XRCD x MFSL x LP

Hudba, která se Vám líbí a doporučili byste ji k poslechu
Odpovědět
lachim
Kontaktovat uživatele:

Re: XRCD x MFSL x LP

Příspěvek od lachim »

mark levinson
1. kdyz neco nahravaji jako sacd, tak je to lepsi nez opravene cd.
2. nevim na cem jsi to doma zkousel. ja mam moznost poslechu jen na audionetu vip g2. pro me je to na tomto kombajnu jasne.
cistokrevny cdp uz si k tomu kupovat nebudu :)
3. zrejme jsi letos nebyl pritomen v mnichove na srovnavacim testu xrcd versus sacd, ze? poradal casopis stereo.
doporucuji pristi rocnik

Filip Kolinsky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Filip Kolinsky »

Včera večer jsem ještě jednou, už v naprosté pohodě, si pustil Dire Straits. K mému předcházejícímu poslechu a poznatkům (Při přepnutí na SACD došlo k dalšímu zklidnění poslechu. Možná, že prostor nebyl až tak čitelný jako z XRCD, přišlo mi však, že hudba šla více do „dovnitř“ a celkově je mi poslech příjemnější. Nástroje měl větší šťávu, lepší šmrnc a zněly více opravdově. Např. poklep paliček do obrouček. SACD mi chutnalo víc, avšak XRCD mu hodně šlapalo na paty) musím ještě doplnit to, že basová složka má i lepší prokreslení a lepší je i celková dynamika nahrávky.

Mark Levinson píše:
„Podstatné je co ze souboje CD, SACD a XRCD hraje nejlépe a tady vede XRCD… Takzvané univerzální přehrávače (CD+SACD) s cenou do cca 150.000,-Kč vždy upřednostńují zvuk z SACD. Prioritou těchto přehrávačů je kvalita zvuku z SACD (případně DVD-A, DVD-V) a přehrávání CD (někdy i Mp3) je jen jako bonus, takže pokud srovnání XRCD a SACD provedeme v tomto kombajnu, tak asi zvítězí SACD. Ale pokud toto srovnání uděláme s SACD vloženém v kombajnu a XRCD vložíme do čistokrevného, kvalitního CD přehrávače (např. Meridian,Acuphase,Nagra,Naim,Ancient audio apod.), tak bude situace jiná.
Výběr přehrávačů určitě ovlivní poslech. Kombinované přehrávače jsou převážně nejslabší v CD režimu, ale existují i vyjímky. Myslím si, že Lachimům Audionet bude jednou ze světlých vyjímek. Já používám Audiopraise Vanity + DAC Cepheus jak na CD, tak i SACD. Zde jde signál stejnou cestou. Přehrávání CD přes výstup v playeru je výrazně horší.

XRCD má oproti SACD jednu obrovskou výhodu: majitelé CD playerů si nemusí kupovat nový stroj, případně si nemusí kupovat ani nové placky. Kdo chce poslouchat SACD, musí koupit specializovaný přehrávač a musí kupovat i placky. Už tento fakt „jasně“ hovoří pro XRCD a může mít vliv i v posuzování poslechu. Kdo má SACD a chce kupovat i desky v tomto formátu, myslím si, že ho vždy upřednostní a to z jednoho prostého důvodu: hraje (přijde) mu to lépe než XRCD. Tak to vnímám já. Pořadí je u mě následující: SACD, případně XRCD, které je oproti CD daleko lepší. V případě, že by byla nahrávka na vinylu, je to volba číslo *thumbs up* .

Pro mě není důležité jak co bylo technicky provedeno, důležitý je, jak vnímám samotnou nahrávku. Když jsem se rozhodoval zda si nechat od Genesis A Trick Of The Tail na vinylu, nebo SACD, rozhodl jsem se pro SACD. Například u Depeche Mode Songs Of Faith And Devotion jsem se zase přiklonil k vinylu. Na něm se mi víc líbil Miles Davis Kind Of Blue než na SACD.

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mark Levinson »

Lachim
1. XRCD nemusí být jen opravené CD, ale jsou nahrávány nové věci a ty hrají dobře. Srovnávej srovnatelné, na SACD také vyšla celá řada nezdařilých nahrávek. Pokud jsi měl doma jen opravené XRCD (CD), tak to mohlo vyznít pro SACD.
2. Přehrávač (kombajn) to je ta chyba o které jsem se zmiňoval,tam bude lépe hrát SACD.
3. V Mnichově jsem letos nebyl, ale právě zahraniční časopisy jasně dávají najevo, že XRCD hraje při nejmenším stejně dobře jako SACD.
Rozdíly nejsou samozřejmě propastné, spíše se jedná o nuance, ale XRCD hraje tepleji jako by analogověji, zvukově blíže LP. Naproti tomu SACD je zvukově více syntetické jako by zrnitější, možná se to může zdát někomu přesnější.

fotolaik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fotolaik »

to zbynek : chtel jsem ji koupit, ale neni zrovna nejpovedenejsi, ta druha verze s Chicago o. je lepsi...tedy pro me....mam i na LP ...

jinak XRCD a MFSL myslim par kousku mam - rock, klasiku - jo, je to dobra zalezitost, kdyz nemas SACD, protoze je to lepsi nez klasicke CD ...ale dobre SACD je proste zase jine....za top XRCD povazuji z klasiky Tchaikovski 1812, z rock muziky Eagles, od MFSL povazuji za super z rocku the Wall a z klasiky Smetanu Mou Vlast....ale vseobecne, vsechna MFSl a XRCD co doma mam, jsou povedena ....

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Mark Levinson - rozdíl v přehrávání CD (XRCD) na špičkových multiplayerech nebo CDP je opravdu malý nebo žádný.
Rozhodně větší vliv na zvuk má kvalita masteringu na jednotlivých mediích...

Filip Kolinsky
Kontaktovat uživatele:

Mark Levinson
Rozdíly nejsou samozřejmě propastné, spíše se jedná o nuance, ale XRCD hraje tepleji jako by analogověji, zvukově blíže LP. Naproti tomu SACD je zvukově více syntetické jako by zrnitější, možná se to může zdát někomu přesnější.
Ano rozdíly nejsou velké, jak popisuješ a mohu říct, že souhlasím, ovšem ve prospěch SACD. Tedy na mém železe a na mé ušiska :roll: .

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Filip Kolínský
Tady už záleží na vnímání zvuku každého jedince a na tom železe (jak už jsem psal výše). Někdo může dávat přednost SACD jiný zase XRCD. A to už máme na trhu další druh SHM-CD!!!

Filip Kolinsky
Kontaktovat uživatele:

Mark Levinson
SHM-CD - paráda. Jen tak do nás s HDCD, SACD XRCD, SHM-CD,... a co bude dál :o ? Člověče hudby chtiví, nabízíme ti další a další zlepšený poslech. Zbav se starých nosičů a své miláčky si kup na novém lepším, vždyť je tak miluješ, přece :mrgreen:! A hlavně zaplať *headbang* !
Nové tituly nám totiž tolik nevynáší. Oni ti mladíci chtějí mp3, iPody apod. pod heslem čím menší tím více *thumbs down* !

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Filip Kolinsky
Naprosto souhlasím, ceny těchto nových formátů jsou hodně vysoké. A kdo je ochoten za tyto novinky zaplatit? No přece my, staří závislaci na kvalitní hudbě. Noví (mladí) hifíci už moc nejsou, objevují se jen zřídka.

boxer

Příspěvek od boxer »

Dnes jsem si stáhl zmíněné XRDC od Dire Straits-Brothers....
a porovnal s remasterovaným Cd.Bohužel mi nejde sem vložit (nevím proč) obrázek porovnání obou nahrávek,konkrétně Money or Nothing.

http://www.ukazto.com/img/3332621~money.jpg.doc

Co na to říci?Maximálně využito možnosti CD,dynamika je maximální,nikoliv větší než je potřeba. *thumbs up*

Sami vidíte.

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

http://www.highfidelity.pl/artykuly/0602/brothers.html
Toto je odkaz na vynikající polský internetový časopis "Highfidelity" kde se zabývali porovnáním nahrávky Dire Straits-Brother in arms ve formátu XRCD a SACD. Je to obsáhlý článek, který v kostce říká, že původní CD remaster (1996) je hodně mizerný. XRCD není zrovna nejpovedenější, protože JVC nemělo k dispozici analogový pásek matku. Takže vše nahrává do karet SACD, které je v tomto případě opravdu zdařilé a i CD stopa na něm je vynikající, je ve formátu HDCD, což se nikde neuvádí! Ale nakonec po podrobném poslechu konstatovali, že některé nástroje hrají lépe na SACD a jiné zase na XRCD. Výsledek zhruba 1:1 (Z toho důvodu je prý dobré mít doma oba formáty :lol: ).
Bohužel je celý článek v polštině, tak nevím jak si s tím poradí ostatní, ale my z Ostravy nemáme až takový problém.
K porovnání formátů XRCD, SACD a LP dporučuji tuto nahrávku: Sara K. - hell or high water, která je 100% ve všech formátech.

Filip Kolinsky
Kontaktovat uživatele:

Za sebe to shrnu asi takto: budu-li si chtít něco koupit, kouknu na nosiče v tomto pořadí 1) LP, 2) SACD, 3) XRCD, nebude-li jiné možnosti než klasické CD. I přes tento fakt, užitečné vlákno *thumbs up* .

boxer

Příspěvek od boxer »

XRCD není zrovna nejpovedenější

Byl bych hodně nadšen,pokud by byla všechna cd s naší oblíbenou hudbou tak to nepovedená. *2thumbsup*

Mih
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mih »

Před chvílí jsem doposlouchal CD vrstvu z výše zmíněného SACD Brother in Arms. Zatím jsem poslouchal pouze SACD a tak jsem šel do menu přehrávače (Esoteric DV-50) a přepnul na CD. Opravdu jen minimální rozdíl oproti SACD, snad klidnější výšky, jinak hodně povedené.

boxer

Příspěvek od boxer »

Dnes se mi sešly 3 vzorky slavného Aqualungu od Jethro Tull.

Normální CD,Remaster a digitálně převedený 200g vinil 24/96.
Dám vědět.

Odpovědět