Vliv operačního systému na obsah datového souboru

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vliv operačního systému na obsah datového souboru

Příspěvek od PítrsPraha »

pompo píše:jen se mi nelíbí jak tu na aleska stále dokola útočili aby vysvětlil: jakým způsobem OS Win mění data !
Na alesku tu myslím nikdo neútočil. Já i další jsme se jen snažili nějak dobrat nějaké argumentace z jeho strany, k čemuž nedošlo. Několikrát v různých obměnách zde uvedl, že OS mění hudební data, resp. že OS má vliv na kvalitu reprodukce hudby z pohledu její kvality. Já i další členové jsme zde popsali celkem vyčerpávající set argumentů, proč je to ve světě jedniček a nul nesmysl, ale odpovědí vždy bylo jen nějaká forma sdělení "prostě mění".

Teď se debata posunula do úplně jiné roviny výpadků HDD, rušení z elektrické sítě apod. O tom ale vlákno založeno nebylo, to je úplně jiná problematika. Je ale pro bezchybné přehrávání také podstatná, to souhlasím.

Tebou zmíněné případné porovnávání zvuku CD přehrávače a PC je velmi problematické, protože jen velmi těžko lze dosáhnout stavu, kdy by se porovnával opravdu vždy právě jeden prvek řetězce CD přehrávače s tím samým prvkem řetězce PC. Nikdy se ti nepovede porovnat JEN samotný transport CD přehrávače se samotným transportem v PC, samotný DAC v CD přehrávači se samotným DACem v PC atd. Proto ty výsledky nebudou moc smysluplné.

Závěr za mne: pro poslech hudby lze použít jakýkoliv transport, který umí na asynchronní USB vstup DACu bez poruch doručit hudební soubor se shodným složením jedniček a nul, jaké se nachází v datovém úložišti. A to může být cokoliv od mobilního telefonu přes PC paní účetní až po hypersofistikovaně odladěný OS na megavýkonném železe napájeném tím nejčistším a nejneutrálnějším zdrojem. Pořád budou na vstupu DACu ty samé jedničky a nuly v tom samém pořadí a s tím samým časováním (daným interními hodinami DACu).
Neexistuje žádný smysluplný důvod, aby ty samé jedničky a nuly hrály na totožném řetězci jinak - jednou například s méně basy a jindy s více basy.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

PítrsPraha píše:Na alesku tu myslím nikdo neútočil. Já i další jsme se jen snažili nějak dobrat nějaké argumentace z jeho strany, k čemuž nedošlo. Několikrát v různých obměnách zde uvedl, že OS mění hudební data, resp. že OS má vliv na kvalitu reprodukce hudby z pohledu její kvality. Já i další členové jsme zde popsali celkem vyčerpávající set argumentů, proč je to ve světě jedniček a nul nesmysl, ale odpovědí vždy bylo jen nějaká forma sdělení "prostě mění".
Pítrsi, nikdy a nikde jsem nenapsal že OS mění hudební data Nevkládej mi to prosím tě neustále do úst :!:
Jsem ale ochoten přiznat, že s druhou polovinou tvé věty naprosto souhlasím: resp. že OS má vliv na kvalitu reprodukce hudby z pohledu její kvality. A nejen OS, celé PC, tj. HW i SW :!:
PítrsPraha píše:........Tebou zmíněné případné porovnávání zvuku CD přehrávače a PC je velmi problematické, protože jen velmi těžko lze dosáhnout stavu, kdy by se porovnával opravdu vždy právě jeden prvek řetězce CD přehrávače s tím samým prvkem řetězce PC.
Tohle skutečně nejde, to pochopí i absolvent zvláštní školy.
PítrsPraha píše:Nikdy se ti nepovede porovnat JEN samotný transport CD přehrávače se samotným transportem v PC, samotný DAC v CD přehrávači se samotným DACem v PC atd. Proto ty výsledky nebudou moc smysluplné.
A proč bych měl :?: porovnávat jednotlivé části CD přehrávače & PC?
PítrsPraha píše:Závěr za mne: pro poslech hudby lze použít jakýkoliv transport, který umí na asynchronní USB vstup DACu bez poruch doručit hudební soubor se shodným složením jedniček a nul, jaké se nachází v datovém úložišti. A to může být cokoliv od mobilního telefonu přes PC paní účetní až po hypersofistikovaně odladěný OS na megavýkonném železe napájeném tím nejčistším a nejneutrálnějším zdrojem. Pořád budou na vstupu DACu ty samé jedničky a nuly v tom samém pořadí a s tím samým časováním (daným interními hodinami DACu).
Tvůj názor - klidně hraj na tom mobilním telefonu, já použiji to co se osvědčilo mezi audio PC nadšenci po celém světě.
PítrsPraha píše:Neexistuje žádný smysluplný důvod, aby ty samé jedničky a nuly hrály na totožném řetězci jinak - jednou například s méně basy a jindy s více basy.
Je vidět, že vnímáš jen to co chceš - přečti si link co sem postnul tomatsu v včera, 19:44:
http://www.enjoythemusic.com/hificritic ... torage.htm

Promiň, já si neuvědomil, že nehodláš nic číst :lol:

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Ach jo, diskuse v kruhu... *2thumbsup*

Tak znovu, myslím, že tak po čtvrté... Napsal jsi, že OS ovlivňuje výsledný zvuk. Vzhledem k tomu, že řeč je o posílání hudebních dat z PC prostřednictvím asynchronního USB do externího DACu, což není nic jiného než paketizovaný stream jedniček a nul, spočívá ona možnost "ovlivnění" v pouhých dvou věcech: 1) změna obsahu dat (jedniček a nul) a 2) změna časování. S bodem dva se snadno vypořádá vstupní buffer DACu, za nímž je časování řízeno interními hodinami DACu, tedy zcela mimo vliv PC a jeho OS. To znamená, že jediná možnost, jak změnit zvuk, je změnit obsah datového souboru.

A z toho vcelku logicky plyne, že pokud je pravda, že OS ovlivňuje výsledný zvuk při dané konfiguraci, může to dělat jedině tím, že mění obsah hudebního datového souboru.

Část tvého příspěvku týkající se porovnání PC a CD, tedy:
Aleska píše:Tohle skutečně nejde, to pochopí i absolvent zvláštní školy.
Aleska píše:A proč bych měl porovnávat jednotlivé části CD přehrávače & PC?
nechám zde bez komentáře, protože jím neříkám tobě, abys porovnával jednotlivé části CD přehrávače & PC, neboť reaguji na komentář takového porovnání od "pompo", jak by pochopil i absolvent základní školy... *headbang*

Za odkaz děkuji, podívám se na něj.

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

[quote="PítrsPraha"]Ach jo, diskuse v kruhu... *2thumbsup*

Tak znovu, myslím, že tak po čtvrté... Napsal jsi, že OS ovlivňuje výsledný zvuk. Vzhledem k tomu, že řeč je o posílání hudebních dat z PC prostřednictvím asynchronního USB do externího DACu, ....

A je to tu zase proč STÁLE DOKOLA JEN - posílání hudebních dat z PC prostřednictvím USB ? A měnění hudebních dat ? Vždyť už tu bylo řečeno že OS ty hudební data také z něčeho načítá ,něčím (soft. player) je přehrává a někdy jen u někoho kdo má ext. DAC je také občas posílá ven přez to tvé nekonečné USB -kde se opravdu data nijak nemění (tam se může tak max. narušit plynulost a teoreticky vzniknout jitter) Ladění o kterém je řeč má smysl a /// Vliv operačního systému na obsah datového souboru /// je především v plynulosti a hladkém chodu - aby nebylo ničím narušeno ,nebo nějak degradováno samotné přehrávání hud souboru ,k čemuž může v tom PC dojít kdekoli z nejrůznějších (většinou už zde jmenovaných důvodů).Pokud někdo myslel něco jiného tak nevím, ale vynechte už to nesmyslné dokola omýlané měnění dat bčhem přenosu skrze USB - to je ta poslední věc. Pokud někdo myslel ještě něco jiného tak nevím.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

pompo píše:vynechte už to nesmyslné dokola omýlané měnění dat bčhem přenosu skrze USB - to je ta poslední věc. Pokud někdo myslel ještě něco jiného tak nevím.
Ale to prave vubec neni ta posledni vec !Nejslabsi misto, kde se muze nejaky problem bud projevit nebo naopak vyresit, je prece prave ten prenos dat z PC do DACu (zvukove karty). Pokud je implementovany tak, ze je samoopravny a odolny proti vypadkum a zpozdenim "dodavky dat", pak je do znacne miry je jedno jak vyladeny system je, protoze se s problemy sam vyrovna. A naopak cim je prenos primitivnejsi, tim je zavislejsi na bezproblemove dodavce dat v realnem case a pak skutecne vznikaji problemy.
Takze vynechat z uvah typ prenosu a DACu nejde.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

pompo píše:Vliv operačního systému na obsah datového souboru
Ten nazev vlakna je hodne nestastny a jak sleduju diskuzi, tak i zavadejici - operacni system s obsahem datoveho souboru samozrejme nic spatneho neudela. Problem muze vzniknout az v prenosu dat ze souboru do ciloveho zarizeni (DACu) v realnem case a to bud v pripade, kdy

1/ pocitac je tak zahlceny, ze data nestaci odesilat (a muze se jednat i o chvilkova zahlceni - priority procesů)

2/ v pripade ruseni prenosove cesty - pak bude dojde k tomu, ze

2a/ v pripade, ze prenos kontroluje spravnost prenesenych dat, se odesilaji dalsi pokusy o opravu dat a komunikacni kanal se muze zahltit, kdyz se mu ani opravy nedari

2b/ do ciloveho zarizeni dostavaji data porusena/neuplna (v pripade, ze se spravnost dat nekontroluje - viz SPDIF)

Takze optimalizace PC ma tohle resit, co je samozrejme logicky pozadavek. Otazka je jenom v tom do jake miry je to dneska vubec potreba - jednak vzhledem k vykonu pocitacu a jednak vzhledem k snad uz slusne udelanym DACum, schopnym tyhle potize eliminovat.
A o tom by asi cela diskuze mela byt ?

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

pompo píše:proč STÁLE DOKOLA JEN - posílání hudebních dat z PC prostřednictvím USB ?
No, možná proto, že přesně to je jaksi tématem tohoto vlákna, jak se můžeš dočíst v prvním příspěvku...
pompo píše:Vždyť už tu bylo řečeno že OS ty hudební data také z něčeho načítá ,něčím (soft. player) je přehrává
Různý HW a různé soft. přehrávače jsou v tomto vlákně irelevantní, jak se můžeš dočíst v prvním příspěvku...
pompo píše:také občas posílá ven přez to tvé nekonečné USB -kde se opravdu data nijak nemění
Co je na USB nekonečného?
pompo píše:vynechte už to nesmyslné dokola omýlané měnění dat bčhem přenosu skrze USB - to je ta poslední vě
To bohužel jaksi vynechat nelze, jelikož přesně to je tématem tohoto vlákna. Tedy nikoliv ta poslední věc, ale ta první a zásadní věc.

Celé tohle vlákno vzniklo jako reakce na Aleskův výrok, že výsledný zvuk při přehrávání PC --> asyn. USB --> DAC je, cituji, "Ovlivnitelný již volbou a nastavením operačního systému.".
A od té doby nejen já marně čekám na vysvětlení toho, jak konkrétně a čím to ten OS dělá....

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

A navíc:

Nejednou zde zaznělo, že pro výsledný zvuk rozhodně není jedno, z jakého zdroje se do vstupního bufferu DACu data dostanou. Jakoby snad mělo být slyšet, jestli ty jedničky a nuly před dopravením do DACu ležely v NASu, kancelářském notebooku nebo vysoce optimalizovaném striktně omezeném hudebním PC nasvíceném 174 modrými diodami.

Samozřejmým předpokladem je schopnost zdrojového počítače dopravit soubor do DACu. Což je splněno vždy vyjma extrémních případů typu naprostého zahlcení zdrojového počítače, poruchy zdrojového počítače nebo jeho částí, poškození dat v propojovacím kabelu (extrémně zarušené prostředí, poškozený kabel).

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

Podstata toho o co se snaží aleska je myslím v tom že Win. především staré XP ( i po serv. pack 3 a všech záplatách ) je ne zrovna dokonalé a diky často kritizovanému shell-u explorer ani moc stabilní prostředí které má v defaultním nastavení velmi napilno v mnoha směrech , což na běžném PC - které já vidím jako přehřívající se zabug-ovaný a zavirovaný krám _ nnení prostě jako špičkový přehravač hudby to pravé ořechové . Ale po odladění nejlépe způsobbem co tu razí aleska by mohlo být. /// Vliv operačního systému na obsah datového souboru /// vidím pávě v tom jak se tento běžně s prominutím ale většinou rozesraný sys. často chová . Co je na tom záhadného nevím ,pokud ale někomu vyhovuje standardní chování tohoto sys. a umí si vychutnat všechny jeho funkce včetně té kopy nesmlslných a zcela zbytečně běžících služeb a procesů - no tak nechť si dá .Může si pak i myslet ,že právě tak je to nejlepší nebo po všech stránkách provozně,zvukově a nevím ještě jak srovnatelné se špičkovými playery , no -já a alska si to ale nemyslíme toť vše.

Pokud bych se měl vrátit k začátku této podivné debaty a odpovědět na tu doplňující otázku -

Existuje relevantní důvod, proč by měla znít jinak? Pokud ano, jaký konkrétně?

Tak je to malinko složitější a sice v tom že v praxi nenajdeš ani zhruba identicky nastavené a funkčně stejné Pc takže někdy nemusí žádný rozdíl existovat to asi v tom tvém ideálním (laboratorním) případě dvou zcela identických po všech stránkách shodných atd....PC strojích - nejspíš tedy navíc po čisté instalaci OS.

Ale v praxi ,v reálu (na několik let běžících různých syst.více uživatelů ) to už může být jiná káva a ty důvody jsou tu už popsané,

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

takže teoreticky by měla (znít stejně) v praxi to ale může vypadat jinak

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

PítrsPraha píše:A navíc:

Nejednou zde zaznělo, že pro výsledný zvuk rozhodně není jedno, z jakého zdroje se do vstupního bufferu DACu data dostanou. Jakoby snad mělo být slyšet, jestli ty jedničky a nuly před dopravením do DACu ležely v NASu, kancelářském notebooku nebo vysoce optimalizovaném striktně omezeném hudebním PC nasvíceném 174 modrými diodami.

Samozřejmým předpokladem je schopnost zdrojového počítače dopravit soubor do DACu. Což je splněno vždy vyjma extrémních případů typu naprostého zahlcení zdrojového počítače, poruchy zdrojového počítače nebo jeho částí, poškození dat v propojovacím kabelu (extrémně zarušené prostředí, poškozený kabel).
Samozřejmě to není jedno schopnosti čtení různých stolních cd -mechanik se od schopností třeba pevného disku mohou lišit. Atˇuž tam ty diody máš nebo ne.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

pompo píše:Samozřejmě to není jedno schopnosti čtení různých stolních cd -mechanik se od schopností třeba pevného disku mohou lišit.
Kde v mém příspěvku, který jsi citoval, vidíš nějakou zmínku o "stolní CD mechanice? Aneb píšeš o něčem zcela jiném než já.
pompo píše:Podstata toho o co se snaží aleska je myslím v tom že Win. především staré XP ( i po serv. pack 3 a všech záplatách ) je ne zrovna dokonalé a diky často kritizovanému shell-u explorer ani moc stabilní prostředí které má v defaultním nastavení velmi napilno v mnoha směrech , což na běžném PC - které já vidím jako přehřívající se zabug-ovaný a zavirovaný krám _ nnení prostě jako špičkový přehravač hudby to pravé ořechové . Ale po odladění nejlépe způsobbem co tu razí aleska by mohlo být. /// Vliv operačního systému na obsah datového souboru /// vidím pávě v tom jak se tento běžně s prominutím ale většinou rozesraný sys. často chová . Co je na tom záhadného nevím ,pokud ale někomu vyhovuje standardní chování tohoto sys. a umí si vychutnat všechny jeho funkce včetně té kopy nesmlslných a zcela zbytečně běžících služeb a procesů - no tak nechť si dá .Může si pak i myslet ,že právě tak je to nejlepší nebo po všech stránkách provozně,zvukově a nevím ještě jak srovnatelné se špičkovými playery , no -já a alska si to ale nemyslíme toť vše.
Opět - rozsáhlý pojednání na téma nevyladěný systém není na přehrávání hudby vhodný a opět zcela chybějící smysluplné vysvětlení toho, čím konkrétně a jak takový OS ovlivňuje zvuk přehrávaného hudebního souboru, tedy mění jedničky a nuly hudebních souborů.

Celá ta představa, že různé OS nebo stejné OS různě nastavené mají jiný zvuk, tedy jednou hrají více výšek, jindy hrají lépe prostor, je jen planou nedoložitelnou dojmologií.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

pompo:
Mám prosbu: pokud nemáš nic k tématu, žádné relevantní vysvětlení a argumenty k postoji, který k tématu vlákna zastáváš, pak není třeba, abys psal jakékoliv příspěvky. V několika svých předchozích příspěvcích píšeš o CD mechanikách, porovnávání zvuku PC a CD přehrávače, zahlcených nebo nefunkčních PC, o problémech Windows XP, ladění SW, soft. přehrávačích, rušení přenosu dat atd. atd. Nic z toho zde není předmětem diskuse.

To vše je jen snaha o rozmělnění diskuse, jejímž důvodem je to, jak se domnívám, že stejně jako aleska neumíš vysvětlit, proč se domníváš, že ta samá bit perfect data na vstupu DACu by měla v pondělí mít víc basů a ve středu lepší prostor.

pompo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pompo »

PítrsPraha píše:pompo:
Mám prosbu: pokud nemáš nic k tématu, žádné relevantní vysvětlení a argumenty k postoji, který k tématu vlákna zastáváš, pak není třeba, abys psal jakékoliv příspěvky. V několika svých předchozích příspěvcích píšeš o CD mechanikách, porovnávání zvuku PC a CD přehrávače, zahlcených nebo nefunkčních PC, o problémech Windows XP, ladění SW, soft. přehrávačích, rušení přenosu dat atd. atd. Nic z toho zde není předmětem diskuse.

To vše je jen snaha o rozmělnění diskuse, jejímž důvodem je to, jak se domnívám, že stejně jako aleska neumíš vysvětlit, proč se domníváš,.

Já ze začátku debatoval víceméně s aleskou ,samozřejmě máš pravdu,že není třeba abych k tomu měl jakékoli další příspěvky i když na svobodném fóru (jakým snad Hifi názory jsou ) je myslím mít mohu. Avšak vzhledem tomu že tu jde o tvé vlákno a také vzhledem k poslední větě kde opět píšeš - že já se ( domnívám ,že ta samá bit perfect data na vstupu DACu by měla v pondělí mít víc basů a ve středu lepší prostor ) což se samozřejmě nedomnívám . Už jsem tu na předchozí stránce tvůj podobně podsunutý nesmysl jednou vyvracel ,no dvakrát mi to celkem stačí .

Ale - celá ta představa, že různé OS nebo stejné OS různě nastavené mají jiný zvuk, tedy jednou hrají více výšek, jindy hrají lépe prostor, je jen planou nedoložitelnou dojmologií.- Ale zřejmě jen tvou vlastní -

protože já psal o spolehlivosti syst. XP ,možném vlivu rušení atd. Což samozřejmě ovlivnůje přehrávání nejen hudby zcela zásadně.Ty tvé výšky a prostor sis tam už zase doplnil tak nějak sám ,podobně jako před tím fotky a tiskárnu. No nic sorry že jsem ti to tady narušil ,tak pá.
Naposledy upravil(a) pompo dne 06 led 2015 18:04, celkem upraveno 3 x.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

pompo píše:že já se ( domnívám ,že ta samá bit perfect data na vstupu DACu by měla v pondělí mít víc basů a ve středu lepší prostor ) což se samozřejmě nedomnívám
Stejně jako aleska to nepíšeš napřímo. Implicitně to ale z tvých textů jednoznačně vyplývá. Proč jinak bys psal, že "Za sebe tedy prohlašuji ,že na firemním počítači kde naše účetní dělá uzávěrky bych hudbu poslouchat nechtěl.". Takový počítač za předpokladu, že není poškozený nebo (částečně) nefunkční, doručí přes asynchronní USB do DACu stejná bit perfect data jako supervýkonný špičkově vyladěný hudební PC. Tudíž bude "hrát" naprosto shodně.

Odpovědět