Dobrá lišta do 10 tisíc (bez filtru)

Vše potřebné ke kvalitnímu napájení našich sestav.
Odpovědět
PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Dobrá lišta do 10 tisíc (bez filtru)

Příspěvek od PavelDosko »

foto tech 16 zasuvek by nebylo ? je to dost zmatene popsane ... to mas zasuvky na nabytku ?

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Obrázek

Tohle budu mít (navzdory normě) na zdi napevno připojené bezsásuvkově na konci stíněného lanko-kabelu audio větve el. rozvodu.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

to je rackova rozvodnice - to budes mit nasvorkovane na stavajicim rozvodu ? no co uz, jesteze listu nepotrebuju ...

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Jo, namísto x zásuvek + psa, rovnou rack-pes per wago. Bohatě zatím postačí, jak výkonově, tak užitnou hodnotou. Do racků jsme takových už firemně nainstalovali dost a dost. Filtraci zatím neřeším, D ochranu přidám přímo do psíka = co nejblíž strojkům.

123456789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123456789 »

PavelDosko píše:
21 lis 2018 14:02
foto tech 16 zasuvek by nebylo ? je to dost zmatene popsane ... to mas zasuvky na nabytku ?
Ano.
4 zásuvky na vypínač č. 1, mezera, 8 zásuvek napřímo, mezera, 4 zásuvky na vypínač č. 2.
Na foto bych to musel odtáhnout od zdi. Má to ke 200kg, tak až budu vysávat za tím nábytkem.

123456789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123456789 »

merhaut píše:
21 lis 2018 14:38
Obrázek

Tohle budu mít (navzdory normě) na zdi napevno připojené bezsásuvkově na konci stíněného lanko-kabelu audio větve el. rozvodu.
Co je na tom proti normě?
Ten počet pevně připojených zásuvek na jednom okruhu?

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Lanko v pevné instalaci.

P.S. Tak jsem se dočetl, že už to omezení neplatí. Zase jsem předběhl dobu:-)
Naposledy upravil(a) merhaut dne 21 lis 2018 21:24, celkem upraveno 1 x.

123456789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123456789 »

Naplatí ani těch 10 zásuvek na jistič, přestože Vás o tom bude x revizáků přesvědčovat.
Je to takhle:
"......Údaj o počtu zásuvek je uveden v normě. České normy nejsou technicky závazné, což vyplývá ze zákona č.22/1997....."

Rozhodující je v tomto případě hodnota impedanční smyčky na poslední zásuvce. Ta musí splňovat podmínky předřazeného jištění.
(To jen, kdyby měl někdo obavy z toho, že má třeba 15 pevně připojených zásuvek na jistič).

To co jste zvolil považuji za technicky velmi dobře vyřešené a příliš bych se nebál ani té jediné kvalitní vidlice a zásuvky v případě, že by jste se rozhodl mít možnost to odpojovat. (Já to mám takhle podobně v ložnici, protože normální zásuvku bych tam už kvůli malému prostoru za postelí nedostal a ta super nízká vidlice se mi úplně nezdá)

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Podobnou lištou na zdi, ale s vypínačem, jsem to řešil v kuchyni u zásuvek nad pracovní deskou. Úspora místa oproti klasickým zásuvkám veliká, a i ten vypínač "pro sichr" se hodí.

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

A kde se prosím dá taková lišta koupit?

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

Tyhle 19" zásuvkové lišty se dělají i v provedení s kolíčkem dle naší (francouzské) normy), zrovna jsem ve firmě objednával protože hodně přístrojů má ještě starou vidlici bez těch "schuko" výřezů a jazýčků; a také lištu se zásuvkama IEC13 (? myslim že mají tohle značení, to jsou ty jak jsou na přístrojích pro odpojitelný síť.kabel) Nabízí to více dodavatelů.
Ještě bych se zaměřil na dostatečné dimenzování přívodní šňůry (není tam náhodou 1,5?), mělo by to být aspoň 2,5mm2, to jest předpokládaný průřez domovního zásuvkového rozvodu, proto větší průřez už nemá význam.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

123456789 píše:
21 lis 2018 13:45
Vrátíme se radši k těm lištám - bez filtru.
Jestliže je to bez filtru, tak vlastně požaduji jen rozbočení zásuvky na několik přípojných míst. Ještě se dá diskutovat nad tím, jestli ta lišta má mít vypínač, nebo přepěťovou ochranu.
Vypínači bych se vyhnul, jestliže je to jen trochu možné, protože běžně používané vypínače dlouhodobě nepřenesou deklarovaný proud té rozbočovací lišty. Přepěťovou ochranu v liště bych také opustil, protože jestliže má být funkční systém ochrany před přepětím, tak v bytovém rozvaděči musím mít např. ochranu B+C a potom koncovou selektivní v zásuvce kam připojuji lištu.
Takže vlastně potřebuji "psa" s požadovaným počtem zásuvek.
Problém je, že to co se běžně prodává je většinou neuvěřitelně subtilní šmejd se zásuvkami které hřejou už když se tam připojí 200W. Takže ta lišta bude v první řadě o kvalitních zásuvkách. Když budou kvalitní zásuvky, bude to i slušně propojené uvnitř (pravděpodobně). Přívodní stíněný kabel lišty není nutný, jestliže nevyřeším jak budu se stíněním pokračovat dál po připojovacích kabelech jednotlivých komponentů.
Ideální stav by byl mít přímo na zdi potřebný počet zásuvek a tam připojovat jednotlivé komponenty. Tím odpadne celý tenhle "rozbočovací problém". To je ale řešitelné jen pokud provádím ty elektroinstalační práce, nebo to nějak rekonstruuji. V tomto případě je možné to zvolit i tak, že některé zásuvky jsou napřímo, některé přes vypínače (vypínače na zdi třeba v úrovni zásuvek, pak se dají použít až 40A vypínače). Výhodou tohoto řešení je, že do zásuvek napřímo nastrkám komponenty, které mají své vlastní silové vypínače, do zásuvek s vypínači dám komponenty se standby režimem, různé adaptery apod.
Ve skutečném provedení to vyžaduje mít umístěné ty komponenty u zdi se zásuvkama, aby vyšly rozumně kabely.
Přestože mě to tak vychází, mám na stojanu ( nábytku kde je umístěná hifi sestava toho bigbítu) znovu vytvořené zásuvky (cca 16ks ve třech skupinách. Na zdi mám ale jen 3 zásuvky, ze kterých je těch 16 připojených). Důvodem je hlavně manipulace s celým kusem stojanu, aby se tam dalo někdy také uklidit.
Takže tahle bych to pojal i kdybych neměl tuhle možnost a musel použít lištu. Nenechal bych válet lištu volně po zemi s chuchvalcem připojených pohyblivých přívodů, ale lištu bych upevnil a podle možnosti použil jen nejkratší nutné délky pohyblivých kabelů pro připojení jednotlivých komponentů.
Zdravím, se mi hodně líbí, že jste nestranný. *2thumbsup*
S hodně věcmi slouhlasím. Prakticky se vším.
Takže ta lišta bude v první řadě o kvalitních zásuvkách *thumbs up*
A konektorech.. Kdo by to byl řekl? když zásuvky taky, že.. ;) (konektory používám Furutech FI R38/28 a Neotech UPOCC)
Připojený vevnitř je to dobře. Jinak, než všechny lišty Furugrescu, nechám si to patentovat. 8-)
Stíněné kably.. jsou všechny. Včera jsem zjistil, že jsem udělal poslední potř. kabel do sestavy. Mám hotovo napájení. *2thumbsup*
připojení posledního kablu (před zesilovač) bylo jak vložení poslední kostičky do mozaiky. Zvuk se neuvěřitelně otevřel. Předtím tam byl kabel Isotek Intense a říkal jsem si, jak to hralo dobře... Omyl.. :mrgreen:

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Poslední kostičkou do samodoma 230 V mozaiky by v případě každého Mr. Nedouka Fuschera měla být vždy motlitba:-)

123456789
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123456789 »

O těch napájecích kabelech a vlivu na zvuk si myslím přibližně tohle:
Jestli je slyšet rozdíl po nějaké výměně napájecích kabelů, zásuvek, vidlic, připojení, nebo odpojení stínění ....., tak to předtím muselo být neuvěřitelně doprasené, jinak to technicky není možné.
Musely by tam předtím být spoje s vysokými přechodovými odpory, vyloženě někde něco jenom na dotyk a ne pořádně připojené atd.
Se stíněním je to podobně. Na ty krátké cca 1,5m vzdálennosti to má vliv minimální, nerozlišitelný poslechem.
Někde v jiném vláknu (už nevím kde) jsem psal cosi o těch zásuvkách. Zdánlivě technicky lepší se zdá připojení pod šroubek. Prakticky to tak není a mnohem lepší je připojení typu wago svorky. Taky někdo řešil, jestli pro uložení signálových kabelů použít stíněné kovové trubky. To se mi nezdá jako dobrý nápad, protože bude vedené paralelně stínění kabelu s pláštěm trubky v relativně velké vzdálenosti od sebe,bez možnosti to propojit jinde než na koncích.

Odpovědět