stanú etalónom na kalibráciu reálnych merákov ( ktoré rozlíšia to, čo uši nedokážu..) ako?
A aby sme boli on topic, pre posluch je nakoniec "ultimatívny" každý zdroj signálu, ktorý sluchom nedokážeme odlíšiť od iného s lepšími objektívnymi vlastnosťami. Slepý test je nutný na overenie tej hranice posluchovej "ultimatívnosti". Nie dojmologickej a "okobiasovej".

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

FS:
Ono je to přirozené, že se toto "offtopic" téma stále vrací. Pokud nejsem schopný objektivně zjistit, zda to či které řešení má vůbec nějaký slyšitelný přínos, pak je celá další diskuze bohužel poněkud na vodě. Zejména ty jednoznačné, kategorické soudy bez zdůvodnění.
Když někdo podrobněji popíše své zkušenosti, bez zaujatosti, tak jako v tvém posledním příspěvku, pak to samozřejmě smysl má *thumbs up* .

Antony: "Slepý test je ten měřák. Uši konstatují, že měřák je porouchaný."
Už ztrácíš niť. Uši samy konstatují, že jsou porouchané ?!?
Slepý poslechový test - uši vyhodnocují, zde je slyšet nějaký rozdíl ve zvuku. To je prvotní. Měření může a nemusí následovat.
Pokud jsi absolvoval nějaké nepodařené testy s fatálními rušivými vlivy, uveď prosím kdy a kde včetně podrobností - to mě zajímá, jak se případným chybám vyhnout. Metoda sama neslouží žádné ani ušlechtilé ani jiné myšlence, metoda slouží k zjištění faktů, ty pak mohou nějakou myšlenku (teorii) buď potvrdit nebo nepotvrdit.

BVa:
Je nepochopitelné, jak za pomoci těch k ničemu dobrých měřáků a součástek dokážete (pravděpodobně mícháním v kotlíku za svitu luny) vytvořit záhadný přístroj, vyluzující zvuk. Zázrak.
A pak si takový nebo podobný přístroj odnese domů vyvolená osoba a z toho zvuku se v její svatyni stane éterické cosi, neměřitelné, nepřenositelné, něco, čemu vy nerozumíte. Dvojitý zázrak ;) .

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dark side of the moon »

P.S.:
Chudáci sommelieři, kteří musí posuzovat kvalitu vína mimo pohodlí vlastního obýváku a navíc bez toho, že by viděli láhev s etiketou.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od svartenatt »

FS, díky za vyčerpávající a trefnou odpověď.
Pokud není konkrétní důkaz, že Win/Foobar musí mít problém dokonale přehrát zvuk, tak je vše jen o preferencích. Stejná otázka může být, proč přehrávač pod Linuxem je horší, ale s líbivějším zvukem.
A je opravdu nějaká změna zvuku u různých sw přehrávačů za stejných podmínek nebo jde o pocitovou věc?

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Stejná otázka může být, proč přehrávač pod Linuxem je horší, ale s líbivějším zvukem.
Slovo "líbivější":
- předpokládá ze své definice srovnání s něčím dalším
- je odvozeno o ryze subjektivního vnímání krásy.
Takže na tuto otázku si bude muset každý odpovědět sám sobě.
V mém privátním hifi slovníku pojmem líbivější označuji zvuk z Windows, zatímco zvuk z Linuxu nazývám v tomto srovnání transparentnějším.
A je opravdu nějaká změna zvuku u různých sw přehrávačů za stejných podmínek nebo jde o pocitovou věc?
Mohu potvrdit, že to je věc pocitová, pro mne určitě ano. Zda je to věc skutečná, objektivní? Nevím, bylo by fajn, kdyby nějaké měření potvrdilo, že si to jen nenamlouvám .. ale dokážu žít i bez toho. Mám na to takovou odpověď z diskuse o drahých kabelech, kdy jakýsi kabeloskeptik napsal, že slyším hrát jen tu cenovku na kabelu. Moje odpověď na toto je: "Pokud slyším hrát cenovku, pak to byly dobře utracené peníze :D "... a tohle hraní s Linuxem je skoro zadarmo.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

svartenatt píše:
14 črc 2020 13:25
A proc si to namisto omilani toho sameho porad dokola jednoduse nevyzkousis na sve sestave? Ono by to vneslo prilisne jasno a nemel by ses pak o cem hadat, vid...?

Tahle neochota ci neschopnost nebo nevimcotoje k ziskani vlastni zkusenosti / vedomosti / znalosti / samostatnosti je neco, co nikdy nepochopim...

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Vsak mozete dat sem dva priklady.... nie dobry prehravac a velmi dobry ... a vratane konfiguracie ako maju byt nastavene.

Tyka sa to napr. i Tidalu ... rozdiel medzi aplikaciou a ked sa pusta z weboveho prehliadaca?

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Pítrs, úplně zbytečný příspěvek. Psal jsem snad někde, že jsem více přehrávačů nezkoušel? To byla otázka pro ostatní.
Zkoušel jsem mimo Foobar2000 ještě Audirvana Plus, JRiver MC, MusicBee, Aimp a naposled Albumplayer. Zkoušel jsem upsamplovat, různé API atd.
Pro mě je výsledek jasný, pokud jsou nastaveny shodně, tak mezi nimi nepoznám rozdíl.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Nevidel jsem, ze bys tohle nekde psal. Takze ok. (Nejen) moje zkusenost je jina.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Tak snad niekto dalsi uvedie priklad nedobreho a dobreho prehravaca vratane jeho nastavenia.

Jiri
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jiri »

svartenatt
prostě k DACu za 7tis z Alza je tedy podle tebe úplně jedno jaký sw player používáš. Souhlasím s tebou.

svartenatt
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Jiri, další zakomplexovaný uživatel bez názoru. Koupil sis drahé hračky a cítíš se nad věcí, jsi borec. Teď ještě vědět, jak to funguje, ale to ti je asi jedno.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Citite tie basy u tohoto obrazku? :-)
tenor.gif

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Az (jestli) se nekdy posunes v kvalite svych komponent o tridu ci dve vys a dostane se ti potom na srovnani DAC kategorie, jaky mas ted, pochopis co a proc jiri pise... Primer s Oktavii sedi i zde.

Tohle tve vecne posouvani diskuse do osobni roviny, urazeni a zesmesnovani je typicke pro lidi, kteri komplexem opravdu trpi.

Aby nekdo do detailu vedel, jak presne ruzne SW prehravace skutecne s daty zachazi, musel by byt celkem schopny programator minimalne na urovni autoru tech SW. Coz pochybuji, ze tu nekdo je. Navic je to uplne nepodstatne. Podstatny je vysledek, zvuk. Zlepsi se zvuk sestavy jen tim, ze jeji majitel bude vedet, jak presne Foobar funguje (a tim nemyslim uzivatelska nastaveni, ty je samozrejme nutne znat dobre)? Samozrejme nezlepsi. Tudiz je nesmysl se tim zabyvat a tva otazka je bezobsazna.

U me treba byl Foobar takovy strohy, suchy, sterilni, bez verne reprodukce barev nastroju. JRiver i HQPlayer v tom byly mnohem vernejsi. Na me sestave (tehdy Denon DCD-2020 jako DAC Parasound HINT + Focal Electra 926) pro me usi.
Naposledy upravil(a) PítrsPraha dne 14 črc 2020 16:53, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět