UPS jako filtr sítě k HiFi?

Vše potřebné ke kvalitnímu napájení našich sestav.
Odpovědět
Rowing
Kontaktovat uživatele:

UPS jako filtr sítě k HiFi?

Příspěvek od Rowing »

V sekci prodám se rozběhla celkem zajímavá diskuse o možnosti využít UPS jako filtraci napájení k HiFi.
Přesouvám tuto diskusi do tohoto vlákna.

Aleska napsal:
Prodám ideální filtraci sítě UPS SUA 1500i (220 V sinus, 1.500 VA špičkově, 980 W trvale) za 8.500 Kč. Pořizovací cena 520 €, nebo 14.300 Kč.

Tel: 724 903 242
E.mail: ales.kocourek@bcdcz.cz

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

UPS - ke sloučení

Příspěvek od Renown »

Kdyby byl opravdu ideální, koupil bych jej.
Protože však nic není ideální a UPS už vůbec ne, tak já si jej určitě .............

lachim
Kontaktovat uživatele:

Re: Ideální filtr sítě: UPS SUA 1500i

Příspěvek od lachim »

renown

já myslím, že ups je pouze a jen k pc, ne?
před lety jsem ho zkoušel, s tím že ušetřím, i ke stereu.... uf uf uf.
ta nezkušnost...
:)

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Lachim, Renown: Co by již mohlo být lepší, než to co Vám produkuje 220 V sinus ? Právě tím, že je to UPS, kde je dobíjen vnitřní ACU, ze kterého je teprve vyráběno potřebných 220 V, 100% odděluje veškeré zařízení od sítě. To, že je to označené jako UPS neznamená že to nelze použít jinam než k PC. Fascinuje mne odmítání všeho co souvisí s PC jako něco co odporuje Hi-Fi. Přitom 99,999 % veškeré hudby co posloucháme (ať již LP či CD) je zpracovávána v digitální formě, čili v PC.
Nebo jste přesvědčeni že je lepší použít oddělovací trafo + filtraci ? Nevím, ale po cestě z elektráren do zásuvky máme těch trafostanic již snad dostatek... :D :D :D

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

aleska

vzdávám se.
já elektrice vůbec nerozumím.
zkoušel jsem ups doma a koupil jsem pak ri-audio. (trafo+filtry v bedně).
nevím proč je jedno lepší než druhé.... testoval jsem pouze ušima.
rozdíl v ceně je ovšem také výrazný.

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

Lachim:

Jde o to, jaké UPS jsi měl. Existují dva druhy:

a) Jednodušší, kdy ACU je využíván pouze při výpadku sítě (na dojetí PC, aby nedošlo ke ztrátě dat).V okamžiku výpadku sítě zapne měnič ACU/220 V.
b) Složitější, kdy ACU je v obvodu UPS zapojen neustále a z něj se vyrábí potřebných 220 V/50 Hz.

V případě a) tedy UPS dodává při běžném provozu na výstup 220 V přímo ze sítě, v případě b) neustále je na výstupu nově vyrobených 220 V/50 Hz.

A to je možná případ proč jsi byl zklamán. Zeptej se na názor Dadafta. Ten UPS používá nejen při své práci doma, ale též k napájení svého zařízení. A nedá na něj dopustit...

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Mně tam nadzvedlo především to slovo "ideální"

Přesto myslím, že Aleska pravdu nemá, protože zdaleka ne všechny UPS generují "pure sinus wave".
Běžně generují to, co se nazývá "modified sinus wave", což je nějaký trapézový průběh. A že tam výrobce napíše, že to generuje sinus wave, je pouze prohlášení výrobce, které není nijak a k ničemu závazné a vlastně si na ten přístroj můžete napsat cokoliv chcete a nic to nevypovídá o kvalitě toho sínusu. Jediné co můžete udělat, je to zkreslení změřit. Pokud to zkreslení nezměříte, je deklarace ideálnosti postavena na chabých základech.
Běžné zkreslení v síti je prý 4 -10%.
Franta ze Zlína tvrdil a i prakticky vyzkoušel, že nejlepší bylo napájet přístroje z benzínového generátoru. Takový generátor koupený v obchodě má spoustu praktických nevýhod a tak Franta sháněl alternátor a chtěl to vyrobit DIY. Naposledy jsme spolu mluvili v zimě, tak kdoví jak je daleko.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

nedám na své APC dopustit, to je pravda, ale je tu několik ale:

a/ něco jako lachimovo ri-audio jsem neměl tu čest srovnat
b/ to moje APC je typ, který sinusovku generuje jen při výpadku proudu, a to aproximovanou (čili věrnou v určitých mantinelech, u mě konkrétně +- 5%)
c/ něco hraje na APC líp než naprudko, něco naopak - momentálně cdčko ne, zesák ano

takže de facto používám jen filtr - ovšem i to je kurefsky znát.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

ještě k Frantovi: ne, že bych byl nějaký ekologický radikál, to ne, ale když uvážím, že poslouchám muziku 10 a víc hodin denně, tak to bych s tím benzínovým generátorem matičce Zemi nemohl udělat...

Mark Levinson
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mark Levinson »

Aleska:
Pokud použijeme pro stabilizaci náhradní síťové napáječe UPS určené pro zálohování PC, tak mohou nastat jiné problémy. U těchto zdrojů totiž v zásadě nazáleží na průběhu síťového napětí, ale na tom, jak dlouho budou schopny dodávat náhradní napětí nutné ke spolehlivému vypnutí PC při výpadku. Pro zaručení co nejdelší doby provozu UPS z baterií je nutné použít co nejúčinnější měniče napětí, a ty pracují s jiným průběhem napětí než je sinusový!
Pokud je UPS řešena tak, že je odizolovaná od síťového rozvodu tranformátorem a napětí je na jeho sekundární straně zrekonstruováno, jsou použitelné tak akorát pro TV, projektory nebo displeje.
U audiopřístrojů naopak zařazení UPS může výslednou reprodukci znatelně zhoršit! Chybou je obsah harmonických kmitočtů (síťové napětí v zásuvce by mělo mít harmonické zkreslení nižší než 1%, i když v praxi je to někdy i 10%) u UPS je to několikrát více.
Ideálním řešením síťového napájení jsou tzv. síťové pračky!

Oggy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oggy »

No ony opravdu existuji UPS, ktere generuji na vystupu "sinus". Ale jsou to ty drazsi. Ty levnejsi maji prubeh napeti na vystupu schodovity.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

aleska

před lety mi kamarád, pracující ve velkoobchodě s pc komponety, zapůjčil 2 různé bedny ups. netuším už co.
nechtěl jsem to nejlevnější. spíše naopak. typ už nevím.
vždy, když jsem "na motýlech", poptám se u "sousedů". mám pár kontaktů na jih a západ od pipísova.
jelikož mi každý z mojich hifi gurů za nápad s ups vynadal, tak jsem od toho zcela upustil a pořídil něco určené pro audio.
zdar je v sýru :)

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

na f-sportu šla řeč o sestavě snů (nemůžu to najít a kdo ví, jestli to tam ještě je):
byl tam odkaz na stránky nějakého (podle lachima) nehifisty - samý mark levinson a podobné podřadné harampádí, vše (a to tam tenhle podvraťák převlečený za hifistu obzvlášť zdůrazňoval) připojeno na UPS-ce APC...
já bych tak rychle a šmahem nesoudil.

Oggy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oggy »

Toto by mohlo stacit i vykonove. Hmotnost cca 100kg. Zvladne to davat 4kW. A ma to sinusovy vystup, ne schodovity. Ovsem cena bude krapet vyssi. :(

http://www.apc.com/resource/include/tec ... A5000RMI5U

Obrázek
Obrázek

Ta vyse zminovana SUA 1500i ma taky sinusovy vystup. Otazkou je, jak moc je to delane na kolisave zatizeni, treba pri napajeni zesilovace. Podle mne to ale treba na nevykonove hifi strojky muze byt prinos. 8-)

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

oggy

se opakuji.....
....já myslím, že ups je pouze a jen k pc, ne?
už mi i někdo z odbroníků vysvětloval proč.
zdar je v sýru :)

Odpovědět