Antivibrační opatření v mém systému (FS)
Re: Antivibrační opatření v mém systému (FS)
Trafa mam zalita, ale jsou urcite masivnejsi, skrz konstrukci lampace. Ted testuji 4mm nerezovou plotnu pod zesilovac a vypada to dobre.
Já jsem lampovy zesilovač naživo, viděl naposled v hluboké totalitě. Řeší se nějak odpružení patic a lamp? Nějaké pružiny, slilentbloky? Jestli je to citlivé jako gramofon, tak by to asi chtělo masivní tělo z materiálu, který nerezonuje a lampy samostatně odpružit. Takže nějaké velké plochy nerezového plechu asi nejsou ideál. Tím myslím tělo zesilovače. Ale to je jen můj pocit. Třeba je tam jiný problém.
Ale ani podklad z plechu mi nepřijde jako dobrý nápad. Když ten plech vezmeš a tukneš do něj něčím tvrdým, zazvoní?
Jestli se tam něco přenáší přes nohy, tak bych to podložil něčím "mrtvým" co nezvoní. Ani kámen ani kov.
Ale ani podklad z plechu mi nepřijde jako dobrý nápad. Když ten plech vezmeš a tukneš do něj něčím tvrdým, zazvoní?
Jestli se tam něco přenáší přes nohy, tak bych to podložil něčím "mrtvým" co nezvoní. Ani kámen ani kov.
Zesilovac potrebuje "uzemnit", mekke veci a plovouci jsou spatne. Na takto velke lampy jsem dumpery nevidel, na male jsem pouzival krouzky Herb's a kopie co jsem si udelal. Nastesti lampy v Cayin nemaji tendenci byt mikrofonicke, hlavne nova produkce 6SN7 je vyborna, zatim co NOSky na ni docela trpi.
Já jen vycházím z toho, že se mění zvuk s podložením zesilovače. Něco mikrofonické tam asi tedy je. Asi bych primárně řešil, odkud kam se co přenáší.
Plovoucí to nemusí být, jen bych byl opatrnej na věci, co rády vibrujou. Dělal jsem si čelo na zesilovač z 2mm nerezu a zvoní krásně. Takže letělo pryč.
Matně si vybavuju, že se vnitřek gramofonu plnil nějakou plastelínou, aby se snížily vibrace. Takže bych zkusil něco odobného v tom zesilovači. Ale tam je asi problem s teplem a chlazením. Venkovní podložení je fajn, ale masivní bedna je lepší řešení.
Proti vibracím. Je to asi jako s bednama. Když jsou lehké bedny, basák vysoko nad zemí a bedny se klepou. Můžu dát pod bedny betonový blok, ale těžká bedna je lepší.
Plovoucí to nemusí být, jen bych byl opatrnej na věci, co rády vibrujou. Dělal jsem si čelo na zesilovač z 2mm nerezu a zvoní krásně. Takže letělo pryč.
Matně si vybavuju, že se vnitřek gramofonu plnil nějakou plastelínou, aby se snížily vibrace. Takže bych zkusil něco odobného v tom zesilovači. Ale tam je asi problem s teplem a chlazením. Venkovní podložení je fajn, ale masivní bedna je lepší řešení.
Proti vibracím. Je to asi jako s bednama. Když jsou lehké bedny, basák vysoko nad zemí a bedny se klepou. Můžu dát pod bedny betonový blok, ale těžká bedna je lepší.
Ale vibrace maji vliv na vse, vcetne traf.
Spíš jsem to myslel obráceně. Že by i dobře namotaná trafa, mohla něco posílat do lamp. Nějaké vibrace. Ať už napájecí nebo výstupák. Ale třeba je to nějak mechanicky vyřešené. Lampové zesilovače se staví nějaký ten pátek. To asi budeš vědět ty. Jestli ti tam něco leze z traf nebo vibrace z hudby přes nábytek a nožičky. Nebo přímo na nějakou větší plochu na zesilovači. Tenkej plech by hudba dokázala rozhýbat.
Tak jsem to vyresil relativne jednoduse, po okecavackach a dodani kuraze od ChatGPT jsem zkusil jeste odizolovani od opacneho konce tj. od mekke podlahy. Na to jsem pouzil kostky z antivibracni podlozky pod pracky
. Zacal jsem testem s lehcimi komponenty, cili jsem je dal pod dlazdici, kde je stoh DAC+streamer na ceraballech. Pustil porasne basove linky ala Nenad Vasilic ad. ..... vysledek ..... vibrace komponent i desky zadna. Tak jsem totez totez s dlazdicemi pod zesilovacem, ktery mam na stock nozkach a jsem spokojeny
.
Kdyz uz jsem se rozjel, tak jsem zrusil stejne betonove dlazdice pod repro, cili je mam primo na podlaze, jen jsem zadni hroty opatril korkovou podlepovaci podlozkou skrz a necham at si vse sedne. Rozdil je i v poloze vyskace vuci usim, takze cas ukaze, jak je titanova horna prijemna blize v ose usi.
Kdyz uz jsem se rozjel, tak jsem zrusil stejne betonove dlazdice pod repro, cili je mam primo na podlaze, jen jsem zadni hroty opatril korkovou podlepovaci podlozkou skrz a necham at si vse sedne. Rozdil je i v poloze vyskace vuci usim, takze cas ukaze, jak je titanova horna prijemna blize v ose usi.