Antivibrační opatření v mém systému (FS)

Různé udělátka typu hroty, antivibrační podložky, hifi racky a další pomůcky pro lepší zvuk a vzhled
blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Antivibrační opatření v mém systému (FS)

Příspěvek od blesk666 »

Oldear: pardon, nejak som uz dnes suci asi do postele. To posielal Mark Levinson

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

https://www.diokaudio.cz/townshend-audi ... osoustavy/
Mám pod repro. Obrovský přínos
Můžete si říkat co chcete, třeba s tím nesouhlasit, ale to je tak asi všechno.

Liamee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liamee »

Jo jo, víra hory přenáší. Důkazy ale jako vždy nikde.

Sto61
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sto61 »

fox píše:
15 dub 2025 00:12
...Můžete si říkat co chcete, třeba s tím nesouhlasit, ale to je tak asi všechno.
Pokud jde o vzhled, nevypadá to věru zle. Ale cca 85 litrů pod 2 bedny bych za to v žádném případě nedal *taktone* . Šikovný a technicky zdatný kutil by to dokázal vyrobit možná ani ne za desetinu ;) .
Navíc jelikož to dost přesahuje půdorys beden (viděl jsem na YouTube), já bych si o to hned ukopnul palec :x .

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

To uz je vec kazdeho za co utrati sve penize a jak dosahne vysledek ;).

Kazdopadne za me pod repro hroty+tvrdy podklad nebo ceraball, vic jsem s tim nelaboroval. Ceraball a gumove veci pod pristroje, jak psal Lemon. A gramec pokud mozno na policku na zdi. Na elektronky Herb's audio krouzky (+ jejich DIY vyroba viz. Sto61, mam original i vlastni tvorbu za zlomek ceny ;)).

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Dark side of the moon píše:
14 dub 2025 16:22
novtom, FS:
Asi proto, že nožičky mohou mít vliv tak jedině pod gramofonem a bednami - jinak viz. výše BVa.
Pod to bych se nepodepsal. Jen jsem napsal, co u mne vůbec nefungovalo (mimo jiné, zkoušel jsem kde co).
Používám jiné podložky a mají pro mne svůj přínos.

Donedávna jsem vždy vyhodnotil jako více přínosné umístění "na tvrdo" ve srovnání s uložením "na měkko", ale teď mám pár věcí od Solid Tech (pružinky, takže "na měkko") a to se mi jeví jako přínosné pro lehčí komponenty.

IMHO je pozitivní přínos těch antivibračních pomůcek relativně malý ve srovnání s běžným umístěním na MDF desku zajištěnou na závitové tyči. Ale zjistil jsem, že negativní vliv podložky (třeba masivní prkénko na řezání) může být i docela znatelný.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

S gramofonem jsem dělal jen krátce jako dítě. Ale i tak mi vychází, že by se asi mělo dosáhnout toho, aby samotné komponenty byly dostatečně masivní aby pohltili svoje vlastní vibrace a od sebe by měly být oddělené aby se neovlivňovaly. Takže kvalitní podlahu pod bednama, žádná plovoucí a klidně nějaká přidaná zátěž. Písek do bedny, betonová placka na bednu.
Pod gramofonem, pořádná plotna, beton, kámen a to celé teprve odpružit od podlahy.
Ve fyzice se to nějak rozděluje, jako izolované soustava a uzavřená soustava.
Ale možná je to uplně jinak.

MPK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MPK »

takhle nějak jsem si za pár peněz "odizoloval" celý rack (cca. 250kg) od betonové podlahy. Pyramida je složená z filcu (leštící kotouč), hokejový puk, karton, ocelová podložka, ložisková kulička, šroubovací noha racku. Celková stabilita je díky tomu filcu trochu horší, nicméně stále akceptovatelná.
Přílohy
hifi.jpg

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Kdyz uz se tu rozjelo vlakno, ma nekdo zkusenosti s resenim se sloupovkami vs. mekka podlaha (viz. nize 9mm pokladka)? Celou dobu pouzivam betonove desky, ale vyska reprosoustavy/vyskacu vuci uchu posluchace neni uplne idealni v male mistnosti.

Obrázek

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@koudy42: Coupling vs de-coupling - nekonečná hifi diskuse :D
U mne na plovoucí podlaze zafungovaly dobře Nordost Sort Fut (coupling řešení, jsou taky dost vysoké) - ale srovnani je jen proti hrotům v kovové "misce" a proti Soundcare.

Nicméně, zdá se mi, že převládající názor je ten, že na plovoučkách lépe funguje de-coupling.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Pokud mají ty sloupy plochej vršek, tak asi pořádný nožky do stran, kvůli stabilitě, klidně plochá guma, abys nepoškrábal podlahu.
Nahoru na bednu, nějaké hezké závaží. Železo nebo alespoň beton nebo nějaký kámen. Podle ceny a dostupnosti.
Mezi bednu a závaží nějakou gumu nebo silikon. Aby to neklouzalo, ale ochránilo povrch bedny.
Bedna nebude tancovat a sníží se i vibrace do podlahy. Větší hmota-větší setrvačnost-lepší tlumení vibrací.
Betonové desky pod jsou určitě fajn. Tak ty bedny trochu naklop, jestli to jde. Aby ti hrály do ucha.

koudy42
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od koudy42 »

Spis jsem zvazoval prave pokus coupling jak pise FS, mozna si dam tu praci a postavim hroty na nejake misky/protikus. Triangle totiz maji vlastni podstavec na trech hrotech, kdy predni je prave specialni na rozptyleni vibraci, ale u takto mekke podlahy necekam zadny zazrak. Jinak mam sloupy v lehkem predklonu a na podiovy zvuk jsem si zvykl 8-).

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

A je tam nějaký rozdíl, oproti tomu, když si je dal normálně na podlahu?
Oproti tomu, jak to máš teď?

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Sto61 píše:
15 dub 2025 07:08
fox píše:
15 dub 2025 00:12
...Můžete si říkat co chcete, třeba s tím nesouhlasit, ale to je tak asi všechno.
Pokud jde o vzhled, nevypadá to věru zle. Ale cca 85 litrů pod 2 bedny bych za to v žádném případě nedal *taktone* . Šikovný a technicky zdatný kutil by to dokázal vyrobit možná ani ne za desetinu ;) .
Navíc jelikož to dost přesahuje půdorys beden (viděl jsem na YouTube), já bych si o to hned ukopnul palec :x .
Cena je za pár. Hifi provozuji už nějaký čas. Zkoušel jsem hroty, cerabaly, žulu, beton. To je ale nejlepší. Taktéž se vyřešil tímto problém se sousedy o patro níž, kteří si občas stěžovali na hluk při mém poslechu hudby.
Kolik je mezi námi zdatných kutilů, kteří to umí se železem? Kdo umí vyrobit a seřídit pružiny tak, aby fungovaly?

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

fox *thumbs up* *thumbs up*

Jednoznačně po letitých zkušenostech nejen mých, ale i ostatních Hifi kamarádů a spoustě let testování se ukázalo, že v případě reprobeden skutečně "top" jsou pevné hroty - ideálně přes koberec přímo do betonu, popř. s využitím žuly, či betonu, v případech, kdy z nějakého důvodu nelze propíchnout koberec. Podstavec masivní, alespoň 5 cm.
Vše ostatní, ať už marketingem tlačené "hity" i s příběhem, či různé gumy, filce a různá udělátka sice změnu ve zvuku mohou udělat, ale je to ta změna k lepšímu - tedy k tomu HIFI ( co nejvěrnější zvuk ) ? Praxe ukazuje, že nikoliv. Rozhodnout se musí každý sám.

Odpovědět