Tidal
Re: Tidal
Všechno, co tvrdím, je vždy na základě mého prožitého poznání, mých osobních zkušeností. Není to ani vymyšlené, ani vylhané. Proto to není dogma, proto se to může změnit. Na nekompromisnosti a rezolutnosti nevidím nic špatného. Mluvit gumově a amorfně zbaběle, to není můj styl.
Poznání se u myslícího jedince posouvá, stejně jako názory. Kupuji si vinyl hlavně kvůli zmršeným digitálním nahrávkám. Ano, vinyl šumí, praská, musí se obracet, je technicky horší, to se nezměnilo. Začal mne však postupně bavit, až jsem vychytal analogovou část svého audio řetězce. Naprostá většina mého výroku z 3.1.2022 je stále platná. Změnil se jen můj přístup. Nikde není psáno, že mne desky časem nepřestanou bavit, protože je na nich spousta věcí špatně. Stejně si je nakonec ripuju do vlastních digitálních souborů, které hrají lépe, než stream i většina CD. A desky pak zase prodávám, nehromadím je jako sběratel, který se s nimi s třesoucíma se rukama mazlí jako s nějakými nedotknutelnými fetiši, jak jsem před časem komentoval.... Teď je pro mne vinyl zábavná a v podstatě iracionální hračka.
Kam se to vyvine, to se uvidí.
Svět není vůbec černobílý, na tom se shodneme. Nikdy jsem netvrdil nic jiného.

Poznání se u myslícího jedince posouvá, stejně jako názory. Kupuji si vinyl hlavně kvůli zmršeným digitálním nahrávkám. Ano, vinyl šumí, praská, musí se obracet, je technicky horší, to se nezměnilo. Začal mne však postupně bavit, až jsem vychytal analogovou část svého audio řetězce. Naprostá většina mého výroku z 3.1.2022 je stále platná. Změnil se jen můj přístup. Nikde není psáno, že mne desky časem nepřestanou bavit, protože je na nich spousta věcí špatně. Stejně si je nakonec ripuju do vlastních digitálních souborů, které hrají lépe, než stream i většina CD. A desky pak zase prodávám, nehromadím je jako sběratel, který se s nimi s třesoucíma se rukama mazlí jako s nějakými nedotknutelnými fetiši, jak jsem před časem komentoval.... Teď je pro mne vinyl zábavná a v podstatě iracionální hračka.
Dobra blbost. Zo streamu nic neobjavime.  Z for akurat tak stokrat omlete veci.Samaru Joy a stovky dalsich jedine zo streamu.

Já jsem jen takový konzument hudby, ani nevím, jaké DR poslouchám 
Ale až budu pořádný hifista, tak budu sjíždět youtube a tam objevím, která muzika, ve kterém vydání a v jakém zakonzervovaném fomátu je to nejlepší (samozřejmě si nechám nejdříve sé rozhodnutí schválit v diskusi na fóru - třeba na takovém, jako je toto) .. a to pak začnu shánět na různých eshopech a bazarech po světě. A pak to složitě sehnané vytoužené vydání dorazí z druhého konce světa, a já je začlením do své sbírky s pocitem, že nic lepšího jsem vybrat nemohl.

Ale až budu pořádný hifista, tak budu sjíždět youtube a tam objevím, která muzika, ve kterém vydání a v jakém zakonzervovaném fomátu je to nejlepší (samozřejmě si nechám nejdříve sé rozhodnutí schválit v diskusi na fóru - třeba na takovém, jako je toto) .. a to pak začnu shánět na různých eshopech a bazarech po světě. A pak to složitě sehnané vytoužené vydání dorazí z druhého konce světa, a já je začlením do své sbírky s pocitem, že nic lepšího jsem vybrat nemohl.
Antony :Antony píše: ↑20 led 2023 22:48Naprostá většina mého výroku z 3.1.2022 je stále platná. Změnil se jen můj přístup. Nikde není psáno, že mne desky časem nepřestanou bavit, protože je na nich spousta věcí špatně. Stejně si je nakonec ripuju do vlastních digitálních souborů, které hrají lépe, než stream i většina CD. A desky pak zase prodávám, nehromadím je jako sběratel, který se s nimi s třesoucíma se rukama mazlí jako s nějakými nedotknutelnými fetiši, jak jsem před časem komentoval.... Teď je pro mne vinyl zábavná a v podstatě iracionální hračka.
1.1.2022 len digital, nic ine neexistuje
1.1.2023 vinyl, predsa to len ma zmysel
1.1.2024 obnovuje konto na Qobuze
1.1.2025 nadsene pocuva najnovsi remaster King Crimson

Výborně, začíná ti to docházet.FS píše: ↑21 led 2023 07:39Já jsem jen takový konzument hudby, ani nevím, jaké DR poslouchám
Přesně tohle (a spoustu dalších věcí) dělá opravdový posluchač. Tedy až na to schvalování, ale pokud nemá dost soudnosti, možná mu nic jiného nezbude. Obyčejný konzument zblajzne, co mu stream nasype..
Fidji99:
Pěkná ukázka demagogie. Děkuji.
Pokud si koupím LP a hraje dobře (to je spíš otázka štěstí než nějakého pravidla), poslouchám jen to LP nebo rip z něj. To se týká asi 1% mé hudební kolekce, a toho se týkal i můj včerejší výrok . 99% poslouchám z pečlivě vybraných a ošetřených digitálních souborů. Proto stále platí i výrok rok starý.
Ze streamu poslouchám přesně 0%, půl roku jsem jej zkoušel. Tam mám naprosto jasno. Stream je pro pasivní konzumenty, to rozhodně nejsem.
Vinyl je pořád ve všem zvukově horší než digitál, kromě DR. Že kvůli komerčnímu mršení digitálu musím u některých titulů hledat náhradu v LP je věc donucení a také toho, že mi na kvalitním poslechu záleží, narozdíl od konzumentů. A pokud se mi po investici vyšších stovek tisíc některá LP začnou líbit, je velice okrajová záležitost, která nepopírá nic z toho, co jsem napsal o streamu.

Pokud si koupím LP a hraje dobře (to je spíš otázka štěstí než nějakého pravidla), poslouchám jen to LP nebo rip z něj. To se týká asi 1% mé hudební kolekce, a toho se týkal i můj včerejší výrok . 99% poslouchám z pečlivě vybraných a ošetřených digitálních souborů. Proto stále platí i výrok rok starý.
Ze streamu poslouchám přesně 0%, půl roku jsem jej zkoušel. Tam mám naprosto jasno. Stream je pro pasivní konzumenty, to rozhodně nejsem.
Vinyl je pořád ve všem zvukově horší než digitál, kromě DR. Že kvůli komerčnímu mršení digitálu musím u některých titulů hledat náhradu v LP je věc donucení a také toho, že mi na kvalitním poslechu záleží, narozdíl od konzumentů. A pokud se mi po investici vyšších stovek tisíc některá LP začnou líbit, je velice okrajová záležitost, která nepopírá nic z toho, co jsem napsal o streamu.
To těch fór zjevně moc nečteš. Celé to vyznívá jako lamentování pasivního konzumenta.. Ono se to nenačte a neobjeví samo. Zato stream, ten teče sám, to pohodlným lidem stačí.
Na tebe platí doslova to, co jsem napsal: "Nepopírám, že občas shodou náhod lze na streamovacích platformách něco objevit. Čím méně znalý posluchač, tím větší šance objevu. "
Děkuji za uznání. Z praktického hlediska by mne zajímalo, zda si pak musím i koupit všechna dostupná vydání, abych mohl relevatně tvrdit, že mám to nejlepší vydání? Přece jen moc nevěřím na svou neomylnost ve schopnost vybrat si na youtube a dle vlasní soudnosti to nejlepší vydání bez předchozího poslechu.Antony píše: ↑21 led 2023 08:07Výborně, začíná ti to docházet.FS píše: ↑21 led 2023 07:39Já jsem jen takový konzument hudby, ani nevím, jaké DR poslouchám
Přesně tohle (a spoustu dalších věcí) dělá opravdový posluchač. Tedy až na to schvalování, ale pokud nemá dost soudnosti, možná mu nic jiného nezbude. Obyčejný konzument zblajzne, co mu stream nasype..
Podstata je v něčem jiném. V aktivním přístupu. Ten může mít konkrétní podobu různou. To už záleží jen na tobě. Na tvých schopnostech a na tvojí ochotě investovat čas, snahu, energii, přemýšlení, peníze, atd.. To se spoustě lidí nechce, a pak se diví, že je za opravdové posluchače nelze považovat.
Pasivní přijímání automatizovaných playlistů ze streamu je čistý konzum.

LP rip - to je asi najhorsia sracka aka moze existovat - bud si kup poriadny analog, alebo sa na to vykasli uplne.Antony píše: ↑21 led 2023 08:27Fidji99:
a druha vec - fakt sa trochu uvolni, ty si asi jeden z tych co potrebuje vyslovene velkymio pismenami upozornit, kedy sa jedna o vtip. Neber to vsetko tak kurevksy vazne, cele toto hobby ma byt radost a nie kopanie uhlia v bani v ukolovke.
A ber to len ako taku dobtu radu od cloveka, co ma k dispozicii niekolkostokusovu zbierku firs/second pressov z rokov 1961 - 1972 [roky ktore ma zaujimali] - cize veci v pre teba dokonalej kvalite povodnych vydani, ktorych vacsinu si v zivote nemal sancu pocut. A fakt mi mozes verit, ze vela z tyuch veci s citom urobeny digitalny remaster vyrazne vylepsil.
Cesta je cíl. A na tom se, Antony, shodnemeAntony píše: ↑21 led 2023 09:00Podstata je v něčem jiném. V aktivním přístupu. Ten může mít konkrétní podobu různou. To už záleží jen na tobě. Na tvých schopnostech a na tvojí ochotě investovat čas, snahu, energii, přemýšlení, peníze, atd.. To se spoustě lidí nechce, a pak se diví, že je za opravdové posluchače nelze považovat.

Ale neshodneme se na tom, že ta cesta je jediná.
A na druhej strane tam je X veci, ktore na poriadnom analogu hraju tak, ze by si sa vratil domov a zmazal polku hard-disku.Fidji99 píše: ↑21 led 2023 09:00A ber to len ako taku dobtu radu od cloveka, co ma k dispozicii niekolkostokusovu zbierku firs/second pressov z rokov 1961 - 1972 [roky ktore ma zaujimali] - cize veci v pre teba dokonalej kvalite povodnych vydani, ktorych vacsinu si v zivote nemal sancu pocut. A fakt mi mozes verit, ze vela z tyuch veci s citom urobeny digitalny remaster vyrazne vylepsil.
Ano. Já celou dobu tvrdím, že cest je mnoho. Pokud se na tom neshodneme, nedá se nic dělat.FS píše: ↑21 led 2023 09:06Cesta je cíl. A na tom se, Antony, shodnemeAntony píše: ↑21 led 2023 09:00Podstata je v něčem jiném. V aktivním přístupu. Ten může mít konkrétní podobu různou. To už záleží jen na tobě. Na tvých schopnostech a na tvojí ochotě investovat čas, snahu, energii, přemýšlení, peníze, atd.. To se spoustě lidí nechce, a pak se diví, že je za opravdové posluchače nelze považovat.
Ale neshodneme se na tom, že ta cesta je jediná.
Myslím, že tohle nedokáže pochopit, ne že nechce, není toho schopen, jen pevně foufám, že se jeho kolovrátek brzy zastaví a zavládne klid, bez obrovského nádechu lidské arogance. Myslím, že poslech u něj začíná na torrentu v souborech MP3, aby mohl potom pracně shánět nosiče s tím nejlepším DR, kterých se potom zbavuje. To je případ...Dark side of the moon píše: ↑20 led 2023 22:31A právě proto by bylo dobré ubrat z nekompromisnosti a rezolutnosti tvých vyjádření.
Život není černobílý, lidé jsou různí a jak je vidět, i ti největší dogmatici mohou změnit názor.
Fidji99:
Tak pěkně popořadě.
"LP rip - to je asi najhorsia sracka aka moze existovat - bud si kup poriadny analog, alebo sa na to vykasli uplne."
LP rip je kompromis, o tom nelze pochybovat. Ale nejhorší sračka? Tos poznal málo sraček. Svět je jich jich plný a skoro všechny jsou horší. Např. poslech z mobilu, poslech z boomboxu, stream jako zdroj hudby, remasterovaná CD, zmrvené DR, atd., atd., atd..
Pořádný analog mám, o tom nepochybuj. A právě proto ripuju. Protože to má smysl.
"a druha vec - fakt sa trochu uvolni, ty si asi jeden z tych co potrebuje vyslovene velkymio pismenami upozornit, kedy sa jedna o vtip. Neber to vsetko tak kurevksy vazne, cele toto hobby ma byt radost a nie kopanie uhlia v bani v ukolovke."
Bez obav. Muzika je pro mne výhradně radost. Tak proč si tu radost kazit nekvalitním zvukem. Uznávám však, že spoustě lidí stačí k radosti velice málo. Například si cvaknou krabicového vína, leží v parku na lavičce a chechtají se celému světu kolem, že se bere kurevsky vážně. A takový someliér, jo, ten podle nich kope uhlí v úkolovce.
"A ber to len ako taku dobtu radu od cloveka, co ma k dispozicii niekolkostokusovu zbierku firs/second pressov z rokov 1961 - 1972 [roky ktore ma zaujimali] - cize veci v pre teba dokonalej kvalite povodnych vydani, ktorych vacsinu si v zivote nemal sancu pocut. A fakt mi mozes verit, ze vela z tyuch veci s citom urobeny digitalny remaster vyrazne vylepsil."
Taky mám několik set first/second press vinylů. Akorát ze širšího časového období. Současně mám sbírku mnoha tisíc prvních nezprasených vydání CD (nebo vlastnoručně provedených digitálních kopií z nich), o kterých se streamovacím službám ani nesní. Současně mám tato první vydání porovnaná s dalšími vydáními, takže vím moc dobře, jak proběhl vývoj CD masteringu a remasteringu během několika desetiletí.
Takže dobrou radu dám já tobě, neboť ji zjevně potřebuješ - citlivý remastering je ten, který nezmění na zvuku vůbec nic, jen jej převede z master tape do finální distribuovatelné podoby. Tebou uvedené "výrazně vylepšil" není nic jiného, než - upravil, změnil, předělal. V důsledku - poškodil, zkazil, zničil. Pokud se tobě takový uměle deformovaný remaster líbí víc než autentický originál, jsou tvé rady pro mne zcela nepřínosné.
Jo, a spoustu věcí jsem z hard disku smazal, protože hrály blbě. To je normální. Určitě jich byla více než polovina. Ne kvůli tomu, že by analog hrál lépe. Ale kvůli tomu, že byly digitálně zmršené, nezávisle na analogu.

Tak pěkně popořadě.
"LP rip - to je asi najhorsia sracka aka moze existovat - bud si kup poriadny analog, alebo sa na to vykasli uplne."
LP rip je kompromis, o tom nelze pochybovat. Ale nejhorší sračka? Tos poznal málo sraček. Svět je jich jich plný a skoro všechny jsou horší. Např. poslech z mobilu, poslech z boomboxu, stream jako zdroj hudby, remasterovaná CD, zmrvené DR, atd., atd., atd..
Pořádný analog mám, o tom nepochybuj. A právě proto ripuju. Protože to má smysl.
"a druha vec - fakt sa trochu uvolni, ty si asi jeden z tych co potrebuje vyslovene velkymio pismenami upozornit, kedy sa jedna o vtip. Neber to vsetko tak kurevksy vazne, cele toto hobby ma byt radost a nie kopanie uhlia v bani v ukolovke."
Bez obav. Muzika je pro mne výhradně radost. Tak proč si tu radost kazit nekvalitním zvukem. Uznávám však, že spoustě lidí stačí k radosti velice málo. Například si cvaknou krabicového vína, leží v parku na lavičce a chechtají se celému světu kolem, že se bere kurevsky vážně. A takový someliér, jo, ten podle nich kope uhlí v úkolovce.
"A ber to len ako taku dobtu radu od cloveka, co ma k dispozicii niekolkostokusovu zbierku firs/second pressov z rokov 1961 - 1972 [roky ktore ma zaujimali] - cize veci v pre teba dokonalej kvalite povodnych vydani, ktorych vacsinu si v zivote nemal sancu pocut. A fakt mi mozes verit, ze vela z tyuch veci s citom urobeny digitalny remaster vyrazne vylepsil."
Taky mám několik set first/second press vinylů. Akorát ze širšího časového období. Současně mám sbírku mnoha tisíc prvních nezprasených vydání CD (nebo vlastnoručně provedených digitálních kopií z nich), o kterých se streamovacím službám ani nesní. Současně mám tato první vydání porovnaná s dalšími vydáními, takže vím moc dobře, jak proběhl vývoj CD masteringu a remasteringu během několika desetiletí.
Takže dobrou radu dám já tobě, neboť ji zjevně potřebuješ - citlivý remastering je ten, který nezmění na zvuku vůbec nic, jen jej převede z master tape do finální distribuovatelné podoby. Tebou uvedené "výrazně vylepšil" není nic jiného, než - upravil, změnil, předělal. V důsledku - poškodil, zkazil, zničil. Pokud se tobě takový uměle deformovaný remaster líbí víc než autentický originál, jsou tvé rady pro mne zcela nepřínosné.
Jo, a spoustu věcí jsem z hard disku smazal, protože hrály blbě. To je normální. Určitě jich byla více než polovina. Ne kvůli tomu, že by analog hrál lépe. Ale kvůli tomu, že byly digitálně zmršené, nezávisle na analogu.