Vliv operačního systému na obsah datového souboru

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Vliv operačního systému na obsah datového souboru

Příspěvek od šeďour »

ODAR-> Změna zvuku po výměně LAN kabelu, může nastat.A to jiným množstvím nebo jiným obsahem na kabel naidukovaných rušivých složek (např jinou konstrukcí kabelu, jinou dýlkou, jiným umístěním kabelu, atd...).Přenosem těchto složek do následujícího audiořetězce může dojít například k ovlivnění složení či zkreslení audiosignálu.
kabelguru.cz

Odar

Příspěvek od Odar »

Z principu normy nemoze.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Typická diskuze s ajťákem *headbang*

Nech si to prosím vysvětlit od "profesora" Bunty.
kabelguru.cz

Odar

Příspěvek od Odar »

Norma, alebo lepsie napisane standard (nie som pravnik, takze rozdiel medzi tymito terminmi nerozoznavam) IEEE 802 okrem ineho pojednava o poziadavkach na fyzicku vrstvu sietoveho modelu ISO/OSI.

Ak ta to zaujima, mozeme to prebrat cez PM, alebo e-mailom, nakolko tu sme OT. Ak ti ide len o nejake "vylievanie zlosti", prosim, mna z toho vynechaj. Nic som ti nikdy nespravil, aj ked je evidentne, ze utocime na opacne brany.

Dakujem.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Ale tady přece nejde o žádnou normu/protokol či standard nebo nejake "vylievanie zlosti".To naidukovaný rušení se netýká samotnýho digitálního signálu, ani ho nijak neovlivňuje.Ale pokud je LAN kabel galvanicky spojenej s audiořetězcem ( např. společným stíněním), tak rušení pronikne až tam.A tam (v tom audiořetězci) může rušení ovlivňovat zpracování analogovýho audiosignálu.
Rušení může způsobit zkreslení modulací, zabarvením, zostřením, rozmazáním, nebo co já vím ještě...Může to bejt slyšet na jednom konkrétním aparátu (citlivým na rušení) v jednom konkrétním místě, ale na jinym aparátu v jiným prostředí to slyšet nebude.Třeba.

Jde jen o to, že analogovej signál lze ovlivnit nějakým rušivým signálem docela snadno.Černobílý uvažování jedniček a nul sem prostě nepatří.Proto ta narážka na ajťáka.Nic osobního.

Ale už toho nechám, je to tu OT.
kabelguru.cz

tomatsu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomatsu »

šeďour píše:Ale tady přece nejde o žádnou normu/protokol či standard nebo nejake "vylievanie zlosti".To naidukovaný rušení se netýká samotnýho digitálního signálu, ani ho nijak neovlivňuje.Ale pokud je LAN kabel galvanicky spojenej s audiořetězcem ( např. společným stíněním), tak rušení pronikne až tam.A tam (v tom audiořetězci) může rušení ovlivňovat zpracování analogovýho audiosignálu.
Rušení může způsobit zkreslení modulací, zabarvením, zostřením, rozmazáním, nebo co já vím ještě...Může to bejt slyšet na jednom konkrétním aparátu (citlivým na rušení) v jednom konkrétním místě, ale na jinym aparátu v jiným prostředí to slyšet nebude.Třeba.

Jde jen o to, že analogovej signál lze ovlivnit nějakým rušivým signálem docela snadno.Černobílý uvažování jedniček a nul sem prostě nepatří.Proto ta narážka na ajťáka.Nic osobního.

Ale už toho nechám, je to tu OT.
Taky si trosku zaOTopikuju - prave ze o ty normy/protokoly/standardy jde. V nich jsou totiz pevne stanoveny hodnoty, ktere kazdy UTP kabel musi splnovat. UTP kabely jsou VELMI dobre narzeny aby odolavaly jak vnejsimu, tak vnitrimu ruseni. Zadny vyrobce si nemuze delat svoji konstrukci, volit pruzez vodice, jine vinuti kroucenych paru atd atd - to je prave dany presnou specifikaci. A kazdy solidni vyrobce by mel ke svemu kabelu dolozit merici protokol - coz jsem u zadneho "high-end" vyrobce nevidel. V dobe, kdy jsem se zivil "strukturkou" tak by bylo nemyslitelne dodat projektovou dokumentaci bez certifikace pouzitych kabelu, patch-panelu a merenim kazde datove trasy ( obousmerne ). Za tech X let jsem zakonektoroval tisice a tisice datovych tras ( UTP + optika ), osadil 100ky patchpanelu, natahl nespocet km UTP kabelu ( cat 5e + 6 ) a to vse promeril - takze bych rekl, ze urcitou predstavu o odolnosti a vlastnostech UTP kabelu mam. Omlouvam se za OT, ale fakt mi to po tech par dnech nedalo. Tom

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Jestli se můžu zeptat, kolik procent těch kabelů jsi natahal v audiosystémech? Přibližně. Počítám, že problém nebude v normách kabelů, ale právě v těch připojených zařízeních.

tomatsu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomatsu »

Jarda69 píše:Jestli se můžu zeptat, kolik procent těch kabelů jsi natahal v audiosystémech? Přibližně. Počítám, že problém nebude v normách kabelů, ale právě v těch připojených zařízeních.
0% , ale nejak nerozumim ty otazce. Pri pouziti UTP kabelu jde o prenos dat/signalu z bodu A do bodu B, pri zachovani pevne danych parametru potrebnych k bezchybnemu prenosu. Pri zapojeni v audiu je tomu jinak ? Jestli pripojena zarizeni posilaji po kabelu "bordel" , je to chyba zarizeni - ne kabelu. Na druhou stranu z vlastni zkusenosti vim, ze ne vse co nese oznaceni Cat 5e, Cat 6 atd splnuje pozadovane parametry. S usmevem vzpominam na hura akci, kdy si nas zavolali na projekt Sokolovskych inkubatoru pro podnikatele. Firma co jim mela dokoncit strukturku to na posledni chvili odvolala. Vse melo byt v Cat 6. Kabely jiz byly natazeny a my jsme meli jen osadit zasuvky, patch-panely, vse promerit a "ozivit". Tak jsme prijeli, vybalil jsem zasuvky a patch-panely a oci nevericne vejrali co to jako je ? No prej bylo malo penez a koupily se noname komponenty. Na vsech samo bylo napsano Cat 6 :oops: Budiz. Zakonektorovali a dali se do mereni - 95% datovyh tras nesplnilo Cat 6 a dokonce i nejake nesplnily Cat 5e. Oznamili vysledek, navrhli reseni ( vse predelat ) a odjeli.
Takze ano, kabel muze ovlivnit prenos a tim padem pripadne i zvuku, ale jen tom pripade, ze je problem v jeho provedeni. Je-li vse dodrzeno co ma byt, prenoc bude v poradku.
No a pak samo zaleci na implementaci sitoveho rozhrani na strane outputu/inputu , ale to uz je jina kapitola.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

Sice jina kapitola, to je pravda, ale v pripade audiokomponentu je to dulezita souvislost. Pripadny naindukovany ruseni, ktery pronikne do analogovy casti pristroje, muze zvuk ovlivnit.

Ostatne vetsina zvukovych rozdilu kabelu jde na vrub spis propojenym pristrojum nez kabelu jako takovymu. Tentyz kabel muze v ruznych sestavach "znit" jinak.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Vidíš Odare, tady máš před sebou jasnej příklad ! To je to, o čem píšu, to černobílý uvažování technika IT.

Tomatsu je zářným příkladem, jak vůbec nepochopil o čem je řeč, ale tvrdě si obhajuje to svoje (teda...i s nevhodným příkladem ze slepičárny :D ).A já nemám chuť psát znovu to samý, jako že nejde o žádnej protokol, kategorii, kvalitu UTP kabelů a že vůbec nejde o bezchybnej přenos dat.
Těch se to vůbec netýká *headbang*

To to fakt chápe jen Jarda a Peťulda ?
kabelguru.cz

tomatsu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomatsu »

šeďour píše:Vidíš Odare, tady máš před sebou jasnej příklad ! To je to, o čem píšu, to černobílý uvažování technika IT.

Tomatsu je zářným příkladem, jak vůbec nepochopil o čem je řeč, ale tvrdě si obhajuje to svoje (teda...i s nevhodným příkladem ze slepičárny :D ).A já nemám chuť psát znovu to samý, jako že nejde o žádnej protokol, kategorii, kvalitu UTP kabelů a že vůbec nejde o bezchybnej přenos dat.
Těch se to vůbec netýká *headbang*

To to fakt chápe jen Jarda a Peťulda ?
Diky, vzdy jsem si pral stat se zarnym prikladem, dnesni den se projasnil a v srdci se mi rozzarila jasna duha *thumbs up* Ted vazne - mohl by jsi mi prosim polopaticky vysvetlit, v cem je teda problem ? Bohuzel mam cernobile-videni sveta - proste IT technik s videnim 0 a 1.

PítrsPraha
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PítrsPraha »

tomatsu píše:Ted vazne - mohl by jsi mi prosim polopaticky vysvetlit, v cem je teda problem ?
Vždyť to tu už nejednou zaznělo.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

.Ale pokud je LAN kabel galvanicky spojenej s audiořetězcem ( např. společným stíněním), tak rušení pronikne až tam.A tam (v tom audiořetězci) může rušení ovlivňovat zpracování analogovýho audiosignálu.
Či je kábel galvannicky spojený s audioreťazcom alebo nie, nie je vlastnosť kábla, ale tých zariadení, prípadne nejakej normy pre sieťové spojenie alebo prenos dát (nie som IT..), ktorá to spojenie ppredpisuje alebo nie.. Výmena kábla to galvanické spojenie nezruší, ak bude rovnako dlhý kábel na rovnakom mieste, každý bude fungovať ako anténa, aj do najkvalitnejšieho tienenia sa nachytá z okolia rušenie a tečie po zemi (tienení kábla, ktoré je "niekam" pripojené) a dostane sa do prístrojov. Treba riešiť citlivosť tých prístrojov, nie káble...Ak sa napr. rušenie zo zeme USB kábla z dátového vstupu DACu dostane na analógový výstup DACu a kontaminuje analógový signál, tak je to chyba konštrukcie DACu, nie dátového kábla..Problém je v prístrojoch, nie v kábloch.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Díky za doplnění.Ano, problém je v přístrojích, ale na ANALOGOVÝ straně, ne na straně přenosu digitálního signálu (to jen pro ajťáky).

Já jsem se jen snažil upozornit na to, že problém slyšitelnosti existuje a může se projevit i při změně kabelu přenášejícím digitální data.A opakuji, že nesouvisí s přenosem digi dat, ale s citlivostí analogovejch přístrojů na rušivý signály.
BVa píše:Treba riešiť citlivosť tých prístrojov, nie káble...
tohle asi nebude pro běžnýho spotřebitele dost dobře možný, že ?
Veřte nevěřte, výměna kabelu je mnohem, opakuji mnohem jednodušší *taktone*
kabelguru.cz

Fox25
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fox25 »

No jo, ale jak chceš kabelem vyřešit když ti leze rušení po drátech a přijímací zařízení v sobě nemá např. galvanické oddělení? Moje síťovka intel má oddělovací "trafo" a to stála asi 2000 korun, v lan switch mám zase optočleny a to stál pár korun.

https://www.ttl-network.de/news-details ... lator.html
Můžeš zkusit napsat kolik by za něj chtěli, ale většinou je to hodně drahé. Případně nějaký lan switch a udělat si vlastní galvanické oddělení.

Odpovědět