Tidal
Re: Tidal
Oldear: Nechci mluvit za kychtaxe, ale počítám, že to byl spíš ironický povzdech.
Mně třeba takový Spotify nijak neuráží, vyzkoušel jsem a nezklamalo, protože jsem od něj nic moc nečekal. Pro běžnýho, rozuměj, drtivě většinovýho spotřebitele je to řešení, jak se pohodlně, levně a hlavně legálně dostat k tunám hudební produkce.
Tidal je jinej případ. Byl jsem nadšenej, když přišel a začal hlásat to, co hlásal. Realita bohužel těžký zklamání a není to jenom tím, že jim labely bůhvíproč předhazují ty nejhorší verze alb i tam, kde solidní alternativa existuje. Jakým způsobem manažeři téhle "audiofilské" streamovací služby přemýšlí, ostatně dokazuje i ta trapná, až podvodem zavánějící exhibice s MQA.
Holt milion lidí, co zaplatí pětku, bude pro obchodníka s nehmotným zbožím vždycky zajímavější cílovkou, než tisíc lidí, co zaplatí litr. Potud dobrý, s tím si trh poradí, jen na tu druhou skupinu se při tom všem nějak přestalo myslet. A to už dobrý není, to už opravdu není žádnej pokrok, to je bohapustej konzum, kterej se vydává za něco, čím není.
Snad se toho jednou někdo chytne a proč ne třeba i vydavatelství sama... Je v tom startovní tržní potenciál možná skromnej, ale minimálně by tam byla synergie s výrobci hi-fi techniky, protože kdo bude mít důvod kupovat statisícový železa, když je bude nucen krmit zmršeným obsahem... Vždyť už teď spousta z nás poslouchá většinou starý věci, kdy se ještě myslelo nejen na peníze, ale i na kvalitu ve všech jednotlivých krocích produkce desek. A věčně tu nebudeme.
Mně třeba takový Spotify nijak neuráží, vyzkoušel jsem a nezklamalo, protože jsem od něj nic moc nečekal. Pro běžnýho, rozuměj, drtivě většinovýho spotřebitele je to řešení, jak se pohodlně, levně a hlavně legálně dostat k tunám hudební produkce.
Tidal je jinej případ. Byl jsem nadšenej, když přišel a začal hlásat to, co hlásal. Realita bohužel těžký zklamání a není to jenom tím, že jim labely bůhvíproč předhazují ty nejhorší verze alb i tam, kde solidní alternativa existuje. Jakým způsobem manažeři téhle "audiofilské" streamovací služby přemýšlí, ostatně dokazuje i ta trapná, až podvodem zavánějící exhibice s MQA.
Holt milion lidí, co zaplatí pětku, bude pro obchodníka s nehmotným zbožím vždycky zajímavější cílovkou, než tisíc lidí, co zaplatí litr. Potud dobrý, s tím si trh poradí, jen na tu druhou skupinu se při tom všem nějak přestalo myslet. A to už dobrý není, to už opravdu není žádnej pokrok, to je bohapustej konzum, kterej se vydává za něco, čím není.
Snad se toho jednou někdo chytne a proč ne třeba i vydavatelství sama... Je v tom startovní tržní potenciál možná skromnej, ale minimálně by tam byla synergie s výrobci hi-fi techniky, protože kdo bude mít důvod kupovat statisícový železa, když je bude nucen krmit zmršeným obsahem... Vždyť už teď spousta z nás poslouchá většinou starý věci, kdy se ještě myslelo nejen na peníze, ale i na kvalitu ve všech jednotlivých krocích produkce desek. A věčně tu nebudeme.
Nadral reprosoustavy
Je to trochu off topic --- můžu Tidalovskou aplikaci k DACu připojit buď optikou přes vestavěnou zvukovou kartu, jak to máš ty, nebo přímo přes usb (oboje jde v přehrávači zapnout jako exclusive mode (- ale samozřejmě na střídačku)).................. a zvuk přes usb je opravdu výrazně lepší než zvuk přes optiku. Tam si myslím jsou mnohem větší rezervy pro hraní z PC (technicky zdůvodněné), než rozdíl mezi oblíbenou a jinou aplikací...drfish píše: ↑06 led 2019 12:56Tak jsem se pár dní věnoval Tidalu. Přehrávám z PC aplikaci, kterou jsem od Tidalu nainstaloval. Tidal Master, kterou mám zaplacenou na 3 měsíce. Audio výstup optický z integrované zvukovky do Primare SP33 a jeho převodníku. Mám v PC asi 250 GB hudby ve FLAC, kterou jsem naripoval v EAC z vlastní audioknihovny. Přehrávám ve Foobaru 2000+WASAPI. Tato cesta už je léty vyzkoušená a jsem s ní spokojený. Přehrávám sice především fyzické nosiče, občas ale pustím něco i z PC. Porovnám-li na stejné cestě Tidal Master a Flac, je rozdíl ihned patrný. Srovnával jsem stejné skladby, pokud možno i ze stejného CD, alespoň tedy co Tidal uvádí.
Popsal bych to asi takto. Je to jako když jsem si místo AV preampu Onkyo 5508 koupil Primare SP33. Najednou se otevřel prostor, větší detail a mělo to najednou koule. Muzika vás najednou roztančí, tak to je to pravé.
Vůbec Tidal nezatracuji, ten rozdíl není propastný a je to velmi poslouchatelné internetové rádio. Líbí se mi možnost Artist radio. Dnes jsem si vyhledal Camouflage - Artist radio přehrává kompletně synth-pop z dané éry a žánru. To je hodně zábavné. Skvělé k práci v kanceláři. Kvalita poslechu je dostačující k tomu, aby mi to nevadilo.
Foobar FLAC je ale lepší. Obyčejné CD v hifi sestavě mi hraje ještě malinko lépe. Pc není dokonale odladěné, tak to bude asi tím. Tidal není sice náhradou toho co mám v regálech srovnané dle abecedy, ale je to zajímavá služba pro rozšíření obzorů, dobrý radio mixér atd. Uvidíme, jestli prodloužím předplatné...
(((Jenže teď se dívám, že SP33 nemá usb vstup, takže nic...)))
bych neřekl že Tidal hraje špatně, už se o tom popsalo stohy papíru že zvuk desky je zkreslený do "analogova" takže to zkreslení do hezka se líp poslouchá ale pořád je to zkreslení. Jinak to MQA je udělaný tak vychcaně že nejde na žádném DACu vypnout - prostě když MQA DAC zjistí formát MQA tak se automaticky zapne takže nejde ani porovnat nahrávku se zapnutým MQA a vypnutým MQA - nejde posoudit přínos MQA
Z pohledu běžnýho posluchače nehifisty tidal špatně nehraje, ale z pohledu hifisty je to něco jinýho, páč pro hifistu je jaksi problém, že si na tidalu (i ostatních streamovacích službách) nemůže vybrat vždy a ve všech případech ta kvalitní až nejlepší vydání alb, to lze na streamovacích službách jen občas, to je ten problém.
A jakej je "přínos" (zdůrazňuju ty uvozovky) MQA už víme dávno:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... mqa.22549/
Shrnuto:
- MQA není bezztrátový ani v základní ani v rozbalenej podobě. Bez ohledu na vzorkovací frekvenci původních souborů.
- Většina MQA vydání jsou jen nízký vzorkovací frekvence převzorkovaný na vyšší vzorkovací frekvence a tudíž NEPOCHÁZEJÍ z masterů s vysokým rozlišením.
- Pokud se MQA nerozbaluje, například pokud nemáme DAC s podporou MQA, tak MQA zanáší vysokofrekvenční obsah dolů do slyšitelného frekvenčního rozsahu nerozbalených MQA souborů ve 44.1kHz a to s minimálním útlumem.
- Při rozbalení MQA vrací vysokofrekvenční obsah zpět a po rozbalení dříve zanesený vysokofrekvenční obsah z nižších frekvencí opět odstraní, ale současně za sebou v původním signálu zanechá zkreslení a šum.
- Tidal už tudíž nenabízí bezztrátové streamování pro jakoukoli stopu označenou jako "Master." Tidal už nabízí jen buď komprimovaný, nebo ztrátový MQA a kde je MQA už bezztrátový FLAC není k dispozici.
- "Autenticita" MQA a modré světlo na DAC nezaručuje vzorkovací frekvenci zdroje ani nezaručuje, že zvuk je stejný jako byl u původního masteru ve studiu, což ale měla být udajná hlavní výhoda MQA neboli "Master Quality Authenticated."
- Obrovské množství, pravděpodobně většina, vydání v MQA je jen převzorkováno ze 44.1 kHz na vyšší vzorkovací frekvence. Takže to není Hi-Res.
- MQA měl být dle reklamy vhodnější pro streamování kvůli nižší datovej náročnosti a menší velikosti souborů, ale ve skutečnosti jsou MQA soubory ve 44.1 kHz větší než 44.1 kHz FLAC. Ačkoli v případě hi-res jsou hi-res MQA menší než Hi-res FLAC.
A jakej je "přínos" (zdůrazňuju ty uvozovky) MQA už víme dávno:
https://www.audiosciencereview.com/foru ... mqa.22549/
Shrnuto:
- MQA není bezztrátový ani v základní ani v rozbalenej podobě. Bez ohledu na vzorkovací frekvenci původních souborů.
- Většina MQA vydání jsou jen nízký vzorkovací frekvence převzorkovaný na vyšší vzorkovací frekvence a tudíž NEPOCHÁZEJÍ z masterů s vysokým rozlišením.
- Pokud se MQA nerozbaluje, například pokud nemáme DAC s podporou MQA, tak MQA zanáší vysokofrekvenční obsah dolů do slyšitelného frekvenčního rozsahu nerozbalených MQA souborů ve 44.1kHz a to s minimálním útlumem.
- Při rozbalení MQA vrací vysokofrekvenční obsah zpět a po rozbalení dříve zanesený vysokofrekvenční obsah z nižších frekvencí opět odstraní, ale současně za sebou v původním signálu zanechá zkreslení a šum.
- Tidal už tudíž nenabízí bezztrátové streamování pro jakoukoli stopu označenou jako "Master." Tidal už nabízí jen buď komprimovaný, nebo ztrátový MQA a kde je MQA už bezztrátový FLAC není k dispozici.
- "Autenticita" MQA a modré světlo na DAC nezaručuje vzorkovací frekvenci zdroje ani nezaručuje, že zvuk je stejný jako byl u původního masteru ve studiu, což ale měla být udajná hlavní výhoda MQA neboli "Master Quality Authenticated."
- Obrovské množství, pravděpodobně většina, vydání v MQA je jen převzorkováno ze 44.1 kHz na vyšší vzorkovací frekvence. Takže to není Hi-Res.
- MQA měl být dle reklamy vhodnější pro streamování kvůli nižší datovej náročnosti a menší velikosti souborů, ale ve skutečnosti jsou MQA soubory ve 44.1 kHz větší než 44.1 kHz FLAC. Ačkoli v případě hi-res jsou hi-res MQA menší než Hi-res FLAC.
Da sa jednoducho testnut Qobuz vs Tidal, ta ista nahravka.mcm píše: ↑19 říj 2022 16:55bych neřekl že Tidal hraje špatně, už se o tom popsalo stohy papíru že zvuk desky je zkreslený do "analogova" takže to zkreslení do hezka se líp poslouchá ale pořád je to zkreslení. Jinak to MQA je udělaný tak vychcaně že nejde na žádném DACu vypnout - prostě když MQA DAC zjistí formát MQA tak se automaticky zapne takže nejde ani porovnat nahrávku se zapnutým MQA a vypnutým MQA - nejde posoudit přínos MQA
Já jsem Tidal dlouho snižoval. Ale od té doby co jsem vyřešil podstatně lepší napájení Routeru/streameru i TV, nemůžu na něj říct špatného slova. Profituje z toho nejen hudba ale lepší celý stream, i kvalita obrazu je lepší u kabelovek. Zapojil jsem několikrát Cd a zkoušel hrát přes koax a lehce srovnávat. Není vůbec důvod, abych se vracel k CD. Samozřejmě kvalita zdrojových nahrávek je různá, ale z toho množství se dá vybrat dobré až velmi kvalitní streamy. Za mne stream jednoznačně ano. Když jsem po delší době vkládal CD do mechaniky, už jsem měl pocit exkurze do historie. 
Žádný napájení čehokoli neudělá z mizerný nahrávky/masteru skvělou nahrávku/master, co na streamovacích službách není si z nich logicky nelze poslechnout, napájení nenapájení. Nehledě na množství alb který tam nabízí, je totiž množství vydání jednotlivých alb doslova žalostný. Když jsou tam tři, čtyři různý vydání, tak už je to úspěch. A to je právě ten problém, i když jsou stremaovacích službách ty tři nebo čtyři různý vydání od jednoho alba, tak to nejlepší/kvalitní, není ani jedno z nich. Z těch tisíců alb, který si Já z nosičů můžu kdykoli poslechnout v nejvyšší/plnej kvalitě, nacházím na streamovacích službách v kvalitní podobě jen zlomek, většina tam je jen v podobě LW zmrvenin. Streamovací služby to je kvanita zadarmo na úkor kvality. Pokoušet se používat streamovací služby pro poslech hudby na hifi úrovni? No....., legrační představa. Když jsem po delší době zapnul tidal, měl jsem pocit, že je mi zle, tak jsem si pustil hudbu v normální kvalitě na kterou jsem zvyklej, neboli vložil jsme CD do SACD přehrávače a ten pocit zvedajícího se žaludku zase zmizel. 
LUKu, sorry ale prijde mi, ze dost zaslepene zavrhujes streaming jako neco, co do hifi nepatri. S tim nesouhlasim. Jsou tam i ty dobry vydani. Ano, ne u kazdyho alba, asi ne u vetsiny alb, ale jsou tam. Ja posloucham tak ze 2/3 casu z vlastnich ripu vydani, ktery na streamu nejsou a 1/3 z Qobuzu. Kdyz porovnam vlastni rip oproti streamu z Qobuzu - nepoznam rozdil, tak nevim, co je na tom ne-hifi. Je to proste neco jako dalsi medium, ktery ma svy vyhody a nevyhody a otevira dalsi moznosti poslechu. Tvoji logikou bych takhle mohl zavhrnout jakykoliv jiny medium, protoze dobry i spatny vydani jsou vsude.
Dá. Existují nástroje ke stažení audio souborů z obou platforem (samozřejmostí je aktivní účet pro danou kvalitu). Otázkou je záruka, že oba soubory pocházejí se stejného zdroje.Fidji99 píše: ↑19 říj 2022 18:29Da sa jednoducho testnut Qobuz vs Tidal, ta ista nahravka.mcm píše: ↑19 říj 2022 16:55bych neřekl že Tidal hraje špatně, už se o tom popsalo stohy papíru že zvuk desky je zkreslený do "analogova" takže to zkreslení do hezka se líp poslouchá ale pořád je to zkreslení. Jinak to MQA je udělaný tak vychcaně že nejde na žádném DACu vypnout - prostě když MQA DAC zjistí formát MQA tak se automaticky zapne takže nejde ani porovnat nahrávku se zapnutým MQA a vypnutým MQA - nejde posoudit přínos MQA
Souhlasím. Tou zatížeností, jak na stream platformě "nic není" trpí IMHO lidi, kteří si vybudovali jistě skvělé sbírky vybraných vydání oblíbených nahrávek. Upřímně, nic proti tomu.Yiakubou píše: ↑19 říj 2022 20:50LUKu, sorry ale prijde mi, ze dost zaslepene zavrhujes streaming jako neco, co do hifi nepatri. S tim nesouhlasim. Jsou tam i ty dobry vydani. Ano, ne u kazdyho alba, asi ne u vetsiny alb, ale jsou tam. Ja posloucham tak ze 2/3 casu z vlastnich ripu vydani, ktery na streamu nejsou a 1/3 z Qobuzu. Kdyz porovnam vlastni rip oproti streamu z Qobuzu - nepoznam rozdil, tak nevim, co je na tom ne-hifi. Je to proste neco jako dalsi medium, ktery ma svy vyhody a nevyhody a otevira dalsi moznosti poslechu. Tvoji logikou bych takhle mohl zavhrnout jakykoliv jiny medium, protoze dobry i spatny vydani jsou vsude.
Ale když dojde na novou hudbu? Tady fakt nevím, jak by mohl ořezaný materiál na CD konkurovat zdrojovému hires.
No bohužel realita je jiná a jen deklarace nestačí. Na tom "dráťáku" ve většině případů žadné skutečné Hi-Res nejsou, jsou to pouze přepočítanice ze současných zmršených 44,1. Nemají archivy a tudíž ani ještě kvalitní CD z minula a přístup k originál pásům už vůbec ne, tak co z toho může vylézt.
Pokud někdo nepozná rozdíl při porovnání vlastního ripu ( pokud to umí správně udělat ) z kvalitního CD proti "dráťáku" tak je někde chyba.
Pokud někdo nepozná rozdíl při porovnání vlastního ripu ( pokud to umí správně udělat ) z kvalitního CD proti "dráťáku" tak je někde chyba.
Nevim co je dratak, ale kdyz porovnavam vlastni rip vs. Qobuz, tak se samozrejme ujistim, ze porovnavam to same vydani. Jinak Tidal obhajovat nijak nebudu, tam ty hi-resy i ne-hir-esy jsou skutecne zmrvene diky MQA. Ja pouzivam Qobuz, kde je spousta kvalitnich hi-resu i kvalitnich vydani v CD kvalite.
Treba ted si davam ZZ Top - Tres Hombres. Hi-res na Qobuzu mi zni mnohem lip, nez puvodni vydani na CD.
Treba ted si davam ZZ Top - Tres Hombres. Hi-res na Qobuzu mi zni mnohem lip, nez puvodni vydani na CD.