Včera večer jsem ještě jednou, už v naprosté pohodě, si pustil Dire Straits. K mému předcházejícímu poslechu a poznatkům (
Při přepnutí na SACD došlo k dalšímu zklidnění poslechu. Možná, že prostor nebyl až tak čitelný jako z XRCD, přišlo mi však, že hudba šla více do „dovnitř“ a celkově je mi poslech příjemnější. Nástroje měl větší šťávu, lepší šmrnc a zněly více opravdově. Např. poklep paliček do obrouček. SACD mi chutnalo víc, avšak XRCD mu hodně šlapalo na paty) musím ještě doplnit to, že basová složka má i lepší prokreslení a lepší je i celková dynamika nahrávky.
Mark Levinson píše:
„Podstatné je co ze souboje CD, SACD a XRCD hraje nejlépe a tady vede XRCD… Takzvané univerzální přehrávače (CD+SACD) s cenou do cca 150.000,-Kč vždy upřednostńují zvuk z SACD. Prioritou těchto přehrávačů je kvalita zvuku z SACD (případně DVD-A, DVD-V) a přehrávání CD (někdy i Mp3) je jen jako bonus, takže pokud srovnání XRCD a SACD provedeme v tomto kombajnu, tak asi zvítězí SACD. Ale pokud toto srovnání uděláme s SACD vloženém v kombajnu a XRCD vložíme do čistokrevného, kvalitního CD přehrávače (např. Meridian,Acuphase,Nagra,Naim,Ancient audio apod.), tak bude situace jiná.
Výběr přehrávačů určitě ovlivní poslech. Kombinované přehrávače jsou převážně nejslabší v CD režimu, ale existují i vyjímky. Myslím si, že Lachimům Audionet bude jednou ze světlých vyjímek. Já používám Audiopraise Vanity + DAC Cepheus jak na CD, tak i SACD. Zde jde signál stejnou cestou. Přehrávání CD přes výstup v playeru je výrazně horší.
XRCD má oproti SACD jednu obrovskou výhodu: majitelé CD playerů si nemusí kupovat nový stroj, případně si nemusí kupovat ani nové placky. Kdo chce poslouchat SACD, musí koupit specializovaný přehrávač a musí kupovat i placky. Už tento fakt „jasně“ hovoří pro XRCD a může mít vliv i v posuzování poslechu. Kdo má SACD a chce kupovat i desky v tomto formátu, myslím si, že ho vždy upřednostní a to z jednoho prostého důvodu: hraje (přijde) mu to lépe než XRCD. Tak to vnímám já. Pořadí je u mě následující: SACD, případně XRCD, které je oproti CD daleko lepší. V případě, že by byla nahrávka na vinylu, je to volba číslo

.
Pro mě není důležité jak co bylo technicky provedeno, důležitý je, jak vnímám samotnou nahrávku. Když jsem se rozhodoval zda si nechat od Genesis A Trick Of The Tail na vinylu, nebo SACD, rozhodl jsem se pro SACD. Například u Depeche Mode Songs Of Faith And Devotion jsem se zase přiklonil k vinylu. Na něm se mi víc líbil Miles Davis Kind Of Blue než na SACD.